Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 24-8-2009

Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη βορειοανατολική Αττική μετατρέποντας σε στάχτη εκατοντάδες σπίτια, αυτοκίνητα και χιλιάδες στρέμματα δάσους.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κόλαση! Άγνωστοι εμπρηστές αλλά και 7 μποφόρ έκαψαν τη μισή Αττική...".

Η εφημερίδα γράφει ότι "κόλαση!! Ο πύρινος όλεθρος συνεχίζει να κατακαίει τα πάντα στο διάβα του. Η Αττική που ξέραμε, από αύριο δεν θα'ναι ποτέ ξανά η ίδια. Τα ανίερα χέρια των εμπρηστών κατέψακαν και τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου, ακολουθώντας σχολαστικά ένα άψογο σχέδιο παντελούς καταστροφής".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βιβλική καταστροφή. Έγιναν στάχτη εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα , δάση, αγροί και βοσκοτόπια 160.000 στρεμμάτων. Εκκενώθηκαν χωριά, οικισμοί και κατασκηνώσεις στην Ανατ. Αττική".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τρίτη νύχτα τρόμου έζησε χθες η Βορειοανατολική Αττική. Η εικόνα σχεδόν σε όλα τα μέτωπα του πύρινου εφιάλτη ήταν καλύτερη, αλλά οι συνεχείς αναζωπυρώσεις τρόμαζαν κατοίκους και πυροσβέστες."


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αφήστε τις μαλακίες περί...οικολογίας".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "το άθλιο και αργοκίνητο γραφειοκρατικό σύστημα σε συνδυασμό με τις ....μαλακίες των Οικολόγων ευθύνες για τη βιβλική καταστροφή που συντελείται στην Αττική. Το μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε από εμπρησμό στο ΧΥΤΑ του Γραμματικού επεκτάθηκε ανενόχλητο μέχρι την Πεντέλη γιατί δεν υπήρχε καμιά αντιπυρική ζώνη για να σταματήσει τη λαίλαπα".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ντροπή σας!"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τούτη τηνώρα της ανείπωτης φρίκης, την οποία για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο ετών γνωρίζει η χώρα μας, θεωρούμε πως είναι, πλέον, η στιγμή να υπενθυμίσουμε στον πρώτο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας ότι εκτός από την πολιτική ευθύνη, υπάρχει και η πολιτική ντροπή".


ΕΘΝΟΣ: "Έγκλημα χωρίς ελαφρυντικά. Ανήμπορες κυβέρνηση και κρατική μηχανή μπροστά στο ολοκαύτωμα της Αττικής".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε ρόλο απλού θεατή, στην ολοκληρωτική καταστροφή του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, περιορίζεται για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό παρακολουθούν τα τελευταία 24ωρα την εξέλιξη του πύρινου εφιάλτη ανήμποροι να αντιδράσουν".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Έκαψαν το κέντρο καίνε την περίμετρο".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι φλόγες προ των Πυλών της πρωτεύουσας και η φωτιά απειλεί την Αθήνα δεν είναι λόγια υπερβολής ή αρρωστημένης φαντασίας. Δυστυχώς, δεν είμαστε σε θέση να περιγράψουμε το δράμα που ζει η Βορειοανατολική Αττική που μπήκε στο στόμα του Πύρινου Θηρίου. Θα περάσουν πολλά χρόνια για να επουλωθούν τα τραύματα που υπέστησαν όλες οι περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Το κράτος παρωδία έκαψε την Αττική. Κατακραυγή εναντίον των υπουργών της συμφοράς και του Πρωθυπουργού".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δεν καιγόταν η Πίνδος με τις χαράδρες, καίγονταν ολόκληρες σύγχρονες πόλεις με ρυμοτομία, δρόμους, πλατείες. Δεν έκαναν τίποτα μετά το 2007 για την οργάνωση της δασοπυροπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης. Αδιάφοροι, ανεύθυνοι, εγκληματίες, τι να υποθέσουμε για την ποιότητα των υπουργών μας; Τραγικές ελλείψεις στα εναέρια μέσα, ανήμπορες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επέμβουν στα περιαστικά δάση".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τετέλεσται. Ανοργανωσιά, αδιαφορία, εγκληματικές αμέλειες έδωσαν τη χαριστική βολή στην Αττική".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το γκριζοκίτρινο σύννεφο, που απλωνόταν σιγά σιγά σαν νεκροσέντονο πάνω από ολόκληρο το νομό Αττικής, από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, έφραζε τα μάτια και τους πνεύμονες των ανθρώπων. Ακόμα μια καταστροφή, λες και αυτός ο τόπος έχει περισσευούμενα ζωτικά όργανα, που του παρέχουν την πολυτέλεια να τα κόβει ένα ένα. Εξήντα χιλιόμετρα πύρινα τείχη φίμωσαν την Αττική και άρχισαν να πνίγουν στραγγαλίζοντας το βορειοανατολικό κομμάτι της".


ΕΣΤΙΑ: "Πύρινος εφιάλτης στην Αττική. Απίστευτη η έκτασις της καταστροφής". Η εφημερίδα τονίζει ότι "από την Παρασκευή το βράδυ εκδηλώθηκε πυρκαϊά στο Σέσι Γραμματικού Αττικής. Παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες δεν ήταν τόσο υψηλές, οι άνεμοι ήταν εξαιρετικά ισχυροί και, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προεβλέπετο να ενισχυθούν περαιτέρω. Όμως οι αρμόδιοι φαίνεται ότι δεν έδωσαν την δέουσα προσοχή στην πυρκαϊά αυτή. Δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως και έτσι έγινε το μεγάλο κακό".


ΤΑ ΝΕΑ: "Κόλαση ξανά με βαριές ευθύνες. Υποτίμησαν τη φωτιά στο ξεκίνημά της".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε. Η Βορειοανατολική Αττική είναι παραδομένη στις φλόγες από τη νύχτα της Παρασκευής και μία έκταση πάνω από 150.000 στρέμματα έχει γίνει στάχτη. Όλα τα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από εμπρησμό, αλλά η μάχη για τον περιορισμό της καταστροφής χάθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Οργανωμένο σχέδιο με στόχο τα φιλέτα γης. Έστειλαν στην κόλαση της φωτιάς την Αττική".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "πάνω από 200.000 στρέμματα καμένη γη με ανυπολόγιστες καταστροφές. Ηρωική αλλά ασυντόνιστη μάχη των δυνάμεων της κατάσβεσης, ανεπαρκή τα μέσα. Ανύπαρκτη η πρόληψη. Κάλεσμα λαϊκής επαγρύπνησης και δράσης από τις ΚΟ Αττικής και Αθήνας του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Γυμνοί" στις φλόγες. Τρύπιο το σύστημα δασοπυρόσβεσης".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Οργή και ευθύνες. Πρωτοφανής η καταστροφή".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "από το 1980 έως το 2008 στην Αττική κάηκαν συνολικά 300.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων. Με την πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από το βράδυ της Παρασκευής, έχουν καεί σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περισσότερα από 150.000 στρέμματα, ενώ καταστράφηκε ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "ΔΟΥ και ιδιώτες στο "κυνήγι" μικροοφειλετών του Δημοσίου".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ξεκινά από σήμερα το "κυνήγι" για την είσπραξη περίπου 10 δισ. ευρώ από όσους φορολογούμενους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και δεν έχουν φροντίσει να ρυθμίσουν ή βεβαίως να εξοφλήσουν. Κύριος μοχλός στην προσπάθεια αυτή θα είναι η εταιρεία Price Water House Coopers. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας θα δώσει άμεσα εντολή στους προϊσταμένους των ΔΟΥ να ανοίξουν τα "χαρτιά " τους στα στελέχη της συγκεκριμένης εταιρείας προκειμένου να ενημερωθούν για τις "εκκρεμότητες" που υπάρχουν σε κάθε εφορία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: