Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 31-8-2009

Ποια θέματα κυριαρχούν: Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ενόψει και της ΔΕΘ και οι αποφάσεις του πρωθυπουργού τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδος, η στάση των υπουργών της κυβέρνησης πάνω στο θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς και το πλήθος των ακάλυπτων επιταγών και το σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει αύριο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μέτρα για τους οικονομικά αδύναμους. Θα τα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "στην τελική ευθεία για τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο, με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Παπαθανασίου να κρατά το βάρος της ενημέρωσης του πρωθυπουργού για τις οικονομικές αντοχές εν όψει εξαγγελιών".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τι θέλουν οι υπουργοί. Εκλογές τώρα ή το Μάρτιο ή μήπως ανασχηματισμός; Ιδού το δίλημμα".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "εξαιρετικά κρίσιμη για τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό είναι η εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα και κορυφώνεται με τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Οι βόμβες της SIEMENS σκάνε μαζί με τις εκλογές. Τα 2 CD του Χριστοφοράκου κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "μετωπική επίθεση με στόχο το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη αναμένεται να εξαπολύσει ο Πρωθυπουργός πολώνοντας το πολιτικό κλίμα και διαμορφώνοντας εκλογικό σκηνικό".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Περιμένουν όλοι την επόμενη κίνηση. Εβδομάδα οριστικών αποφάσεων για τον πρωθυπουργό".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μπορεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, συνεχίζοντας και σήμερα τις επαφές του με παραγωγικούς φορείς εν όψει της μετάβασής του στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση, ωστόσο σύσσωμη η κυβερνώσα παράταξη αναμένει τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, με την προσδοκία ότι θα αφορούν σε ανασχηματισμό της κυβερνήσεως για την αλλαγή του αρνητικού κλίματος και όχι σε εκλογικό αιφνιδιασμό".


ΕΘΝΟΣ: "Μπαϊράκι σηκώνουν οι βουλευτές. Διχασμός για τις εκλογές - Αμήχανος ο Καραμανλής".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τη μορφή διχασμού παίρνει η σύγκρουση στη ΝΔ για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών. Γαλάζιοι βουλευτές και κομματικά στελέχη αντιδρούν στις εισηγήσεις να στηθούν κάλπες τον Οκτώβριο".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ρίχνω τα ζάρια μαύρα χαμπάρια. Κρίσιμες αποφάσεις καλείται να πάρει ο Πρωθυπουργός αυτή την εβδομάδα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "εντός της εβδομάδας ο Πρωθυπουργός παίρνει τις αποφάσεις του. Θα πάει σε εκλογές τον Οκτώβρη ή θα κάνει ανασχηματισμό; Παίζει και το σενάριο να μην κάνει τίποτα από τα δύο και να συγκαλέσει μετά τη Διεθνή Έκθεση την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος να εκλέξει νέο Γραμματέα και τίποτα περισσότερο αφήνοντας τις όποιες άλλες αποφάσεις να τις πάρει με τον ερχομό του νέου έτους".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Λιάπης: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους Σουφλιάς - Ντόρα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "να μας πουν τα επιχειρήματά τους για την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Επιμένει ( ο κ. Λιάπης) και στον "Ελεύθερο" ότι είναι επιζήμια και καταστροφική για τη ΝΔ η πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Ακόμη επισημαίνει στον "Ε":"στα χέρια του πρωθυπουργού είναι να αλλάξει το πολιτικό κλίμα και να περάσει μπροστά η ΝΔ , εφόσον επιχειρήσει να εξαντλήσει την τετραετία".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πρόωρος εμφύλιος περιμένοντας τον Γκοντό...Εν βρασμώ η ΝΔ καθώς ο Καραμανλής μεταθέτει από μέρα σε μέρα τις αποφάσεις του".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η επόμενη μέρα της ήττας, που σχεδόν όλοι θεωρούν βέβαιη, βρίσκεται πίσω από εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο ή τον Μάρτιο. Άλλοι χάνουν ρόλους, άλλοι αναζητούν καινούργιους στη μετακαραμανλική εποχή και πιέζουν τον Καραμανλή, που ακόμη σκέφτεται...".


ΕΣΤΙΑ: "Πολιτική λαιμητόμος η Θεσσαλονίκη. Εγκυμονεί κινδύνους για την Κυβέρνηση".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "καλώς να μεταβή στην Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός και να εγκαινιάση την Διεθνή Έκθεση. Όμως η πολιτική πανήγυρις, οι προσδοκίες για το τι θα εξαγγελθή και το σκηνικό της συνεντεύξεως Τύπου εγκυμονούν κινδύνους για την Κυβέρνηση. Αν επαναληφθούν και εφέτος αστοχίες, τα πράγματα δεν θα είναι πλέον αναστρέψιμα".


ΤΑ ΝΕΑ: "Γαλάζια ανταρσία κατά των εκλογών, ενώ ο Καραμανλής στήνει κάλπες".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "εντός της εβδομάδας "κλειδώνει" ο Κ. Καραμανλής την επίσπευση των εκλογών, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Ωστόσο, τα εκλογικά σήματα που εκπέμπουν πλέον και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προκαλούν νευρική κρίση σε νέους υπουργούς, βουλευτές και τον γαλάζιο κομματικό μηχανισμό".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Επιστροφή στη διπλοβάρδια για τους μαθητές στη Θεσσαλονίκη".


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Ανασχηματισμός απόγνωσης. Όλοι οι υπουργοί παραμένουν...μετακινούμενοι".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κρίσιμη συνάντηση για τις ακάλυπτες επιταγές".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σχέδιο για την αντιμετώπιση της "βόμβας" των μεταχρονολογημένων επιταγών θα παρουσιάσει αύριο στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Εξαιτίας της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας, έχει διευρυνθεί η χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών στην ελληνική αγορά".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δύσκολο δίμηνο για την οικονομία με σκιά εκλογών".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ασφυκτικές πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασκεί ήδη η Κομισιόν στην κυβέρνηση, η οποία από την πλευρά της αποφάσισε να ζητήσει παράταση στην προσαρμογή του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%. Μεθαύριο ο ΥΠΟΙΟ Γ. Παπαθανασίου, θα βρεθεί στο άτυπο Ecofin και θα συναντηθεί με τον επίτροπο Χ. Αλμούνια, από τον οποίο θα ζητήσει την παράταση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: