Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 24-9-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η επιτυχία που σημείωσε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανακαλύπτοντας και εισβάλλοντας σε γιάφκα στο Χαλάνδρι, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που βρέθηκαν, οι τρομοκράτες προετοίμαζαν πολυάριθμες επιθέσεις στο μέλλον, η αποτίμηση από τα επιτελεία των κομμάτων των τηλεμαχιών των προηγούμενων ημερών, η κόντρα Ντόρας - Βγενόπουλου με αιχμή τη διανομή των δρομολογίων στις αερομεταφορές, καθώς και η αδυναμία των επιχειρήσεων για ρύθμιση των οφειλών, τα λουκέτα στις ασφαλιστικές εταιρίες και η μείωση των εσόδων, αλλά και ο εκτροχιασμός των δαπανών, που τελικά οδηγούν σε έλλειμμα στο 6,5% του ΑΕΠ.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

AΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εντοπίστηκε γιάφκα τρομοκρατών. Σχετίζονται με τη βομβιστική επίθεση στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ένα σημαντικό χτύπημα στην καρδιά της τρομοκρατίας, κατάφερε η Αστυνομία, λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές! Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η Αντιτρομοκρατική, εντόπισε γιάφκα της οργάνωσης "Συνωμοσία των πυρήνων της Φωτιάς - Φράξια Μηδενιστών", κατέσχεσε σημαντικό υλικό, ενώ τέσσερα άτομα έχουν ήδη προσαχθεί και εξετάζονται στην Ασφάλεια".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Συλλήψεις τρομοκρατών. Επιδρομή της Αντιτρομοκρατικής σε γιάφκα στο Χαλάνδρι και σε σπίτια στο Γαλάτσι και τα Εξάρχεια, λίγες ώρες μετά τη βομβιστική ενέργεια στο σπίτι του Γεράσιμου και της Λούκας Αρσένη".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "γιάφκα τρομοκρατών μέσα στην οποία βρέθηκαν εκρηκτικά εντοπίστηκε χθες το απόγευμα στο Χαλάνδρι, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση ανδρών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας".

Η ΑΥΓΗ: "Από γαλάζια, πράσινα τα Stage. Επικαλούμενο τα ρουσφέτια της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ μεταφέρει το καθεστώς των Stage αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα. "Δωράκι" στους εργοδότες".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "80.000 νέοι και νέες είναι όμηροι του πελατειακού συστήματος με το καθεστώς των Stage. Προσλαμβάνονται για έξι ή για δώδεκα μήνες (προκειμένου να αποκτήσουν την επαγγελματική εμπειρία) στην ουσία όμως δουλεύουν ως ανασφάλιστοι, με μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και καλύπτουν ακόμη και πάγιες και διαρκείς ανάγκες".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μπαίνει λουκέτο στις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες. Οι ιδιοκτήτες τους έχουν φάει τα λεφτά του κόσμου σε βίλες, κότερα, αεροπλάνα, ομόλογα, χρηματιστήρια και... γκόμενες".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τελειώνει το πάρτι (δεκαετιών...) για τις ασφαλιστικές μετά την αφύπνιση των αρμοδίων ελεγκτικών Αρχών και της Δικαιοσύνης, που, έστω και με καθυστέρηση, αναλαμβάνει δράση - και από τα πρώτα δείγματα γραφής προεξοφλείται αποφασιστική εκκαθάριση του κλάδου. Παράγοντες της αγοράς κάνουν πλέον λόγο για καταιγίδα λουκέτων, που θα αφορά ακόμα και τις μισές ασφαλιστικές, τα αποθεματικά οποίων στην κυριολεξία ξαφρίστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους και τα συνεταιράκια τους σε βίλες, κότερα, καταθέσεις στο εξωτερικό, ομόλογα και χρηματιστηριακές κομπίνες".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Το Δεκαήμερο των Δελφίνων. Η εκτίμηση για βέβαιη εκλογική ήττα επιταχύνει τις εξελίξεις στη ΝΔ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "μετά τα άγονα για τον κ. Καραμανλή ντιμπέιτ και τη βεβαία πια ήττα, άρχισαν παρασκηνιακώς στη Νέα Δημοκρατία οι διεργασίες διαδοχής. Μόνιμες είναι πλέον οι συζητήσεις μεταξύ των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος όπως και οι προετοιμασίες για την ανάδειξη του διαδόχου στον "γαλάζιο θρόνο". Επισήμως οι δελφίνοι δηλώνουν ότι δεν θα αμφισβητήσουν τον κ. Καραμανλή. Όμως τα "όργανα έχουν αρχίσει", οι στρατοί συγκεντρώνονται, το δεκαήμερο των δελφίνων μετράει ήδη από χθες".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Σχεδίαζαν επιθέσεις σε πολιτικούς. Μεγάλο χτύπημα στην τρομοκρατία από την Ελληνική Αστυνομία".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η αξιοποίηση πληροφοριών και η σωστή προετοιμασία οδήγησαν στη σύλληψη, ύστερα από έφοδο της Αντιτρομοκρατικής μέσα σε γιάφκα στο Χαλάνδρι, τριών ανδρών και μίας γυναίκας, μελών τρομοκρατικής οργάνωσης. Βρέθηκε μεγάλος αριθμός εκρηκτικών καθώς και σχέδια -στα οποία είχαν σημειωθεί οι οδοί προσέγγισης και ασφαλούς διαφυγής- γραφείων και οικιών πολιτικών, όπου τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης επρόκειτο να επιτεθούν τις επόμενες ημέρες".


ΕΘΝΟΣ: "Κατήφεια και γκρίνια στη ΝΔ. Μετά το ναυάγιο Καραμανλή στις τηλεμαχίες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέος γύρος εσωστρέφειας για τη ΝΔ, μετά την πιστοποίηση της αδυναμίας του πρωθυπουργού να κερδίσει κάποιους από τους χαμένους πόντους, αξιοποιώντας τις δύο τηλεμαχίες. Η συσπείρωση της κομματικής βάσης δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται και... τα όργανα άρχισαν".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με μήνυση στην μήνυση της Υπουργού Εξωτερικών απαντά ο Βγενόπουλος και άρχισε το... Δικαστικό "μποξ" MIG - Ντόρας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δεν ιδρώνει το αυτί του αφεντικού της MIG από απειλές και ατεκμηρίωτες συκοφαντικές αναφορές της Ντόρας Μπακογιάννη και απαντά στην μήνυσή της με μήνυση. Δεν θεωρεί ότι είναι συκοφαντικό το αίτημά του ν' ανοίξει ο φάκελος Aegean και να διερευνηθούν οι σχέσεις του ιδιοκτήτη της, επιχειρηματία Βασιλάκη με την Υπουργό Εξωτερικών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τι χτυπήματα σχεδιάζει το Μαξίμου στον Γιώργο. Όλα τα επόμενα προεκλογικά βήματα του Κ. Καραμανλή".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τα επόμενα βήματα της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Κ. Καραμανλή σχεδιάζουν στη Ρηγίλλης και στο Μέγαρο Μαξίμου οι στενοί του στενοί συνεργάτες. Μετά την τροπή που έλαβαν τα ντιμπέιτ και την πεποίθηση που έχει εδραιωθεί στη ΝΔ για πολιτική και επικοινωνιακή νίκη του Πρωθυπουργού έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά όχι και τέτοιας έκτασης που να ανατρέπει άρδην τα πολιτικά δεδομένα, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θα επιδιώξουν να "χτίσουν" τον πολιτικό τους λόγο ως προέκταση ουσιαστικά της τηλεοπτικής αναμέτρησης".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ιδού το κόλπο με το stage. Διαψεύδεται ο Καραμανλής ότι πρόκειται για κοινοτικά κονδύλια".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με χρήματα των φορολογουμένων και όχι από κοινοτικά κονδύλια θα καλυφθούν οι 12.000 προεκλογικές προσλήψεις - stage που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση μέσω ΟΑΕΔ. Τα στοιχεία διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού στην τηλεμαχία, ότι δήθεν δεν ήθελε να χαθούν κοινοτικοί πόροι".

ΕΣΤΙΑ: "Όλη η αλήθεια για την φορολογία. Όσα δεν ελέχθησαν από τους δύο αρχηγούς".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στην προχθεσινή τηλεμαχία ο Πρωθυπουργός εκάλεσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίση τι θα κάνη με την φορολογία. Ποιοί θα είναι οι νέοι συντελεστές φόρου και ποιά θεωρεί ως "μεσαία" εισοδήματα. Αλλά απάντηση δεν έλαβε".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δραματική η μείωση των εσόδων. Και εκτροχιασμός δαπανών".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η χωρίς προηγούμενο υστέρηση των εσόδων και ο εκτροχιασμός των δαπανών κατά το πρώτο εννεάμηνο οδηγούν το έλλειμμα σε επίπεδο κοντά στο 6,5% του ΑΕΠ και τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 5,4 δισεκατομμυρίων στο πρώτο εξάμηνο του έτους".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση....μέχρι τις εκλογές. Σε μια νέα βάση η στρατηγική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μετρώντας κέρδη και απώλειες, την επομένη των ντιμπέιτ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προχωρούν προς τις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου από νέα βάση. Η Ρηγίλλης αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της με κεντρικό σύνθημα "κάθε ψήφος που δεν πηγαίνει στη ΝΔ ευνοεί το ΠΑΣΟΚ", ενώ η Ιπποκράτους ετοιμάζει επικοινωνιακή "καταιγίδα".

ΤΑ ΝΕΑ: "Αερομαχίες διαδοχής στη ΝΔ. Στη σκιά της κόντρας Ολυμπιακής - Aegean".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "αερομαχίες διαδοχής πάνω από τη Ρηγίλλης φέρνει εν όψει της επόμενης μέρας των εκλογών η σκληρή κόντρα που μαίνεται ανάμεσα στη MIG και την Aegean Airlines, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται και η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη".

Η ΝΙΚΗ: "Δεν είναι "μπαμπούλας" η ΕΕ λέει ο Γιώργος και προειδοποιεί: Θα συγκρουστώ με τον Αλμούνια."
Η εφημερίδα γράφει ότι "στον Γιώργο Παπανδρέου προσβλέπουν πλέον και οι πιο δύσπιστοι, μετά και την τελευταία τηλεμαχία, για να βάλει και πάλι την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης".

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Βάρεσε διάλυση. Η Δεξιά παρασύρει στον γκρεμό οικονομία και κοινωνία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η από καιρού βέβαιη αποδρομή της ΝΔ έχει πλέον εμπεδωθεί και από τους δύσπιστους-και μάλιστα με χειρότερους όρους απ΄αυτούς που και ο ίδιος ο Καραμανλής ανέμενε όταν προκήρυσσε εκλογές με την ελπίδα ότι τώρα θα επετύγχανε καλύτερο αποτέλεσμα απ΄αυτό που θα του προέκυπτε την άνοιξη. Το χειρότερο για τη ΝΔ είναι ότι όχι μόνο απειλείται με συντριβή, αλλά ταυτοχρόνως εμφανίζει σημάδια εσωτερικής διάλυσης".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ορμητικά με το ΚΚΕ στην κάλπη για ανυποχώρητο αγώνα. Όχι άλλος χρόνος χαμένος".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με το ΚΚΕ μπορεί να διαφωνήσει κανείς σε πάρα πολλά ζητήματα. Αλλά είναι κόμμα που ξέρεις μέχρι πού μπορείς να πας, αλλά ξέρεις και το εξής: Οι κομμουνιστές είναι μαχητές, έχουν δικαιωθεί, είναι έμπειροι , ξέρουν να τα βγάζουν πέρα στη δυσκολία, να οργανώνουν την αντεπίθεση".

Η ΧΩΡΑ: "Πάρτι στο σκαμνί με σκληρό ροκ Ντόρας - Βγενόπουλου. Μετά τις αερομαχίες -Λόγω AEGEAN- Οι δύο πλευρές προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επίγεια "σύρραξη" στα δικαστήρια, μετά τις "σκληρές αερομαχίες", ετοιμάζεται να ανοίξει το νέο αφεντικό της Ολυμπιακής Αεροπορίας Ανδρέας Βγενόπουλος με ένδικα μέσα σε βάρος της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη".

City Press: "Τι φοβούνται τα επιτελεία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τα κέρδη και τις ζημιές από τις δύο τηλεμαχίες μετρούν τα επιτελεία των κομμάτων, καθώς η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου".

Metro: "Κάνουν εφόδους σε "γιάφκες". Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έκανε χθες...ντου στο Χαλάνδρι, ενώ έπεται και συνέχεια".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "έφοδο σε γιάφκα τρομοκρατικής οργάνωσης, στο Χαλάνδρι, πραγματοποίησε χθες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία".

Metropolis: "Επικοινωνιακή "καταιγίδα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προχωρούν προς τις κάλπες, ρίχνοντας πλέον όλο το ...βάρος της προεκλογικής εκστρατείας στις ομιλίες και συνεντεύξεις των κ. Καραμανλή και Παπανδρέου. Χαμόγελα αισιοδοξίας σε ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγους Πράσινους".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "50.000 όμηροι του Δημοσίου. Απλήρωτοι μέχρι και ένα χρόνο χιλιάδες εργαζόμενοι".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Αγχόνη για την αγορά οι επιταγές ευκολίας. Δύσκολες ώρες για εμπόρους και επαγγελματίες".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Το debate δύο γενεών. Νέοι και ηλικιωμένοι μιλούν για την τηλεμαχία".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: " Αδυναμία επιχειρήσεων για τη ρύθμιση οφειλών".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η ταμειακή ασφυξία που πλήττει τις επιχειρήσεις κατέστησε αναποτελεσματική τη ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. "


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Προεκλογικό ράλι στο Χ.Α. Υψηλό έτους με τον δείκτη στις 2.611 μονάδες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στα υψηλότερα επίπεδα του έτους αναρριχήθηκε χθες ο δείκτης στο Χ.Α. κλείνοντας στις 2.611,52 μονάδες και έχοντας ως αγοραστές κυρίως τους ξένους".


ΚΕΡΔΟΣ: "Οι κάλπες δεν φοβίζουν πλέον τους ξένους επενδυτικούς οίκους. Σταθμίζουν τις προεκλογικές εξαγγελίες και προεξοφλούν το αποτέλεσμα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "μόνο αβεβαιότητα δεν μαρτυρά η επενδυτική όρεξη των διεθνών οίκων για τις ελληνικές μετοχές, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις κάλπες".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Υπερ-επόπτες σε τράπεζες, ασφαλιστικές, χρηματιστήρια".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "δέσμη προτάσεων για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: