Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Αστικές αναπλάσεις ευρείας κλίμακας σε 27 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω ΕΣΠΑ

Ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα «Ολοκληρωμένων Αστικών Αναπλάσεων Ευρείας Κλίμακας» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δημοσιοποίησε το ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013. Το συνολικό ύψος των κονδυλίων που διατίθενται είναι 73.140.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση της δράσης γίνεται από τον Άξονα Προτεραιότητας 7 – «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», και τη θεματική προτεραιότητα 61: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητής, Γιώργος Τσιότρας, «με την πρόσκληση αυτή καλούνται οι ΟΤΑ πρώτου βαθμού για την υποβολή προτάσεων έργων, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ‘Αστική Αναγέννηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας’. Οι ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις ευρείας κλίμακας θα υλοποιηθούν σε οικισμούς με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων (βάσει της απογραφής του μόνιμου πληθυσμού του 2001 της ΕΣΥΕ), οι οποίοι θεωρούνται αστικά κέντρα, στις πρωτεύουσες των νομών και στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Ηδη μια σειρά από μεγάλους δήμους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εδώ και αρκετό καιρό για την υλοποίηση τέτοιων έργων, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και του αστικού περιβάλλοντος, ώστε οι μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας να γίνουν πιο βιώσιμες, πιο ανθρώπινες, πιο λειτουργικές και φιλικές προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες τους. Κεντρικός στόχος μας είναι η αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος στα αστικά κέντρα και η αντιμετώπιση των χωροταξικών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων».

Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν πρέπει να αφορούν σε έργα όπως:
- Αναπλάσεις αστικού χώρου: πεζοδρομήσεις οδών ή και βελτίωση πεζοδρομίων για πρόσβαση σε πλατείες, αναπλάσεις πλατειών, ηλεκτροφωτισμοί πλατειών και πεζοδρομίων.
- Δημιουργία πρασίνου στα πεζοδρόμια, στις πλατείες, τους ελεύθερους χώρους και διευθέτηση αλσυλλίων.
- Δημιουργία, βελτίωση και επέκταση παιδικών χαρών.
- Δημιουργία και βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας ή ήπιας μορφής (κυρίως για χρήση από μαθητές και πολίτες) σε πάρκα, κοινόχρηστους χώρους κτλ.
- Ολοκληρωμένα δίκτυα αστικού πρασίνου και χώρων αναψυχής και έργα ανάδειξης – πρόσβασης σε παραλιακά μέτωπα.
- Αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση χώρων που υπόκεινται σε οργανωμένη αλλαγή χρήσεων γης (π.χ. στρατιωτικές εγκαταστάσεις, βιομηχανοστάσια, αποθήκες κτλ.).
- Παρεμβάσεις μείωσης του αστικού θορύβου (ηχοπετάσματα και λοιπά συστήματα μείωσης του θορύβου).
- Εφαρμογή μέρους ή όλου μελετών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ή και βελτίωσης της λειτουργικότητας δημοτικών υπαίθριων παρκινγκ.
- Πεζοδρομήσεις οδών.
- Δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε κεντρικές οδούς και περιοχές του αστικού ιστού, ή και για σύνδεση κοινόχρηστων χώρων αναψυχής.
- Βελτίωση των οδικών υποδομών για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά και άλλα προβλήματα και την διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους.
- Βελτίωση δικτύου δημοτικής συγκοινωνίας.
Οι Δήμοι που εκλήθησαν να υποβάλουν προτάσεις και διαθέτουν οικισμούς άνω των 10.000 κατοίκων είναι 27: Βέροιας, Αλεξάνδρειας, Νάουσας, Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου Κορδελιού, Ευόσμου, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Μενεμένης, Νεάπολης, Πανοράματος, Πολίχνης, Πυλαίας, Σταυρούπολης, Συκεών, Τριανδρίας, Ωραιοκάστρου, Αγίου Παύλου, Ευκαρπίας, Κιλκίς, Εδεσσας, Γιαννιτσών, Κατερίνης, Σερρών και Πολυγύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: