Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"

Η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πρόσφατη ένταση στο Αιγαίο και επισημαίνει ότι «νταηλίκια στην Ευρώπη δεν χωράνε».
«Η Τουρκία σήμερα διέρχεται μια αργή και ενδεχομένως επίπονη διαδικασία εξευρωπαϊσμού. Υπό μια έννοια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και ιστορική. Κατανοώ τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές διεργασίες σε μια χώρα του μεγέθους, της γεωγραφικής θέσης και της ιστορίας της Τουρκίας. Κατανοώ, αν θέλετε, και την εσωτερική πολιτική πραγματικότητα και τον αγώνα του κυρίου Ερντογάν. Νταηλίκια, όμως, στην Ευρώπη δεν χωράνε. Και το λέω εγώ, που είμαι παλαιά φίλη του τουρκικού λαού και σθεναρή υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Η Τουρκία οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα. Δεν έχει καλή παράδοση σ' αυτό. Αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Τον Δεκέμβριο, η Τουρκία θα κριθεί από όλους μας βάσει των συμφωνηθέντων. Πρόκειται για σημαντικό ορόσημο. Όχι για το τέλος της διαδρομής. Και αυτό είναι που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη σταθερή μας θέση: πλήρης προσαρμογή-πλήρης ένταξη», υπογραμμίζει η Υπουργός.

Ακόμη αναφέρει ότι έχει απαντήσει θετικά στην πρόσκληση του τούρκου ομολόγου της να επισκεφθεί την Άγκυρα «και θα πραγματοποιήσω την επίσκεψη λαμβάνοντας υπόψη τις λοιπές υποχρεώσεις μου και την καταλληλότερη στιγμή, προκειμένου να είναι, τελικά, ωφέλιμη και αποδοτική».

Η κα Μπακογιάννη απορρίπτει την αιτίαση του ΠΑΣΟΚ περί αξιοποιήσεως από την κυβέρνηση ενδεχόμενης εντάσεως στη Αιγαίο, σχετικά δε με τα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας σημειώνει ότι «η στρατηγική του κ. Παπανδρέου είναι αδιέξοδη, γι' αυτό και το θέμα της εκλογής προέδρου ήδη γίνεται εσωκομματικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ».

Η Υπουργός των Εξωτερικών ερωτώμενη αν πιστεύει ότι ο χρόνος μέχρι τον Μάρτιο είναι αρκετός για την κυβέρνηση να αναστρέψει τα πράγματα, απαντά:

«Ναι, υπάρχει πολιτικός χρόνος. Οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι οι πολίτες αποστασιοποιούνται αλλά δεν επιλέγουν άλλη πρόταση διακυβέρνησης. Εμείς μπορεί να χάσαμε, αλλά δεν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να προχωρήσουμε τις πολιτικές που έχουμε εξαγγείλει στο εσωτερικό και, βεβαίως, την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων σε μια περίοδο που και η Τουρκία και τα Σκόπια θα βρεθούν στο επίκεντρο της αξιολόγησής τους από την Ε.Ε. Αυτή είναι μια ατζέντα πολιτικής που είναι εμπροσθοβαρής και έχει κέντρο βάρους την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΟΛΛΗΤΕΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΩΝ ΑΛΛΩΝ ΛΑΜΟΓΙΟΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ....
ΠΩΣ ΠΑΕΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Ο ΒΛΑΧΟΣ ΤΟ ΤΥΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ?
ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΑΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!