Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Παραίτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μανώλη

Την παραίτησή του από το αξίωμα του βουλευτή Αργολίδας της ΝΔ υπέβαλε σήμερα ο Γιάννης Μανώλης, με επιστολή του που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου - όπως δήλωσε - να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό «να μην υποκύψει σε όσους του προτείνουν εκλογές αυτοκτονίας».
«Κατέθεσα σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα, για να διευκολύνω τον Πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ, ν’ ανταποκριθεί στις ιστορικές ευθύνες που έχει απέναντι στην παράταξη, τα στελέχη της ΝΔ και τα εκατομμύρια των πολιτών που τον τίμησαν, αναδεικνύοντάς τον αρχηγό και δυο φορές Πρωθυπουργό. Έχει υποχρέωση, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, ν’ αναλάβει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται, ώστε να μην οδηγηθεί η παράταξή μας σε εκλογική αυτοκτονία, που θα την φέρει σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, με ορατό ακόμα και το ενδεχόμενο της διάσπασης», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, ο Γιάννης Μανώλης.
Κατά το βουλευτή της ΝΔ,τις εκλογές προτείνουν ορισμένοι που "ανυπομονούν να ηγηθούν του κόμματος, έστω και αν αυτό προϋποθέτει βαριά ήττα και δραματική συρρίκνωση και κάποιοι άλλοι επειδή επιθυμούν για τον εαυτό τους σημαντικό θεσμικό διακομματικό ρόλο. Τούτες τις δύσκολες για την παράταξη στιγμές, όσοι την πλήγωσαν με την εμπλοκή τους σε υποθέσεις σκανδάλων, όσοι με τις γκάφες τους, τη συμπεριφορά τους και τις παραλείψεις τους έβαλαν την ΝΔ στο κάδρο του σκανδάλου Siemens και όσοι αμφισβητούν το δικαίωμα του Πρωθυπουργού να επιλέγει τους υπουργούς του δηλώνοντας αμετακίνητοι και απαιτώντας το βόλεμα των δικών τους, ενώ θέτουν βέτο ακόμα και σε αλλαγές περιφερειαρχών, οφείλουν να καταλάβουν ότι οι οπαδοί της ΝΔ διαθέτουν και κρίση και μνήμη»,συνεχίζει ο βουλευτής.
Και καταλήγει: «Το σύνθημα που μαζί με τα εκατομμύρια των φίλων της ΝΔ βροντοφωνάζαμε για χρόνια στις πλατείες «ήρθε η ώρα του Καραμανλή» γίνεται σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να αφήσει την ευκαιρία αυτή να χαθεί. Οφείλει να προχωρήσει σ’ αυτό που δεν έκανε δύο χρόνια τώρα, να οδηγήσει την παράταξη στην αυτοκάθαρση που χρειάζεται, βάζοντας το μαχαίρι στο κόκαλο και να ξαναδώσει ελπίδα και όραμα στους πληγωμένους και απογοητευμένους Νεοδημοκράτες. Κανένας δεν θα τον κατηγορήσει εάν δεν κερδίσει μια συνεχόμενη τρίτη εκλογή. Θα τον κρίνει όμως, αυστηρά η ιστορία, εάν δεν το προσπαθήσει και εάν ανοίξει ο ίδιος τον δρόμο προς μια μεγάλη ήττα, μια δραματική συρρίκνωση και επομένως, μια βαθιά κρίση και ενδεχόμενη διάσπαση»,καταλήγει στη δήλωσή του ο Γιάννης Μανώλης. Υπενθυμίζεται ότι πρώτος επιλαχών βουλευτής της ΝΔ στην Αργολίδα είναι ο κ. Δημήτρης Κρανιάς.-

Θεσσαλονίκη - Συνέδριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επαγγελματική αλιεία

Στόχοι της αλιευτικής μας πολιτικής είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η επάρκεια των αλιευμάτων, η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής - που είναι και οι στόχοι του ΕΠΑΛ - η υγιεινή και η ασφάλεια, καθώς και ο δίκαιος επιμερισμός της εργασίας.
Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Κιλτίδης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 1ου Συνεδρίου του Τομέα Αλιείας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, σήμερα και αύριο, με την ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας και την υπηρεσία διαχείρισης του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιεία 2007-2013», φορείς της επαγγελματικής αλιείας από όλη τη χώρα, κ.α.
Ο κ. Κιλτίδης κατήγγειλε διεκδικήσεις που εγείρονται από «ερασιτέχνες, με ή χωρίς εισαγωγικά» που «διεκδικούν μερίδιο στην κάρπωση του θαλασσίου χώρου», διαχωρίζοντας πλήρως τη θηρευτική διαδικασία στην ύπαιθρο από την αλίευση και προσθέτοντας ότι πρέπει «να διατηρηθεί η ζωή και η ισορροπία» στην παράκτια ζώνη.
Αναφέρθηκε σε ελλείψεις και αδυναμίες που προκύπτουν σε επίπεδο συντονισμού και συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται, σήμερα, από την πολιτεία για την αλλαγή του τοπίου στην επαγγελματική αλιεία.
Στον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλης Παπαδόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής «μιας μεγάλης κλίμακας μεταρρύθμισης της αλιευτικής πολιτικής» για μια υπεύθυνη και βιώσιμη αλιεία με ταυτόχρονη εξασφάλιση της περιβαλλοντικής ισορροπίας και των αλιευτικών πόρων, καλώντας τους εμπλεκόμενους φορείς να λάβουν το "μήνυμα συνεννόησης", που εκπέμπει το συνέδριο.
Στο συνέδριο, που αποσκοπεί στην καταγραφή και επεξεργασία όλων των απόψεων φορέων και επαγγελματιών του κλάδου και στη σύγκλιση τους, σε ό,τι αφορά τις εθνικές επιδιώξεις για την αλιευτική πολιτική, καταθέτουν τις προτάσεις τους για την επαγγελματική αλιεία φορείς απ' όλη τη χώρα, υπηρεσιακοί παράγοντες, κ.ά.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης Επαγγελματικής Αλιείας, Κωνσταντίνο Λολίδη, μέχρι σήμερα, έχει προκηρυχθεί το 27% (1/3) του προγράμματος ΕΠΑΛ για τα αλιευτικά λιμάνια καθώς και για το μέτρο της «βιώσιμης ανάπτυξης αλιευτικών περιοχών», συνολικής δαπάνης 75 εκατ. ευρώ.
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν, επίσης, ο γ. γ. του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης Λουκάς Ανανίκας, ο γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας της ΕΕ Στέφανος Σαμαράς, ο πρύτανης του ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος, εκπρόσωπος του ΥΕΝΑΜΠ, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών σε ΟΣΕ, ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ Χαλκιδικής

Τη δυναμική είσοδο του σιδηροδρόμου στην καθημερινότητα των Βορειοελλαδιτών και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, λόγω των περιορισμένων δρομολογίων με αστικά και ΚΤΕΛ, προγραμματίζει με γοργούς ρυθμούς το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπως ανέφερε, σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη ο αρμόδιος υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Αναφορικά με τον ΟΣΕ, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι ο εκσυγχρονισμός και η εξυγίανση των ελληνικών σιδηροδρόμων αποτελεί τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Πρόσθεσε δε, πως ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα εφεδρείας και μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση με την ΕΕ, θα δοθεί στους εργαζομένους, προκειμένου να γίνει ένας γόνιμος διάλογος, ενώ στη συνέχεια θα προωθηθεί για ψήφιση από τη Βουλή.
Ο υπουργός εξήγγειλε ακόμη την επέκταση του προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Έδεσσα και Κιλκίς, εντός του επόμενου εξαμήνου, ενώ ανέφερε ότι η ΕΡΓΟΣΕ σχεδιάζει νέα χάραξη, που θα συνδέει το αεροδρόμιο Μακεδονία με την Επανομή και τα Μουδανιά. Σημείωσε ότι μελετάται, επίσης, η κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας, που «θα "τρέξει" παράλληλα με την οδική Εγνατία και θα βάλει στο "παιχνίδι" του σιδηρόδρομου όλη την ξεχασμένη ελληνική περιφέρεια του Βορρά».
Το συγκεκριμένο έργο, θα ολοκληρωθεί με ΣΔΙΤ, τα επόμενα χρόνια, είπε. Για τον Εμπορευματικό Σταθμό του στρατοπέδου Γκόνου, στα Διαβατά, τόνισε πως εντός των επόμενων δύο μηνών θα είναι έτοιμο το πλάνο εργασίας, που θα επιτρέψει την έναρξη κατασκευής του έργου, ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου ξεκινά και η λειτουργία του προαστιακού Θράκης. Σημείωσε ακόμη ότι, αυτά τα έργα εάν αθροιστούν στην ΠΑΘΕ (ύψους 6,2 δισ. ευρώ), το 2013 θα διαμορφωθεί ένα διαφορετικό τοπίο στη Β. Ελλάδα.
---------------------------------------------------------------------
Επεκτείνεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΚΤΕΛ
---------------------------------------------------------------------
Εγκαινιάζοντας το νέο σταθμό της ΚΤΕΛ Χαλκιδικής ΑΕ, ο υπουργός ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος χρηματοδότησης των ΚΤΕΛ όλης της χώρας, για ανανέωση στόλου και εκσυγχρονισμό υποδομών, κατά 20 εκατ. ευρώ (συνολικά 40 εκατ. ευρώ). Τα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής μεταφέρουν ετησίως πάνω από 1,1 εκατ. άτομα και ο στόλος ανέρχεται σε 62 λεωφορεία, με μέση ηλικία τα 9 έτη.
------------------------------------------------------------
Διπλασιασμός δρομολογίων στο Λαγκαδά και τρίτο λεωφορείο για τα ΑΜΕΑ
------------------------------------------------------------
Με τουλάχιστον διπλάσια δρομολόγια και τιμή εισιτηρίου 0,50 λεπτά, με τη συνεργασία ΟΑΣΘ-ΚΤΕΛ και υπό το υπουργείο Μεταφορών, επιλύεται το πρόβλημα απομόνωσης, που αντιμετωπίζουν επί σειρά ετών, οι κάτοικοι εννέα δήμων του Λαγκαδά, όπως επισημάνθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού στον οργανισμό. Το ύψος της χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου, εκτιμάται στα 8 εκατ. ευρώ.
-----------------------
Λεωφορεία για ΑΜΕΑ
-----------------------
Στο μεταξύ, σε 13.000, από 9.000 σήμερα, αυξάνονται τα δρομολόγια που θα πραγματοποιεί ο ΟΑΣΘ με τα τρία πλέον λεωφορεία, που διαθέτει αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Στυλιανίδης. Ανακοίνωσε ακόμη ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα παραδοθούν τρία mini bus, για την εξυπηρέτηση των πολιτών της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, ενώ έως τη λήξη του 2009 θα αυξηθούν κατά 150 -200 σήμερα- οι έξυπνες στάσεις του ΟΑΣΘ.
Από τις αρχές του 2010 θα ξεκινήσουν να έρχονται στον ΟΑΣΘ, σταδιακά, τα 60 νέα υπερσύγχρονα αντιρρυπαντικά λεωφορεία, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την αντικατάσταση άλλων 102, διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί το 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη - "Τύχη βουνό" είχε οδηγός Ι.Χ. αυτοκινήτου που συγκρούστηκε με επιβατική αμαξοστοιχία

«Άγιο» είχε 41χρονος, ο οποίος βγήκε αλώβητος από το Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε, ύστερα από σύγκρουση με επιβατική αμαξοστοιχία. Το ατύχημα σημειώθηκε, λίγο πριν από τις 8 το πρωί, σε φυλασσόμενη σιδηροδρομική διάβαση στο Καψοχώρι Ημαθίας, όταν ο οδηγός του αυτοκινήτου προσπάθησε να παρακάμψει τις μπάρες και να διασχίσει τη διάβαση. Ωστόσο δεν πρόλαβε και παρασύρθηκε από διερχόμενη αμαξοστοιχία, στην οποία επέβαιναν 40 άτομα.
Ο οδηγός μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους σε Κέντρο Υγείας της περιοχής, αφού, σύμφωνα με την Αστυνομία, "δεν έπαθε ούτε γρατσουνιά", ενώ και οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας είναι καλά στην υγεία τους.

Συνεργασία Κ. Καραμανλή με Γ. Παπαθανασίου και Α. Σπηλιωτόπουλο - Δηλώσεις

Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου και Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Άρη Σπηλιωτόπουλο, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μετά τη συνάντηση ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 126 χιλιάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές στους μαθητές της Α' Γυμνασίου στην προσπάθεια για τη μετάβαση στην κοινωνία της Πληροφορίας και την ενίσχυση της ψηφιακής τεχνολογίας.
Οι μαθητές θα παραλάβουν από τα σχολεία τους κουπόνια, προκειμένου να πάρουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ θα περιέχονται και 16 λογισμικά.
Ο κ. Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι το κόστος ανέρχεται σε 68 εκατ. ευρώ και δόθηκε μάχη, όπως είπε, για τους πόρους από το ΕΣΠΑ, ώστε να γίνει η μετάβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας.
Επίσης ανέφερε ότι θα υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή τα βιβλία του Γυμνασίου και σημείωσε ότι θα προμηθευτούν τα σχολεία με 5 χιλιάδες διαδραστικούς πίνακες.
Τόσο ο υπουργός Οικονομίας όσο και ο υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τόνισαν ότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της.

Καλή εβδομάδα

Παρέμβαση 30 Γραμματέων Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΝ για έκτακτο συνέδριο

Είναι σε όλους αντιληπτά τα συναισθήματα που διακατέχουν τα μέλη του κόμματος την περίοδο μετά τις Ε09 και τη διαχείριση του αρνητικού αποτελέσματος: Αγανάκτηση, οργή, απογοήτευση, ντροπή. Δεν ξέρουμε τι να πούμε, ειδικά απέναντι στους ανθρώπους που μας εμπιστεύθηκαν και μας ψήφισαν, αναζητώντας κάποια διέξοδο στο δικό μας πολιτικό χώρο. Έχει ανοίξει ο « ασκός του Αιόλου » και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να διαγκωνίζονται για το ποιος θα αναδείξει το χειρότερο πρόσωπο.
Ταυτόχρονα όμως η βάση του κόμματος διατρανώνει τη θέλησή της να βρεθεί λύση, λύση ενότητας και προοπτικής, λύση που θα συμβαδίζει με τις ανάγκες της κοινωνίας, θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατόν να μη μπορεί να λειτουργήσει ο ΣΥΝ σαν ένα σύγχρονο, σοβαρό, φερέγγυο, ενιαίο αριστερό κόμμα, με κοινά αποδεκτούς κανόνες λειτουργίας, όπου η φωνή των μελών θα συναντάται σε μια αμφίδρομη σχέση με αυτή της ηγεσίας.

Φτάνει πια η εικόνα « Βαβέλ » που εκπέμπει το κόμμα μας, φτάνουν πια οι μικροεγωισμοί και τα μικροσυμφέροντα! Εδώ και τώρα να ανασυντάξουμε το κόμμα μας και να συμβάλλουμε προωθητικά στην αναζωογόνηση του ΣΥΡΙΖΑ!

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι ήρθε η ώρα η υπόθεση του κόμματος να γίνει υπόθεση των μελών. Τα μέλη να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Η μόνη λύση γι’ αυτό είναι το Έκτακτο Συνέδριο.

Συμμεριζόμαστε όλες τις επιφυλάξεις και τους ενδοιασμούς που ακούγονται, όμως πιστεύουμε ότι τις περισσότερες φορές μιλά η φωνή των μηχανισμών και των κατεστημένων νοοτροπιών, της κομματικής γραφειοκρατίας, που λειτουργεί με τη δικιά της λογική, μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας, μακριά από τις ανάγκες του αριστερού κόσμου.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, τώρα είναι η στιγμή να πάρουμε το ρίσκο της δημοκρατικής αναβάπτισης του κόμματος μας, η στιγμή να αποδεχτούμε την πρόταση του Προέδρου για Έκτακτο Συνέδριο και να διαμορφώσουμε τους όρους για την επιτυχή έκβασή του.

1. B΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2. ΕΒΡΟΥ 3. ΡΟΔΟΠΗΣ 4. ΞΑΝΘΗΣ 5. ΚΑΒΑΛΑΣ 6. ΔΡΑΜΑΣ 7. ΣΕΡΡΩΝ 8. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 9. ΠΕΛΛΑΣ 10. ΗΜΑΘΙΑΣ 11. ΚΟΖΑΝΗΣ 12. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 13. ΦΛΩΡΙΝΑΣ 14. ΛΑΡΙΣΑΣ 15. ΤΡΙΚΑΛΩΝ 16. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 17. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 18. ΑΡΤΑΣ 19. ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ 20. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 21. ΕΥΒΟΙΑΣ 22. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 23. ΛΕΣΒΟΥ 24. Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ 25. ΣΑΜΟΥ 26. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 27. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 28. ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ 29. ΧΙΟΥ 30. ΦΩΚΙΔΑΣ


30/8/209 TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη - Θύμα ληστείας ιερωμένος της Μονής Αναστάσεως του Χριστού στον Αγ. Βασίλειο

Θύμα αδίστακτων ληστών έπεσε ιερωμένος της Μονής Αναστάσεως του Χριστού - Εμμαούς, στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης.
Όπως έγινε γνωστό, δύο άγνωστοι δράστες -με καλυμμένα τα πρόσωπά τους- εισέβαλαν, τα ξημερώματα της Κυριακής, σε οίκημα, εντός του χώρου της Μονής, όπου διέμενε ο ιερωμένος.
Με την απειλή όπλου, έδεσαν και φίμωσαν το θύμα τους, και στη συνέχεια έκαναν άνω-κάτω το οίκημα, ψάχνοντας για χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα. Τελικά οι δράστες αποχώρησαν αρπάζοντας το χρηματικό ποσό των χιλίων ευρώ και δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Ο ιερωμένος βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα και μεταφέρθηκε σε Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: 74η ΔΕΘ: Ζαχαρωτές εκπλήξεις από την τιμώμενη πόλη, Λάρισα και άρωμα μαστίχας από τον τιμώμενο νομό, τη Χίο

Τρισδιάστατο γλυπτό… από πάστα ζάχαρης, που θα αναπαρασταίνει το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας μας έπειτα απ' αυτό της Επιδαύρου, θα δεσπόζει στο περίπτερο της θεσσαλικής πόλης, στην 74η ΔΕΘ (6-13 Σεπτεμβρίου).
Οι άνθρωποι της Λάρισας, που φέτος είναι η τιμωμένη πόλη στην 74η ΔΕθ (σ.σ. η τιμώμενη πόλη και ο τιμώμενος νομός είναι δύο νέα στοιχεία της Διεθνούς Έκθεσης, που φιλοδοξούν να εξελιχθούν σε θεσμό), έχουν "επιστρατεύσει" όλο το μεράκι και τη φαντασία τους προκειμένου να παρουσιάσουν στους επισκέπτες της έκθεσης την πόλη τους, με τον καλύτερο τρόπο.
Έτσι, ο Σύλλογος Καταστημάτων Ζαχαροπλαστικής Λάρισας επέλεξε αυτό τον πρωτότυπο και σίγουρα …λαχταριστό τρόπο για να "κλέψει" τις εντυπώσεις των επισκεπτών, ενώ οι καλλιτέχνες της Δημοτικής Πινακοθήκης της Λάρισας ανέλαβαν να "ντύσουν" την προθήκη του λαρισαϊκού περιπτέρου στην έκθεση και στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισαν να δώσουν στους επισκέπτες ένα ξεχωριστό θέαμα, μια άλλη ματιά στην εικόνα της πόλης, που μετρά ιστορία 8.000 χρόνων.
Συγκεκριμένα, εντός του περιπτέρου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την έκθεση θεατρικών κουστουμιών του Κώστα Τσιόνα, προέδρου του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Λάρισας, του πρώτου που ιδρύθηκε και λειτούργησε στην Ελλάδα, ενώ γυναικείοι συνεταιρισμοί, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες, θα προσφέρουν απλόχερα γευστικά εδέσματα στους επισκέπτες.
Επιπλέον, τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας της έκθεσης, η Φιλαρμονική της Λάρισας θα τριγυρνά στα σοκάκια και τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, γεμίζοντας θεσσαλικούς ήχους την ατμόσφαιρα, ενώ εντός του εκθεσιακού χώρου, λαχειοφόρος θα κληρώνει καθημερινά, μέχρι τη λήξη της διοργάνωσης, ένα διήμερο (Σαββατοκύριακο) στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, με όλα τα έξοδα καλυμμένα.
Στο μεταξύ, η Δημοτική Ανωτέρα Σχολή Μπαλέτου της Λάρισας, που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Κλασικού Χορού της Αγγλίας, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, θα δώσει μια μοναδική παράσταση, κρατώντας ως επτασφράγιστο μυστικό το θέμα, ενώ δυναμικό "παρών" αναμένεται να δώσουν και τα συγκροτήματα παραδοσιακών χορών.
Οι Θεσσαλοί επιφυλάσσουν εκπλήξεις και για τους μικρότερους επισκέπτες της έκθεσης, στους οποίους και θα χαρίζεται το σήμα των μεσογειακών αγώνων, με αναπαράσταση των σχετικών αθλημάτων, που θα κατασκευαστούν ειδικά για την περίσταση από ομάδα των εργαστηρίων Λεσχών Πολιτισμού της Λάρισας.
Μεταξύ της πληθώρας των εκδηλώσεων που ετοιμάζουν οι αρχές της Λάρισας για την όσο το δυνατό καλύτερη προβολή της πόλης τους, είναι και η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων.
"Ο χρόνος είναι περιορισμένος, Όμως οι εκπλήξεις θα είναι πολλές και η διάθεσή μας ακμαία", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Λάρισας, Κωνσταντίνος Τζανακούλης, επισημαίνοντας ότι, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να "ντυθεί" το περίπτερο, έκτασης 180 τ.μ, συστρατεύτηκαν όλοι οι φορείς του θεσσαλικού κάμπου, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα με μεγάλη χαρά.
"Οι ευρηματικοί Θεσσαλοί έχουν βαλθεί να ανεβάσουν τον πήχη ψηλά και στο πλαίσιο αυτό η πρωτοτυπία, αποτελεί τη λέξη κλειδί σε κάθε τους κίνηση", επισήμανε ο κ. Τζανακούλης.

Άρωμα μαστίχας στο περίπτερο της Χίου
Με μαστίχα, σε όλες της τις μορφέςμ τοπικά παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μανταρίνι χιώτικο, σκοπεύουν οι φορείς του νησιού της αλμύρας, των αρωμάτων και της τέχνης να κλέψουν… τις καρδιές των επισκεπτών τους περιπτέρου τους στην 74η ΔΕΘ.
Με οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό, οι επισκέπτες του χιώτικου περιπτέρου θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν- έστω και από μακριά- τα αξιοθέατα του νησιού, αλλά και να εντρυφήσουν στην ιστορία του νησιού.
Στη διάρκεια της λειτουργίας της 74ης ΔΕΘ, εντός του περιπτέρου της Χίου θα πραγματοποιηθούν και δύο ημερίδες, για τη ναυτιλία και την ενέργεια, ενώ το "παρών" θα δώσει και ο Σύλλογος Χίων Θεσσαλονίκης, "Αγία Μαρκέλλα", που ιδρύθηκε το 1915, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου της Χίου, Στέλιος Καμπούρης.
Για εκπλήξεις που δεν αποκαλύπτονται και γεύσεις που όσο και να έχουν δοκιμαστεί παραμένουν το ίδιο ευχάριστες, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Κωνσταντίνος Γιαννιάρης.
Ο ίδιος ανέφερε- μεταξύ άλλων- ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους πρόκειται να εγκαινιαστεί και το νέο εργοστάσιο μαστίχας της ένωσης, έκτασης 3.000 τ.μ και προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι "όνειρό" του παραμένει η λειτουργία Μουσείου Μαστίχας στο νησί.

Θεσσαλονίκη - Φωτιά σε σταθμευμένο Ι.Χ. αυτοκίνητο

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα Ι.Χ. αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο επί της οδού Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πρόκειται για εμπρησμό από πρόθεση, ενώ το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς.

Άγνωστοι "σήκωσαν" ΑΤΜ από την πλατεία, στον Τρίλοφο

Άγνωστοι αφαίρεσαν συσκευή ΑΤΜ, που ήταν τοποθετημένη στην πλατεία, στην περιοχή Τρίλοφος της Θεσσαλονίκης. Οι δράστες της κλοπής γύρω στις 4 τα ξημερώματα, είχαν μαζί τους δύο οχήματα, το ένα από αυτά με ενσωματωμένο γερανό, στο οποίο φόρτωσαν το ΑΤΜ. Στο σημείο βρέθηκε από τους αστυνομικούς μία καραμπίνα.

Οι αστυνομικές αρχές διεξάγουν επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επισκόπηση Τύπου της 31-8-2009

Ποια θέματα κυριαρχούν: Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ενόψει και της ΔΕΘ και οι αποφάσεις του πρωθυπουργού τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδος, η στάση των υπουργών της κυβέρνησης πάνω στο θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς και το πλήθος των ακάλυπτων επιταγών και το σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει αύριο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μέτρα για τους οικονομικά αδύναμους. Θα τα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "στην τελική ευθεία για τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο, με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Παπαθανασίου να κρατά το βάρος της ενημέρωσης του πρωθυπουργού για τις οικονομικές αντοχές εν όψει εξαγγελιών".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τι θέλουν οι υπουργοί. Εκλογές τώρα ή το Μάρτιο ή μήπως ανασχηματισμός; Ιδού το δίλημμα".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "εξαιρετικά κρίσιμη για τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό είναι η εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα και κορυφώνεται με τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Οι βόμβες της SIEMENS σκάνε μαζί με τις εκλογές. Τα 2 CD του Χριστοφοράκου κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "μετωπική επίθεση με στόχο το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη αναμένεται να εξαπολύσει ο Πρωθυπουργός πολώνοντας το πολιτικό κλίμα και διαμορφώνοντας εκλογικό σκηνικό".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Περιμένουν όλοι την επόμενη κίνηση. Εβδομάδα οριστικών αποφάσεων για τον πρωθυπουργό".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μπορεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, συνεχίζοντας και σήμερα τις επαφές του με παραγωγικούς φορείς εν όψει της μετάβασής του στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση, ωστόσο σύσσωμη η κυβερνώσα παράταξη αναμένει τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, με την προσδοκία ότι θα αφορούν σε ανασχηματισμό της κυβερνήσεως για την αλλαγή του αρνητικού κλίματος και όχι σε εκλογικό αιφνιδιασμό".


ΕΘΝΟΣ: "Μπαϊράκι σηκώνουν οι βουλευτές. Διχασμός για τις εκλογές - Αμήχανος ο Καραμανλής".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τη μορφή διχασμού παίρνει η σύγκρουση στη ΝΔ για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών. Γαλάζιοι βουλευτές και κομματικά στελέχη αντιδρούν στις εισηγήσεις να στηθούν κάλπες τον Οκτώβριο".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ρίχνω τα ζάρια μαύρα χαμπάρια. Κρίσιμες αποφάσεις καλείται να πάρει ο Πρωθυπουργός αυτή την εβδομάδα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "εντός της εβδομάδας ο Πρωθυπουργός παίρνει τις αποφάσεις του. Θα πάει σε εκλογές τον Οκτώβρη ή θα κάνει ανασχηματισμό; Παίζει και το σενάριο να μην κάνει τίποτα από τα δύο και να συγκαλέσει μετά τη Διεθνή Έκθεση την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος να εκλέξει νέο Γραμματέα και τίποτα περισσότερο αφήνοντας τις όποιες άλλες αποφάσεις να τις πάρει με τον ερχομό του νέου έτους".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Λιάπης: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους Σουφλιάς - Ντόρα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "να μας πουν τα επιχειρήματά τους για την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Επιμένει ( ο κ. Λιάπης) και στον "Ελεύθερο" ότι είναι επιζήμια και καταστροφική για τη ΝΔ η πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Ακόμη επισημαίνει στον "Ε":"στα χέρια του πρωθυπουργού είναι να αλλάξει το πολιτικό κλίμα και να περάσει μπροστά η ΝΔ , εφόσον επιχειρήσει να εξαντλήσει την τετραετία".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πρόωρος εμφύλιος περιμένοντας τον Γκοντό...Εν βρασμώ η ΝΔ καθώς ο Καραμανλής μεταθέτει από μέρα σε μέρα τις αποφάσεις του".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η επόμενη μέρα της ήττας, που σχεδόν όλοι θεωρούν βέβαιη, βρίσκεται πίσω από εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο ή τον Μάρτιο. Άλλοι χάνουν ρόλους, άλλοι αναζητούν καινούργιους στη μετακαραμανλική εποχή και πιέζουν τον Καραμανλή, που ακόμη σκέφτεται...".


ΕΣΤΙΑ: "Πολιτική λαιμητόμος η Θεσσαλονίκη. Εγκυμονεί κινδύνους για την Κυβέρνηση".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "καλώς να μεταβή στην Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός και να εγκαινιάση την Διεθνή Έκθεση. Όμως η πολιτική πανήγυρις, οι προσδοκίες για το τι θα εξαγγελθή και το σκηνικό της συνεντεύξεως Τύπου εγκυμονούν κινδύνους για την Κυβέρνηση. Αν επαναληφθούν και εφέτος αστοχίες, τα πράγματα δεν θα είναι πλέον αναστρέψιμα".


ΤΑ ΝΕΑ: "Γαλάζια ανταρσία κατά των εκλογών, ενώ ο Καραμανλής στήνει κάλπες".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "εντός της εβδομάδας "κλειδώνει" ο Κ. Καραμανλής την επίσπευση των εκλογών, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Ωστόσο, τα εκλογικά σήματα που εκπέμπουν πλέον και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προκαλούν νευρική κρίση σε νέους υπουργούς, βουλευτές και τον γαλάζιο κομματικό μηχανισμό".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Επιστροφή στη διπλοβάρδια για τους μαθητές στη Θεσσαλονίκη".


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Ανασχηματισμός απόγνωσης. Όλοι οι υπουργοί παραμένουν...μετακινούμενοι".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κρίσιμη συνάντηση για τις ακάλυπτες επιταγές".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σχέδιο για την αντιμετώπιση της "βόμβας" των μεταχρονολογημένων επιταγών θα παρουσιάσει αύριο στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Εξαιτίας της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας, έχει διευρυνθεί η χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών στην ελληνική αγορά".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δύσκολο δίμηνο για την οικονομία με σκιά εκλογών".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ασφυκτικές πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασκεί ήδη η Κομισιόν στην κυβέρνηση, η οποία από την πλευρά της αποφάσισε να ζητήσει παράταση στην προσαρμογή του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%. Μεθαύριο ο ΥΠΟΙΟ Γ. Παπαθανασίου, θα βρεθεί στο άτυπο Ecofin και θα συναντηθεί με τον επίτροπο Χ. Αλμούνια, από τον οποίο θα ζητήσει την παράταση".

Θεσσαλονίκη - Κορυφώθηκε η επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού

Κορυφώθηκε το απόγευμα η επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού στη Θεσσαλονίκη και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Μακεδονίας και της Θράκης. Αυξημένος ήταν ο όγκος των οχημάτων στα διόδια των Μαλγάρων όπου το βράδυ η κατάσταση ομαλοποιήθηκε.
Ωστόσο με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα από τα Τέμπη μέχρι και την περιοχή του Πλαταμώνα όπου σημειώνονται βροχοπτώσεις. Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας αυξημένη ήταν η κίνηση στην περιοχή του Δερβενίου ωστόσο ομαλή ήταν η ροή των οχημάτων στο δρόμο της Χαλκιδικής.

Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Τα 10 καλύτερα τροπικά νησιά

Μιας και έχω πολλά λεφτά και δεν ξέρω πώς να τα ξοδέψω, αυτή η σελίδα με τα 10 καλύτερα τροπικά νησιά, με διευκολύνει πάρα πολύ ώστε να κάνω μια σωστή επιλογή!..

Φόρμουλα 1 - Πρώτευσε στο γκραν πρι του Βελγίου ο Κίμι Ραϊκόνεν

Ο Φινλανδός Κίμι Ραϊκόνεν με Φεράρι ήταν ο νικητής στο γκραν πρι του Βελγίου, που έγινε στην πίστα της "Σπα" (12ος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Φόρμουλα Ενα). Δεύτερος τερμάτισε ο Ιταλός πιλότος της Force India-Mercedes, Τζιανκάρλο Φιζικέλα, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Γερμανός Σεμπάστιαν Φέτελ με Red Bull/Ρενό.

Κωπηλασία-Παγκόσμιο Πρωτάθλημα-Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών οι Τσιάβου, Γιαζιτζίδου

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκε η παρουσία της ελληνικής κωπηλασίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Πόζναν της Πολωνίας. Μετά το χάλκινο μετάλλιο από τον Νίκο και Αποστόλη Γκουντούλα χθες και το ασημένιο του Βασίλη Πολύμερου σήμερα, η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η Χριστίνα Γιαζιτζίδου ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.
Αν και ήταν μόλις η τρίτη φορά που αγωνίζονταν μαζί, είχαν προηγηθεί ο προκριματικός και ο ημιτελικός, έδειξαν ότι διαθέτουν την κατάλληλη χημεία και από την εκκίνηση, αλλά ειδικότερα μετά τα πρώτα πεντακόσια μέτρα δεν άφησαν πολλά περιθώρια στις αντιπάλους τους ανεβάζοντας συνεχώς τον ρυθμό τους για να τερματίσουν πρώτες με χρόνο 6:51.46, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τις Πολωνέζες Μαγκνταλένα Κέμνιτζ και Ανιέζκα Ρέντς (6:56.65), αλλά και τις Έστερ Γκούντσελ και Σόφι Χόσκινγκ (6:56.67) από τη Μεγάλη Βρετανία.
"Δεν ρίξαμε καθόλου τον ρυθμό, ενώ μας βοήθησε και ο καιρός, αλλά και από γεγονός ότι δεν κουραστήκαμε πολύ από το κύμα στο πρώτο χιλιόμετρο και είχαμε δυνάμεις στη συνέχεια όταν και ο στίβος ήταν πιο δύσκολος. Αν και οι Γερμανίδες και οι κοπέλες από τη Μεγάλη Βρετανία ήταν αυτές που έπρεπε να προσέξουμε, στη φιλοσοφία μου είναι να μην υποτιμώ ποτέ καμία αντίπαλο κι έτσι είχα από την αρχή το μυαλό μου και στις Πολωνέζες. Για μας δεν ήταν κάτι που το περιμέναμε, ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ήταν μόλις η τρίτη κούρσα που κάναμε και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά", τόνισε η Αλεξάνδρα Τσιάβου που αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι μετά από τρία χρόνια δεν τρέχει με την Χρύσα Μπισκιτζή: "Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Αυτά τα τρία χρόνια δεν ξεχνιούνται. Ξέρω ότι εύχεται για εμένα το καλύτερο, όπως κι εγώ για εκείνη και ξέρω ότι είναι χαρούμενη από την επιτυχία".
Η 20χρονη Χριστίνα Γιαζιτζίδου, που πριν λίγες εβδομάδες είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 23 στην Τσεχία με την Τριανταφυλλιά Καλαμποκά, τόνισε: "Δεν το περιμέναμε αλλά το θέλαμε πολύ. Όταν έμαθα ότι θα είμαι μαζί με την Αλεξάνδρα, χάρηκα γιατί μου δινόταν να δοκιμάσω σε ένα Ολυμπιακό αγώνισμα. Οι συνθήκες ανάμεσά μας είναι πολύ καλές. Έχουμε πολύ καλή επικοινωνία. Σήμερα φοβόμασταν λίγο τον καιρό που ήταν πρύμνα (σ.σ. τον είχαν υπέρ τους) γιατί δεν είχαμε ξανατρέξει έτσι, αλλά τελικά μας βοήθησε."

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γυναίκες διεκδικούν το δικαίωμα να κυκλοφορούν γυμνόστηθες, ελεύθερα!..

Εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου στον δίκαιο αγώνα σας!..

Άρθρο, για το εκλογικό σύστημα, της υπ. Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, στην εφ. «Καθημερινή»

Για «ριζική τομή στο πεδίο θεσμών» με την υιοθέτηση ενός νέου εκλογικού συστήματος, γράφει η υπ. Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε σχετικό άρθρο της, στο σημερινό φύλλο τής εφ. «Καθημερινή».
Η υπουργός χαρακτηρίζει την παρούσα κατάσταση της πολιτικής, του κομματικού συστήματος και των προσώπων, που αμφισβητούνται από τους πολίτες, «κόμπο», που «έφτασε στο χτένι».
Επαναλαμβάνει την πάγια θέση της για υιοθέτηση από την Ελλάδα ενός εκλογικού συστήματος γερμανικού τύπου, στο οποίο «η εκλογή των βουλευτών προκύπτει αφενός σε μονοεδρικές (ή ολιγοεδρικές) εκλογικές περιφέρειες και αφετέρου, σε ευρύτερες διοικητικές περιφέρειες ή (στην επικράτεια) με εκλογικό κατάλογο», με το νόμο να ορίζει πόσες έδρες αντιστοιχούν στις μονοεδρικές και πόσες στις περιφέρειες.
«Το νέο σύστημα οφείλει να εξασφαλίζει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση και τη μεγαλύτερη δυνατή αναλογική αντιπροσώπευση όλων των δυνάμεων του πολιτικού φάσματος», σημειώνει η κα Μπακογιάννη.

Άρθρο για το εκλογικό σύστημα, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλου, στην εφ. «Καθημερινή»

Εκλογικό σύστημα, γαλλικού τύπου, προκρίνει για την Ελλάδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Πάγκαλος, σε άρθρο του, στο σημερινό φύλλο τής εφ. «Καθημερινή».
Ειδικότερα, γράφει για ένα εκλογικό σύστημα, που θα εξασφαλίζει, μεταξύ άλλων, «την κατάργηση του σταυρού προτίμησης», «τη μεγαλύτερη δυνατή ισότητα ανάμεσα στους ψηφοφόρους», «τη δυνατότητα σχηματισμού σταθερής κυβερνητικής πλειοψηφίας» και την «αίσθηση της ανακλητότητας».
«Ο σταυρός προτίμησης είναι το θεμέλιο του πελατειακού κράτους, η ρίζα της φαυλοκρατίας. Όσο υπάρχει το σύστημα αυτό, ούτε διοίκηση θα αποκτήσουμε, ούτε κόμματα ιδεών», υπογραμμίζει ο κ. Πάγκαλος και διευκρινίζει:
«Προτείνουμε την εκλογή εκατό βουλευτών από ένα κομματικό κατάλογο υποψηφίων, με απόλυτα απλή αναλογική. Για τις εναπομένουσες διακόσιες έδρες, μονοεδρικές περιφέρειες, με δύο γύρους [...]. Οι υποψήφιοι θα αναδεικνύονται από εσωκομματικές διαδικασίες, που ελεύθερα θα υιοθετεί το κάθε κόμμα».

Συνεντεύξεις υπ. Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλου, στις εφ. «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και «Απογευματινή»

Την «επιμονή σε μη αλλαγή μιας πολιτικής, που απέτυχε», χαρακτηρίζει ως το χειρότερο λάθος στη διαχείριση των πυρκαγιών, ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, σε συνεντεύξεις του, που δημοσιεύονται στα κυριακάτικα φύλλα της «Ελευθεροτυπίας» και της «Απογευματινής».
Ο υπουργός κάνει λόγο για «απαρχαιωμένες διαδικασίες και ελλιπείς υποδομές», καθώς και για «χαοτική» δημόσια διοίκηση και δεν αρνείται ότι «όπου έφταιξαν πρόσωπα, πρέπει να πληρώσουν».

Τάσσεται δε, υπέρ του δομικού ανασχηματισμού, καθώς «όπου τα πρόσωπα λειτουργούν ανασταλτικά για την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου της Κυβέρνησης, αυτά πρέπει να ανανεώνονται» και επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι «πρέπει να κατοχυρωθεί θεσμικά η τετραετία».

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Παιδείας, υποστηρίζει τον σταδιακό επανασχεδιασμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης με κριτήρια «μακριά από συντεχνιακά συμφέροντα».

Συνέντευξη προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, στην εφ. «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»

«Οι διαφωνίες μου με τον Αλέκο Αλαβάνο είναι βαθύτατα πολιτικές, έχουν να κάνουν με την αντίληψή μας για την πολιτική και για την Αριστερά, που ονειρευόμαστε», αποκαλύπτει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η οποία παραχωρήθηκε λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της ΚΠΕ, όπου ο ίδιος ζήτησε τη σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου του κόμματος.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι περισσότερο από πολιτική συμμαχία, κάτι διαφορετικό όμως από κόμμα, αφού συνυπάρχουν πολλές και διαφορετικές συλλογικότητες ορμώμενες από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Δεν μπορεί λοιπόν, να υπάρχει σύγκρουση ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει, αιτιολογώντας την απόφασή του να ζητήσει τη σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου.

«Δεν φοβάμαι τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Την τελμάτωση φοβάμαι», απαντά σε σχετική ερώτηση και διευκρινίζει ότι «ο κίνδυνος δεν είναι να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ κάποια από τις συνιστώσες, αλλά να μην έρθουν καινούργιες και μεγαλύτερες».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο παραίτησής του, εφόσον δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή του για έκτακτο συνέδριο (σσ. κάτι που συνέβη), ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «θα πράξω σύμφωνα με τη συνείδησή μου και το συλλογικό συμφέρον».

Για δε την περίπτωση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισημαίνει: «...μόνο ως ευχή θα μπορούσε να εκληφθεί, παρά ως ρεαλιστική προοπτική [...] είναι φανερό πως δεν υπάρχουν οι προγραμματικές προϋποθέσεις για μια τέτοια συνεργασία».

Θεσσαλονίκη - Φωτιά σε τέσσερα αυτοκίνητα και ένα τροχόσπιτο

Φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε τέσσερα αυτοκίνητα και ένα τροχόσπιτο, σε τρία διαφορετικά συμβάντα στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αρχικά ξέσπασε φωτιά σε δύο σταθμευμένα οχήματα στην οδό Γιαννιτσών, από τα οποία το ένα καταστράφηκε ολοσχερώς.
Το δεύτερο συμβάν σημειώθηκε στην Καλαμαριά, όπου από την φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς ένα τροχόσπιτο και σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν σε ένα ακόμη αυτοκίνητο. Τέλος, οι φλόγες κατέκαψαν ολοσχερώς αυτοκίνητο στο 30ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών, έξω από το Λαγκαδά.

Συνέντευξη υπ. Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην εφ. «Realnews»

Παρέμβαση, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στον Έλληνα καταναλωτή να επιλέγει επιτόκιο και μηνιαία δόση, τόσο στην ελληνική, όσο και στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, προαναγγέλλει με νομοσχέδιο, που προωθεί το υπουργείο του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην εφ. «Realnews».
Ο υπουργός κοινοποιεί ότι το νομοσχέδιο, που θα ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία για την καταναλωτική πίστη, θα έρθει τον Οκτώβριο και «θα δώσει μεγαλύτερη ευεξία στην αγορά». Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, το κόστος των καυσίμων στην Ελλάδα, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι η Ελλάδα αποτελεί την 9η φθηνότερη χώρα στην ευρωπαϊκή αγορά καυσίμων. Για τη ΔΕΗ, δεσμεύεται ότι το 51% της Επιχείρησης θα παραμείνει στην κατοχή του δημοσίου, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει συνεργασίες με ιδιώτες».

Καταλήγοντας ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «η εκλογολογία βλάπτει την οικονομία», προσθέτοντας πως «εμείς παλεύουμε να αποδείξουμε ότι οι πρόσωρες εκλογές δεν είναι στις προθέσεις μας».

Επισκόπηση Τύπου της 30-8-2009

Ποια θέματα κυριαρχούν: Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται πριν τη ΔΕΘ σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, η φημολογία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και η δυσχερής σχέση στην οποία φέρεται να βρίσκεται η κυβέρνηση μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Έτσι χάνουν λεφτά τα Ταμεία- 37 εκατομμύρια η απώλεια εσόδων για το ΤΕΒΕ κάθε χρόνο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι " πρόκειται για "νομότυπη εισφοροαποφυγή", η οποία στερεί απο τον ΟΑΕΕ περίπου 37 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, απο τη μη ασφάλιση προσώπων που με βάση την ιδιότητά τους, θα έπρεπει να ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι ως αγρότες".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Αυξήσεις - Στα 400 ευρώ η σύνταξη ΟΓΑ, 6% πάνω και το ΕΚΑΣ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "γενναία αύξηση στις αγροτικές συντάξεις σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να αποδειχθεί έμπρακτα η στήριξη σε ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται περισσότερο από την οικονομική πολιτική. Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τις εισηγήσεις που έχουν γίνει τόσο από το υπουργείο Απασχόλησης όσο και από το υπουργείο Οικονομίας κι εξετάζει τα τρία εναλλακτικά σενάρια που υπάρχουν για το ύψος της αύξησης των αγροτικών συντάξεων".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Φωτιές στο Μαξίμου- Όλο το παρασκήνιο των αποφάσεων- Με "δεμένα χέρια" στη ΔΕΘ ο κ. Κ. Καραμανλής".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε πυρετό διεργασιών βρίσκεται από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής το Μέγαρο Μαξίμου καθώς η παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο τον αναγκάζει να προχωρήσει από αύριο σε πρωτοβουλίες που ως τώρα ανέβαλλε. Κορυφαίες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο κ. Καραμανλής δεν έχει πλέον άλλες λύσεις παρά μόνο τον κυβερνητικό ανασχηματισμό ή την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τον Οκτώβριο".

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Διώχνει τον Παυλόπουλο- Βαρύτατες οι πολιτικές ευθύνές του".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε μια χρονική στιγμή όπου η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα και να βγάλει τη χώρα αλλά και τον εαυτό της από τα πολιτικά αδιέξοδα, έρχεται ο Προκόπης Παυλόπουλος με σειρά λαθών και άστοχων κινήσεων να καταρρακώσει την κυβερνητική εικόνα, δημιουργώντας στο Μαξίμου έναν νέο μεγάλο πονοκέφαλο".

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Η ΝΔ εξατμίζεται και δίνει στο ΠΑΣΟΚ ελπίδα αυτοδυναμίας- Γκάλοπ: στο 6,2% η διαφορά από το θυμό του ολοκαυτώματος". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι πρόωρες εκλογές πάνε κι έρχονται. Ο πρωθυπουργός...μαδάει τη μαργαρίτα και προσπαθεί να αποφασίσει την κίνηση που ίσως βγάλει από το αδιέξοδο τον ίδιο και το κόμμα του. Αυτό το δράμα εκτυλίσσεται σε ένα σκηνικό που περιγράφει η δημοσκόπηση της MARC για το "Έθνος της Κυριακής". Το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ παγιώνεται κυρίως λόγω της συνεχούς φθοράς της ΝΔ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Εδώ σε θέλουμε Εισαγγελέα!
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Εδώ σε θέλουμε Εισαγγελέα. Και εδώ είναι πολλά τα λεφτά. Και μάλιστα αυτοί που τα άρπαξαν είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ, ΦΟΝΙΑΔΕΣ, αφού έκαψαν την μισή Αττική, αφού σκότωσαν την φύση και αφού τέλος, σκότωσαν ένα πιλότο με την πτώση του ελικοπτέρου".

Η ΕΠΟΧΗ: "Πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ- Αγώνα κατά της φτώχειας, της ανεργίας, του ρατσισμού και της οικολογικής καταστροφής".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις έκαναν την εμφάνισή τους πάνω στ' αποκαΐδια της καταστροφικής πυρκαγιάς. Ο κροκοδείλιος θρήνος του δικομματισμού για την "εθνική καταστροφή" ήδη σταμάτησε και τη θέση του παίρνει η άνευ πολιτικής ουσίας διαμάχη για την πρωτιά στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Θυμός και πολιτική αβεβαιότητα- Πρώτη επιλογή Καραμανλή, η προσφυγή στις κάλπες, εφόσον δεν επιτευχθεί συναίνεση στα μεγάλα θέματα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ημέρες οργής των πολιτών για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, που κατεγράφη εκ νέου στις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας διανύει η χώρα. Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων έχει φθάσει για τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, εν μέσω ενός εκρηκτικού κοινωνικού και πολιτικού τοπίου".

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Κώστα ανάβαση- Ο Καραμανλής πριν από τη ΔΕΘ ζητά λύσεις για το πολιτικό αδιέξοδο".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση, αναζητά επειγόντως λύσεις για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο εισήλθε η χώρα. Οι εισηγήσεις που δέχεται είναι πολλές, αλλά όλοι μιλούν πλέον για πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να αντιστραφεί το βαρύ κλίμα κατά της κυβέρνησης. Οι εξελίξεις από ώρα σε ώρα αναμένεται να είναι καταιγιστικές".

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: "Το τίμημα... Οδοιπορικό της "Αυγής" στη μαυρόασπρη Ανατολική Αττική".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η πυρκαγιά άφησε πίσω της χιλιάδες δασικά στρέμματα καμένα σε μια γη "καμένη" από την οικιστική επέκταση και ανάπτυξη. Έκαψε όνειρα και ελπίδες. Η φύση δεν είναι ιδιωτικό αγαθό. Το δείχνει συνεχώς, αλλά κανείς δεν βλέπει, ούτε ακούει".

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: ""Πάω σε εκλογές τον Οκτώβριο αν το ΠΑΣΟΚ δεν συναινέσει στην εκλογή Παπούλια και στη λήψη αναγκαίων μέτρων για την οικονομική κρίση"- Το δίλημμα που θα θέσει ο Καραμανλής..."
Η εφημερίδα γράφει ότι "από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα ρίξει το γάντι στο ΠΑΣΟΚ ο Καραμανλής, απευθυνόμενος ευθέως στον Παπανδρέου πρόταση να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και να συμπράξει με την κυβέρνηση επί συγκεκριμένων μέτρων που θα αφορούν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης...".

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στης ΝΔ την ολόμαυρη ράχη- Φωτιές στο Μέγαρο Μαξίμου, έξοδο κινδύνου στον ανασχηματισμό αναζητεί ο πρωθυπουργός με φόντο την καμένη Αττική".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η φημολογία των εκλογών, το δίλημμα του Καραμανλή, οι προτάσεις των υπουργών. Με τη δημοσκοπική διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να φτάνει τις έξι μονάδες και τον απολογισμό των πυρκαγιών να επιβαρύνει την εικόνα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις. Το τοπίο ξεκαθαρίζει πιθανώς μέσα στην εβδομάδα ενόψει της επικείμενης εμφάνισής του στη ΔΕΘ".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πανεργατικό συλλαλητήριο ενόψει ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη"
Η εφημερίδα γράφει ότι " "ομοβροντία" δηλώσεων ενόψει ΔΕΘ, των ΣΕΒ-ΕΒΕΑ, των επιχειρηματικών ομίλων που αξιώνουν συναίνεση, ακόμα και συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η προώθηση της πολιτικής ενίσχυσης του κεφαλαίου".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Εβδομάδα αποφάσεων για τον πρωθυπουργό".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι " "ο πρωθυπουργός θα έχει πάρει τις τελικές του αποφάσεις πριν από τη ΔΕΘ" , αυτή είναι η σταθερή απάντηση των συνεργατών του πρωθυπουργού, τις τελευταίες ημέρες, στο επίμονο ερώτημα αν ο Κώστας Καραμανλής θα "τραβήξει το χαρτί" του ανασχηματισμού ή αν θα επιχειρήσει "ηρωική έξοδο" προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές για τις 4 ή τις 11 Οκτωβρίου...".

REAL NEWS: "Αυτόν "καίει" η κυβέρνηση- Τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής δείχνει ο Μαρκογιαννάκης".
Η εφημερίδα γράφει ότι "το "καυτό μυστικό" της καταστροφικής πυρκαγιάς που εξαφάνισε το πράσινο από τη βορειοανατολική Αττική κρύβεται στους διαλόγους που είχαν τη μοιραία νύχτα, αλλά και το ξημέρωμα του Σαββάτου ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης με τους στρατηγούς της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν στο Γραμματικό".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Εκλογές τον Γενάρη! Δεν περνούν τα σχέδια των "νταβατζήδων" και των "κολαούζων" τους".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο κενό πέφτει η επίμονη επιχείρηση των "νταβατζήδων", με τη βοήθεια και των "κολαούζων" τους στη Νέα Δημοκρατία, να "σύρουν" τον Κ. Καραμανλή σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, για να προωθήσουν τα "σκοτεινά" τους σχέδια".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "6% πέφτει -Γκαλόπ ALCO μπροστά το ΠΑΣΟΚ φτάνει στην Αυτοδυναμία-Καταλληλότερος για πρώτη φορά ο Γιώργος-Κάτω κι από τον "κανένα" ο Καραμανλής".
Η εφημερίδα γράφει ότι "απέτυχε η θερινή αντεπίθεση του κ. Κώστα Καραμανλή που είχε στόχο να περιορίσει την ψαλίδα που έδιναν οι δημοσκοπήσεις υπέρ του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές. Η τεράστια καταστροφή στην Αττική από τις πυρκαγιές του προηγούμενου Σαββατοκύριακου έδωσε τη χαριστική βολή στα σχέδια του πρωθυπουργού, ο οποίος περίμενε τα αποτελέσματα των πρώτων, μετά το καλοκαίρι, δημοσκοπήσεων για να πάρει τελικές αποφάσεις".

ΝΙΚΗ: "Πάει σε σαρωτικό ανασχηματισμό- Επίδειξη πυγμής από Καραμανλή στο εσωκομματικό πεδίο".
Η εφημερίδα γράφει ότι "οριστική πρέπει να θεωρείται η απόφαση του πρωθυπουργού για σαρωτικό ανασχηματισμό, εντός των ημερών. Βουλευτές της καραμανλικής πτέρυγας, του ζητούν μετ' επιτάσεως να απομακρύνει από το κυβερνητικό σχήμα "κορυφαίους" υπουργούς και να στείλει το μήνυμα, τουλάχιστον στο εσωκομματικό ακροατήριο, ότι παραμένει ισχυρός".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Εκλογικός συναγερμός- Πολιτικές πρωτοβουλίες Καραμανλή σε πλήρη εξέλιξη".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε κατάσταση "κόκκινου συναγερμού" βρίσκεται το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, μετά την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών για ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μελετά προσεκτικά όλα τα δεδομένα και, όπως όλα δείχνουν, μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινώσει τις οριστικές πολιτικές του αποφάσεις".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "Ψάχνουν λεφτά για τις συντάξεις- Ασφαλιστικό στην κόψη του ξυραφιού"

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Στα Διαβατά κέντρο εξαγωγών- Διαμετακομιστικός σταθμός το πρώην στρατόπεδο Γκόνου"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Σε επιφυλακή οι τράπεζες για πρόληψη επισφαλειών".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε κατάσταση επιφυλακής... τίθεται το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να αποτρέψει τη σημαντική αύξηση των επισφαλειών στο προσεχές κρίσιμο τετράμηνο για την ελληνική οικονομία".

ΚΕΡΔΟΣ: "Γιατί φοβούνται οι αγορές- Ασαφείς η διάρκεια και η βιωσιμότητα της όποιας ανάκαμψης".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "από τις 9 Μαρτίου (ύστερα από μία ιστορική πτώση 58% από τα υψηλά του Δεκεμβρίου 2007 ως τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009) οι μετοχές παγκοσμίως ανέκαμψαν και μέσα σε λίγους μήνες σημειώνονται κέρδη που ξεπερνούν πλέον το 50%".

Απορρίφθηκε η πρόταση για Συνέδριο του ΣΥΝ

Μετά από μία δραματική συνεδρίαση που διήρκεσε 10 ώρες, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού απέρριψε οριακά την πρόταση του Προέδρου του κόμματος Α. Τσίπρα για την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, προκειμένου να συζητηθούν οργανωτικά ζητήματα και να εκλεγεί νέα ηγεσία.
Υπέρ του έκτακτου συνεδρίου ψήφισαν 49, κατά 48 και 6 μέλη του οργάνου ψήφισαν λευκό. Η πρόταση του κ. Τσίπρα δεν έγινε δεκτή αφού δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Προς στιγμή δημιουργήθηκε σύγχυση όταν ο γραμματέας του κόμματος κ. Βίτσας είπε ότι το καταστατικό δεν προβλέπει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, ωστόσο σε παρέμβαση του ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν και η πρότασή του είχε οριακή πλειοψηφία, δεν τον ενδιαφέρει να προχωρήσει έτσι ο Συνασπισμός και είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, αποδεχόμενος το αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι δεν πρέπει να αλλάξουν οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα βοηθήσει ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα. Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας την συζήτηση στην ΚΕ, είπε ότι δεν άκουσε κανένα τεκμηριωμένο εναλλακτικό σχέδιο στην πρότασή του και πρόσθεσε ότι υπάρχει ρίσκο, ότι είναι υπαρκτοί οι κίνδυνοι φυγόκεντρων δυνάμεων, όμως πρόσθεσε ότι μεγαλύτερη απειλή είναι η τελμάτωση.

Απαντώντας σε επικρίσεις που διατυπώθηκαν κατά την διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι επιμένει στην πρότασή του για την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τώρα και όχι μετά τις εκλογές, γιατί όπως είπε "μετά τις εκλογές δεν θα κάνουμε συνέδριο ανάκαμψης, ίσως κάνουμε μνημόσυνο". Σε κάθε περίπτωση εντός 15 ημερών θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Ανοιχτή συνάντηση για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις 2010

Ανοιχτή συγκέντρωση για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του 2010 θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Πολυγύρου την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 μ.μ. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος, κ. Ν. Παπακωνσταντίνου, θα καταγράψει τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις όλων των παρευρισκομένων για τη διοργάνωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων του 2010. Στη συνάντηση καλούνται να πάρουν μέρος οι σύλλογοι του Πολυγύρου, φορείς, καρναβαλιστές και όσοι άλλοι το επιθυμούν.

Από poligiros.gr

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Αλμυρό Μαγνησίας

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε σε έκταση με χαμηλή βλάστηση, στο δημοτικό διαμέρισμα, στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυλαία απόψε για το Φεστιβάλ Κασσάνδρας




Εγκαίνια εγκαταστάσεων του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής στη Θεσσαλονίκη

Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης θα επισκεφθεί τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπουργού στις 10.00 π.μ. θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του σταθμού Θεσσαλονίκης της ΚΤΕΛ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΕ (9Ο χλμ. Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, Θέρμη).

Έργα οδοποιίας στο Δήμο Κασσάνδρας

Τις εργασίες ασφαλτόστρωσης στην παλιά επαρχιακή οδό Ν.Φώκαιας- Αθύτου επιθεώρησε την Παρασκευή 28 Αυγούστου, ο νομάρχης Αστέριος Ζωγράφος και ο αντινομάρχης έργων Ιωάννης Τζίτζιος. Παράλληλα επισκέφθηκαν την περιοχή της Καλλιθέας όπου κατασκευάζεται παράκαμψη που θα βελτιώσει τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Τα δύο οδικά έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 1.050.000 ευρώ.
«Ύστερα από αίτημα της τοπική κοινωνίας και του Δήμου Κασσάνδρας κατασκευάζουμε τον παλιό επαρχιακό δρόμο και την παράκαμψη της Καλλιθέας. Πρόκειται για δύο σοβαρά έργα που θα βελτιώσουν αναπτυξιακά το Δήμο και την περιοχή και θα συμβάλλουν στην ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Παράλληλα θα αποσυμφωρηθεί η πυκνότητα των κυκλοφορίας την οποία παρουσιάζει το συγκεκριμένο σημείο κατά τους θερινούς μήνες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο νομάρχης Αστέριος Ζωγράφος.

Όπως ανέφερε ο αντινομάρχης Ιωάννης Τζίτζιος η παλία επαρχιακή οδός Ν.Φώκαιας – Αθύτου είναι 3,5 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, ενώ η παράκαμψη της Καλλιθέας είναι χιλίων μέτρων και προϋπολογισμού 350.000 ευρώ. «Πιστεύουμε ότι τα δύο αυτά έργα θα βελτιώσουν τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην Κασσάνδρα και θα αναβαθμίσουν περεταίρω την περιοχή» είπε ο κ.Τζίτζιος. Ο αντιδήμαρχος Κασσάνδρας Νίκος Χατζηβασιλείου ευχαρίστησε το νομάρχη και υπογράμμισε ότι οι δύο παρεμβάσεις αποτελούσαν πάγιο αίτημα των κατοίκων και του Δήμου.

Από halkidikinews.gr

Το πρόβατο των… 263.000 ευρώ

Είναι σίγουρα το ακριβότερο πρόβατο στον κόσμο, αφού πουλήθηκε για το… αστρονομικό ποσό των 263.000 ευρώ! Πρόκειται για ένα πρόβατο που οι «γονείς» του ήταν επίσης καθαρόαιμοι «πρωταθλητές».
Η αγοραπωλησία έγινε στη Σκωτία και το πρόβατο που ανήκε μέχρι πρόσφατα στον εκτροφέα Graham Morrison αγοράστηκε από τον συνάδελφό του, Jimmy Douglas, κατά τη διάρκεια του μεγάλου σχετικού παζαριού Scottish National Texel Sale, την περασμένη Πέμπτη.
Υπολογίζεται πως μέσα σε λίγα χρόνια, ένα πρόβατο όπως το συγκεκριμένο μπορεί να αποφέρει πενταπλάσια κέρδη για εκείνον που θα το εκμεταλλευτεί ανάλογα.
Πόσο να κοστίζει άραγε ένα… πουλόβερ από αυτό το πρόβατο;

Πηγή: zougla.gr

Γαλλία - Δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου

«Με την κρίση, που όλοι μας περνάμε, οι πολίτες ζητούν τομές που τους δίνουν την ευκαιρία να έχουν λόγο και να συμμετέχουν στα αποτελέσματα της ανάπτυξης, (σσ. ζητούν) μια κοινωνία και μια πολιτεία που εξασφαλίζει την εύνοια και την δικαιοσύνη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά το τέλος της ομιλίας του στο «Θερινό Πανεπιστήμιο» του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην Λα Ροσέλ.
«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε κατεστημένο, που σταματά αυτήν την πορεία των απαραίτητων αλλαγών προς όφελος του πολίτη», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «εμείς, το ΠΑΣΟΚ, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης με "πράσινη ανάπτυξη" και δικαιοσύνη που είναι δίπλα στον πολίτη και έτοιμοι να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο για όλους».
Σε πέντε σειρές, πάλι σαρδάμ έκανε...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σαν σήμερα...το 1925

Με διάταγμα του στρατηγού Πάγκαλου αποφασίζεται η επιβολή της ποινής του θανάτου στους εμπρηστές δασών!

Ολοκληρώνεται το απόγευμα η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Θεσσαλονίκη

Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, με τη συμμετοχή 12 μητροπολιτών και παρουσία εκπροσώπων των Αρχών της πόλης και βουλευτών, τελέστηκε η θεία λειτουργία στον ναό του Αγίου Ιωάννη Νεάπολης Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου.
Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού μητροπολίτη Νεαπόλεως, Διονυσίου, ενώ το μεσημέρι παρακάθισε σε γεύμα, όπου μετείχαν οι Αρχές της πόλης, στο Επισκοπείο Νεάπολης.

Ο κ. Ιερώνυμος θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη με προσκύνημα στην ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Χορτιάτη, και στις 19.50 θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Πνιγμός στη Ν. Φώκαια

Χωρίς τις αισθήσεις του, ανασύρθηκε, μεσημεριανές ώρες χθες, από τη θαλάσσια περιοχή Ν. Φώκαιας Χαλκιδικής, 75χρονος.
Ο ανωτέρω διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κ.Υ. Κασσανδρείας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Η σορός του πρόκειται να μεταφερθεί στο Νεκροτομείο Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.
Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ν. Μουδανιών.

Πηγή ΥΕΝ

Σε εξέλιξη φωτιά στον Αλμυρό Μαγνησίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στο δημοτικό διαμέρισμα Φυλακής, στον Αλμυρό Μαγνησίας.
Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Γιορτή μανιταριού 2009 στον Ταξιάρχη

Για μια ακόμη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιάρχη οργανώνει τη Γιορτή Μανιταριού στο Τοπικό Διαμέρισμα Ταξιάρχη. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση – Πολιτιστικό Οργανισμό Χαλκιδικής, το Σύλλογο Απανταχού Ταξιαρχιωτών και τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Πολυγύρου.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009
6.00 μ.μ. Εγκαίνια του Ανοιχτού Θεάτρου Ταξιάρχη από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής
7.00 μ.μ. Παράσταση Καραγκιόζη για παιδιά στο προαύλειο του Δημοτικού Σχολείου
8.00 μ.μ. «Θαλασσάκι», ανοιχτή συναυλία με την Κατερίνα Βλάχου.

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009
Συνάντηση των απανταχού Ταξιαρχιωτών με τους μόνιμους κατοίκους του χωριού στην κεντρική πλατεία.

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009, Γιορτή Μανιταριού
12.00 Έναρξη γιορτής. Παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό του δημοτικού σχολείου Ταξιάρχη, «Λοκοβίτικα Μασσάλια», Κρητικοί χοροί από το χορευτικό σύλλογο «Τα αγρίμια», ολοήμερο λαϊκό γλέντι με παραδοσιακή μουσική.
Δωρεάν μανιτάρια και κρασί στους επισκέπτες.
Από το poligiros.gr

Εισήγηση Αλ. Τσίπρα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ - Πρόταση για έκτακτο συνέδριο

Να υπερψηφίσει την πρότασή του για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, κάλεσε σήμερα την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Αν γίνει δεκτή η πρόταση, το συνέδριο αναμένεται να εκλέξει νέα ηγεσία.
Ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΠΕ, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να υποστηρίξουν την πρότασή του ζητώντας να συναποφασίσουν για την «αναγεννητική ανασυγκρότηση του κόμματος». Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει «συμβόλαιο με την καρέκλα του προέδρου του ΣΥΝ, αλλά συμβόλαιο τιμής με την αριστερά και τις αξίες της».

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «έχουμε μια κυβέρνηση, που παραπατάει και η οποία το μόνο με το οποίο ασχολείται είναι το αν θα κάνει ανασχηματισμό ή εκλογές και πότε. Γιατί στο σημείο που βρίσκονται τα πράγματα, δεν μπορεί να ασχοληθεί με τίποτα άλλο, εκτός από το να περισώσει τον εαυτό της από την ολοκληρωτική κατάρρευση».

Επέρριψε δε, ευθύνες στην κυβέρνηση για την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική, ενώ για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν έχει να πει τίποτα διαφορετικό.

Επανερχόμενος στις εσωκομματικές εξελίξεις και στην υφιστάμενη κατάσταση ο κ. Τσίπρας είπε ότι «παρά τις προσπάθειες, που γίνονται, δίνουμε την εικόνα ότι δεν είμαστε πουθενά. Γιατί είμαστε εγκλωβισμένοι στον αστερισμό της εσωστρέφειας και της μιζέριας». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αυτό το κόμμα πέρασε και δυσκολότερες μέρες από τις σημερινές» και παρουσίασε την πρότασή του για την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

Για τις διαφωνίες, που έχουν εκφραστεί, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις επιφυλάξεις και τους δισταγμούς και υποστήριξε ότι το συνέδριο είναι μια διαδικασία. «Αν αυτή η διαδικασία θα αποδώσει, εξαρτάται απολύτως από το πώς εμείς θα τη διαχειριστούμε. Αν τη διαχειριστούμε με αίσθημα ευθύνης και με διάθεση σύνθεσης και ενότητας, τότε αυτή η διαδικασία θα μας οδηγήσει σε διέξοδο. Αν πάλι, τη διαχειριστούμε με διάθεση "ξεκαθαρίσματος λογαριασμών" ή και με λογική αναζήτησης "καθαρών" λύσεων, που διαμορφώνουν στρατόπεδα νικητών και ηττημένων ή που διαρρηγνύουν σχέσεις και στοχοποιούν πρόσωπα, τότε θα ξαναβρεθούμε ξανά στον ίδιο παρονομαστή», είπε.

Απαντώντας και σε επικρίσεις που διατυπώθηκαν με αφορμή την πρωτοβουλία του για το συνέδριο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «σήμερα δεν ήρθα εδώ για να σας εκβιάσω ή να σας παρασύρω σε δικές μου επιλογές. Ήρθα με αίσθηση ευθύνης να σας καταθέσω καθαρά τις σκέψεις και τις προτάσεις μου ,που σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι ανταποκρίνονται και στα αισθήματα του κόσμου μας».

Παρουσιάζοντας τη θέση του για το πλαίσιο συζήτησης του συνεδρίου ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα συζητηθούν:

1. Το ζήτημα της ενιαίας ηγετικής λειτουργίας.

«Πρέπει να συζητήσουμε διεξοδικά τα λάθη και τις παραλείψεις, αυτά που πρέπει να αλλάξουμε στον τρόπο λειτουργίας, το πώς θα απαλλαγούμε από παραλυτικά φαινόμενα και δεν εννοώ τις πολιτικές διαφωνίες, αλλά τον σταδιακό εκφυλισμό της δημόσιας παρουσίας μας», τόνισε.

2. Η ανασυγκρότηση του κόμματος, σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο. 3. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως πρέπει «να θέσουμε ξανά τις βάσεις λειτουργίας και συνεννόησης, ώστε σε αυτή τη συμμαχία, που είναι κεντρική μας επιλογή, να αθροίζονται και να πολλαπλασιάζονται τα θετικά και όχι τα αρνητικά φαινόμενα».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το συνέδριο «δεν θα είναι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, αλλά συνέδριο προωθητικής λύσης των προβλημάτων, που έχουν ξεθωριάσει την εικόνα μας στα μάτια της κοινωνίας. Δεν θα είναι συνέδριο αποκλεισμών, γιατί σ' αυτό το κόμμα περισσεύει μονάχα όποιος θέλει από μόνος του να περισσεύει. Θα είναι συνέδριο μιας νέας αφετηρίας για τη σύγχρονη Ριζοσπαστική Αριστερά, με καθαρές ιδεολογικές συντεταγμένες, με ανανεωμένη την προγραμματική πολιτική μας πρόταση, με λυμένα τα οργανωτικά προβλήματα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ». Κλείνοντας την εισήγησή του, ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι από την στιγμή που εξελέγη στην ηγεσία του ΣΥΝ έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την «αρμονική συλλειτουργία και με τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος», που παρέμεινε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και με «όλες τις τάσεις και συνιστώσες» επιτρέποντας, καλή τη πίστη, ακόμα και «θεσμικές επικαλύψεις» του ρόλου του. «Εγώ ποτέ δεν χτύπησα κανένα ούτε πάνω, ούτε κάτω απ' τη ζώνη. Κι ας δέχθηκα χτυπήματα από παντού», τόνισε και σημείωσε: «Στη διαδρομή αυτή, δεν πρόλαβα να αποκτήσω σύνδρομο προέδρου κι εκ χαρακτήρος, ούτε πρόκειται ποτέ να αποκτήσω».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως: «Ο ΣΥΝ των συντεχνιακά αντιπαρατιθέμενων τάσεων δεν έχει μέλλον. Ο ΣΥΝ των μηχανισμών, που παραπατάει πολιτικά και ιδεολογικά, δεν έχει μέλλον. Ο ΣΥΝ των μελών του, ο ΣΥΝ της δημοκρατικής λειτουργίας, ο ΣΥΝ της παραγωγής πολιτικής και δράσης είναι η αριστερά του 21ου αιώνα στη χώρα μας».

Η απόφαση για την διεξαγωγή, ή όχι, έκτακτου συνεδρίου αναμένεται να ληφθεί αργά το απόγευμα.

Τελετή υποδοχής του Τιμίου Σταυρού της Σταύρωσης στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης - Μήνυμα αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου

Προσκλητήριο αγάπης και συνεργασίας μεταξύ εκκλησίας, πολιτείας, αυτοδιοίκησης και φορέων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων του λαού και της νεολαίας, απηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στον χαιρετισμό του στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του Τιμίου Σταυρού της Σταύρωσης του Χριστού, που μεταφέρθηκε με κατάνυξη από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο.
Ο κ. Ιερώνυμος αναφερόμενος στη σημερινή οικονομική κρίση τόνισε ότι «κρίσεις υπήρχαν πάντοτε και θα υπάρχουν», λέγοντας ότι «αυτή η κρίση είναι η έκφραση μιας άλλης κρίσης, πνευματικής, που οδηγεί στις επιμέρους κρίσεις που μας ταλανίζουν». Υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η προσφορά προς τον συνάνθρωπο και επεσήμανε ότι η εκκλησία, με τη συνεργασία της πολιτείας, «μπορεί να πρωτοστατήσει σε αυτόν τον αγώνα», που τον χαρακτήρισε «εθνικό».

«Ήρθα να σας μεταφέρω αυτό το μήνυμα, που είναι και μήνυμα, εθνικό. Και τα προβλήματα τα εθνικά, δεν πρέπει να τα συγκεκριμενοποιούμε σε ένα πράγμα, γιατί τότε γίνεται αίρεσις. Αλλά τα προβλήματα, τα εθνικά, ξεκινούν από την εσωτερική συνοχή, μέσα από σύνεση για να οδηγήσουν, εάν χρειαστεί, στο θάνατο, στην προσφορά του καθενός από μας και αυτού που νομίζει ότι μπορεί να δοθεί» τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.

Ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις εμπειρίες που αποκόμισε από τις πρωινές του επισκέψεις στις φυλακές Διαβατών, στο συνοικισμό των Ρομ στη Μενεμένη, όπου η τοπική μητρόπολη παρέχει φιλανθρωπικό έργο στα παιδιά των Ρομ και στην Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ - «Ιθάκη», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να καταλάβουμε, ότι αυτό που γίνεται στη Μενεμένη είναι η πρόληψη της «Ιθάκης». Τέλος, αναφέρθηκε και στην εκκλησιαστική περιουσία:

«Είναι ο χρόνος συνεργασίας. Πολλά ακούστηκαν για την εκκλησιαστική περιουσία. Η εκκλησιαστική περιουσία, ομολογουμένως τεράστια, διανεμήθηκε, έχει μια ιστορία καλή και θλιβερή. Δε μπορούμε όμως να μένουμε στο παρελθόν. Κι αυτά που έχει τώρα (η εκκλησία) μπορεί να είναι ψίχουλα, αλλά έχουν μεγάλη δύναμη. Χρειάζεται συνεργασία. Κατανόηση από την πολιτεία ότι δεν μπορεί να μένει αυτός ο θησαυρός αιχμαλωτισμένος, σε «ομηρία». Θα πρέπει να τον αξιοποιήσουμε με διαφάνεια και όχι να κάνουμε λαϊκισμούς μοιράζοντας πέντε δραχμές εδώ κι εκεί, αλλά σαν διακονία να επιστρέψει στο λαό, κάτω από δικλείδες, ασφαλείς».

Τελετή υποδοχής και λιτάνευσης του Τιμίου Σταυρού - Πανηγυρικός Εσπερινός

Στην τελετή υποδοχής του Τιμίου Σταυρού, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό σημείο της Νεάπολης (στάση Βαλσαμή) τον αρχιεπίσκοπο υποδέχτηκαν ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρβάβας και επικεφαλείς άλλων μητροπόλεων, εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, της αυτοδιοίκησης, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας και δημότες της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στις προσφωνήσεις τους προς τον αρχιεπίσκοπο ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλος εξήραν την προσωπικότητα και το ήθος του προκαθημένου της ελλαδικής εκκλησίας. «Ο ειρηνικός λόγος Αγάπης που εκφράζετε και το αδιάλειπτο κοινωνικό και φιλανθρωπικό σας έργο σας, σε αγαστή συνεργασία με τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και την πολιτεία, συμβάλλουν τα μέγιστα στη δημιουργία μιας ανοιχτής κοινωνίας ενεργών πολιτών, με κοινό σημείο αναφοράς την πίστη τους στην Ορθοδοξία» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Καλαφάτης.

Στην τελετή υποδοχής παραβρέθηκαν επίσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Γ. Ορφανός, Α. Τζιτζικώστας, Ε. Βενιζέλος, Χ. Καστανίδης και Γ. Μαγκριώτης, δήμαρχοι των δυτικών συνοικιών, κ.α. Ακολούθησε η περιφορά του Τιμίου Σταυρού στους δρόμους της Νεάπολης και η μεταφορά του στον καθεδρικό ναό του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Στη συνέχεια, εψάλλη ο πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, παρουσία του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, μητροπολιτών από όλη τη Β. Ελλάδα, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Θεσσαλονίκη - Νεαρός διαρρήκτης δεν δίστασε να «ανοίξει» περισσότερες από μία φορές ιδιωτικές επιχειρήσεις

Νεαρός «κατ΄ επάγγελμα» διαρρήκτης δεν δίστασε να διαρρήξει, περισσότερες από μια φορές, κάποιες από τις επιχειρήσεις, τις οποίες είχε «επισκεφτεί».
Πρόκειται για άνδρα 21 χρόνων, ο οποίος είχε διαπράξει διαρρήξεις και κλοπές σε 31 ιδιωτικές επιχειρήσεις και τρεις οικίες στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Αύγουστο του 2009.

Σύμφωνα με ομολογία του, διέθετε αυτά που έκλεβε για τις προσωπικές του ανάγκες. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, από το Τμήμα Ασφαλείας Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος 33χρονου, ο οποίος το τελευταίο δίμηνο είχε κλέψει ένα όχημα και είχε αρπάξει τσάντα από πεζή γυναίκα, και σε βάρος 33χρονης διαρρήκτριας, που αφαίρεσε γλυπτά και αγαλματίδια από κατάστημα, το οποίο διέρρηξε τον περασμένο Ιούλιο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επισκόπηση Τύπου της 29-8-2009

Ποια θέματα κυριαρχούν: Ο απόηχος των καταστροφικών πυρκαγιών στη βορειοανατολική Αττική απο τη σκοπιά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, το νέο χωροταξικό σχέδιο, τα συμπεράσματα που εξήχθησαν απο τις συναντήσεις του πρωθυπουργού και κυβερνητικών παραγόντων με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, η επικείμενη ΔΕΘ και οι εξαγγελίες στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός, καθώς και η φημολογία για τα άμεσα πιθανά σενάρια στα οποία αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση: αφενός αυτό του ανασχηματισμού και αφετέρου αυτό της άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ενίσχυση ρευστότητας, χαλάρωση του "Τειρεσία", διαδοχική ασφάλιση κ.α.".
Η εφημερίδα γράφει ότι "θετικά σε επίπεδο "ρεαλιστικών προθέσεων" αποτιμούν τη συνάντηση που είχαν χθες με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τα προεδρεία των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών, καθώς, όπως είπαν, πήραν τη διαβεβαίωση ότι δεν θα μπουν νέοι φόροι, ούτε έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, ενώ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που βελτιώνει τη διαδοχική ασφάλιση".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Νέο χωροταξικό για τα νησιά και τους παράκτιους χώρους- Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε χθες το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στα 50 μέτρα από τον αιγιαλό τοποθετεί το ΥΠΕΧΩΔΕ τα ΙΧ στα νησιά και τις παραλιακές περιοχές, αλλά στο ίδιο όριο "αφήνει" και τις κατοικίες. Χθες δόθηκε για δημόσια διαβούλευση το Ειδικό Χωροταξικό για τον παράκτιο χώρο και τα νησιά. Όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς "με το συγκεκριμένο Ειδικό Πλαίσιο, βάζουμε επιτέλους μια τάξη στο τι μπορεί να κάνει ο καθένας και που, στα νησιά και στον παράκτιο χώρο μας".

Η ΑΥΓΗ: "Πωλούνται οικόπεδα στο κύμα- Μετά τα δάση, με το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο παραδίδονται στην κερδοσκοπική οικοδομική ανάπτυξη νησιά και παραλίες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ένα-ένα ξεπληρώνει η κυβέρνηση τα γραμμάτιά της προς τα αδηφάγα συμφέροντα και ψηφοθηρεί με παροχές εις βάρος του περιβάλλοντος. Το ΥΠΕΧΩΔΕ παρουσίασε χθες το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά, το οποίο καθιερώνει δύο ζώνες ανοικοδόμησης, αλλά στην ουσία μία, συνολικού πλάτους 100 μέτρων από τη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου και του αιγιαλού".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κάλπες στις 11 Οκτωβρίου προβλέπει ο πολιτικός σχεδιασμός της Ρηγίλλης".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με την προσφυγή σε εκλογές συμφωνούν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο Γιώργος Σουφλιάς και ο Βαγγέλης Μειμαράκης. Κατηγορηματικά αντίθετοι είναι οι περισσότεροι βουλευτές διότι φοβούνται ότι στην περίπτωση κατά την οποία η ΝΔ έρθει δεύτερο κόμμα τότε πενήντα από αυτούς θα εγκαταλείψουν οριστικά τα βουλευτικά έδρανα".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Προετοιμασία εξόδου- Πυρετός διαβουλεύσεων στο Μαξίμου- Τρέχουν να προλάβουν- νομοσχέδια στο παρά πέντε".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σαφείς ενδείξεις ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει πλέον να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο καταγράφονται τόσο στις κινήσεις του όσο και στη συμπεριφορά υπουργών που μέχρι πρότινος τις απέρριπταν". Ο κ. Καραμανλής μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη ή την Τετάρτη για να ανακοινώσει τις αποφάσεις του".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πρόωρες εκλογές ή αναδόμηση Πάκη- Εισηγήσεις σε Καραμανλή για αλλαγές πριν από τη ΔΕΘ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους με δημοσιογράφους, κορυφαίοι υπουργοί εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί, πλέον, "βαρίδι" για την κυβέρνηση. Όπως τονίζουν με νόημα, όλοι οι κυβερνητικοί τομείς έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο τους τελευταίους μήνες, όπως οι τομείς της Υγείας, της Απασχόλησης, της Ανάπτυξης και της Οικονομίας...".

ΕΘΝΟΣ: "3 αγκάθια στον δρόμο για τις κάλπες- Τελειώνει ο χρόνος του Κ. Καραμανλή για οριστικές αποφάσεις".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την οριστική του απόφαση για το εάν θα πάει "κόντρα" στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και στη βούληση των μελών της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ποντάροντας ξανά στη λογική της διαχειρίσιμης ήττας, ή θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που ο κ. Γ. Παπανδρέου του έχει θέσει και θα φτάσει -με όποιο κόστος- στον Μάρτιο, αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα πλέον ο πρωθυπουργός".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μόνο η "μαμή" αποφασίζει για πρόωρο τοκετό!.."
Η εφημερίδα γράφει ότι "δίνουν και παίρνουν, πλέον, τα περί πρόωρων εκλογών σενάρια. Μάλιστα μέχρι και...ημερομηνίες φρόντισαν οι διάφοροι "σεναριογράφοι" να καθορίσουν επί τούτου. Μας λέγουν, ακόμη, οι "σεναριογράφοι" ότι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής έχει ήδη αποφασίσει, πιεζόμενος ακόμη και από Υπουργούς, ενώ -για να είναι "μέσα", όπως λέμε, βάζουν κάπου και το άλλο "έργο" να παίξει. Αυτό του ανασχηματισμού".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Όχι πρόωρες εκλογές από τους βουλευτές της Ν.Δ.".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κλίμα οργής και αγανάκτησης επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. για τα σενάρια πρόωρων εκλογών μέσα στο φθινόπωρο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τα οποία ούτε επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται από το Μέγαρο Μαξίμου".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ιδού το...δάσος της κρατικής ανομίας- Πως ανέχονται να κατασκευάζουν τα "παράθυρα" για να περάσει η παρανομία".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το διαχρονικό έγκλημα της καταστροφής της Αττικής αποκαλύπτεται μέσα από επίσημα έγγραφα, που αναδεικνύουν την ανοχή ή και την υπόθαλψη των παρανομιών από τον κρατικό μηχανισμό. Επιλεκτικές εφαρμογές των νόμων, "παραθυράκια" που διευκολύνουν καραμπινάτες αυθαιρεσίες και μια συνεχής προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών".

ΕΣΤΙΑ: "Πολιτικό λάθος οι πρόωρες εκλογές- Κακώς συντηρείται η σχετική φημολογία".
Η εφημερίδα γράφει ότι "κάποιοι φαίνεται ότι προσπαθούν να παρασύρουν τον πρωθυπουργό στην διενέργεια πρόωρων εκλογών. Μόνον έτσι εξηγείται η διάχυτη φημολογία περί εκλογών τον Οκτώβριο, καθώς και ότι οι σχετικές διαψεύσεις δεν είναι τον τελευταίο καιρό τόσο κατηγορηματικές. Καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Και το γεγονός ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείεται ακόμη και από υπουργούς, δείχνει ότι κάποια συζήτησις πρέπει να έχει γίνει και στο Μέγαρο Μαξίμου".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τα σενάρια περί εκλογών διχάζουν τη Ν.Δ.- Διαφωνίες υπουργών και αναστάτωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "διχάζει τη Ν.Δ. η προοπτική των πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο, που τα τελευταία εικοσιτετράωρα φέρεται να απασχολεί έντονα τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος δεν έχει πάντως απορρίψει οριστικά ούτε το σενάριο του ανασχηματισμού. Στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχει αρχίσει να διαμορφώνεται "κίνημα" νέων σε ηλικία υπουργών, που αντιτίθενται πλήρως στις εισηγήσεις για εκλογικό αιφνιδιασμό, τις οποίες έχουν υποβάλει οι κ. Γ. Σουφλιάς και Γ. Λούλης, ενώ κλίμα μεγάλης αναστάτωσης επικρατεί στη Βουλή"

Ο ΛΟΓΟΣ: " "Σφίγγα" η κυβέρνηση για εκλογές ή ανασχηματισμό".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η εναλλαγή σεναρίων, πότε για ανασχηματισμό και πότε για πρόωρες εκλογές, κυριαρχεί λίγες ημέρες πριν από την παρουσία Καραμανλή στην ΔΕΘ -ενώ οι ακριβείς προθέσεις του πρωθυπουργού για το "τι μέλλει γενέσθαι" είναι γνωστές μόνο στον ίδιο!".

ΤΑ ΝΕΑ: "Τίτλοι τέλους για την κυβέρνηση- Κλείδωσε την ήττα το μυστικό γκάλοπ του Μαξίμου- Πριν από τη ΔΕΘ οι αποφάσεις Καραμανλή".
Η εφημερίδα γράφει ότι "με την πρώτη κίνηση που θα κάνει το πρωί της Δευτέρας ο κ. Κ. Καραμανλής θα καταστήσει σαφές προς όλους εάν η πρόθεσή του είναι οι πρόωρες εκλογές - μέχρι τις 4 Οκτωβρίου- ή ο σαρωτικός ανασχηματισμός μέχρι την Τετάρτη, δηλαδή δυο μέρες πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη". Αυτό δηλώνει στα "ΝΕΑ" στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και σπεύδει να εκτιμήσει ότι αυτή την ώρα η πλάστιγγα έχει γείρει υπέρ των εκλογών".

Η ΝΙΚΗ: " "Ξέφυγε" η διαφορά- Μπροστά έως 6% στα πρώτα γκάλοπ μετά τις διακοπές το ΠΑΣΟΚ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "από 5,2 έως και 6% κυμαίνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις θερινές διακοπές. Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων θα βαρύνουν στις τελικές αποφάσεις του Κ. Καραμανλή. Το Μαξίμου κρατάει ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο και ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει πως οι πολίτες λένε ότι δεν πάει άλλο".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "ΠΑΜΕ: Μαζική ταξική δράση- Νέα αντεργατική- αντιλαϊκή επίθεση ενόψει ΔΕΘ".
Η εφημερίδα γράφει ότι ""τα μέτρα που παίρνουμε είναι αυτά τα οποία βοηθούν την επιχειρηματικότητα", δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Δηλαδή, τα πάντα γίνονται για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, του ΕΒΕΑ, συνολικά των επιχειρηματιών, που τις παρέδωσαν χτες και προχτές στον πρωθυπουργό, ζητώντας ταυτόχρονα ισχυρή κυβέρνηση και συναίνεση".

PRESS TIME: "Εγκλημα χωρίς τιμωρία- Βίλες πάνω στα αποκαΐδια- Το σχέδιο των εμπρηστών- Γιατί κάηκε η Αττική".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ένα απίστευτο παιχνίδι με τη νομιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων αυθαιρέτων και την ένταξη στο σχέδιο πόλης τεράστιων...πάλαι ποτέ δασικών εκτάσεων, κρύβεται πίσω από την ανεκδιήγητη ανθρώπινη και οικολογική τραγωδία των καταστροφικών πυρκαγιών της Αττικής- 28 οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν 25.000 στρέμματα. Οι πυρκαγιές ενδέχεται να "νομιμοποιήσουν" 100.000 αυθαίρετα".

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: "Να φύγει ο Νέρωνας"
Η εφημερίδα γράφει ότι "εδώ και δεκαετίες οι δασικές πυρκαγιές αφανίζουν το λίγο πράσινο που έχει απομείνει στην ελληνική γη, αλλά το εύλογο ερώτημα "Τί ή ποιος φταίει;" παραμένει αναπάντητο. Οι συζητήσεις που γίνονται πάνω στα αποκαΐδια είναι θυελλώδεις, τα μέτρα που ανακοινώνονται είναι αποσπασματικά και ψηφοθηρικά, η οργή κι η αγανάκτηση των πληγέντων ξεχειλίζει και τα πάντα μένουν ίδια και απαράλλακτα μέχρι την επόμενη τραγωδία".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Εργα εδώ και τώρα"- Οι φορείς της Θεσσαλονίκης προς τον πρωθυπουργό"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΞΙΑ: "Οδηγός ανάκαμψης τα κέρδη- Σοφοκλέους: Εμπεδώνουν το θετικό κλίμα τα 6μηνα Εθνικής, Τ.Τ., ALPHA, Πειραιώς".
Η εφημερίδα γράφει ότι ""πλειοδοσία" ξένων με τις τιμές- στόχους των τραπεζών. Το στοίχημα της διάχυσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των διεθνών οίκων και των Ελλήνων τραπεζών. Τσεκάρονται στα road shows του Σεπτεμβρίου και οι Alapis, Follie, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ- Γιατί Morgan Stanley και JP Morgan θεωρούν το Χ.Α. τη φθηνότερη αγορά στην Ευρώπη".

ΕΞΠΡΕΣ: "Χωροταξικοί...κανόνες στις παράκτιες περιοχές".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τάξη στη δόμηση και τις υπόλοιπες χρήσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας επιχειρεί να βάλει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά, τα οποία έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κλειδώνουν" οι εκλογές - Σενάρια για κάλπες 4 ή 11 Οκτωβρίου".
Η εφημερίδα γράφει ότι "εξαντλούνται τα αποθέματα πολιτικών πρωτοβουλιών του Μεγάρου Μαξίμου. Οικονομία, αγορά, κοινωνικοί φορείς και υπουργοί "αποφασίζουν" για πρόωρες εκλογές. Δραματικές δημοσκοπήσεις για τη ΝΔ. Παραλύει το κυβερνητικό έργο η αβεβαιότητα για τον χρόνο των εκλογών. Στα σκαριά κυβερνητικό λίφτινγκ".

ΚΕΡΔΟΣ: "Το 30% των κερδών τους έχασαν 119 εισηγμένες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "λιγότερα κατά 1,15 δισ. ευρώ ήταν τα κέρδη 198 εισηγμένων εταιρειών, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 5,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Παρά το γεγονός ότι δεν έλειψαν οι θετικές εκπλήξεις, κυρίως σε τράπεζες και μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που παρουσίασαν αποτελέσματα καλύτερα από τα αναμενόμενα..."

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βελτίωση κερδοφορίας για εισηγμένες στο β' τρίμηνο". Η εφημερίδα γράφει ότι "σημαντική βελτίωση, βασισμένη κυρίως στο "βαρύ πυροβολικό" της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρουσιάζουν τα κέρδη του β' τριμήνου των εισηγμένων έναντι του α' τριμήνου, οδηγώντας έτσι σε ένα καλύτερο του αναμενόμενου α' εξάμηνο για τις εισηγμένες στο Χ.Α.".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: " "Ευθανασία για Ν.Δ. οι πρόωρες εκλογές"- Συνέντευξη με βόμβες μεγατόνων από τον τέως υπουργό Μιχ. Λιάπη".
Η εφημερίδα γράφει ότι " "βόμβες" με πολλούς αποδέκτες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ρίχνει ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης με τη σημερινή αποκαλυπτική συνέντευξή του στον "ΚτΕ". Ο Μιχ. Λιάπης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της κυβέρνησης, μιλά έξω από τα δόντια".