Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Ομιλία Κ.Κιλτίδη σε εσπερίδα για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου


Η διαφάνεια στην παραγωγή του ελαιολάδου, με ιχνηλασιμότητα στο τραπέζι του καταναλωτή, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάδειξη της μεγάλης διατροφικής αξίας του, επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Κιλτίδης, κατά την ομιλία του σε εσπερίδα για το ρόλο του βασικότερου συστατικού της μεσογειακής διατροφής, στην ελληνική γαστρονομία.


Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη Νικήτη Χαλκιδικής, διοργάνωσαν η Εκπολιτιστική Εταιρία Νέων Νικήτης «Ο ΣΙΘΩΝ» και ο Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού Νικήτης «Η Παλαιά Νικήτη».


Ο κ.Κιλτίδης αναφέρθηκε στις πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου, σημειώνοντας πως «αν αναλογισθεί κανείς τα αναμφισβήτητα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και τη μικρή διαφορά του κόστους του σε σχέση με άλλα είδη που κυκλοφορούν στην αγορά θα πρέπει το μήνυμα να είναι καθολικό για τη χρήση του ελαιολάδου στα ελληνικά νοικοκυριά ιδίως στη Β. Ελλάδα όπου παρατηρείται μείωση στην κατανάλωσή του».


Στον κατάλογο του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ), υπάρχουν, όπως ανέφερε ο κ.Κιλτίδης, τριάντα είδη ελαιολάδου που έχουν χαρακτηρισθεί ως Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).


Για τη «Διατροφική αξία του ελαιολάδου στη μαγειρική» μίλησαν οι καθηγητές Γιώργος Μπόσκος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και Γιώργος Παλησίδης (Αλεξάνδρειο ΤΕΙ), αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι το ελαιόλαδο αντέχει στο τηγάνισμα περισσότερο από τα σπορέλαια, προφυλάσσει από καρδιοπάθειες και προλαμβάνει εμφράγματα, ορισμένες μορφές καρκίνου, το διαβήτη, την παχυσαρκία, τη δυσκοιλιότητα κ.α.


Για την προοπτική να μπορούν κάποια ελαιοτριβεία να είναι επισκέψιμα, στο πλαίσιο ένταξής τους σε αγροτουριστικές δραστηριότητες, μίλησε ο γραμματέας της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Αγροξένια, Δημήτρης Μιχαηλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: