Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Τελετή υποδοχής του Τιμίου Σταυρού της Σταύρωσης στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης - Μήνυμα αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου

Προσκλητήριο αγάπης και συνεργασίας μεταξύ εκκλησίας, πολιτείας, αυτοδιοίκησης και φορέων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων του λαού και της νεολαίας, απηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στον χαιρετισμό του στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του Τιμίου Σταυρού της Σταύρωσης του Χριστού, που μεταφέρθηκε με κατάνυξη από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο.
Ο κ. Ιερώνυμος αναφερόμενος στη σημερινή οικονομική κρίση τόνισε ότι «κρίσεις υπήρχαν πάντοτε και θα υπάρχουν», λέγοντας ότι «αυτή η κρίση είναι η έκφραση μιας άλλης κρίσης, πνευματικής, που οδηγεί στις επιμέρους κρίσεις που μας ταλανίζουν». Υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η προσφορά προς τον συνάνθρωπο και επεσήμανε ότι η εκκλησία, με τη συνεργασία της πολιτείας, «μπορεί να πρωτοστατήσει σε αυτόν τον αγώνα», που τον χαρακτήρισε «εθνικό».

«Ήρθα να σας μεταφέρω αυτό το μήνυμα, που είναι και μήνυμα, εθνικό. Και τα προβλήματα τα εθνικά, δεν πρέπει να τα συγκεκριμενοποιούμε σε ένα πράγμα, γιατί τότε γίνεται αίρεσις. Αλλά τα προβλήματα, τα εθνικά, ξεκινούν από την εσωτερική συνοχή, μέσα από σύνεση για να οδηγήσουν, εάν χρειαστεί, στο θάνατο, στην προσφορά του καθενός από μας και αυτού που νομίζει ότι μπορεί να δοθεί» τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.

Ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις εμπειρίες που αποκόμισε από τις πρωινές του επισκέψεις στις φυλακές Διαβατών, στο συνοικισμό των Ρομ στη Μενεμένη, όπου η τοπική μητρόπολη παρέχει φιλανθρωπικό έργο στα παιδιά των Ρομ και στην Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ - «Ιθάκη», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να καταλάβουμε, ότι αυτό που γίνεται στη Μενεμένη είναι η πρόληψη της «Ιθάκης». Τέλος, αναφέρθηκε και στην εκκλησιαστική περιουσία:

«Είναι ο χρόνος συνεργασίας. Πολλά ακούστηκαν για την εκκλησιαστική περιουσία. Η εκκλησιαστική περιουσία, ομολογουμένως τεράστια, διανεμήθηκε, έχει μια ιστορία καλή και θλιβερή. Δε μπορούμε όμως να μένουμε στο παρελθόν. Κι αυτά που έχει τώρα (η εκκλησία) μπορεί να είναι ψίχουλα, αλλά έχουν μεγάλη δύναμη. Χρειάζεται συνεργασία. Κατανόηση από την πολιτεία ότι δεν μπορεί να μένει αυτός ο θησαυρός αιχμαλωτισμένος, σε «ομηρία». Θα πρέπει να τον αξιοποιήσουμε με διαφάνεια και όχι να κάνουμε λαϊκισμούς μοιράζοντας πέντε δραχμές εδώ κι εκεί, αλλά σαν διακονία να επιστρέψει στο λαό, κάτω από δικλείδες, ασφαλείς».

Τελετή υποδοχής και λιτάνευσης του Τιμίου Σταυρού - Πανηγυρικός Εσπερινός

Στην τελετή υποδοχής του Τιμίου Σταυρού, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό σημείο της Νεάπολης (στάση Βαλσαμή) τον αρχιεπίσκοπο υποδέχτηκαν ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρβάβας και επικεφαλείς άλλων μητροπόλεων, εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, της αυτοδιοίκησης, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας και δημότες της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στις προσφωνήσεις τους προς τον αρχιεπίσκοπο ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλος εξήραν την προσωπικότητα και το ήθος του προκαθημένου της ελλαδικής εκκλησίας. «Ο ειρηνικός λόγος Αγάπης που εκφράζετε και το αδιάλειπτο κοινωνικό και φιλανθρωπικό σας έργο σας, σε αγαστή συνεργασία με τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και την πολιτεία, συμβάλλουν τα μέγιστα στη δημιουργία μιας ανοιχτής κοινωνίας ενεργών πολιτών, με κοινό σημείο αναφοράς την πίστη τους στην Ορθοδοξία» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Καλαφάτης.

Στην τελετή υποδοχής παραβρέθηκαν επίσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Γ. Ορφανός, Α. Τζιτζικώστας, Ε. Βενιζέλος, Χ. Καστανίδης και Γ. Μαγκριώτης, δήμαρχοι των δυτικών συνοικιών, κ.α. Ακολούθησε η περιφορά του Τιμίου Σταυρού στους δρόμους της Νεάπολης και η μεταφορά του στον καθεδρικό ναό του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Στη συνέχεια, εψάλλη ο πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, παρουσία του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, μητροπολιτών από όλη τη Β. Ελλάδα, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: