Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Εισήγηση Αλ. Τσίπρα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ - Πρόταση για έκτακτο συνέδριο

Να υπερψηφίσει την πρότασή του για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, κάλεσε σήμερα την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Αν γίνει δεκτή η πρόταση, το συνέδριο αναμένεται να εκλέξει νέα ηγεσία.
Ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΠΕ, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να υποστηρίξουν την πρότασή του ζητώντας να συναποφασίσουν για την «αναγεννητική ανασυγκρότηση του κόμματος». Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει «συμβόλαιο με την καρέκλα του προέδρου του ΣΥΝ, αλλά συμβόλαιο τιμής με την αριστερά και τις αξίες της».

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «έχουμε μια κυβέρνηση, που παραπατάει και η οποία το μόνο με το οποίο ασχολείται είναι το αν θα κάνει ανασχηματισμό ή εκλογές και πότε. Γιατί στο σημείο που βρίσκονται τα πράγματα, δεν μπορεί να ασχοληθεί με τίποτα άλλο, εκτός από το να περισώσει τον εαυτό της από την ολοκληρωτική κατάρρευση».

Επέρριψε δε, ευθύνες στην κυβέρνηση για την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική, ενώ για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν έχει να πει τίποτα διαφορετικό.

Επανερχόμενος στις εσωκομματικές εξελίξεις και στην υφιστάμενη κατάσταση ο κ. Τσίπρας είπε ότι «παρά τις προσπάθειες, που γίνονται, δίνουμε την εικόνα ότι δεν είμαστε πουθενά. Γιατί είμαστε εγκλωβισμένοι στον αστερισμό της εσωστρέφειας και της μιζέριας». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αυτό το κόμμα πέρασε και δυσκολότερες μέρες από τις σημερινές» και παρουσίασε την πρότασή του για την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

Για τις διαφωνίες, που έχουν εκφραστεί, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις επιφυλάξεις και τους δισταγμούς και υποστήριξε ότι το συνέδριο είναι μια διαδικασία. «Αν αυτή η διαδικασία θα αποδώσει, εξαρτάται απολύτως από το πώς εμείς θα τη διαχειριστούμε. Αν τη διαχειριστούμε με αίσθημα ευθύνης και με διάθεση σύνθεσης και ενότητας, τότε αυτή η διαδικασία θα μας οδηγήσει σε διέξοδο. Αν πάλι, τη διαχειριστούμε με διάθεση "ξεκαθαρίσματος λογαριασμών" ή και με λογική αναζήτησης "καθαρών" λύσεων, που διαμορφώνουν στρατόπεδα νικητών και ηττημένων ή που διαρρηγνύουν σχέσεις και στοχοποιούν πρόσωπα, τότε θα ξαναβρεθούμε ξανά στον ίδιο παρονομαστή», είπε.

Απαντώντας και σε επικρίσεις που διατυπώθηκαν με αφορμή την πρωτοβουλία του για το συνέδριο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «σήμερα δεν ήρθα εδώ για να σας εκβιάσω ή να σας παρασύρω σε δικές μου επιλογές. Ήρθα με αίσθηση ευθύνης να σας καταθέσω καθαρά τις σκέψεις και τις προτάσεις μου ,που σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι ανταποκρίνονται και στα αισθήματα του κόσμου μας».

Παρουσιάζοντας τη θέση του για το πλαίσιο συζήτησης του συνεδρίου ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα συζητηθούν:

1. Το ζήτημα της ενιαίας ηγετικής λειτουργίας.

«Πρέπει να συζητήσουμε διεξοδικά τα λάθη και τις παραλείψεις, αυτά που πρέπει να αλλάξουμε στον τρόπο λειτουργίας, το πώς θα απαλλαγούμε από παραλυτικά φαινόμενα και δεν εννοώ τις πολιτικές διαφωνίες, αλλά τον σταδιακό εκφυλισμό της δημόσιας παρουσίας μας», τόνισε.

2. Η ανασυγκρότηση του κόμματος, σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο. 3. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως πρέπει «να θέσουμε ξανά τις βάσεις λειτουργίας και συνεννόησης, ώστε σε αυτή τη συμμαχία, που είναι κεντρική μας επιλογή, να αθροίζονται και να πολλαπλασιάζονται τα θετικά και όχι τα αρνητικά φαινόμενα».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το συνέδριο «δεν θα είναι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, αλλά συνέδριο προωθητικής λύσης των προβλημάτων, που έχουν ξεθωριάσει την εικόνα μας στα μάτια της κοινωνίας. Δεν θα είναι συνέδριο αποκλεισμών, γιατί σ' αυτό το κόμμα περισσεύει μονάχα όποιος θέλει από μόνος του να περισσεύει. Θα είναι συνέδριο μιας νέας αφετηρίας για τη σύγχρονη Ριζοσπαστική Αριστερά, με καθαρές ιδεολογικές συντεταγμένες, με ανανεωμένη την προγραμματική πολιτική μας πρόταση, με λυμένα τα οργανωτικά προβλήματα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ». Κλείνοντας την εισήγησή του, ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι από την στιγμή που εξελέγη στην ηγεσία του ΣΥΝ έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την «αρμονική συλλειτουργία και με τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος», που παρέμεινε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και με «όλες τις τάσεις και συνιστώσες» επιτρέποντας, καλή τη πίστη, ακόμα και «θεσμικές επικαλύψεις» του ρόλου του. «Εγώ ποτέ δεν χτύπησα κανένα ούτε πάνω, ούτε κάτω απ' τη ζώνη. Κι ας δέχθηκα χτυπήματα από παντού», τόνισε και σημείωσε: «Στη διαδρομή αυτή, δεν πρόλαβα να αποκτήσω σύνδρομο προέδρου κι εκ χαρακτήρος, ούτε πρόκειται ποτέ να αποκτήσω».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως: «Ο ΣΥΝ των συντεχνιακά αντιπαρατιθέμενων τάσεων δεν έχει μέλλον. Ο ΣΥΝ των μηχανισμών, που παραπατάει πολιτικά και ιδεολογικά, δεν έχει μέλλον. Ο ΣΥΝ των μελών του, ο ΣΥΝ της δημοκρατικής λειτουργίας, ο ΣΥΝ της παραγωγής πολιτικής και δράσης είναι η αριστερά του 21ου αιώνα στη χώρα μας».

Η απόφαση για την διεξαγωγή, ή όχι, έκτακτου συνεδρίου αναμένεται να ληφθεί αργά το απόγευμα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

epiteloys akoystike i foni ton melon

melos syn geraka anatolikis attikis

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά τον εδω αρχισυνασπιστή (πρώην καθηγητής) τον ρωτήσανε αν πρέπει να γίνει συνέδριο; Πως αποφασίζουν έτσι;