Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 30-8-2009

Ποια θέματα κυριαρχούν: Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται πριν τη ΔΕΘ σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, η φημολογία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και η δυσχερής σχέση στην οποία φέρεται να βρίσκεται η κυβέρνηση μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Έτσι χάνουν λεφτά τα Ταμεία- 37 εκατομμύρια η απώλεια εσόδων για το ΤΕΒΕ κάθε χρόνο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι " πρόκειται για "νομότυπη εισφοροαποφυγή", η οποία στερεί απο τον ΟΑΕΕ περίπου 37 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, απο τη μη ασφάλιση προσώπων που με βάση την ιδιότητά τους, θα έπρεπει να ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι ως αγρότες".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Αυξήσεις - Στα 400 ευρώ η σύνταξη ΟΓΑ, 6% πάνω και το ΕΚΑΣ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "γενναία αύξηση στις αγροτικές συντάξεις σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να αποδειχθεί έμπρακτα η στήριξη σε ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται περισσότερο από την οικονομική πολιτική. Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τις εισηγήσεις που έχουν γίνει τόσο από το υπουργείο Απασχόλησης όσο και από το υπουργείο Οικονομίας κι εξετάζει τα τρία εναλλακτικά σενάρια που υπάρχουν για το ύψος της αύξησης των αγροτικών συντάξεων".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Φωτιές στο Μαξίμου- Όλο το παρασκήνιο των αποφάσεων- Με "δεμένα χέρια" στη ΔΕΘ ο κ. Κ. Καραμανλής".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε πυρετό διεργασιών βρίσκεται από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής το Μέγαρο Μαξίμου καθώς η παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο τον αναγκάζει να προχωρήσει από αύριο σε πρωτοβουλίες που ως τώρα ανέβαλλε. Κορυφαίες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο κ. Καραμανλής δεν έχει πλέον άλλες λύσεις παρά μόνο τον κυβερνητικό ανασχηματισμό ή την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τον Οκτώβριο".

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Διώχνει τον Παυλόπουλο- Βαρύτατες οι πολιτικές ευθύνές του".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε μια χρονική στιγμή όπου η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα και να βγάλει τη χώρα αλλά και τον εαυτό της από τα πολιτικά αδιέξοδα, έρχεται ο Προκόπης Παυλόπουλος με σειρά λαθών και άστοχων κινήσεων να καταρρακώσει την κυβερνητική εικόνα, δημιουργώντας στο Μαξίμου έναν νέο μεγάλο πονοκέφαλο".

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Η ΝΔ εξατμίζεται και δίνει στο ΠΑΣΟΚ ελπίδα αυτοδυναμίας- Γκάλοπ: στο 6,2% η διαφορά από το θυμό του ολοκαυτώματος". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι πρόωρες εκλογές πάνε κι έρχονται. Ο πρωθυπουργός...μαδάει τη μαργαρίτα και προσπαθεί να αποφασίσει την κίνηση που ίσως βγάλει από το αδιέξοδο τον ίδιο και το κόμμα του. Αυτό το δράμα εκτυλίσσεται σε ένα σκηνικό που περιγράφει η δημοσκόπηση της MARC για το "Έθνος της Κυριακής". Το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ παγιώνεται κυρίως λόγω της συνεχούς φθοράς της ΝΔ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Εδώ σε θέλουμε Εισαγγελέα!
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Εδώ σε θέλουμε Εισαγγελέα. Και εδώ είναι πολλά τα λεφτά. Και μάλιστα αυτοί που τα άρπαξαν είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ, ΦΟΝΙΑΔΕΣ, αφού έκαψαν την μισή Αττική, αφού σκότωσαν την φύση και αφού τέλος, σκότωσαν ένα πιλότο με την πτώση του ελικοπτέρου".

Η ΕΠΟΧΗ: "Πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ- Αγώνα κατά της φτώχειας, της ανεργίας, του ρατσισμού και της οικολογικής καταστροφής".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις έκαναν την εμφάνισή τους πάνω στ' αποκαΐδια της καταστροφικής πυρκαγιάς. Ο κροκοδείλιος θρήνος του δικομματισμού για την "εθνική καταστροφή" ήδη σταμάτησε και τη θέση του παίρνει η άνευ πολιτικής ουσίας διαμάχη για την πρωτιά στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Θυμός και πολιτική αβεβαιότητα- Πρώτη επιλογή Καραμανλή, η προσφυγή στις κάλπες, εφόσον δεν επιτευχθεί συναίνεση στα μεγάλα θέματα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ημέρες οργής των πολιτών για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, που κατεγράφη εκ νέου στις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας διανύει η χώρα. Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων έχει φθάσει για τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, εν μέσω ενός εκρηκτικού κοινωνικού και πολιτικού τοπίου".

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Κώστα ανάβαση- Ο Καραμανλής πριν από τη ΔΕΘ ζητά λύσεις για το πολιτικό αδιέξοδο".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση, αναζητά επειγόντως λύσεις για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο εισήλθε η χώρα. Οι εισηγήσεις που δέχεται είναι πολλές, αλλά όλοι μιλούν πλέον για πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να αντιστραφεί το βαρύ κλίμα κατά της κυβέρνησης. Οι εξελίξεις από ώρα σε ώρα αναμένεται να είναι καταιγιστικές".

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: "Το τίμημα... Οδοιπορικό της "Αυγής" στη μαυρόασπρη Ανατολική Αττική".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η πυρκαγιά άφησε πίσω της χιλιάδες δασικά στρέμματα καμένα σε μια γη "καμένη" από την οικιστική επέκταση και ανάπτυξη. Έκαψε όνειρα και ελπίδες. Η φύση δεν είναι ιδιωτικό αγαθό. Το δείχνει συνεχώς, αλλά κανείς δεν βλέπει, ούτε ακούει".

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: ""Πάω σε εκλογές τον Οκτώβριο αν το ΠΑΣΟΚ δεν συναινέσει στην εκλογή Παπούλια και στη λήψη αναγκαίων μέτρων για την οικονομική κρίση"- Το δίλημμα που θα θέσει ο Καραμανλής..."
Η εφημερίδα γράφει ότι "από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα ρίξει το γάντι στο ΠΑΣΟΚ ο Καραμανλής, απευθυνόμενος ευθέως στον Παπανδρέου πρόταση να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και να συμπράξει με την κυβέρνηση επί συγκεκριμένων μέτρων που θα αφορούν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης...".

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στης ΝΔ την ολόμαυρη ράχη- Φωτιές στο Μέγαρο Μαξίμου, έξοδο κινδύνου στον ανασχηματισμό αναζητεί ο πρωθυπουργός με φόντο την καμένη Αττική".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η φημολογία των εκλογών, το δίλημμα του Καραμανλή, οι προτάσεις των υπουργών. Με τη δημοσκοπική διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να φτάνει τις έξι μονάδες και τον απολογισμό των πυρκαγιών να επιβαρύνει την εικόνα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις. Το τοπίο ξεκαθαρίζει πιθανώς μέσα στην εβδομάδα ενόψει της επικείμενης εμφάνισής του στη ΔΕΘ".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πανεργατικό συλλαλητήριο ενόψει ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη"
Η εφημερίδα γράφει ότι " "ομοβροντία" δηλώσεων ενόψει ΔΕΘ, των ΣΕΒ-ΕΒΕΑ, των επιχειρηματικών ομίλων που αξιώνουν συναίνεση, ακόμα και συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η προώθηση της πολιτικής ενίσχυσης του κεφαλαίου".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Εβδομάδα αποφάσεων για τον πρωθυπουργό".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι " "ο πρωθυπουργός θα έχει πάρει τις τελικές του αποφάσεις πριν από τη ΔΕΘ" , αυτή είναι η σταθερή απάντηση των συνεργατών του πρωθυπουργού, τις τελευταίες ημέρες, στο επίμονο ερώτημα αν ο Κώστας Καραμανλής θα "τραβήξει το χαρτί" του ανασχηματισμού ή αν θα επιχειρήσει "ηρωική έξοδο" προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές για τις 4 ή τις 11 Οκτωβρίου...".

REAL NEWS: "Αυτόν "καίει" η κυβέρνηση- Τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής δείχνει ο Μαρκογιαννάκης".
Η εφημερίδα γράφει ότι "το "καυτό μυστικό" της καταστροφικής πυρκαγιάς που εξαφάνισε το πράσινο από τη βορειοανατολική Αττική κρύβεται στους διαλόγους που είχαν τη μοιραία νύχτα, αλλά και το ξημέρωμα του Σαββάτου ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης με τους στρατηγούς της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν στο Γραμματικό".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Εκλογές τον Γενάρη! Δεν περνούν τα σχέδια των "νταβατζήδων" και των "κολαούζων" τους".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο κενό πέφτει η επίμονη επιχείρηση των "νταβατζήδων", με τη βοήθεια και των "κολαούζων" τους στη Νέα Δημοκρατία, να "σύρουν" τον Κ. Καραμανλή σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, για να προωθήσουν τα "σκοτεινά" τους σχέδια".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "6% πέφτει -Γκαλόπ ALCO μπροστά το ΠΑΣΟΚ φτάνει στην Αυτοδυναμία-Καταλληλότερος για πρώτη φορά ο Γιώργος-Κάτω κι από τον "κανένα" ο Καραμανλής".
Η εφημερίδα γράφει ότι "απέτυχε η θερινή αντεπίθεση του κ. Κώστα Καραμανλή που είχε στόχο να περιορίσει την ψαλίδα που έδιναν οι δημοσκοπήσεις υπέρ του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές. Η τεράστια καταστροφή στην Αττική από τις πυρκαγιές του προηγούμενου Σαββατοκύριακου έδωσε τη χαριστική βολή στα σχέδια του πρωθυπουργού, ο οποίος περίμενε τα αποτελέσματα των πρώτων, μετά το καλοκαίρι, δημοσκοπήσεων για να πάρει τελικές αποφάσεις".

ΝΙΚΗ: "Πάει σε σαρωτικό ανασχηματισμό- Επίδειξη πυγμής από Καραμανλή στο εσωκομματικό πεδίο".
Η εφημερίδα γράφει ότι "οριστική πρέπει να θεωρείται η απόφαση του πρωθυπουργού για σαρωτικό ανασχηματισμό, εντός των ημερών. Βουλευτές της καραμανλικής πτέρυγας, του ζητούν μετ' επιτάσεως να απομακρύνει από το κυβερνητικό σχήμα "κορυφαίους" υπουργούς και να στείλει το μήνυμα, τουλάχιστον στο εσωκομματικό ακροατήριο, ότι παραμένει ισχυρός".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Εκλογικός συναγερμός- Πολιτικές πρωτοβουλίες Καραμανλή σε πλήρη εξέλιξη".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε κατάσταση "κόκκινου συναγερμού" βρίσκεται το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, μετά την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών για ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μελετά προσεκτικά όλα τα δεδομένα και, όπως όλα δείχνουν, μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινώσει τις οριστικές πολιτικές του αποφάσεις".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "Ψάχνουν λεφτά για τις συντάξεις- Ασφαλιστικό στην κόψη του ξυραφιού"

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Στα Διαβατά κέντρο εξαγωγών- Διαμετακομιστικός σταθμός το πρώην στρατόπεδο Γκόνου"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Σε επιφυλακή οι τράπεζες για πρόληψη επισφαλειών".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε κατάσταση επιφυλακής... τίθεται το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να αποτρέψει τη σημαντική αύξηση των επισφαλειών στο προσεχές κρίσιμο τετράμηνο για την ελληνική οικονομία".

ΚΕΡΔΟΣ: "Γιατί φοβούνται οι αγορές- Ασαφείς η διάρκεια και η βιωσιμότητα της όποιας ανάκαμψης".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "από τις 9 Μαρτίου (ύστερα από μία ιστορική πτώση 58% από τα υψηλά του Δεκεμβρίου 2007 ως τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009) οι μετοχές παγκοσμίως ανέκαμψαν και μέσα σε λίγους μήνες σημειώνονται κέρδη που ξεπερνούν πλέον το 50%".

Δεν υπάρχουν σχόλια: