Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Θεσσαλονίκη: 74η ΔΕΘ: Ζαχαρωτές εκπλήξεις από την τιμώμενη πόλη, Λάρισα και άρωμα μαστίχας από τον τιμώμενο νομό, τη Χίο

Τρισδιάστατο γλυπτό… από πάστα ζάχαρης, που θα αναπαρασταίνει το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας μας έπειτα απ' αυτό της Επιδαύρου, θα δεσπόζει στο περίπτερο της θεσσαλικής πόλης, στην 74η ΔΕΘ (6-13 Σεπτεμβρίου).
Οι άνθρωποι της Λάρισας, που φέτος είναι η τιμωμένη πόλη στην 74η ΔΕθ (σ.σ. η τιμώμενη πόλη και ο τιμώμενος νομός είναι δύο νέα στοιχεία της Διεθνούς Έκθεσης, που φιλοδοξούν να εξελιχθούν σε θεσμό), έχουν "επιστρατεύσει" όλο το μεράκι και τη φαντασία τους προκειμένου να παρουσιάσουν στους επισκέπτες της έκθεσης την πόλη τους, με τον καλύτερο τρόπο.
Έτσι, ο Σύλλογος Καταστημάτων Ζαχαροπλαστικής Λάρισας επέλεξε αυτό τον πρωτότυπο και σίγουρα …λαχταριστό τρόπο για να "κλέψει" τις εντυπώσεις των επισκεπτών, ενώ οι καλλιτέχνες της Δημοτικής Πινακοθήκης της Λάρισας ανέλαβαν να "ντύσουν" την προθήκη του λαρισαϊκού περιπτέρου στην έκθεση και στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισαν να δώσουν στους επισκέπτες ένα ξεχωριστό θέαμα, μια άλλη ματιά στην εικόνα της πόλης, που μετρά ιστορία 8.000 χρόνων.
Συγκεκριμένα, εντός του περιπτέρου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την έκθεση θεατρικών κουστουμιών του Κώστα Τσιόνα, προέδρου του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Λάρισας, του πρώτου που ιδρύθηκε και λειτούργησε στην Ελλάδα, ενώ γυναικείοι συνεταιρισμοί, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες, θα προσφέρουν απλόχερα γευστικά εδέσματα στους επισκέπτες.
Επιπλέον, τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας της έκθεσης, η Φιλαρμονική της Λάρισας θα τριγυρνά στα σοκάκια και τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, γεμίζοντας θεσσαλικούς ήχους την ατμόσφαιρα, ενώ εντός του εκθεσιακού χώρου, λαχειοφόρος θα κληρώνει καθημερινά, μέχρι τη λήξη της διοργάνωσης, ένα διήμερο (Σαββατοκύριακο) στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, με όλα τα έξοδα καλυμμένα.
Στο μεταξύ, η Δημοτική Ανωτέρα Σχολή Μπαλέτου της Λάρισας, που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Κλασικού Χορού της Αγγλίας, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, θα δώσει μια μοναδική παράσταση, κρατώντας ως επτασφράγιστο μυστικό το θέμα, ενώ δυναμικό "παρών" αναμένεται να δώσουν και τα συγκροτήματα παραδοσιακών χορών.
Οι Θεσσαλοί επιφυλάσσουν εκπλήξεις και για τους μικρότερους επισκέπτες της έκθεσης, στους οποίους και θα χαρίζεται το σήμα των μεσογειακών αγώνων, με αναπαράσταση των σχετικών αθλημάτων, που θα κατασκευαστούν ειδικά για την περίσταση από ομάδα των εργαστηρίων Λεσχών Πολιτισμού της Λάρισας.
Μεταξύ της πληθώρας των εκδηλώσεων που ετοιμάζουν οι αρχές της Λάρισας για την όσο το δυνατό καλύτερη προβολή της πόλης τους, είναι και η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων.
"Ο χρόνος είναι περιορισμένος, Όμως οι εκπλήξεις θα είναι πολλές και η διάθεσή μας ακμαία", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Λάρισας, Κωνσταντίνος Τζανακούλης, επισημαίνοντας ότι, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να "ντυθεί" το περίπτερο, έκτασης 180 τ.μ, συστρατεύτηκαν όλοι οι φορείς του θεσσαλικού κάμπου, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα με μεγάλη χαρά.
"Οι ευρηματικοί Θεσσαλοί έχουν βαλθεί να ανεβάσουν τον πήχη ψηλά και στο πλαίσιο αυτό η πρωτοτυπία, αποτελεί τη λέξη κλειδί σε κάθε τους κίνηση", επισήμανε ο κ. Τζανακούλης.

Άρωμα μαστίχας στο περίπτερο της Χίου
Με μαστίχα, σε όλες της τις μορφέςμ τοπικά παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μανταρίνι χιώτικο, σκοπεύουν οι φορείς του νησιού της αλμύρας, των αρωμάτων και της τέχνης να κλέψουν… τις καρδιές των επισκεπτών τους περιπτέρου τους στην 74η ΔΕΘ.
Με οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό, οι επισκέπτες του χιώτικου περιπτέρου θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν- έστω και από μακριά- τα αξιοθέατα του νησιού, αλλά και να εντρυφήσουν στην ιστορία του νησιού.
Στη διάρκεια της λειτουργίας της 74ης ΔΕΘ, εντός του περιπτέρου της Χίου θα πραγματοποιηθούν και δύο ημερίδες, για τη ναυτιλία και την ενέργεια, ενώ το "παρών" θα δώσει και ο Σύλλογος Χίων Θεσσαλονίκης, "Αγία Μαρκέλλα", που ιδρύθηκε το 1915, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου της Χίου, Στέλιος Καμπούρης.
Για εκπλήξεις που δεν αποκαλύπτονται και γεύσεις που όσο και να έχουν δοκιμαστεί παραμένουν το ίδιο ευχάριστες, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Κωνσταντίνος Γιαννιάρης.
Ο ίδιος ανέφερε- μεταξύ άλλων- ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους πρόκειται να εγκαινιαστεί και το νέο εργοστάσιο μαστίχας της ένωσης, έκτασης 3.000 τ.μ και προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι "όνειρό" του παραμένει η λειτουργία Μουσείου Μαστίχας στο νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: