Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

50 εκ. ευρώ για υποδομές εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία από το ΕΣΠΑ

Νέα ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για τη χρηματοδότηση έργων «ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης 2007 – 2013, δημοσιεύτηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η χρηματοδότηση της δράσης γίνεται από τον Άξονα Προτεραιότητας 7 – «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 50 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητής, Γιώργος Τσιότρας, «με την πρόσκληση αυτή καλούνται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, οι Εποπτευόμενοι Φορείς από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ)να υποβάλλουν προτάσεις, προκειμένου να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης 2007 - 2013 και να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων. Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ένταξης έργων ειδικά υποδομών εκπαίδευσης στην Τέταρτη Προγραμματική Περίοδο, καθώς όπως επισημαίνουν οι εμπλεκόμενοι φορείς οι ανάγκες σχολικής στέγης στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικά στην περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης είναι μεγάλες. Η ένταξη των έργων, σε συνδυασμό με τα διασφαλισμένα ευρωπαϊκά κονδύλια θα οδηγήσει στην κατασκευή απαραίτητων και σύγχρονων μονάδων εκπαίδευσης, συνεισφέροντας έτσι στην προσπάθεια που κάνει και το Υπουργείο Παιδείας για κάλυψη των μεγάλων αναγκών. Παρακαλώ όλους όσοι έχουν έτοιμες μελέτες για την κατασκευή σχολείων να συμμετάσχουν με την υποβολή προτάσεων στην πρόσκληση του ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013, για να μπορέσουμε από κοινού να δώσουμε λύση στα προβλήματα των μαθητών, των γονέων τους και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων είναι άμεση, δηλαδή αξιολογούνται άμεσα οι προτάσεις που υποβάλλονται με σειρά προτεραιότητας. Οι προτάσεις θα πρέπει να αποσκοπούν στη βελτίωση των σχολικών κτιριακών υποδομών, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν σχέση με τη δημιουργία νέου καθώς και την λειτουργική αναβάθμιση και προσαρμογή του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος στην προσχολική αγωγή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Τα έργα που θα προταθούν θα πρέπει να συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ποιοτικής και ποσοτικής βελτίωσης των υποδομών εκπαίδευσης ώστε να καταστεί το εκπαιδευτικό σύστημα πρότυπο σε ό,τι αφορά στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της κοινωνίας και της οικονομίας, όπως άλλωστε προβλέπεται κι από τους στόχους του σχετικού άξονα προτεραιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: