Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 25-8-2009

Ποια θέματα κυριαρχούν: Η επόμενη μέρα και οι συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική, ο αρχικός απολογισμός και οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαχείριση του προβλήματος, καθώς και οι οικονομικές ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Σεπτέμβριο, στις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς υπεγράφη το νέο πρόγραμμα στήριξης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων που προβλέπει 1,05 δισ. ευρώ για τους τομείς εμπορίου, τουρισμού και μεταποίησης.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "1,05 δισ. σε εμπόριο, τουρισμό, μεταποίηση. Υπεγράφη νέο πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων".

Η εφημερίδα γράφει ότι "περισσότερα από 1 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα 1.05 δισ. ευρώ προβλέπονται στην προκήρυξη για την ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού- Εμπορίου - Υπηρεσιών".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Οι ζημιές καταγράφονται από σήμερα. 30 κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ περιοδεύουν στις πληγείσες περιοχές".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα των περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τα πύρινα μέτωπα, αλλά και τα μέτρα για την αρωγή των συμπολιτών μας που έχασαν τις περιουσίες τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές θα τεθούν σήμερα επί τάπητος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου".


Η ΑΥΓΗ: "Έγκλημα διαρκείας...Στις στάχτες το δικομματικό μοντέλο ανάπτυξης με τις ψηφοθηρικές παροχές εις βάρος του περιβάλλοντος".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η μεγάλη καταστροφή (μόνο στην Αττική κάηκαν πάνω από 180.000 στρέμματα) σε πολλές περιοχές επιβεβαίωσε ότι η χώρα παραμένει ανοχύρωτη! το ΤΕΕ επισημαίνει ότι τα μεγάλα κενά και οι παραλείψεις του θεσμικού πλαισίου καίνε τα δάση και ζητεί να συσταθεί εθνικός φορέας ανασυγκρότησης από τις φυσικές καταστροφές".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εγκληματικές ευθύνες των δασικών προκάλεσαν την καταστροφή των δασών στην Αττική".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "την ευθύνη , την εγκληματική ευθύνη για το ολοκαύτωμα της Αττικής - βορειοανατολικής και δυτικής- φέρουν οι δασικοί και ο μηχανισμός που ελέγχουν. Η εμμονοληπτική άρνησή τους να εγκρίνουν τα εκατοντάδες αιτήματα που έχουν δεχτεί από νομάρχες και δημάρχους τα τελευταία χρόνια, που αφορούν στη χάραξη και το άνοιγμα δασικών δρόμων και ακόλουθα αντιπυρικών ζωών, προκάλεσε την καταστροφή".


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Χωρίς άλλοθι...Γιατί και πώς κάηκε (ξανά) η Αττική".

Η εφημερίδα γράφει ότι "δεν υπάρχουν άλλοθι για την απίστευτη καταστροφή στην Αττική. Οι κακές εκτιμήσεις τις πρώτες κρίσιμες ώρες, η έλλειψη συντονισμού και η ασυνεννοησία των αρμοδίων, η ανύπαρκτη πρόληψη και τα σχέδια στα χαρτιά που ποτέ δεν δοκιμάστηκαν αποτελούν μερικά μόνο στη μακρά αλυσίδα των εγκληματικών λαθών",


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Έφταιξαν τα...πεύκα! Δεν έφταιξαν ούτε ο συντονισμός ούτε η ολιγωρία για την καταστροφή".

Η εφημερίδα διερωτάται ότι "ποιον έπεισε, αλήθεια, η προσπάθεια της κυβέρνησης να ισχυρισθεί πως για την καταστροφή του 1/4 της Αττικής έφταιξαν τα πεύκα που είχαν φυτρώσει πυκνά και έτσι εμποδίστηκε ο συντονισμός και η αποτελεσματικότητα της δράσης των μέσων πυρόσβεσης; Πώς ήσαν "απολύτως προετοιμασμένοι" για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των περιστάσεων;".


ΕΘΝΟΣ: "Κωμωδία για να καούν οι ευθύνες. Από τον "στρατηγό άνεμο" στα ...πεύκα που αρπάζουν εύκολα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συγχαρητήρια" μοίρασε η κυβέρνηση στον ...εαυτό της για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πύρινη κόλαση, ενώ η Αττική και πολλές περιοχές της χώρας μετρούν ακόμη τις πληγές τους".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σαν να μην έφθασαν στον Κ. Καραμανλή η κρίση, η γρίπη και τα σκάνδαλα, ήρθαν και οι φωτιές κι έτσι....Με "καμένη τη γούνα" πηγαίνει στη ΔΕΘ."

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μαύρη γάτα" φαίνεται ότι έχει περάσει από το Μέγαρο Μαξίμου από την στιγμή που ο Κ. Καραμανλής ανέλαβε την πρωθυπουργία. Δεν εξηγείται διαφορετικά, καθώς κοντά στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει (Βατοπέδι, SIEMENS, "γρίπη των χοίρων", ομόλογα των Ταμείων, υπόθεση "Παυλίδης" κ.λ.π.) ήρθε, μετά την πρώτη, και τη δεύτερη πυρκαγιά που κατακαίει όχι μόνον τεράστιες δασικές εκτάσεις και περιουσίες του κοσμάκη, αλλά και την δική του πολιτική - κυβερνητική πορεία".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Δεν πάει άλλο, αλλαγές τώρα, κύριε Καραμανλή. Ξεχείλισε το "ποτήρι" της οργής των πολιτών λένε οι βουλευτές".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "περισσότερο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη ίδρυσης υπουργείου Περιβάλλοντος και Συντονισμού του κυβερνητικού έργου και επανίδρυση ανεξάρτητου υπουργείου Δημοσίας Τάξεως μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Μηνύματα αγανάκτησης μεταφέρουν στο Μαξίμου οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής και της Β΄Αθηνών για την καταστροφή αλλά και οι βουλευτές άλλων περιφερειών".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Το κράτος του εγκλήματος. Ιδού οι ευθύνες για την τελειωτική καταστροφή της Αττικής".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: "συντριπτική απάντηση στις κυβερνητικές μεγαλοστομίες του κ. Αντώναρου για τη δήθεν αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών με "καλά οργανωμένο από την αρχή τον συντονισμό της κρατικής μηχανής", δίνουν τα στοιχεία, που δημοσιεύει σήμερα η "Ε". Αφορούν κραυγαλέες κυβερνητικές παραλείψεις στην προετοιμασία και τον εξοπλισμό του κρατικού μηχανισμού, ώστε να μπορεί να προλάβει τις τεράστιες καταστροφές και τον αφανισμό τωνπεριαστικών δασών της χώρας."


ΕΣΤΙΑ: "Αθωράκιστο το Λεκανοπέδιο. Γιατί είμαστε ευάλωτοι στις πυρκαϊές".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο λόγο για τον οποίο είμαστε τόσο ευάλωτοι στις πυρκαϊές, κυρίες δε στο Λεκανοπέδιο, όπου οι κίνδυνοι είναι ακόμη πιο μεγάλοι, δεν ανάγεται ούτε στα καιρικά φαινόμενα, ούτε στην ανωτέρα βία. Και κακώς οι κυβερνώντες κάνουν τέτοιες αναγωγές. Αυτά λέγονται για να δικαιολογηθούν οι δικές τους ευθύνες. Με την κατάλληλη οργάνωση , καταστροφές όπως αυτή που βιώσαμε ουδέποτε θα είχαν γίνει".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μοιραία λάθη και παραλείψεις. Κράτος και πολίτες εμφανίστηκαν και πάλι ανέτοιμοι".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "έλλειψη συντονισμού κακή εκτίμηση της κατάστασης, καθυστερήσεις , εσωτερικές έριδες. Τα λάθη του 2007 επαναλήφθηκαν πανομοιότυπα και στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική, την καταστροφικότερη των τελευταίων 30 χρόνων".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Κρανίου τόπος το Λεκανοπέδιο. Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή προκάλεσαν οι πυρκαγιές από το βράδυ της Παρασκευής στη Βορειοανατολική Αττική. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις 06.00 της Κυριακής έως τις 06.00 της Δευτέρας ξέσπασαν 67 πυρκαγιές".


ΤΑ ΝΕΑ: "Αστείες δικαιολογίες Αντώναρου:Φταίνε τα πεύκα! "

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "όσο ωραία και αν είναι τα πεύκα είναι ανασταλτικός παράγοντας στις προσπάθειες κατάσβεσης" , δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την ώρα που ο κακός συντονισμός είχε ως αποτέλεσμα να ξεφύγει από κάθε έλεγχο η φωτιά στο Πόρτο Γερμενό και στην Αττική η καταστροφή να συνεχίζεται για τέταρτη μέρα".


Η ΝΙΚΗ: "Ιδού οι ένοχοι. Τα ύποπτα μυστικά στα δασαρχεία. Τι κρύβουν συμβόλαια δισ. ευρώ στις στάχτες . Ο βρόμικος ρόλος δικηγόρων και συμβολαιογράφων. Οι διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και αυτοδιοίκησης".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σοκ και δέος προκαλεί το οικολογικό έγκλημα που συντελέστηκε στη Βορειοανατολική Αττική, το οποίο αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι μια ανοχύρωτη χώρα. Η "Ν" επιχειρεί σήμερα να καταγράψει τις τραγικές ευθύνες όλων όσοι εμπλέκονται σ΄ένα πρωτοφανές κύκλωμα, το οποίο σχετίζεται με τις αλλαγές χρήσης γης σε δάση και δασικές εκτάσεις και έχει τζίρο εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να γίνει δημόσια περιουσία η γη. Καμιά αγοραπωλησία".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "από τον Ιούνη του 2007, ο "Ριζοσπάστης" αποκάλυπτε ότι οι παραλίες της Ανατολικής Αττικής παραδίνονται στους επιχειρηματίες για εκμετάλλευση με σχέδια για : Μαρίνες, πολυκαταστήματα, καταδυτικά κέντρα, μπιτς μπαρ κ.α. Τον Ιούνιο του 2008 αποκάλυψε ότι στις 21/5/2008 με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού Εξωτερικών και βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Πέτρου Δούκα, έγινε συνάντηση με συμμετοχή των δημάρχων και των εμπλεκόμενων περιοχών, και του νομάρχη Αν. Αττικής, εκπροσώπων του ΕΟΤ και της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου για την προώθηση αυτών των σχεδίων".


Metro: "Εφιάλτης οι αναζωπυρώσεις. Σε επιφυλακή σε όλα τα μέτωπα για άλλη μία νύχτα πυροσβέστες και εθελοντές".

Η εφημερίδα τονίζει ότι " ο πύρινος εφιάλτης συνεχίστηκε και χθες για τέταρτη ημέρα, στην Αττική, ενώ ο φόβος των αναζωπυρώσεων στις περιοχές που έπληξαν οι φλόγες κράτησε σε επιφυλακή τις πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και τους κατοίκους των περιοχών. "


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Σικάγο" η Θεσσαλονίκη. Τρεις τραυματίες σε ληστεία τράπεζας".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Είναι έτοιμη η Θεσσαλονίκη; Πυροσβέστες και εθελοντές καταγγέλλουν ελλείψεις".


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Είμαστε στο πλευρό τους. Σημαντική βοήθεια από τη Θεσσαλονίκη στους πυροπαθείς".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Κίνδυνο ερημοποίησης αντιμετωπίζει η Αττική".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τεράστια οικολογική καταστροφή επέφερε η πυρκαγιά που κατέκαυσε επί τρεις ημέρες 150.000 στρέμματα δασικής έκτασης στην Ανατολική Αττική".


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τραπεζικό στοίχημα στο ΧΑ. Νέα fund μπαίνουν τώρα στην αγορά".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συνεχή και σταδιακή αύξηση του αριθμού των ξένων funds που τοποθετούνται στο ΧΑ παρατηρούν αυτό το διάστημα χρηματιστηριακές πηγές. Οι χρηματιστές σημειώνουν ότι το ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές μετοχές και ιδιαίτερα για τις τράπεζες βαίνει σταθερά αυξανόμενο".


ΚΕΡΔΟΣ: "Πώς θα πάρετε χρήματα από το "τέταρτο πακέτο". Ολόκληρη η προκήρυξη για τις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε τονωτική ένεση των μικρομεσαίων αλλά και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών προχωρεί η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας από 1η Σεπτεμβρίου το σχέδιο ενίσχυσής τους μέσω του ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 1,050 δισ ευρώ".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ενισχύσεις από Σεπτέμβριο στις μικρές επιχειρήσεις. Αφορά τουρισμό, μεταποίηση, υπηρεσίες και εμπόριο".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "από 1ης Σεπτεμβρίου αρχίζει η υποβολή επενδυτικών προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε τουρισμό, μεταποίηση, υπηρεσίες, εμπόριο, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ μετά την υπογραφή της τελικής προκήρυξης από τους συναρμόδιους υπουργούς χθες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: