Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΗΠΑ - Θάνατος Εντουαρντ Κέννεντι.

Κοντά στην οικογένεια του στο σπίτι του στο Χιάνις Πορτ πέθανε ο Εντουαρντ Κέννεντι, ο οποίος έπασχε από καρκίνο του εγκεφάλου και είχε χειρουργηθεί πρόσφατα.
"Ο Εντουαρντ Μ.Κέννεντι, αγαπημένος σύζυγος, πατέρας, παππούς, αδελφός και θείος, πέθανε αργά χθες το βράδυ στο σπίτι του στη Μασαχουσέτη", αναφέρεται σε ανακοίνωση της οικογένειας.

Ο Εντουαρντ Κέννεντι γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1932 στη Βοστώνη, ο μικρότερος από τα εννιά παιδιά του Τζόζεφ και της Ρόζας Κέννεντι. Από το 1962 εκπροσωπούσε, χωρίς διακοπή, την Μασαχουσέτη στη Γερουσία, στη θέση του αδελφού του Τζον που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δικηγόρος, με σπουδές στο Χάρβαρντ και στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ο Τεντ Κέννεντι παρέμεινε στη σκιά των δύο μεγαλύτερων αδελφών του μέχρι τη δολοφονία του Ρόμπερτ το 1968, στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Μετά το γεγονός αυτό, ο Τεντ ανέλαβε να εκπροσωπήσει την οικογένεια Κέννεντι στην πολιτική ζωή της χώρας και να φτάσει ίσως ως τον Λευκό Οίκο. Ομως το σκάνδαλο που ξέσπασε το 1969 όταν ενεπλάκη σε τροχαίο στο οποίο έχασε τη ζωή της η συνεργάτης του Μέρι Τζο Κόπεσν έβαλε τέλος στις προεδρικές του φιλοδοκίες.

Ο μόνος επιζών από τους αδελφούς της οικογένειας δεν έλαβε ποτέ το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.

Σε όλη τη θητεία του στη Γερουσία ασχολήθηκε με τα κοινωνικά θέματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση και την υγεία.

Μετά την αμερικανική εισβολή το 2003 στο Ιράκ, ο Τεντ Κέννεντι κατηγόρησε ανοικτά τον Τζορτζ Μπους ότι υπερέβαλε την ιρακινή απειλή για να δικαιολογήσει τον πόλεμο. Συνέκρινε τον Μπους με τον Νίξον και το Ιράκ με το Βιετνάμ, μιλώντας για την "χειρότερη γκάφα στην ιστορία της αμερικανικής διπλωματίας".

Παντρεύτηκε δυο φορές και απέκτησε τρία παιδιά με την πρώτη του σύζυγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: