Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 27-8-2009

Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι οξύτητες, τα φραστικά πυρά και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με φόντο τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, η φημολογία περί ανασχηματισμού των υπουργείων που φέρεται να μελετά η κυβέρνηση, η στάση της κυβέρνησης και ειδικότερα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή την επόμενη μέρα των πυρκαγιών ενόψει και της ΔΕΘ, το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ καθώς και η οικονομική κρίση, η οποία κυρίως πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "20.000 προσλήψεις στους Δήμους από 1ης Οκτωβρίου".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ξεκινούν τον Οκτώβριο οι προσλήψεις ανέργων στους Δήμους. Σε πρώτη φάση θα προσληφθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση 20.000 άτομα μέσω του ΟΑΕΔ και θα ακολουθήσουν τον Νοέμβριο άλλα 8.500 άτομα με συμβάσεις 18μηνης διάρκειας, μερικής απασχόλησης".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κάτι ετοιμάζει ο Καραμανλής. Από σήμερα και μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται μείζων πρωτοβουλία του πρωθυπουργού". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "άγνωστο μέχρι στιγμής αν θα είναι σαρωτικός ανασχηματισμός , διορθωτικές κινήσεις ή προαναγγελία εθνικών εκλογών για τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο. Σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: "Αμετροέπεια και λαϊκισμός στο DNA του ΠΑΣΟΚ".


Η ΑΥΓΗ: "Πεθαίνοντας στη ΛΑΡΚΟ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, μέσα στον Αύγουστο, χθες, την ώρα που η διυπουργική επιτροπή άνοιγε προσφορές για την εκποίηση της εταιρείας. Σαμποτέρ βλέπει η κυβέρνηση για να καλύψει τις ευθύνες της για τη χαλάρωση των συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας. Άλλοι δύο νεκροί χθες σε άλλα εργατικά ατυχήματα".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βγαίνει μπροστά ο Καραμανλής για να αντιστρέψει το δυσμενές πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σχετικά με τις πρωτοβουλίες που θα λάβει στο πλαίσιο της επικείμενης φθινοπωρινής αντεπίθεσης της κυβέρνησης. Στη σκιά των καταστροφών που επέφερε στην Αττική η πύρινη λαίλαπα το Μέγαρο Μαξίμου επανεξετάζει τις κινήσεις αντιστροφής του κλίματος που βάρυνε ακόμα περισσότερο τα τελευταία εικοσιτετράωρα".


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Φαύλος κύκλος . Ο κ. Καραμανλής σε αδιέξοδο".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε έναν φαύλο κύκλο αναζήτησης θεαματικών πρωτοβουλιών για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα προτού εμφανιστεί στη ΔΕΘ στροβιλίζεται από χθες ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής αναζητεί πολιτικές εκπλήξεις διαπιστώνοντας τα αδιέξοδα που προκάλεσε στα σχέδια ανασχηματισμού η πυρκαΐά στη ΒΑ Αττική".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ο πολιτικός σχεδιασμός υπήρχε μόνο στα χαρτιά".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πάνω στα αποκαΐδια της Αττικής φουντώνει η αντιπαράθεση για τις ευθύνες, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να "δείχνουν" προς το υπουργείο Εσωτερικών, αφού, όχι μόνο θεωρούν ανύπαρκτο τον περίφημο "πολιτικό σχεδιασμό" που ο υπουργός κ. Πρ. Παυλόπουλος διαβεβαίωνε ότι υπάρχει αλλά αποκαλύπτεται επιπλέον ότι 23 δήμαρχοι των περιοχών που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές με έγγραφό τους από τις 27 Μαρτίου είχαν προειδοποιήσει το υπουργείο για τις σημαντικές ελλείψεις σε συντονισμό".


ΕΘΝΟΣ: "Διαβατήριο ψάχνει για τη ΔΕΘ. Εγκλωβισμένος ο Κ. Καραμανλής, πιέζεται για πρωτοβουλίες".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εντείνονται οι πιέσεις από το εσωτερικό της ΝΔ προς τον πρωθυπουργό να δρομολογήσει πρωτοβουλίες απόδρασης από την αδράνεια".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι πυρκαγιές ανέτρεψαν όλα τα πλάνα και τα σχέδιά του εν όψει του Φθινοπώρου και τώρα κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα ο πρωθυπουργός". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "παρ΄όλο που οι φωτιές έσβησαν στην Αττική και έμεινε η στάχτη των καμένων και η πίκρα των πληγέντων, στο Μαξίμου έχει ανάψει θράκα και στα κάρβουνά της πυροβατεί ο πρωθυπουργός. Προσπαθεί να βρει τρόπους για να μπορέσει να βγάλει την κυβέρνηση από την απραξία και να δώσει προς τα έξω την εικόνα ότι παρά και το τελευταίο οικιστικό και οικολογική χτύπημα μπορεί να παίξει αταλάντευτη τον θεσμικό της ρόλο".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τι προβλέπει η οικονομική καταιγίδα για το 2010".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έρχεται κοινωνική αναταραχή. "Καμπανάκι" κινδύνου από τους μικρομεσαίους. Τελεσίγραφο από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Προβλέπονται λουκέτα και απολύσεις, χρεοκοπία επιχειρήσεων, κατάρρευση των δημόσιων εσόδων. Προς το χείλος της καταστροφής το ελληνικό επιχειρείν".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Καίγονται πάνω στις στάχτες...Φουντώνουν και τα γαλάζια πυρά για τις ευθύνες της καταστροφής".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι ευθύνες για την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική προκαλούν νέες φωτιές στην κυβέρνηση, που αναζητεί διέξοδο για να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Τα στοιχεία, όμως που έρχονται καθημερινά στο φως αναδεικνύουν όλο και περισσότερο την ανεπάρκειά της, αναγκάζοντας και γαλάζια στελέχη όπως ο Ν. Κακλαμάνης να την κατηγορήσουν για μετάθεση ευθυνών".


ΕΣΤΙΑ: "Αρνητικό κλίμα για την οικονομία. Η στάσις Κυβερνήσεως και Αντιπολιτεύσεως".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η λειτουργία κάθε οικονομίας εξαρτάται εν πολλοίς από την επικρατούσα ψυχολογία. Όταν το κλίμα είναι καλό, τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. Ενώ όταν το κλίμα είναι αρνητικό, η κατάστασις επιδεινούται. Η ύφεσις οφείλεται στην Κυβέρνηση και την πολιτική της, στην αντιπολίτευση που υπονομεύει τα πάντα, στα μέσα ενημερώσεως που καταστροφολογούν και τέλος στους συνδικαλιστές που τα παρουσιάζουν όλα μαύρα".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Όλοι εισηγούνται ανασχηματισμό αλλά και προτάσεις στον πρωθυπουργό για προκήρυξη πρόωρων εκλογών".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κρίσιμα τις τις τελικές πολιτικές επιλογές του κ. Κώστα Καραμανλή θεωρούνται τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς ο πρωθυπουργός δέχεται πιεστικές εισηγήσεις από κορυφαίους υπουργούς προκειμένου να προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης πριν από την παρουσία του στη ΔΕΘ, στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Θέατρο" στις στάχτες κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "πυρά ανταλλάσσουν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ο Ευ. Αντώναρος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για αμετροέπεια και λαϊκισμό και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για τα εγκλήματα του 2007 και του 2009".


ΤΑ ΝΕΑ: "Κλοιός βαρόνων για ανασχηματισμό. Οι φωτιές επισπεύδουν τις αλλαγές".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "μύλος έχει γίνει η ΝΔ μετά τις φωτιές που έκαψαν το ένα τρίτο της Αττικής. Μπροστά στο φόβο της κατάρρευσης και μέσα σε "εμφυλιοπολεμικό" κλίμα, σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος ασκούν έντονες πιέσεις στον πρωθυπουργό για να αναλάβει πρωτοβουλίες δείχνοντας προς την κατεύθυνση ενός σαρωτικού ανασχηματισμού".


Η ΝΙΚΗ: "Σκαλίζουν" στα καμένα. Παρέμβαση του υπ. Δικαιοσύνης Ν. Δένδια μετά τις αποκαλύψεις της "Ν".

Η εφημερίδα γράφει ότι "άμεση ήταν η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της "Ν" για τις μεθόδους με τις οποίες γίνονται οι νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων στις καμένες περιοχές. Ο Ν. Δένδιας συγκάλεσε σύσκεψη με τις Ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, τους δικηγορικούς Συλλόγους και τους εκπροσώπους των συμβολαιογράφων".


ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: " Δεν Έχει άλλα Θαύματα. Κάρβουνο οι ελπίδες του Καραμανλή για ανάκαμψη".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ύστερα από τέτοιο ολοκαύτωμα στην Αττική, μοιραία ο πρωθυπουργός θα πάει στη ΔΕΘ τσουρουφλισμένος. Κυρίως όμως θα πάει χωρίς να μπορεί να βγάλει από το καπέλο ούτε έναν λαγό, όσο πολιτική ταχυδακτυλουργία κι αν επιστρατεύσει".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Στυγνό έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ με νεκρό εργάτη και τέσσερις τραυματίες".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "οι άθλιες συνθήκες εργασίας, η εντατικοποίηση και η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας λειτουργούν και ως εκτελεστικό απόσπασμα σε βάρος των εργατών. Για να σταματήσουν να μετρούν νεκρούς και τραυματίες, πρέπει να σηκώσουν πιο αποφασιστικά το ανάστημά τους απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, στα κόμματα, στους συνδικαλιστές και τους μηχανισμούς που την υπηρετούν".


City Press: "Νέες δυσκολίες για τους μικρομεσαίους. Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".


Metro: "Μονομαχία στα καμένα. Ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για τις πυρκαγιές".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "με φόντο τα καμένα κονταροχτυπήθηκαν χθες κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Περνώντας στην αντεπίθεση, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για αμετροέπεια και λαϊκισμό. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ευ. Αντώναρος, το ΠΑΣΟΚ επέδειξε μια "θεατρινίστικη αυτοσυγκράτηση, που διήρκεσε μόλις 48 ώρες".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Πάθαμε...αλλά δε μάθαμε σε Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική από τις καταστροφές".


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Θέλουν πανεπιστήμιο στο παλιό 424. Οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ βρήκαν στο δρόμο".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Ηλεκτρονικά ...οι συνταγές για εξοικονόμηση έως 2 δισ.".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "διεθνή διαγωνισμό για την εφαρμογή ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των συνταγών και της χορήγησης φαρμάκων αναμένεται να προκηρύξει εντός του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση, με στόχο τη μείωση της σπατάλης στον χώρο της υγείας".


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανεβαίνει ο πήχυς στο ΧΑ. Οι τράπεζες αιφνιδιάζουν με τα κέρδη".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο τραπεζικός "πυρετός" που επικρατεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί αφού σήμερα και αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα, πιθανότατα πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Eurobank και η Εθνική. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε χθες κέρδη 3,83%".


ΚΕΡΔΟΣ: "Η κρίση πνίγει τις βιοτεχνίες. Έρευνα της MARC για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε περίπου 200.000 θα ανέλθουν μέχρι το τέλος του χρόνου οι θέσεις απασχόλησης που ενδεχομένως θα χαθούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, ενώ από έρευνα που πραγματοποιεί σε συνεργασία με τα επιμελητήρια προκύπτει το ανησυχητικό συμπέρασμα- τουλάχιστον για 7 νομούς της χώρας- της μείωσης της διαφοράς μεταξύ των επιχειρήσεων που κάνουν έναρξη εργασιών και των επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτο".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οι 3 στις 4 επιχειρήσεις με πρόβλημα ρευστότητας".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σημαντική μείωση της ζήτησης και σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν στην πλειονότητά τους οι ελληνικές επιχειρήσεις, η θέση των οποίων αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: