Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Θεσσαλονίκη - Υπόμνημα των φορέων της πόλης προς τον πρωθυπουργό

Το υπόμνημα με τα αιτήματα των φορέων της Θεσσαλονίκης που θα υποβληθεί στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, κατά την επίσκεψή του για τα εγκαίνια της 74ης ΔΕΘ, στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου, συζητήθηκε σε σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων, που συγκάλεσε ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
«Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει. Έχουμε μπροστά μας τον στόχο του 2012, της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, και η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει την επίτευξη του στόχου αυτού, που έχει κυριολεκτικά εθνική διάσταση», τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

Επισήμανε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί στη Θεσσαλονίκη μεγάλα έργα, που αλλάζουν την εικόνα και την ίδια τη φυσιογνωμία της πόλης, τόσο από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας, όσο και από τον Δήμο, ενώ η πόλη και οι φορείς της διαθέτουν ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Οπως είπε, τα έργα που θα πρέπει να έχουν τελειώσει το 2012, ή να βρίσκονται στην τελική φάση ολοκλήρωσής τους πρέπει να είναι:

1. Μετρό: Ολοκλήρωση βασικού δικτύου, έναρξη επέκτασης προς Καλαμαριά, δημοπράτηση επέκτασης προς Σταυρούπολη, ανάθεση μελέτης για ολοκλήρωση του έργου σταθερής τροχιάς από το αεροδρόμιο έως τη Σίνδο και μελλοντική επέκταση του μετρό προς την Τούμπα.

2. Αεροδρόμιο: Ολοκλήρωση των έργων επέκτασης του αεροδιαδρόμου, και ολοκλήρωση της μελέτης για νέο επιβατικό σταθμό.

3. Λιμάνι: Ολοκλήρωση των έργων κατασκευής της 6ης προβλήτας, νέες εγκαταστάσεις για τη μεταφορά των εμπορευμάτων, ολοκλήρωση της σύνδεσης με το σιδηροδρομικό δίκτυο και δημιουργία σύγχρονου επιβατικού σταθμού.

4. Εγνατία Οδός: Ολοκλήρωση των καθέτων αξόνων έτσι ώστε μέσα σε ελάχιστες ώρες οι βόρειοι γείτονές μας να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

5. Ολοκλήρωση των αξόνων 4 και 10 για την επίτευξη του ιδίου στόχου, με στόχο τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης

6. Εξωτερική περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης:Προώθηση των έργων και μελέτη και προγραμματισμός επέκτασής της προς Αγγελοχώρι για υλοποίηση την επόμενη δεκαετία του φιλόδοξου σχεδίου της ζεύξης του Θερμαϊκού κόλπου (Αγγελοχώρι-Καλοχώρι).

7. Μαρίνες στο παραλιακό μέτωπο.

8. Ολοκλήρωση ανάπλασης του παραλιακού μετώπου.

9. Υποθαλάσσια αρτηρία.

10. Πεζοδρόμηση λεωφόρου Νίκης και των κάθετων προς αυτή οδικών αξόνων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποθαλάσσιας αρτηρίας.

11. Υπογείωση του δικτύου του ΟΣΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

12. Μετεγκατάσταση ΔΕΘ.

13. Μητροπολιτικό παρκο στις σημερινές εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

14. Ζώνη Καινοτομίας.

15. Ενταξη στο σχέδιο πόλης της περιοχής των Λαχανόκηπων-Βυρσοδεψείων και της περιοχής της Νέας Ελβετίας-Κεραμείων Αλλατίνη.

16. Ενταξη του Κέδρινου Λόφου στον αστικό ιστό.

17. Εφαρμογή κυκλοφοριακής μελέτης.

18. Αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο και την Ανω Πόλη.

19. Ολοκλήρωση των μέτρων προστασίας και καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου.

20. Ανέγερση των δύο νέων νοσοκομείων που έχουν εξαγγελθεί.

21. Ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου.

22. Ανέγερση νέων σχολείων με στόχο την εξάλειψη της διπλής βάρδιας.

23. Μετατροπή των στρατοπέδων του πολεοδομικού συγκροτήματος σε χώρους πρασίνου, αναψυχής και αθλητικών εγκαταστάσεων.

24. Στήριξη των «Δημητρίων» και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

25. Στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου.

26. Διαφήμιση της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού.

Στα παραπάνω αιτήματα που παρουσίασε ο δήμαρχος εκπρόσωποι φορέων έκαναν τροποποιήσεις ή πρόσθεσαν άλλα και αύριο θα γίνει το δεύτερο μέρος της σύσκεψης ώστε να προκύψει το τελικό υπόμνημα.

Στην τοποθέτησή του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων στην πόλη και υπογράμμισε: «Η Θεσσαλονίκη κατάντησε η πρωτεύουσα της άγονης γραμμής, η πρωτεύουσα των υποσχέσεων, η πρωτεύουσα των χαμένων ευκαιριών. Προσβλέπουμε για μια ακόμη φορά στον πρωθυπουργό, στον Μακεδόνα Κώστα Καραμανλή, που καλείται να κάνει πράξη άμεσα, τώρα, το όραμά του, να πάρει, όπως ο ίδιος δεσμεύτηκε, αποφάσεις ευθύνης, όλα τα αναγκαία μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: