Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Έργα αποκατάστασης των μνημείων του Αγίου Όρους στο ΕΣΠΑ


Ανοιχτή Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για τη χρηματοδότηση έργων, «ΔΙΑΣΩΣΗΣ, ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ» μέσωτου ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης 2007 - 2013 δημοσιοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η χρηματοδότηση της δράσης γίνεται από τον Άξονα Προτεραιότητας 7 – «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην ΠΚΜ», και την θεματική προτεραιότητα 58: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ»και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητής, Γιώργος Τσιότρας, «η προσπάθεια που ξεκίνησε στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2000 – 2006 για την αποκατάσταση των μνημείων της Αθωνικής Πολιτείας συνεχίζεται και στην Τέταρτη Προγραμματική Περίοδο, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τα απαραίτητα έργα και ειδικά τα αναστηλωτικά και τα έργα αποκατάστασης στις μονές. Το Αγιον Ορος ως λίκνο της Ορθοδοξίας και ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά είναι χρέος μας να το διατηρήσουμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων (κυρίως στα κτιριακά) που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε απώλεια σημαντικότατων μνημείων αποτελεί προτεραιότητά μας. Στόχος μας είναι η διάσωση, αναστήλωση, αποκατάσταση και τελικά ανάδειξη των μνημείων στο σύνολο των μονών. Τις σχετικές προτάσεις για τα έργα που πρέπει να γίνουν θα τις υποβάλουν στο πλαίσιο της νέας πρόσκλησης του ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 η Ιερά Κοινότητα και οι Ιερές Μονές. Τα έργα που θα προταθούν θα πρέπει να συμβάλλουν στον ειδικό στόχο του προγράμματος που είναι η προστασία, διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 40 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: