Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Εσβησαν τα πύρινα μέτωπα. Καταγραφή των ζημιών

Τα πύρινα μέτωπα έσβησαν με τις συντονισμένες ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των κατοίκων των πληγέντων περιοχών, οι οποίοι όμως παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Ωστόσο τα 213.000 στρέμματα που αποτεφρώθηκαν προξένησαν τεράστιες παράπλευρες απώλειες στην Αττική, τόσο στο περιβάλλον και το κλίμα όσο στην πανίδα, τη χλωρίδα και τις περιουσίες των κατοίκων.
Ήδη ξεκίνησε η καταγραφή της καταστροφής από κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ , της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και των πληγέντων δήμων.
Το απόγευμα θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού η Κυβερνητική Επιτροπή ώστε μετά την αποτίμηση της καταστροφής να προχωρήσει σε μέτρα ανακούφισης των πυροπαθών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανάγκες αναμένεται να καλυφθούν από το Ταμείο για τους Πυρόπληκτους , το οποίο διαχειρίζεται ο πρώην υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης.
Από νωρίς το πρωί οι ιδιοκτήτες των κατεστραμμένων από την πυρκαγιά κατοικιών (εντός σχεδίου) υποβάλλουν αιτήσεις στους ΟΤΑ της περιοχής τους για χορήγηση συνδρομής στεγαστικής αποκατάστασης προκειμένου να διενεργηθούν αυτοψίες ενώ ο ΕΛΓΑ καταγράφει τις ζημιές στις καλλιέργειες για την αποζημίωση των αγροτών.
Οι τελευταίες δύο εστίες που κατέκαιγαν μέχρι πριν το μεσημέρι τον Κιθαιρώνα και το βουνό βόρεια της Καρύστου έσβησαν με τη συμβολή των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων που επιχειρούσαν με την ανατολή του ηλίου. Ήδη, οι απομακρυσμένοι από χθες το μεσημέρι στα Βίλια, κάτοικοι του Πόρτο Γερμενού, επέστρεψαν το βράδυ και παρέμειναν στα σπίτια τους.
Στον οικισμό Αετό της Καρύστου η φωτιά αναζωπυρώθηκε στις 10 το βράδυ αλλά ανακόπηκε με την άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών οχημάτων και των πληρωμάτων τους, ενώ τέσσερα αεροσκάφη νωρίς το πρωί συνέχισαν το έργο της πυρόσβεσης με ρίψεις νερού στο βουνό πάνω από τον Αετό και την πόλη της Καρύστου.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: