Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Ενημέρωση κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευ. Αντώναρου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, στην απογευματινή ενημέρωση, δήλωσε πως «η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι καλύτερη, αλλά ο κίνδυνος αναζωπύρωσης παραμένει υπαρκτός». Είπε ότι σε πλήρη εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στον Κιθαιρώνα, όπου λόγω των ισχυρών ανέμων δεν μπορούν να πετάξουν αεροσκάφη, ενώ ανακοίνωσε ότι από το Λιμενικό Σώμα έχουν διατεθεί περιπολικά, ώστε, αν χρειαστεί, να επέμβουν για την απομάκρυνση κατοίκων από το Πόρτο Γερμενό. Για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, είναι έτοιμα δύο πολεμικά σκάφη.
Ο κ. Αντώναρος έκανε επίσης γνωστό ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε δύο τηλεφωνήματα. Από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, και από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Τ. Ερντογάν. Και οι δύο εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής τους ευχαρίστησε για τη βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των ξένων εναέριων μέσων, ο κ. Αντώναρος είπε ότι πρόκειται για ένα κυπριακό ελικόπτερο, δύο ιταλικά αεροσκάφη, 4 γαλλικά και ένα τουρκικό, ενώ αύριο το πρωί αναμένονται δύο ισπανικά. «Η βοήθεια αυτή προσφέρεται στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συμπλήρωσε και παράλληλα αναφέρθηκε σε σχετικές δηλώσεις του Σταύρου Δήμα. Για δε την προσφορά βοήθειας από την ΠΓΔΜ, είπε ότι «δεν είναι συμβατή με τις ανάγκες, που υπάρχουν στη χώρα».

Σε ό,τι αφορά συμβάν με αεροπλάνο καναντέρ, διευκρίνισε ότι, κατά τη διάρκεια υδροληψίας παρέμεινε στην επιφάνεια, λόγω απώλειας του αριστερού πλωτήρα. Δύο σούπερ πούμα και ένα αεροσκάφος ίδιου τύπου το προσέγγισαν. Το σκάφος έχει προσδεθεί στο Σχοινιά και θα ακολουθήσει ρυμούλκησή του σε ασφαλές λιμάνι.

Ακολούθως ο κ. Αντώναρος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, σχετικά με διάταξη που ψηφίστηκε το 2007 και σύμφωνα με την οποία, μόλις διαπιστωθεί ότι σε δασική έκταση, που κάηκε, χτίζεται αυθαίρετο, κατεδαφίζεται αμέσως και ο ιδιοκτήτης δεν έχει δικαίωμα προσφυγής σε διοικητική ή δικαστική αρχή.

Μίλησε ακόμα για άρθρο του Συντάγματος σχετικό με την αναδάσωση των καμένων περιοχών και τόνισε πως «όπου ήταν δάσος, θα ξαναγίνει δάσος».

Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ήδη έχουν καταγραφεί ζημιές διαφόρων βαθμών σε 150 σπίτια, ενώ αύριο επιτροπές μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ θα κάνουν συστηματική καταγραφή. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε επιστολή της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας προς τον Περιφερειάρχη Αττικής, αλλά και σε απόφαση του υφυπουργού Υγείας, κ. Σαλμά, σύμφωνα με την οποία, κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές για βοήθεια και όσοι χρειάζονται φιλοξενία μπορούν να καλούν στο τριψήφιο 197.

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση, τόνισε πως σήμερα η κατάσταση βελτιώθηκε, αλλά τα προβλήματα παραμένουν κυρίως στην Κάρυστο. «Όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: