Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Περισσότεροι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ-άνοδος των βάσεων

Περισσότεροι είναι φέτος οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώ η άνοδος των βάσεων, είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά των φετινών αποτελεσμάτων. Επίσης οι υποψήφιοι για άλλη μία φορά επέμειναν σε σπουδές που οδηγούν σε αμεσότερη επαγγελματική αποκατάσταση, όπως είναι τα παιδαγωγικά τμήματα, ενώ διαφαίνεται και μία στροφή προς παραδοσιακότερες σχολές, όπως Πολιτικών Μηχανικών. Η οικονομική κρίση εκτιμάται ότι είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των βάσεων στις σχολές υψηλής ζήτησης που βρίσκονται σε κεντρικά Πανεπιστήμια, καθώς ολοένα και λιγότερες οικογένειες φαίνεται να είναι διατεθειμένες να σπουδάσουν τα παιδιά τους στην περιφέρεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, 249 Πανεπιστημιακά τμήματα είχαν άνοδο και 88 πτώση. Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κρήτης και η μεγαλύτερη πτώση στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων Ιωαννίνων.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι παρατηρείται άνοδος όλων των ιατρικών σχολών, από 170 έως 293 μόρια, ενώ εντύπωση προκάλεσε η πτώση των βάσεων στις νομικές σχολές, που κυμάνθηκε από 62 έως 143 μόρια.
Οι κενές θέσεις εντοπίζονται κυρίως στα Τεχνολογικά Ιδρύματα όπου ξεπερνούν τις 14.000 σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εκπαιδευτικών.
Και φέτος, αρκετά τμήματα ΤΕΙ, δεν έχουν ούτε έναν εισακτέο, ενώ υπολογίζονται σε τριάντα τα τμήματα των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων που έχουν λιγοστούς εισακτέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: