Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών σε ΟΣΕ, ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ Χαλκιδικής

Τη δυναμική είσοδο του σιδηροδρόμου στην καθημερινότητα των Βορειοελλαδιτών και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, λόγω των περιορισμένων δρομολογίων με αστικά και ΚΤΕΛ, προγραμματίζει με γοργούς ρυθμούς το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπως ανέφερε, σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη ο αρμόδιος υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Αναφορικά με τον ΟΣΕ, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι ο εκσυγχρονισμός και η εξυγίανση των ελληνικών σιδηροδρόμων αποτελεί τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Πρόσθεσε δε, πως ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα εφεδρείας και μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση με την ΕΕ, θα δοθεί στους εργαζομένους, προκειμένου να γίνει ένας γόνιμος διάλογος, ενώ στη συνέχεια θα προωθηθεί για ψήφιση από τη Βουλή.
Ο υπουργός εξήγγειλε ακόμη την επέκταση του προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Έδεσσα και Κιλκίς, εντός του επόμενου εξαμήνου, ενώ ανέφερε ότι η ΕΡΓΟΣΕ σχεδιάζει νέα χάραξη, που θα συνδέει το αεροδρόμιο Μακεδονία με την Επανομή και τα Μουδανιά. Σημείωσε ότι μελετάται, επίσης, η κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας, που «θα "τρέξει" παράλληλα με την οδική Εγνατία και θα βάλει στο "παιχνίδι" του σιδηρόδρομου όλη την ξεχασμένη ελληνική περιφέρεια του Βορρά».
Το συγκεκριμένο έργο, θα ολοκληρωθεί με ΣΔΙΤ, τα επόμενα χρόνια, είπε. Για τον Εμπορευματικό Σταθμό του στρατοπέδου Γκόνου, στα Διαβατά, τόνισε πως εντός των επόμενων δύο μηνών θα είναι έτοιμο το πλάνο εργασίας, που θα επιτρέψει την έναρξη κατασκευής του έργου, ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου ξεκινά και η λειτουργία του προαστιακού Θράκης. Σημείωσε ακόμη ότι, αυτά τα έργα εάν αθροιστούν στην ΠΑΘΕ (ύψους 6,2 δισ. ευρώ), το 2013 θα διαμορφωθεί ένα διαφορετικό τοπίο στη Β. Ελλάδα.
---------------------------------------------------------------------
Επεκτείνεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΚΤΕΛ
---------------------------------------------------------------------
Εγκαινιάζοντας το νέο σταθμό της ΚΤΕΛ Χαλκιδικής ΑΕ, ο υπουργός ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος χρηματοδότησης των ΚΤΕΛ όλης της χώρας, για ανανέωση στόλου και εκσυγχρονισμό υποδομών, κατά 20 εκατ. ευρώ (συνολικά 40 εκατ. ευρώ). Τα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής μεταφέρουν ετησίως πάνω από 1,1 εκατ. άτομα και ο στόλος ανέρχεται σε 62 λεωφορεία, με μέση ηλικία τα 9 έτη.
------------------------------------------------------------
Διπλασιασμός δρομολογίων στο Λαγκαδά και τρίτο λεωφορείο για τα ΑΜΕΑ
------------------------------------------------------------
Με τουλάχιστον διπλάσια δρομολόγια και τιμή εισιτηρίου 0,50 λεπτά, με τη συνεργασία ΟΑΣΘ-ΚΤΕΛ και υπό το υπουργείο Μεταφορών, επιλύεται το πρόβλημα απομόνωσης, που αντιμετωπίζουν επί σειρά ετών, οι κάτοικοι εννέα δήμων του Λαγκαδά, όπως επισημάνθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού στον οργανισμό. Το ύψος της χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου, εκτιμάται στα 8 εκατ. ευρώ.
-----------------------
Λεωφορεία για ΑΜΕΑ
-----------------------
Στο μεταξύ, σε 13.000, από 9.000 σήμερα, αυξάνονται τα δρομολόγια που θα πραγματοποιεί ο ΟΑΣΘ με τα τρία πλέον λεωφορεία, που διαθέτει αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Στυλιανίδης. Ανακοίνωσε ακόμη ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα παραδοθούν τρία mini bus, για την εξυπηρέτηση των πολιτών της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, ενώ έως τη λήξη του 2009 θα αυξηθούν κατά 150 -200 σήμερα- οι έξυπνες στάσεις του ΟΑΣΘ.
Από τις αρχές του 2010 θα ξεκινήσουν να έρχονται στον ΟΑΣΘ, σταδιακά, τα 60 νέα υπερσύγχρονα αντιρρυπαντικά λεωφορεία, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την αντικατάσταση άλλων 102, διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί το 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: