Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 22-8-2009

Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι πολιτικές εξελίξεις, η προεδρολογία, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού, η εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, οι δόσεις των δανείων, η υπόθεση της Siemens και η κατάσταση στην οικονομία.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανάσα για 127.000 μικρές επιχειρήσεις".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τη γλώσσα της αλήθειας χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός :΄"Εμείς όμως έχουμε το σχέδιο για την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά" είπε αποκλείοντας έτσι έμμεσα τα σενάρια για εκλογές τον Οκτώβρη".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ανασχηματισμός επί θύραις...Την προσεχή εβδομάδα ο Καραμανλής λύνει το γόρδιο δεσμό".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στον αστερισμό της φράσης του κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου, "δεν έχουμε καμία διάθεση να επιτρέψουμε στο ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει τη χώρα σε μία πολύμηνη προεκλογική περίοδο" κινείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Την ίδια ώρα που κυβερνητικά στελέχη φαίνεται πως έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες, με τη μία να προτείνει να στηθούν κάλπες τον Οκτώβριο και την άλλη να γίνουν εκλογές τον Μάρτιο με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ".

Η ΑΥΓΗ: "Κάλπη-κος αντιπερισπασμός για σκάνδαλα και οικονομία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία προκαλείται, ασφυκτιά και αγανακτεί για τ σκάνδαλα, την οικονομική κρίση και την αδικία της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου συμπεριφέρονται ως ανευθυνοϋπεύθυνοι άρχοντας και αποδεικνύουν πως δεν τους διαχωρίζει τίποτε περισσότερο από την εξουσία...".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εκλογικός συναγερμός ενώ κλείδωσε για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και ο ανασχηματισμός".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σκηνικό πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο στήνει ο Κ. Καραμανλής συνεχίζοντας τις εμφανίσεις του και τις παρεμβάσεις του με αιχμή τα ζητήματα της Οικονομίας, ενώ βουλευτές και στελέχη της ΝΔ αναμένουν να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση πριν από τη ΔΕΘ".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τι έκανα, τι θα κάνω...Σε προεκλογικές ασκήσεις επιδίδονται οι πολιτικοί αρχηγοί".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε στρατηγική πρόωρων εκλογών βρίσκονται πλέον και οι δύο "μονομάχοι" του πολιτικού σκηνικού, ξεκινώντας από τον Αύγουστο κινήσεις που θυμίζουν προεκλογική εκστρατεία. Ο Κ. Καραμανλής επισκέφθηκε χθες το ΤΕΜΠΜΕ, αλλά δεν αναφέρθηκε μόνο στα προβλήματα της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Την ίδια στιγμή ο κ. Γ. Παπανδρέου δεσμευόταν με άρθρο του στην ιστοσελίδα του ΠαΣοΚ για ριζοσπαστικά μέτρα υπέρ της διαφάνειας και της προστασίας της τιμής του πολιτικού κόσμου".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αμόλυβδη κερδοσκοπία. Αποκλείει την επιβολή πλαφόν στη βενζίνη το ΥΠ.ΑΝ."
Η εφημερίδα γράφει ότι "βενζίνη - χρυσάφι σε υπερπολλαπλάσια τιμή της πραγματικής, εξακολουθούμε να καταναλώνουμε στην Ελλάδα, ενώ τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης όσο και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Κ. Μουσουρούλης εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο θέμα της επιβολής "πλαφόν" στην τιμή, τουλάχιστον στα νησιά και στην επαρχία".

ΕΘΝΟΣ: "Απόδραση με κάλπες ή ανασχηματισμό. Το δίλημμα Καραμανλή- Οι τελικές επιλογές έως τη ΔΕΘ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε δίλημμα για ανάληψη μιας πρωτοβουλίας απόδρασης από τα αδιέξοδα βρίσκεται ο πρωθυπουργός καθώς υπουργοί και στελέχη της ΝΔ τον πιέζουν πλέον και δημόσια να προχωρήσει άμεσα είτε σε αλλαγές στην κυβέρνηση είτε σε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο. Κρίσιμο σημείο για τις οριστικές αποφάσεις του πρωθυπουργού η ΔΕΘ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: " Ενώ στην Αθήνα κοιμούνται μακαρίως, στα Τίρανα δουλεύουν ασταμάτητα γιατί Μεγάλη Αλβανία ονειρεύεται ο Μπερίσα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "τις έντονες διαμαρτυρίες των Σέρβων προκάλεσαν οι σοβινιστικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος στη συνάντησή του με τον Κοσοβάρο ηγέτη και πρώην αρχηγό του UCK (και εγκληματία πολέμου) Χακίμ Θάτσι, προχώρησε σε ένα σοβινιστικό και συνάμα αλυτρωτικό παραλήρημα, που προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των Σέρβων".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Προπό στο Μαξίμου με τις ημερομηνίες για εκλογές. Ο Καραμανλής με δήλωσή του "έκλεισε" το μάτι για κάλπες".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "νέο λάδι στη "φωτιά" από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον γραμματέα της ΝΔ. "Δεν θα επιτρέψουμε να μπει η χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο" δήλωσε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο έργο της. Προεκλογική εμφάνιση του Κ. Καραμανλή στο ΤΕΜΠΜΕ και απολογισμός έργου".

ΕΣΤΙΑ: "Η φημολογία περί εκλογών. Ποιοι διακινούν τα σχετικά σενάρια". Σύμφωνα με την εφημερίδα "κάποιες φήμες θέλουν πάλι την Κυβέρνηση αν προετοιμάζη πρόωρες εκλογές. Κάποιοι μάλιστα έφθασαν να μιλούν και για συγκεκριμένα ημερομηνία: Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Και παρ΄ότι επισήμως αυτό διαψεύδεται παρασκηνιακώς κάποια κυβερνητικά στελέχη φαίνεται να διακινούν τέτοια σενάρια. Άγνωστο γιατί. Διότι σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα επρόκειτο για πολιτική αυτοκτονία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δέσμευση ΠΑΣΟΚ για μονοεδρικές περιφέρειες μετά τις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και διαφάνεια".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "παρέμβαση υπέρ της αυτονομίας της πολιτικής ζωής και της κατοχύρωσης της διαφάνειας έκανε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε μια περίοδο κατά την οποία η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος έχει πληγεί καίρια, λόγω και των αποκαλύψεων γύρω από το σκάνδαλο των "μαύρων ταμείων" της Siemens".

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: "Κάνε τώρα εκλογές! Δραματική έκκληση Σουφλιά".
Η εφημερίδα γράφει ότι "διάνα! μήνες τώρα η κυβέρνηση σέρνεται, οι υπουργοί δεν κάνουν τίποτα, οι κυβερνητικοί βουλευτές αγωνιών για την τύχη τους, η κομματική βάση βράζει στο ζουμί της κι Εκείνος ιδιωτεύει. Με την αταραξία του Βούδα και τα αντανακλαστικά κοιμώμενου ιπποπόταμου συσκέπτεται με κορυφαία στελέχη του, ακούγοντας χωρίς να μιλάει".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Άτυπη διορία τριών μηνών".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "τρεις μήνες έχει η Ελλάδα, προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιό της για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Επιτρόπου για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, η Κομισιόν αναμένει το ελληνικό σχέδιο που θα εφαρμόζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προκειμένου να τοποθετηθεί επ΄αυτού".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ρίχνουν στο μισό τις δόσεις των δανείων. Ευκαιρίες με τα χαμηλά επιτόκια σε στεγαστικά, κάρτες, καταναλωτικά."
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ακόμα και κάτω από το μισό μπορούν να ψαλιδίσουν τη δόση τους οι δανειολήπτες, αξιοποιώντας προς όφελός τους την άνευ προηγουμένου βουτιά στα ευρω-επιτόκια. Το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor τριών μηνών- που αποτελεί βάση για τα περισσότερα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο- έχει πέσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,85% αλλάζοντας άρδην τον χάρτη σε χορηγήσεις και καταθέσεις".

Η ΝΙΚΗ: "Ακριβή μου εκπαίδευση. Τεράστιο κόστος επωμίζονται οι γονείς για τη ...δωρεάν παιδεία".
Η εφημερίδα γράφει ότι "τα στοιχεία για το κόστος που καλούνται να αναλάβουν οι οικογένειες για τηνπρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των παιδιών, αποδεικνύουν ότι η δωρεάν παιδεία στη χώρα μας αποτελεί μύθο. Το ανταγωνιστικό σύστημα αναγκάζει τους γονείς να στρέφονται σε φροντιστήρια, ακόμα και σε υψηλού κόστους ιδιαίτερα μαθήματα, για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών. Υψηλό και το κόστος για τις αγορές των αναλώσιμων".

PRESS time: "Ο εφιάλτης που φέρνει ο Χριστοφοράκος. Σε κατάσταση ομηρίας πολιτικοί και κόμματα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τεντωμένα νεύρα, σιωπή , φόβος, ανησυχία , απογοήτευση. 'Η αν θέλετε όλα αυτά με μια λέξη: ΝΤΡΟΠΗ. Το "κρυφτούλι" που παίζεται με τον Χριστοφοράκο έχει υπευθύνους. Έχει ενόχους αφού είναι πασιφανές ότι κάποιοι φταίνε από την αρχή της υπόθεσης, τη φυγή του στο εξωτερικό αλλά και τις μέχρι τώρα εξελίξεις".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Καταδίκη στον αντικομμουνισμό που προωθούν ΕΕ και ΟΑΣΕ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δήλωση καταγγελίας της απαράδεκτης ταύτισης κομμουνισμού -φασισμού με τον τίτλο "Να αντιπαλέψουμε μαζικά και αποφασιστικά τον αντικομμουνισμό και κάθε έκφρασή του" υπογράφουν 589 στελέχη και φίλοι Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που είναι εκλεγμένοι στα κοινοβούλια, σε συνδικαλιστικά όργανα, στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε άλλους μαζικούς φορείς σε 23 χώρες από όλες τις ηπείρους του πλανήτη".

Σαββατιάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "14 δισ. νέοι φόροι...ψηφίζουν εκλογές. Σηκώνουν τα χέρια για Προϋπολογισμό και πρόγραμμα σύγκλισης".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ψάχνουν, αλλά αδυνατούν να βρουν 14 δισ. πρόσθετους φόρους μέχρι τα τέλη του 2010, καθώς το δημοσιονομικό χάος κυριαρχεί στην ελληνική οικονομική σκηνή και η κυβέρνηση αρχίζει πλέον να βλέπει εκλογές. Στόχος, να αποφύγει το χειρότερο φορολογικό πακέτο της χρονιάς, με διορθωτικά μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα φέτος, αλλά και διαρθρωτικά μέτρα για το 2010".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Φλέβα χρυσού" η Διεθνής Έκθεση για τη Θεσσαλονίκη".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ:

ΕΞΠΡΕΣ: "Εξίσωση ορίων ηλικίας μέχρι το τέλος του 2009".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πίεση" στην ελληνική κυβέρνηση να "κλείσει" εντός 2-3 μηνών το θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο ασκούν οι Βρυξέλλες".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Απόσυρση ΙΧ με 5 κινήσεις. Τεχνητή αναπνοή στην αγορά αυτοκινήτου και στην οικονομία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στάση αναμονής στην αγορά αυτοκινήτου πριν τις τελικές αποφάσεις επαναφοράς του μέτρου της απόσυρσης. Σε αυτό θα συμπεριληφθούν και τα μεταχειρισμένα που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων "Euro 4" και "Euro 5".

ΚΕΡΔΟΣ: "Επιχειρηματικό μέτωπο. Ανεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών στην αγορά υπό την πίεση της ύφεσης".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε οριακό σημείο φαίνεται να βρίσκεται πλέον ο επιχειρηματικός κόσμος, εκπέμποντας συντονισμένη κραυγή αγωνίας προς την κυβέρνηση για άμεσο άνοιγμα των πιστώσεων, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης, που προκαλεί η ύφεση".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Οι τρεις αλλαγές σε φόρους , μισθούς και οφειλές".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε ριζικές ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων προχωρά η κυβέρνηση. Σε μια προσπάθεια περιστολής των δημοσίων δαπανών, ο υπουργός Οικονομίας έχει οριστικοποιήσει την απόφασή του να βάλει μαχαίρι σε κάθε μορφής ειδικό επίδομα που καταβάλλεται σήμερα στους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Άλμα 3,35% στο Χ.Α. με εφαλτήριο τις τράπεζες".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι θετικές προσδοκίες που έχουν γεννήσει οι εκτιμήσεις για τα τραπεζικά κέρδη εξαμήνου, σε συνδυασμό με το πολύ καλό κλίμα που έχει επικρατήσει στα διεθνή χρηματιστήρια τροφοδοτούμενο από στοιχεία σαφούς βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας έδωσαν χθες αφορμή στο ΧΑ να επιταχύνει την κούρσα των προηγούμενων ημερών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: