Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 26-8-2009

Ποια θέματα κυριαρχούν: Τα μέτρα που ελήφθησαν μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και στοχεύουν στην άμεση αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και στις αποζημιώσεις των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων, οι βάσεις και ο τρόπος που αυτές διαμορφώθηκαν, οι πιο δημοφιλείς σχολές, καθώς και η εισήγηση του ΣΕΒ στον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου για τη στήριξη της απασχόλησης.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Όλες οι βάσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Πάνω από 20.000 οι κενές θέσεις!"

Η εφημερίδα γράφει ότι "ανέβηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Πάντως οι κενές θέσεις ξεπερνούν και φέτος τις 20.000 σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "31.650 ευκαιρίες απασχόλησης".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "οι θέσεις αναλυτικά είναι οι εξής: 25.498 θέσεις καθηγητών και δασκάλων, 3.600 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και 217 εγκρίσεις προσλήψεων σε φορείς του Δημοσίου".


Η ΑΥΓΗ: "Η προστασία των δασών επαφίεται στον πατριωτισμό μας".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η ενεργοποίηση του πολίτη αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για τη διάσωση των δασών και του περιβάλλοντος. Παρά την τεράστια οικολογική καταστροφή των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική που ανάβει τις φωτιές. Η κυβερνητική επιτροπή συνεδρίασε χθες χωρίς να αναθεωρήσει την πολιτική της ούτε να δεσμευτεί με μέτρα που υποδεικνύουν όλοι οι φορείς, ακόμη και παράγοντες της κυβερνητικής παράταξης".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τόλμησε ο Σουφλιάς και πήρε αποφάσεις για κατασκευή δρόμων και αντιπυρικών ζωνών σ΄όλες τις δασικές εκτάσεις".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "την άμεση αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων αποφάσεων η Κυβερνητική Επιτροπή στην σκιά της μεγάλης καταστροφής που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου της "επόμενης μέρας" αναλαμβάνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς".


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Μαχαιρώματα στα αποκαΐδια".

Η εφημερίδα γράφει ότι "προτού ακόμη σβήσουν εντελώς τα πύρινα μέτωπα ξέσπασε σύρραξη στην κυβέρνηση για την απόδοση ευθυνών, με τα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να ζητούν την αποπομπή των κκ Πρ. Παυλόπουλου και Ευ. Αντώναρου".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Μοντέλο Ηλείας για τις αποζημιώσεις".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το πακέτο μέτρων ανακούφισης των πυρόπληκτων που ανακοινώθηκε μαζί με την εξαγγελία Σουφλιά για δημιουργία εκ των υστέρων αντιπυρικών ζωών στα καμένα παραπέμπουν ευθέως στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην Ηλείας ως προς τη στήριξη των πληγέντων και στο μοντέλο της Πάρνηθας ως προς τα μέτρα αναδάσωσης και προστασίας".


ΕΘΝΟΣ: "Εκτόξευση στις περιζήτητες σχολές".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "απογειώθηκαν" οι βάσεις για τις σχολές υψηλής ζήτησης, με αποτέλεσμα πολλοί αριστούχοι να μένουν έξω από τις σχολές προτίμησής τους".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Να σε κάψω Γιάννη να σ΄αλείψω λάδι".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες από τη νέα πύρινη λαίλαπα που έπληξε την (άλλοτε) τόσο όμορφη σε βλάστηση Ανατολική Αττική αλλά και γι αυτούς των άλλων περιοχών ανακοίνωσε, χθες η Κυβέρνηση. Όπως τονίστηκε θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην οικοπεδοποιηθούν τα καμένα δάση που χαρακτηρίζονται ως αναδασωτέες περιοχές και ότι οι εμπρηστές όταν βρεθούν -ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι- θα τιμωρηθούν δεόντως και αρκούντως".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ως εδώ! Πάρτε μέτρα για κοινωνία - επιχειρήσεις. Από Αριστερά βγαίνουν στον Καραμανλή βιομήχανοι και επαγγελματίες".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με 22 προτάσεις στον Γιάννη Παπαθανασίου οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και του ΕΒΕΑ θέτουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Το ίδιο έπραξαν και άλλες οργανώσεις του επιχειρηματικού κόσμου που συναντήθηκαν με τον κ. Παπαθανασίου. Τι ζητούν για να μην "σβήσουν" οι επιχειρήσεις και να μην υπάρξουν απολύσεις".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Καήκατε και 'σεις κύριοι υπουργοί".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "υπάρχει αναμφισβήτητα πολιτική ευθύνη για την αναποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που επί τέσσερις ημέρες προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στη βορειοανατολική Αττική. Εντοπίζεται η πολιτική ευθύνη στον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο".


ΕΣΤΙΑ: "Πολιτικό άλλοθι για τα δάση. Οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος". Η εφημερίδα διερωτάται ότι "άραγε είναι τυχαίο ότι όταν νομοθετούν οι πολιτικοί, συνήθως επιτυγχάνεται το αντίθετο του επιδιωκομένου αποτέλεσμα; Μάλλον όχι. Πρώτον διότι ειδικώς το Σύνταγμα, που είναι τόσο κακογραμμένο, καταστρατηγείται συστηματικά. Και δεύτερο διότι τέτοιες διατάξεις δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο Σύνταγμα του κόσμου. Είναι πατέντες του ελληνικού πολιτικού συστήματος για να μην αναλαμβάνη τις ευθύνες του".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Γιατί η Αττική δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κάρβουνο έγινε ο κεντρικός "πνεύμονας" πρασίνου της ΒΑ Αττικής, ωστόσο τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι οι εκτάσεις αυτές θα διασωθούν από την τσιμεντένια λαίλαπα ότι η Αττική θα επανέλθει στην πρότερη (και ούτως ή άλλως τρωθείσα) μορφή της".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Απογείωσαν τις Βάσεις οι Αριστούχοι. Στα ύψη τα Παιδαγωγικά τμήματα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η μειωμένη προσφορά θέσεων εισακτέων στις περιζήτητες σχολές αφ΄ενός και τα ιδιαιτέρως εύκολα θέματα των εξετάσεων αφ΄ετέρου, απογειώνει τις βάσεις εισαγωγής των περισσότερων "περιζήτητων" σχολών (εκτός τω νομικών)".


ΤΑ ΝΕΑ: "Στάχτη στα μάτια τα μέτρα από το ...2007".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι " τάζουν πάλι δορυφόρους και αεροφωτογραφίες. Με μέτρα από το παρελθόν , που είχαν παραμείνει στα χαρτιά επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεφύγει από τις στάχτες της Αττικής".


Η ΝΙΚΗ: "Πώς τα κάρβουνα γίνονται ...φιλέτα. Νομιμοποιούν το έγκλημα μέσω των δικαστηρίων".

Η εφημερίδα γράφει ότι "με εξαιρετικά απλές διαδικασίες οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το ελληνικό κράτος είναι ξέφραγο αμπέλι και ότι οι νόμοι είναι για τονκάλαθο των αχρήστων, δρουν οι κάθε λογής καταπατητές στις καμένες δασικές εκτάσεις. Το απίστευτο κόλπο που επαναλαμβάνεται εδώ και δεκαετίες με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων, καθιστά σαφές ότι επιτήδειοι και αετονύχηδες είναι έτοιμοι να νομιμοποιήσουν προς ιδίον όφελος χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές: Πολιτική και διεκδικήσεις για το λαό, την προστασία δασών και γης."

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τις θέσεις του Κόμματος παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η Αλέκα Παπαρήγα. Δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής. Χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή των νόμων και των άλλων προγραμμάτων των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και συνολικότερα της πολιτικής που στηρίζει την ιδιοκτησία και εμπορευματοποίηση των δασών και των ορεινών όγκων".


Metro: "Με συνταγή...Ηλείας. Το κυβερνητικό σχέδιο για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Αττική".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "αφήνοντας στην άκρη το γνωστό...τριχίλιαρο, που μοίρασε στοςυ πυροπαθείς της Ηλείας το 2007, η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή ουσιαστικά το ίδιο μοντέλο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Αττική".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Εκπλήξεις με τις βάσεις. ΑΕΙ-ΤΕΙ: εκρηκτική άνοδος και πτώση".


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Πνιγήκαμε! Μια καταιγίδα έφερε τα πάνω-κάτω".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εισηγείται ο ΣΕΒ".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εθνικό διάλογο και συναίνεση για την υλοποίηση ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσει την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και εξωστρεφή ζήτησε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου από τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων".


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στο όριο 1 στις 2 εταιρείες. Εφιαλτικό σενάριο ΣΕΒ για την ανεργία".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σήμα κινδύνου για την απασχόληση έστειλε χθες ο ΣΕΒ, που κατέθεσε υπόμνημα με δέκα μέτρα για τη θωράκιση της απασχόλησης, εκτιμώντας πως το 50% των επιχειρήσεων λειτουργεί με ζημίες ή με οριακά κέρδη, ποσοστό που ίσως αυξηθεί τους επόμενους μήνες".


ΚΕΡΔΟΣ: "Καταρρέει μήνα-μήνα το εξωτερικό εμπόριο".

Η εφημερίδα γράφει ότι "την οικονομική δυσπραγία που βιώνει η αγορά αλλά και την πλήρη κατάρρευση της ζήτησης καταδεικνύουν τα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας στο πρώτο εξάμηνο του έτους, τα οποία εμφανίζουν σημαντική πτώση των εισαγωγών κατά 36,8%".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η κυβέρνηση προαναγγέλλει νέες σκληρές αποφάσεις". Η εφημερίδα τονίζει ότι "εθνική συνεννόηση, συνεργασία και συναίνεση, προκειμένου να προωθηθεί το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους ο ΥΠΟΙΟ Γ. Παπαθανασίου, με τους οποίους συναντήθηκε χθες. Έθεσε το δίλημμα στους κοινωνικούς φορείς "ή θα πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά εθνικά αναγκαίες ή θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω".

Δεν υπάρχουν σχόλια: