Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Δηλώσεις Ε. Αντώναρου για τα μέτρα της Κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους

«Όπου υπήρχε δάσος θα ξαναγίνει δάσος» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος σε απογευματινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Καμία εξαίρεση, καμία απόκλιση από αυτόν τον κανόνα δεν είναι ανεκτή», δήλωσε και ανακοίνωσε πως συντονιστής των δράσεων αποκατάστασης ορίστηκε ο κ. Γ. Σουφλιάς. Επεσήμανε πως κάτω από τον συντονισμό του κ. Σουφλιά προχώρησε γρήγορα και αποτελεσματικά η ανάπλαση της Πάρνηθας και ότι το ίδιο θα γίνει, με σχέδιο και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και στην περιοχή της Αττικής όπου θα προχωρήσουν αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. «Θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες από το κάψιμο δέντρων και δασών» συμπλήρωσε και ανέφερε ότι θα γίνουν αντιπυρικές ζώνες, θα χαραχτούν και θα κατασκευαστούν δασικοί δρόμοι ενώ δίνεται έμφαση στον έγκαιρο καθαρισμό, κάτι που, όπως είπε, δεν είχαν κάνει εκείνοι που έπρεπε.
Ανέφερε ότι η περιφέρεια Αττικής θα εφοδιαστεί με σύστημα έγκαιρης πρόγνωσης εστιών φωτιάς και θα συνδεθεί με δορυφόρο ώστε να μπορεί να γίνει παρακολούθηση και να μην έχει κανείς την ευκαιρία να πάει να χτίσει. «Στόχος μας είναι να ξαναγυρίσει το περιβάλλον που επλήγη στην παλιά του ομορφιά» τόνισε, κάνοντας λόγο για μεγάλη καταστροφή και τεράστιες ζημιές. Για το θέμα των αποζημιώσεων είπε ότι σε ότι αφορά κατοικίες που καταστράφηκαν εντελώς, θα δοθούν χρήματα για ανέγερση νέων έως 120 τ.μ και με κόστος 750 ευρώ ανα τ.μ.

Για επισκευές είπε ότι θα δοθούν μέχρι 450 ευρώ κατά ανώτατο όριο. «Όταν ένα οίκημα ήταν αυθαίρετο, δεν περιμένει τίποτε ο ιδιοκτήτης του», ξεκαθάρισε σημειώνοντας πως έχουν ήδη αρχίσει οι καταγραφές από τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και της νομαρχίας. Σε ερώτηση αν θα κατεδαφιστούν αυθαίρετα χτίσματα, απάντησε πως θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το ΥΠΕΘΑ θα προβεί άμεσα σε αεροφωτογράφιση των περιοχών ενώ από το ΥΠΕΣ θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη άμεσων αναγκών στους ΟΤΑ ύψους 3.300.000 ευρώ. Στην συνέχεια ανέφερε λεπτομερώς ποια ποσά θα δοθούν στους δήμους και τις κοινότητες ενώ επεσήμανε ότι για το 2009 είχαν πάρει για δασοπροστασία 1,8 εκ. ευρώ, από 1 εκ. που είχαν πάρει το 2003.

Πρόσθεσε πως κλιμάκια του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει ότι υπάρχουν ζημιές σε επιχειρήσεις στην περιοχή. Ο κ. Αντώναρος ανέφερε επίσης ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως μέλημα της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει όσους έχασαν το σπίτι τους και με συντονισμένη προσπάθεια να αποκατασταθεί η οικολογική καταστροφή.

Για εκείνους που, όπως ανέφερε, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, τόνισε ότι το ΥΠΕΣ κάνει τους σχετικούς ελέγχους και όσοι έχουν πάρει χρήματα και δεν τα έχουν διαθέσει για το σκοπό που πρέπει, υφίστανται συνέπειες. Σημείωσε ότι και αυτός είναι ένας από τους λόγους για την εξάπλωση της πυρκαγιάς, ενώ ανέφερε ως κύρια αιτία τους ισχυρούς ανέμους. «Όταν η κεντρική κυβέρνηση διαπιστώσει ότι υπάρχουν αστοχίες ή ελλείψεις με ευθύνη άλλων, τότε μεριμνά ώστε αυτά τα οποία δεν έγιναν από εκείνους που έχουν την ευθύνη να γίνουν», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση γιατί δεν δίνεται εφάπαξ το ποσό των 3.000 ευρώ όπως το 2007, απάντησε ότι οι συνθήκες και η σύνθεση των πληγέντων είναι διαφορετικές.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου και του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον τόπο η ανευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ. «Αμετροέπεια, κινδυνολογία, λαϊκισμός, ένα εκρηκτικό τρίπτυχο, ένα απαράδεκτο κοκτέιλ. 48 ώρες κράτησε ο θεατρινίστικός αυτοέλεγχος των υπευθύνων του ΠΑΣΟΚ. Ο πραγματικός τους εαυτός τους προδίδει», πρόσθεσε.

«Ό,τι είχα να πω το είπα», απάντησε ερωτηθείς αν έχει κάποιες ευθύνες η κυβέρνηση ενώ σε άλλη ερώτηση γιατί δεν απευθύνθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός στους πολίτες, είπε ότι ο κ. Καραμανλής από την πρώτη στιγμή είναι παρών και ενημερώνεται συνεχώς. «Παρακολουθεί τι γίνεται, συντονίζει τις ενέργειες σε πολιτικό επίπεδο και έχει απευθυνθεί στους πολίτες αρκετές φορές. Οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού όλες αυτές τις ημέρες, στους πολίτες απευθύνονται», σημείωσε.

Σχετικά με το ΧΥΤΑ Γραμματικού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με σχέδιο τη δημιουργία του. «Αναδασώνεται ό,τι ήταν δάσος. Με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας δεν είναι ούτε δάσος, ούτε δασική έκταση», τόνισε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

προσοχη τι ταζετε. υπαρχει και το google earth πλεον...