Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009

Θεσσαλονίκη - Συνέδριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επαγγελματική αλιεία

Στόχοι της αλιευτικής μας πολιτικής είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η επάρκεια των αλιευμάτων, η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής - που είναι και οι στόχοι του ΕΠΑΛ - η υγιεινή και η ασφάλεια, καθώς και ο δίκαιος επιμερισμός της εργασίας.
Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Κιλτίδης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 1ου Συνεδρίου του Τομέα Αλιείας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, σήμερα και αύριο, με την ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας και την υπηρεσία διαχείρισης του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιεία 2007-2013», φορείς της επαγγελματικής αλιείας από όλη τη χώρα, κ.α.
Ο κ. Κιλτίδης κατήγγειλε διεκδικήσεις που εγείρονται από «ερασιτέχνες, με ή χωρίς εισαγωγικά» που «διεκδικούν μερίδιο στην κάρπωση του θαλασσίου χώρου», διαχωρίζοντας πλήρως τη θηρευτική διαδικασία στην ύπαιθρο από την αλίευση και προσθέτοντας ότι πρέπει «να διατηρηθεί η ζωή και η ισορροπία» στην παράκτια ζώνη.
Αναφέρθηκε σε ελλείψεις και αδυναμίες που προκύπτουν σε επίπεδο συντονισμού και συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται, σήμερα, από την πολιτεία για την αλλαγή του τοπίου στην επαγγελματική αλιεία.
Στον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλης Παπαδόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής «μιας μεγάλης κλίμακας μεταρρύθμισης της αλιευτικής πολιτικής» για μια υπεύθυνη και βιώσιμη αλιεία με ταυτόχρονη εξασφάλιση της περιβαλλοντικής ισορροπίας και των αλιευτικών πόρων, καλώντας τους εμπλεκόμενους φορείς να λάβουν το "μήνυμα συνεννόησης", που εκπέμπει το συνέδριο.
Στο συνέδριο, που αποσκοπεί στην καταγραφή και επεξεργασία όλων των απόψεων φορέων και επαγγελματιών του κλάδου και στη σύγκλιση τους, σε ό,τι αφορά τις εθνικές επιδιώξεις για την αλιευτική πολιτική, καταθέτουν τις προτάσεις τους για την επαγγελματική αλιεία φορείς απ' όλη τη χώρα, υπηρεσιακοί παράγοντες, κ.ά.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης Επαγγελματικής Αλιείας, Κωνσταντίνο Λολίδη, μέχρι σήμερα, έχει προκηρυχθεί το 27% (1/3) του προγράμματος ΕΠΑΛ για τα αλιευτικά λιμάνια καθώς και για το μέτρο της «βιώσιμης ανάπτυξης αλιευτικών περιοχών», συνολικής δαπάνης 75 εκατ. ευρώ.
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν, επίσης, ο γ. γ. του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης Λουκάς Ανανίκας, ο γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας της ΕΕ Στέφανος Σαμαράς, ο πρύτανης του ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος, εκπρόσωπος του ΥΕΝΑΜΠ, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: