Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 11-8-2009

Ποια θέματα κυριαρχούν: τα ηλεκτρονικά συστήματα στις Εφορίες για τον εντοπισμό πλαστών τιμολογίων και την πάταξη της φοροδιαφυγής, η υπερχρέωση των νοικοκυριών από δάνεια και κάρτες, τα σενάρια και τα πιθανά αίτια που μπορεί να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές, η υπόθεση Siemens, το ποσοστό της ανεργίας, οι προτάσεις για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, καθώς και οι καθυστερήσεις σε πλοία της ακτοπλοΐας.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κέρδη και ζημίες για τους εργαζόμενους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΟΑΕΔ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "κέρδη και ζημιές καταγράφονται στους δείκτες της αγοράς εργασίας στο πρώτο εξάμηνο της οικονομικής κρίσης, καθώς τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι στον ιδιωτικό τομέα πραγματοποιήθηκαν 509,422 νέες προσλήψεις αλλά και 470,956 αποχωρήσεις, που επιμερίζονται σε 305,615 απολύσεις και σε 165.341 συμβάσεις που διακόπηκαν".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών. Εντείνεται ο πόλεμος του κράτους κατά της φοροδιαφυγής".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στο μέτωπο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προωθεί τη δημιουργία υπηρεσίας on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων της χώρας".

Η ΑΥΓΗ: "Κρουαζιέρα" ταλαιπωρίας...212 επιβάτες διανυκτέρευσαν στο πλοίο "Μαρίνα", περιμένοντας άλλο πλοίο για να τους μεταφέρει στον Πειραιά. Τελικώς χρειάστηκε να αλλάξουν τρία πλοία για να επιστρέψουν".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η ακτοπλοΐα τύπου "Δημητρούλα" επανεμφανίστηκε φέτος το καλοκαίρι στο Αιγαίο επιβεβαιώνοντας ότι η θαλάσσια συγκοινωνία των νησιών μας έχει αφεθεί στο έλεος της εφοπλιστικής κερδοσκοπίας και της κριτικής αδιαφορίας".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Νέο πακέτο μίζες της SIEMENS που πήγαιναν στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο Σημίτη".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τη συνταγή, των αποπροσανατολιστικών επιθέσεων εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ ενώ οι εξελίξεις στην υπόθεση της έκδοσης του Χριστοφοράκου- και της ακαριαίας αντίδρασης της Δικαιοσύσης στο ενδεχόμενο ο διαχειριστής των μαύρων ταμείων της SIEMENS στην Ελλάδα να προκαλέσει εμπλοκή- προκαλούν ασφυξία στην Ιπποκράτους, που δεν κρύβει τον πανικό της εν όψει νέου κύκλου αποκαλύψεων για πρόσωπα της περιόδου Σημίτη".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Το τρίγωνο της κάλπης Αλμούνια, Χριστοφοράκος, Μανώληδες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "με το σύνδρομο του περιώνυμου "τριγώνου των Βερμούδων" πορεύεται η κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας στροβιλίζονται γύρω από την ακατάσχετη εκλογολογία. Το "τρίγωνο των Βερμούδων" για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή αποτελείται από τον κοινοτικό επίτροπο κ. Χοακίν Αλμούνια, τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens Hellas κ. Μ. Χριστοφοράκου, με τις αποκαλύψεις του στη Γερμανία, και τους απρόβλεπτους βουλευτές, όπως προχθές ο κ. Ι. Μανώλης, με τις νέες "ρουκέτες" του".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Σκούπα αλλαγών στο φορολογικό σύστημα".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης που απολαμβάνει σήμερα ένα ευρύτατο φάσμα εισοδημάτων, νέα τεκμήρια καθώς και επανεξέταση των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση, με ταυτόχρονη πλήρη κατάργηση πολλών από αυτά, είναι μερικά μόνον από τα προτεινόμενα φορολογικά σενάρια".

ΕΘΝΟΣ: "Ασφυξία από κάρτες και δάνεια. Εφιάλτης για 1,2 εκατ. νοικοκυριά η αποπληρωμή των δόσεων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εφιάλτης κάθε μήνα οι δόσεις δανείων και καρτών για 1,2 εκατ. νοικοκυριά. Δηλαδή περισσότερα από το 50% των νοικοκυριών που έχουν δάνεια αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην έγκαιρη πληρωμή των δόσεων (το 1,2 εκ. σε σύνολο δανεισμένων νοικοκυριών 2,15 εκ.). Μόνο το πρώτο εξάμηνο φέτος οι τράπεζες κίνησαν διαδικασίες κατάσχεσης εις βάρος 22.000 δανειοληπτών".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αναγούλα στη ...Σούλα φέρνει το Βορειοηπειρωτικό!". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την έπιασε νευρική κρίση επειδή ο συνταγματάρχης ε.α. Β. Ζιώγας... τόλμησε να γράψει ένα βιβλίο για την πολύπαθη αυτή ΕΘΝΙΚΗ υπόθεση. Χαρακτηρίζει τον συγγραφέα και όσους τον βοήθησαν στην έκδοση του βιβλίου του "σωβινιστές". Πλέκει το εγκώμιο των Αλβανών μεταναστών (δηλαδή λαθρομεταναστών) τονίζοντας ότι...μας βοήθησαν στην ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας και ότι η προσφορά τους στην Ελλάδα είναι τεράστια".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Καραμανλή, διώξε τα κουρασμένα παλικάρια". "Βόμβα" Σαλαγκούδη ταράζει τον ύπνο του Μαξίμου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέες "βόμβες" από Γ. Σαλαγκούδη. Ακόμη ένας βουλευτής προστίθεται σε αυτούς που ζητούν δραστικές αλλαγές από τον Κ. Καραμανλή αντί για εκλογολογία. Ζήτησε ψηφοδέλτια χωρίς "Βατοπαιδινούς", ο Θεσσαλονικιός βουλευτής και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, όπως και να φύγουν οι "κουρασμένοι" από την Κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό. Να γίνει μεγάλος ανασχηματισμός στις ΔΕΚΟ και στους δημόσιους οργανισμούς".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ντετέκτιβ καλεί η Εφορία. Σε ιδιωτική εταιρεία η είσπραξη 20 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "από τον Οκτώβριο ιδιωτική εταιρεία θα αναλάβει να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που υπερτριπλασιάστηκαν σε τέσσερα χρόνια ελλείψει εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού. Και απειλές κατασχέσεων έναντι οφειλετών".

ΕΣΤΙΑ: "Διακομματική συνεννόησις. Σήμερα δεν υπάρχει άλλη λύσις".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σήμερα δεν υπάρχει άλλη λύσις. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει η πολυτέλεια της κομματικής αντιπαραθέσεως, όπως αυτή εκδηλώνεται τελευταίως. Η στοιχειώδης κομματική συνεννόησις είναι εθνικός μονόδρομος. Και είναι επιτακτική ανάγκη, να κινηθούν προς αυτήν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Άλλως θα είναι αμφότεροι συνυπαίτιοι για ό,τι ακολουθήση, που θα είναι οδυνηρό για τον τόπο".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ηλεκτρονικά τιμολόγια για πάταξη φοροδιαφυγής θα θεσπίσει το υπ. Οικονομικών".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την online και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση και διασταύρωση όλων των αποδείξεων και τιμολογίων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των εσόδων".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Αποκάλυψη - σοκ για τον Αττίλα. Έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα..."
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τα λείψανα πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων, οι οποίοι είχαν φωτογραφηθεί από Τούρκο δημοσιογράφο τη στιγμή της αιχμαλωσίας τους , βρέθηκαν σε πηγάδι στην περιοχή του χωριού Τζιάος στα κατεχόμενα. Τις εκταφές που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA".

ΤΑ ΝΕΑ: "Μεγάλος Αδελφός για τιμολόγια- αποδείξεις. Συνδέουν ηλεκτρονικά Εφορία και επιχειρήσεις".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ηλεκτρονικό μάτι της Εφορίας θα παρακολουθεί στο μέλλον όλες τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τους πελάτες και τους προμηθευτές τους, σύμφωνα με το νέο σχέδιο της κυβέρνησης με την online σύνδεση των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας, τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση της συγκεκριμένης υπηρεσίας online σύνδεσης".

Η ΝΙΚΗ: " Τα έκαναν πάλι θάλασσα. Θεατής η κυβέρνηση, παρακολουθεί τη δυσφήμηση της χώρας".
Η εφημερίδα γράφει ότι "με 24 ώρες καθυστέρηση επέστρεψαν στον Πειραιά οι επιβάτες του "Μαρίνα" της GA Ferries κι αφού άλλαξαν τρία πλοία! Η ταλαιπωρία τους ήρθε ως επιβεβαίωση έκθεσης ξένου οίκου για ακατάλληλα και ανεπαρκή πλοία, την οποία έσπευσε να διαψεύσει η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας που περιορίζεται σε ευχολόγια. Μεγάλη ταλαιπωρία και στις εθνικές οδούς, καθώς εκτελούνται έργα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "ΚΚΕ: Να σταματήσει η βάρβαρη αντιμετώπιση από κυβέρνηση και συνολικά την ΕΕ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα απάνθρωπη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος των μεταναστών. Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας το ψέμα και τη βία, μεταφέρει εκατοντάδες εξαθλιωμένους μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου, συγκεντρώνοντάς τους σε στρατόπεδα στον Έβρο με σκοπό την απέλασή τους".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " Συναγερμός για πυρκαγιές στα δάση της βόρειας Ελλάδας".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Αγώνας δρόμου για να ζωντανέψει το λιμάνι. Επειγόντως λύσεις ψάχνει η διοίκηση του ΟΛΘ".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Ηλεκτρονικό "δίχτυ" για πλαστά - τιμολόγια".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την online σύνδεση των ταμειακών μηχανώνκαι των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων της χώρας με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα επιδιώξει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με τη λειτουργία νέας υπηρεσίας, για την οποία θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέα υποχώρηση για εξαγωγές - μεταποίηση".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ανησυχητικές ενδείξεις για είσοδο της οικονομίας σε ύφεση δημιουργούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΣΥΕ. Ειδικότερα, συνεχίζεται η υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία στο εξάμηνο διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα στο 9,5% με την πτώση στη μεταποίηση να φθάνει στο 12%.

ΚΕΡΔΟΣ: "Έρχεται διόρθωση στις αγορές. Πρόβλεψη-σοκ του Γκουρού κ. Μάρκ Μόμπιους για υποχώρηση έως και 30%".
Η εφημερίδα γράφει ότι "φρένο στο κλίμα αισιοδοξίας επενδυτών και αγορών ότι το φως στο τούνελ της ύφεσης είναι πλέον ορατό, βάζουν οι πιο...φρέσκες εκτιμήσεις έγκριτων αναλυτών. Τον χορό των δυσμενών εκτιμήσεων άνοιξε ο γνωστός αναλυτής κ. Μάρκ Μόμπους με μία πρόβλεψη-βόμβα ότι περιμένει διόρθωση μέχρι και 30% μετά την ανάκαμψή τους από τα χαμηλά επίπεδα πολλών ετών, που ακολούθησε την περυσινή πανωλεθρία στις αγορές".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ηλεκτρονική παρακολούθηση για τιμολόγια και αποδείξεις. Το ΥΠΟΙΟ προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για νέο online σύστημα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "την εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου, αλλά και την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής έχει ως στόχο το αυτοματοποιημένο σύστημα που σκοπεύει να δημιουργήσει το συντομότερο δυνατόν το υπουργείο Οικονομίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: