Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 29-8-2009

Ποια θέματα κυριαρχούν: Ο απόηχος των καταστροφικών πυρκαγιών στη βορειοανατολική Αττική απο τη σκοπιά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, το νέο χωροταξικό σχέδιο, τα συμπεράσματα που εξήχθησαν απο τις συναντήσεις του πρωθυπουργού και κυβερνητικών παραγόντων με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, η επικείμενη ΔΕΘ και οι εξαγγελίες στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός, καθώς και η φημολογία για τα άμεσα πιθανά σενάρια στα οποία αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση: αφενός αυτό του ανασχηματισμού και αφετέρου αυτό της άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ενίσχυση ρευστότητας, χαλάρωση του "Τειρεσία", διαδοχική ασφάλιση κ.α.".
Η εφημερίδα γράφει ότι "θετικά σε επίπεδο "ρεαλιστικών προθέσεων" αποτιμούν τη συνάντηση που είχαν χθες με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τα προεδρεία των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών, καθώς, όπως είπαν, πήραν τη διαβεβαίωση ότι δεν θα μπουν νέοι φόροι, ούτε έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, ενώ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που βελτιώνει τη διαδοχική ασφάλιση".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Νέο χωροταξικό για τα νησιά και τους παράκτιους χώρους- Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε χθες το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στα 50 μέτρα από τον αιγιαλό τοποθετεί το ΥΠΕΧΩΔΕ τα ΙΧ στα νησιά και τις παραλιακές περιοχές, αλλά στο ίδιο όριο "αφήνει" και τις κατοικίες. Χθες δόθηκε για δημόσια διαβούλευση το Ειδικό Χωροταξικό για τον παράκτιο χώρο και τα νησιά. Όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς "με το συγκεκριμένο Ειδικό Πλαίσιο, βάζουμε επιτέλους μια τάξη στο τι μπορεί να κάνει ο καθένας και που, στα νησιά και στον παράκτιο χώρο μας".

Η ΑΥΓΗ: "Πωλούνται οικόπεδα στο κύμα- Μετά τα δάση, με το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο παραδίδονται στην κερδοσκοπική οικοδομική ανάπτυξη νησιά και παραλίες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ένα-ένα ξεπληρώνει η κυβέρνηση τα γραμμάτιά της προς τα αδηφάγα συμφέροντα και ψηφοθηρεί με παροχές εις βάρος του περιβάλλοντος. Το ΥΠΕΧΩΔΕ παρουσίασε χθες το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά, το οποίο καθιερώνει δύο ζώνες ανοικοδόμησης, αλλά στην ουσία μία, συνολικού πλάτους 100 μέτρων από τη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου και του αιγιαλού".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κάλπες στις 11 Οκτωβρίου προβλέπει ο πολιτικός σχεδιασμός της Ρηγίλλης".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με την προσφυγή σε εκλογές συμφωνούν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο Γιώργος Σουφλιάς και ο Βαγγέλης Μειμαράκης. Κατηγορηματικά αντίθετοι είναι οι περισσότεροι βουλευτές διότι φοβούνται ότι στην περίπτωση κατά την οποία η ΝΔ έρθει δεύτερο κόμμα τότε πενήντα από αυτούς θα εγκαταλείψουν οριστικά τα βουλευτικά έδρανα".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Προετοιμασία εξόδου- Πυρετός διαβουλεύσεων στο Μαξίμου- Τρέχουν να προλάβουν- νομοσχέδια στο παρά πέντε".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σαφείς ενδείξεις ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει πλέον να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο καταγράφονται τόσο στις κινήσεις του όσο και στη συμπεριφορά υπουργών που μέχρι πρότινος τις απέρριπταν". Ο κ. Καραμανλής μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη ή την Τετάρτη για να ανακοινώσει τις αποφάσεις του".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πρόωρες εκλογές ή αναδόμηση Πάκη- Εισηγήσεις σε Καραμανλή για αλλαγές πριν από τη ΔΕΘ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους με δημοσιογράφους, κορυφαίοι υπουργοί εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί, πλέον, "βαρίδι" για την κυβέρνηση. Όπως τονίζουν με νόημα, όλοι οι κυβερνητικοί τομείς έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο τους τελευταίους μήνες, όπως οι τομείς της Υγείας, της Απασχόλησης, της Ανάπτυξης και της Οικονομίας...".

ΕΘΝΟΣ: "3 αγκάθια στον δρόμο για τις κάλπες- Τελειώνει ο χρόνος του Κ. Καραμανλή για οριστικές αποφάσεις".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την οριστική του απόφαση για το εάν θα πάει "κόντρα" στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και στη βούληση των μελών της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ποντάροντας ξανά στη λογική της διαχειρίσιμης ήττας, ή θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που ο κ. Γ. Παπανδρέου του έχει θέσει και θα φτάσει -με όποιο κόστος- στον Μάρτιο, αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα πλέον ο πρωθυπουργός".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μόνο η "μαμή" αποφασίζει για πρόωρο τοκετό!.."
Η εφημερίδα γράφει ότι "δίνουν και παίρνουν, πλέον, τα περί πρόωρων εκλογών σενάρια. Μάλιστα μέχρι και...ημερομηνίες φρόντισαν οι διάφοροι "σεναριογράφοι" να καθορίσουν επί τούτου. Μας λέγουν, ακόμη, οι "σεναριογράφοι" ότι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής έχει ήδη αποφασίσει, πιεζόμενος ακόμη και από Υπουργούς, ενώ -για να είναι "μέσα", όπως λέμε, βάζουν κάπου και το άλλο "έργο" να παίξει. Αυτό του ανασχηματισμού".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Όχι πρόωρες εκλογές από τους βουλευτές της Ν.Δ.".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κλίμα οργής και αγανάκτησης επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. για τα σενάρια πρόωρων εκλογών μέσα στο φθινόπωρο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τα οποία ούτε επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται από το Μέγαρο Μαξίμου".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ιδού το...δάσος της κρατικής ανομίας- Πως ανέχονται να κατασκευάζουν τα "παράθυρα" για να περάσει η παρανομία".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το διαχρονικό έγκλημα της καταστροφής της Αττικής αποκαλύπτεται μέσα από επίσημα έγγραφα, που αναδεικνύουν την ανοχή ή και την υπόθαλψη των παρανομιών από τον κρατικό μηχανισμό. Επιλεκτικές εφαρμογές των νόμων, "παραθυράκια" που διευκολύνουν καραμπινάτες αυθαιρεσίες και μια συνεχής προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών".

ΕΣΤΙΑ: "Πολιτικό λάθος οι πρόωρες εκλογές- Κακώς συντηρείται η σχετική φημολογία".
Η εφημερίδα γράφει ότι "κάποιοι φαίνεται ότι προσπαθούν να παρασύρουν τον πρωθυπουργό στην διενέργεια πρόωρων εκλογών. Μόνον έτσι εξηγείται η διάχυτη φημολογία περί εκλογών τον Οκτώβριο, καθώς και ότι οι σχετικές διαψεύσεις δεν είναι τον τελευταίο καιρό τόσο κατηγορηματικές. Καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Και το γεγονός ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείεται ακόμη και από υπουργούς, δείχνει ότι κάποια συζήτησις πρέπει να έχει γίνει και στο Μέγαρο Μαξίμου".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τα σενάρια περί εκλογών διχάζουν τη Ν.Δ.- Διαφωνίες υπουργών και αναστάτωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "διχάζει τη Ν.Δ. η προοπτική των πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο, που τα τελευταία εικοσιτετράωρα φέρεται να απασχολεί έντονα τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος δεν έχει πάντως απορρίψει οριστικά ούτε το σενάριο του ανασχηματισμού. Στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχει αρχίσει να διαμορφώνεται "κίνημα" νέων σε ηλικία υπουργών, που αντιτίθενται πλήρως στις εισηγήσεις για εκλογικό αιφνιδιασμό, τις οποίες έχουν υποβάλει οι κ. Γ. Σουφλιάς και Γ. Λούλης, ενώ κλίμα μεγάλης αναστάτωσης επικρατεί στη Βουλή"

Ο ΛΟΓΟΣ: " "Σφίγγα" η κυβέρνηση για εκλογές ή ανασχηματισμό".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η εναλλαγή σεναρίων, πότε για ανασχηματισμό και πότε για πρόωρες εκλογές, κυριαρχεί λίγες ημέρες πριν από την παρουσία Καραμανλή στην ΔΕΘ -ενώ οι ακριβείς προθέσεις του πρωθυπουργού για το "τι μέλλει γενέσθαι" είναι γνωστές μόνο στον ίδιο!".

ΤΑ ΝΕΑ: "Τίτλοι τέλους για την κυβέρνηση- Κλείδωσε την ήττα το μυστικό γκάλοπ του Μαξίμου- Πριν από τη ΔΕΘ οι αποφάσεις Καραμανλή".
Η εφημερίδα γράφει ότι "με την πρώτη κίνηση που θα κάνει το πρωί της Δευτέρας ο κ. Κ. Καραμανλής θα καταστήσει σαφές προς όλους εάν η πρόθεσή του είναι οι πρόωρες εκλογές - μέχρι τις 4 Οκτωβρίου- ή ο σαρωτικός ανασχηματισμός μέχρι την Τετάρτη, δηλαδή δυο μέρες πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη". Αυτό δηλώνει στα "ΝΕΑ" στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και σπεύδει να εκτιμήσει ότι αυτή την ώρα η πλάστιγγα έχει γείρει υπέρ των εκλογών".

Η ΝΙΚΗ: " "Ξέφυγε" η διαφορά- Μπροστά έως 6% στα πρώτα γκάλοπ μετά τις διακοπές το ΠΑΣΟΚ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "από 5,2 έως και 6% κυμαίνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις θερινές διακοπές. Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων θα βαρύνουν στις τελικές αποφάσεις του Κ. Καραμανλή. Το Μαξίμου κρατάει ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο και ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει πως οι πολίτες λένε ότι δεν πάει άλλο".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "ΠΑΜΕ: Μαζική ταξική δράση- Νέα αντεργατική- αντιλαϊκή επίθεση ενόψει ΔΕΘ".
Η εφημερίδα γράφει ότι ""τα μέτρα που παίρνουμε είναι αυτά τα οποία βοηθούν την επιχειρηματικότητα", δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Δηλαδή, τα πάντα γίνονται για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, του ΕΒΕΑ, συνολικά των επιχειρηματιών, που τις παρέδωσαν χτες και προχτές στον πρωθυπουργό, ζητώντας ταυτόχρονα ισχυρή κυβέρνηση και συναίνεση".

PRESS TIME: "Εγκλημα χωρίς τιμωρία- Βίλες πάνω στα αποκαΐδια- Το σχέδιο των εμπρηστών- Γιατί κάηκε η Αττική".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ένα απίστευτο παιχνίδι με τη νομιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων αυθαιρέτων και την ένταξη στο σχέδιο πόλης τεράστιων...πάλαι ποτέ δασικών εκτάσεων, κρύβεται πίσω από την ανεκδιήγητη ανθρώπινη και οικολογική τραγωδία των καταστροφικών πυρκαγιών της Αττικής- 28 οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν 25.000 στρέμματα. Οι πυρκαγιές ενδέχεται να "νομιμοποιήσουν" 100.000 αυθαίρετα".

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: "Να φύγει ο Νέρωνας"
Η εφημερίδα γράφει ότι "εδώ και δεκαετίες οι δασικές πυρκαγιές αφανίζουν το λίγο πράσινο που έχει απομείνει στην ελληνική γη, αλλά το εύλογο ερώτημα "Τί ή ποιος φταίει;" παραμένει αναπάντητο. Οι συζητήσεις που γίνονται πάνω στα αποκαΐδια είναι θυελλώδεις, τα μέτρα που ανακοινώνονται είναι αποσπασματικά και ψηφοθηρικά, η οργή κι η αγανάκτηση των πληγέντων ξεχειλίζει και τα πάντα μένουν ίδια και απαράλλακτα μέχρι την επόμενη τραγωδία".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Εργα εδώ και τώρα"- Οι φορείς της Θεσσαλονίκης προς τον πρωθυπουργό"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΞΙΑ: "Οδηγός ανάκαμψης τα κέρδη- Σοφοκλέους: Εμπεδώνουν το θετικό κλίμα τα 6μηνα Εθνικής, Τ.Τ., ALPHA, Πειραιώς".
Η εφημερίδα γράφει ότι ""πλειοδοσία" ξένων με τις τιμές- στόχους των τραπεζών. Το στοίχημα της διάχυσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των διεθνών οίκων και των Ελλήνων τραπεζών. Τσεκάρονται στα road shows του Σεπτεμβρίου και οι Alapis, Follie, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ- Γιατί Morgan Stanley και JP Morgan θεωρούν το Χ.Α. τη φθηνότερη αγορά στην Ευρώπη".

ΕΞΠΡΕΣ: "Χωροταξικοί...κανόνες στις παράκτιες περιοχές".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τάξη στη δόμηση και τις υπόλοιπες χρήσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας επιχειρεί να βάλει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά, τα οποία έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κλειδώνουν" οι εκλογές - Σενάρια για κάλπες 4 ή 11 Οκτωβρίου".
Η εφημερίδα γράφει ότι "εξαντλούνται τα αποθέματα πολιτικών πρωτοβουλιών του Μεγάρου Μαξίμου. Οικονομία, αγορά, κοινωνικοί φορείς και υπουργοί "αποφασίζουν" για πρόωρες εκλογές. Δραματικές δημοσκοπήσεις για τη ΝΔ. Παραλύει το κυβερνητικό έργο η αβεβαιότητα για τον χρόνο των εκλογών. Στα σκαριά κυβερνητικό λίφτινγκ".

ΚΕΡΔΟΣ: "Το 30% των κερδών τους έχασαν 119 εισηγμένες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "λιγότερα κατά 1,15 δισ. ευρώ ήταν τα κέρδη 198 εισηγμένων εταιρειών, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 5,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Παρά το γεγονός ότι δεν έλειψαν οι θετικές εκπλήξεις, κυρίως σε τράπεζες και μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που παρουσίασαν αποτελέσματα καλύτερα από τα αναμενόμενα..."

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βελτίωση κερδοφορίας για εισηγμένες στο β' τρίμηνο". Η εφημερίδα γράφει ότι "σημαντική βελτίωση, βασισμένη κυρίως στο "βαρύ πυροβολικό" της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρουσιάζουν τα κέρδη του β' τριμήνου των εισηγμένων έναντι του α' τριμήνου, οδηγώντας έτσι σε ένα καλύτερο του αναμενόμενου α' εξάμηνο για τις εισηγμένες στο Χ.Α.".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: " "Ευθανασία για Ν.Δ. οι πρόωρες εκλογές"- Συνέντευξη με βόμβες μεγατόνων από τον τέως υπουργό Μιχ. Λιάπη".
Η εφημερίδα γράφει ότι " "βόμβες" με πολλούς αποδέκτες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ρίχνει ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης με τη σημερινή αποκαλυπτική συνέντευξή του στον "ΚτΕ". Ο Μιχ. Λιάπης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της κυβέρνησης, μιλά έξω από τα δόντια".

Δεν υπάρχουν σχόλια: