Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 26-9-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι εκτιμήσεις στα επιτελεία των κομμάτων και οι κινήσεις τους στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, οι ποινικές διώξεις των νεαρών τρομοκρατών που συνελήφθησαν στις γιάφκες Χαλανδρίου και Γαλατσίου, καθώς και η κρίση στην οικονομία και οι πιέσεις Αλμούνια προς τη χώρα μας για οικονομική ανάκαμψη.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αυξήθηκε από 29,5 στα 36,2 δισ. ευρώ η περιουσία των Ταμείων. Καταρρέει και αυτή η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ".
 
    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "αυξήθηκε στα 36,2 δισ. ευρώ η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων από 29,5 δισ. που ήταν το 2008, μετά και την "ένεση " των 4,56 δισ. ευρώ που πήρε πρόσφατα (1-9-09) το ΙΚΑ από το υπουργείο Οικονομίας υπό τη μορφή κρατικών ομολόγων για να καλυφθούν χρέη του Δημοσίου προς το ΙΚΑ από το 2001".


  

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Συσπείρωση από τους νεοδημοκράτες".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σημαντική βελτίωση του κλίματος υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και "ανεβασμένη" ψυχολογία στη βάση του κόμματος αποτυπώνουν τα ποιοτικά στοιχεία των αναλύσεων μετά τις τηλεμαχίες. Συσπείρωση και αυτοπεποίθηση αποτελούν πλέον τη βασική τάση, καθώς η νίκη του Κώστα Καραμανλή έναντι του Γιώργου Παπανδρέου στα debate αποδίδει, σύμφωνα με τις πληροφορίες και σε επίπεδο εκλογικής συμπεριφοράς".
    

Η ΑΥΓΗ: "Δεξιότερα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ανάχωμα ο ΣΥΡΙΖΑ".
    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα αρχίσουν αν ανοίγουν δειλά τα χαρτιά τους για την "επόμενη ημέρα". Ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών είχε ανακινήσει θέμα πανεπιστημιακού ασύλου επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, προχθές βράδυ, στο Αιγάλεω, προχώρησε ακόμη ένα βήμα υπαινισσόμενος ακόμη και κατάργηση του ασύλου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Νέο κύμα συλλήψεων υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις".
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "νέα εντάλματα σύλληψης, εκδόθηκαν , σύμφωνα με πληροφορίες, για ακόμη έξι άτομα, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς" και είναι πέντε Έλληνες και ένας Αλβανός υπήκοος".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τομές και ανατροπές περιμένει ο Αλμούνια. Απαιτεί από τώρα πακέτο διαρθρωτικών αλλαγών σε συντάξεις και εργασία".
    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ασφυκτικό πλαίσιο για την οικονομία θέτει η ΕΕ στη χώρα μας. Οι Βρυξέλλες, δια του επιτρόπου κ. Χοακίν Αλμούνια απαιτούν "τομές και ανατροπές" σε συντάξεις, εργασία και Δημόσιο σε αντιστάθμισμα των περιθωρίων χρόνου που προτίθεται να διεκδικήσει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κλείνει η ψαλίδα. Συσπείρωση της βάσης της ΝΔ υπό τον Κώστα Καραμανλή".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "η κίνηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να βγει ο ίδιος στους δρόμους πόρτα πόρτα και να συνομιλεί με τους πολίτες, να τους εξηγεί ο ίδιος τι συμβαίνει ακριβώς στην οικονομίας της χώρας μας αλλά και το γιατί οι υποσχέσεις που αφειδώς μοιράζει ο κ .Παπανδρέου είναι στην ουσία τους ακάλυπτες επιταγές πείθει τους πολίτες".

    ΕΘΝΟΣ: "Βρώμικος πόλεμος κατά Γιώργου. Η ΝΔ παίζει τα ρέστα της με αρνητική διαφήμιση".
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "την γκρίζα διαφήμιση, με προσωπικές επιθέσεις στον Γ. Παπανδρέου, επιστρατεύει η ΝΔ. Στόχος η αύξηση της συσπείρωσης των γαλάζιων οπαδών΄".
 

   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: " Άλλα έχει κατά νου , από αυτά που υπόσχεται ο Γιώργος Παπανδρέου να κάνει ως Πρωθυπουργός και άλλο είναι ...Το πραγματικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ."
    Σύμφωνα με την εφημερίδα "θα προβεί σε μεγάλης έκτασης δανεισμό . Θα επιδιώξει τη ματαίωση της συμφωνίας του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Θα ισχυριστεί ότι βρήκε "καμένη γη" για να μην δώσει όσα υποσχέθηκε. Θα προβεί σε φορολογία χωρίς διακρίσεις εισοδημάτων. Θα φέρει αναστάτωση στην οικονομία με την επιχείρηση κρατικής επαναφοράς της Ολυμπιακής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ψαλιδίζει τα φτερά του ΠΑΣΟΚ η άνοδος ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγων. Δεν αποκλείονται πλέον εκπλήξεις στις κάλπες".
    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η καλή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο ντιμπέιτ έφερε τα πάνω-κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος διαπιστώνει ότι έχει δυναμική σε βάρος του ΠΑΣΟΚ."

    ΕΣΤΙΑ: "Οι φόροι θα αυξηθούν αν επανέλθη το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία".
    Σύμφωνα με την εφημερίδα "όσο και αν προσπαθούν οι του ΠΑΣΟΚ να κρύψουν τις προθέσεις τους, είναι βέβαιο ότι αν επανέλθουν στην εξουσία θα αυξήσουν την φορολογία. Και μάλιστα σημαντικά. Το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ στα θέματα φορολογίας είναι βεβαρημένο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τα ρουσφέτια της Βουλής. Διακομματικό σκάνδαλο, δύο ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών".
    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "διακομματικό, αλλά και διαρκές, είναι το σκάνδαλο των ρουσφετολογικών προσλήψεων στη Βουλή, οι οποίες πραγματοποιούνται εκτός ΑΣΕΠ και οδηγούν σε μονιμοποίηση. Διορισμοί στο Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκαν, υπό τις ευλογίες του τότε προέδρου του Σώματος κ. Δημήτρη Σιούφα, και στις 4 Σεπτεμβρίου, δηλαδή, δύο ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών και ενώ η μεν ΝΔ είχε κάνει σημαία της την περιστολή των κρατικών δαπανών, το δε ΠΑΣΟΚ την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Οι συγκεκριμένες προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμών στελεχών της ΝΔ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Της ρύθμισης του κ. Δημ. Σιούφα, που υιοθετήθηκε εν κρυπτώ τον Ιούνιο του 2008 χωρίς αντιδράσεις, έχουν κάνει χρήση και τα μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα".

    Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: "Έχετε γεια βρυσούλες".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "σε χορό του Ζαλόγγου εξελίσσεται η τελευταία φάση της προεκλογικής εκστρατείας του Κ. Καραμανλή. Στη Ρηγίλλης τραγουδούν ήδη το δημοτικό άσμα "Έχετε γεια βρυσούλες" με μουσική υπόκρουση από τα ...όργανα που άρχισαν ήδη εν όψει του πανηγυριού της επόμενης μέρας".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "6 νέα εντάλματα για την τρομοκρατία. Ποινικές διώξεις για τρία κακουργήματα και τρία πλημμελήματα".
    Σύμφωνα με την εφημερίδα "ποινικές διώξεις, σε βαθμό κακουργήματος, βάσει του αντιτρομοκρατικό νόμου , ασκήθηκαν εναντίον των τεσσάρων συλληφθέντων από τις γιάφκες του Χαλανδρίου και του Γαλατσίου. Επιπλέον η Εισαγγελία έκρινε θετικά το αίτημα για εντάλματα σύλληψης ακόμη έξι υπόπτων".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Γαλάζια οργή κατά Καραμανλή. Του χρεώνουν την ήττα. Σφαγή κορυφαίων στις λίστες της ΝΔ".
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι επιλογές του Κ. Καραμανλή βρίσκονται στο στόχαστρο εσωκομματικής κριτικής".

    Η ΝΙΚΗ: "Μονόδρομος η αυτοδυναμία. Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μαζί, δεν έχει κριθεί τίποτα ακόμη".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "στην τελική ευθεία για τις εκλογές βρίσκεται η χώρα. Τα επιτελεία των κομμάτων καταστρώνουν τις κινήσεις τους για τις τελευταίες ημέρες. Τα ψέματα τελειώνουν".

    PRESS time: "Καραμανλής: Να αποκαλύψουμε τις πραγματικές προθέσεις του ΠΑΣΟΚ. Παπανδρέου: Να εδραιώσουμε το αίσθημα ασφάλεια και το ρεύμα νίκης. Στο "μπαλκόνι" η τελευταία μάχη".
    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τα αναμενόμενα χτυπήματα μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, κυρίως στα προεκλογικά μπαλκόνια, στις κεντρικές πολιτικές συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μαζί με τις όποιες εξαγγελίες κυρίως για την οικονομία, αποτελούν τα όπλα των δύο μονομάχων, Καραμανλή και Παπανδρέου στην "τελευταία στροφή" πριν από την κάλπη".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Πάτρα: Να πάθουν στραπάτσο στην εκλογική μάχη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με δυνατό ΚΚΕ".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στην εκλογική μάχη η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να πάθουν στραπάτσο. Να έχουν εμφανείς απώλειες στις εργατογειτονιές, στην ύπαιθρο από τους μικροϊδιοκτήτες αγρότες, στους δρόμους που είναι τα μικρομάγαζα, στους νέους και τις γυναίκες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα".

    Σαββατιάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τα 7 κλειδιά της αυτοδυναμίας. Ανάλυση της γεωγραφίας του δικομματισμού δείχνει καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με δεδομένο το σημαντικό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, όπως καταγραφόταν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κρίσιμο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ είναι η επίτευξη της αυτοδυναμίας. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό θα παίξουν 7 περιφέρειες της χώρας, σε μερικές από τις οποίες η ΝΔ φαίνεται να χάνει την εκλογική της δύναμη. Ανάλυση του Τάκη Καφετζή".

    Η ΧΩΡΑ weekend: "Στάση πληρωμών δείχνουν οι αριθμοί. Κράχ στην οικονομία φοβούνται οι αγορές-Εκτός ελέγχου ελλείμματα , χρέος".
    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "φόβους ότι η Τεχεράνη βρίσκεται πολύ κοντά στην ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας εκφράζουν ΗΠΑ και ΕΕ, που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας πιθανής σύγκρουσης".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ιατρεία σε σχολεία. Θεσσαλονίκη- Συναγερμός για τη νέα γρίπη".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Στο ράφι τα μέτρα του Γ. Παπανδρέου. Δυσβάσταχτο για τα κρατικά ταμεία το κόστος των 3 δισ.".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ντέρμπι οι εκλογές. Πήραν φωτιά Κοζάνη και Ηράκλειο".

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Υποτονική...η ζήτηση δανείων από βιομηχανία".
    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με το "σταγονόμετρο" συνεχίστηκε η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τον Αύγουστο του 2009, με κατακόρυφη πτώση των νέων χορηγήσεων στα στεγαστικά και τα δάνεια προς τη βιομηχανία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "15 αλλαγές στους φόρους. Φοροελαφρύνσεις για εισοδήματα 12.000-30.000 ευρώ".
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "φοροελαφρύνσεις για περίπου 2.000.000 φορολογούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέσω της καθιέρωσης μιας νέα προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας και φοροαπαλλαγές για όσους κατέχουν ή μεταβιβάζουν μικρές και μεσαίες περιουσίες προβλέπει η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οικονομικό Διευθυντήριο" συγκροτούν οι 20 μεγάλοι. Διατηρούν μέχρι νεωτέρας τα πακέτα στήριξης των οικονομιών".
    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις τονωτικές "ενέσεις" τις ανά τον κόσμο οικονομίες ως την οριστική έξοδο από την ύφεση αλλά και να θέσουν αυστηρότερους κανόνες στις τράπεζες για την καλύτερη θωράκιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος εμφανίσθηκαν οι ηγέτες της "Ομάδας των Είκοσι" (G20) στη Σύνοδο Κορυφής του Πίτσμπουργκ επιτυγχάνοντας πρόοδο σε μία σειρά από καίρια ζητήματα για την πιο εύρυθμη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας".

    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "42 απαντήσεις για την 5η Οκτωβρίου. "Αυτοδυναμία για κυβέρνηση όλων των Ελλήνων".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο Γ. Παπανδρέου ανοίγει τα χαρτιά του στον "ΚτΕ" και αποκαλύπτει: πώς και με ποιους θα κυβερνήσει. Με ποια κριτήρια θα επιλέξει τους υπουργούς του. Πώς θα στελεχωθεί ο κρατικός μηχανισμός. Τι θα κάνει με φορολογία, κρατικό δανεισμό και χρέη στις τράπεζες. Με ποια συμφέροντα θα συγκρουστεί . Τι θα γίνει με τις ΔΕΚΟ που έχουν ιδιωτικοποιηθεί".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η χαμηλή ροή των δανείων σφίγγει τον κλοιό στην αγορά".
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "λιγότερα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά εκταμιεύτηκαν τον περασμένο Αύγουστο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών, η επιβράδυνση θα συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες και δεν αποκλείουν ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να πέσει κάτω από το 5%".

Δεν υπάρχουν σχόλια: