Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 30-9-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι προεκλογικές εμφανίσεις και συγκεντρώσεις των κομμάτων στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για "κρυφές ατζέντες", ελλείμματα και δανεισμό,καθώς και οι εκτιμήσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούκνερ για χαμηλή ανάπτυξη και εφαρμογή σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα 10 χρόνια.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ντιμπέιτ" με τον λαό κάνει ο πρωθυπουργός. Συζήτηση απ' ευθείας με τους πολίτες στις συνοικίες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μεγάλη συγκέντρωση και στη Λιβαδειά χθες, στο Λαύριο και τη Θεσσαλονίκη σήμερα, στη Σύρο αύριο και στην Κέρκυρα και την Αθήνα την Παρασκευή".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Οργή Πεκίνου για τα παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ στον ΟΛΠ. Έντονη δυσφορία εκδήλωσε η κινεζική κυβέρνηση στον Έλληνα πρέσβη για τυχόν αναθεώρηση της σύμβασης της COSCO".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "νέο πλήγμα κατά της αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, μετά την αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης για το θέμα του αγωγού".

Η ΑΥΓΗ: "Σε Ελλάδα και Ευρώπη, δύναμη ελπίδας η αριστερά. Συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ - Δυναμικό παρών χθες στην Αθήνα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "εδώ από την Αθήνα, από την Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι χιλιάδες νέες και νέοι του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η γενιά της μεταπολίτευσης και του αντιδικτατορικού αγώνα, οι Λαμπράκηδες, η ηρωική γενιά της Εθνικής Αντίστασης, όλοι μαζί, στέλνουμε σε ολόκληρη την Ελλάδα ένα δυνατό μήνυμα, ένα μήνυμα ελπίδας, ένα μήνυμα αισιοδοξίας".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Έρχεται καταιγίδα μετά τις εκλογές. Σκληρά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές απαιτούν οι Βρυξέλλες. Σε κατάσταση κατάρρευσης η Οικονομία και τα ασφαλιστικά Ταμεία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "καταιγίδα σκληρών μέτρων, υπό την επιστασία των Βρυξελλών και με καθολικά αναγνωρισμένο στόχο να αποφευχθεί η κατάρρευση των δημοσιονομικών δεικτών και η χρεωκοπία των ασφαλιστικών ταμείων, ακολουθεί την κάλπη της 4ης Οκτωβρίου".


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Γ. Παπανδρέου: Δεσμεύομαι για ριζικές αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η συμπρωτεύουσα επεφύλαξε χθες θριαμβευτική υποδοχή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου -τι είπε για την ανασύνταξη του κράτους, την ανάταξη της οικονομίας και την εκλογική μάχη της ερχόμενης Κυριακής".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "All messed up in PASOK. Και η μετάφραση: μαλλιά - κουβάρια στο ΠΑΣΟΚ".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αll messed up in PASOK". Τη χαρακτηριστική αυτή φράση, που σημαίνει "μαλλιά - κουβάρια στο ΠΑΣΟΚ", επέλεξε στέλεχος της Ιπποκράτους ως την καταλληλότερη για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στα "ρετιρέ" τέσσερις μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση".

ΕΘΝΟΣ: "Κοκορομαχίες και γκάφες στη ΝΔ. Κατάσταση αποσύνθεσης 4 ημέρες πριν από τις εκλογές".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πεδίο εσωκομματικού πολέμου" θυμίζει τα τελευταία 24ωρα η ΝΔ, καθώς την ηττοπάθεια την έχουν διαδεχθεί η εσωστρέφεια και οι συγκρούσεις μεταξύ υποψήφιων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι περιουσίες επιστρέφουν στους Κωνσταντινουπολίτες. Ομόφωνη καταδικαστική απόφαση της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ και με την ψήφο Τουρκάλας, για παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή των περιουσιών των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που δέσμευσαν βιαίως οι Τούρκοι, ενώ τους ομογενείς τους απέλασαν, με την ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαίωσε τους αδελφούς Φωκά οι οποίοι διεκδικούσαν την αρπαγείσα περιουσία της αδελφής τους".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Πως το ΠΑΣΟΚ νομιμοποίησε τη διαφθορά σε 12 κομπίνες. Τι λησμονεί ο Γιώργος Παπανδρέου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τι λέγει για τη διαφθορά στο "Associated Press" ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και τι λησμονεί για τη νομιμοποίηση της διαφθοράς, σε δώδεκα μεγάλες κομπίνες, από το ΠΑΣΟΚ τα χρόνια που είχε τη διακυβέρνηση της χώρας. Αναλυτικά οι κομπίνες και οι νόμοι με τις οποίες νομιμοποιήθηκαν: από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (1993-2004)".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στέγνωσε το ταμείο. Αλληλοκατηγορίες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για κρυφές ατζέντες, ελλείμματα και δανεισμό".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το Δημόσιο δηλώνει αδυναμία πληρωμών, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε δανεισμό - μαμούθ ύψους 70 δισ. ευρώ. Δεν υπολογίζονται χρέη σε δήμους, ΟΤΑ κ.ά".

ΕΣΤΙΑ: "Χαμηλότερο όριο αυτοδυναμίας. Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2007".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ρωτήθηκε ο δημιουργός του εκλογικού νόμου κ. Κ. Σκανδαλίδης τι ποσοστό απαιτείται για να λάβη το πρώτο κόμμα 151 έδρες. Και απήντησε ότι σε περίπτωση πεντακομματικής Βουλής, το όριο της αυτοδυναμίας είναι της τάξεως του 40%. Πράγματι το όριο μπορεί να φθάση και τόσο χαμηλά. Όμως αυτό θα εξαρτηθή από το συνολικό ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα τα οποία δεν θα εισέλθουν στην Βουλή".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δεκαετία αργής ανάκαμψης στην ΕΕ. Εκτιμήσεις του Γιουνκέρ για χαμηλή ανάπτυξη και εφαρμογή σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μια δεκαετία αργής ανάκαμψης, χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής περιμένει την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Η "μάχη των αριθμών" κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "διαψεύδει κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος τα περί "κρυφού" δανεισμού από πλευράς του υπουργείου Οικονομίας, σημειώνοντας ότι στη σημερινή εποχή και ειδικά στα κράτη -μέλη της ΕΕ δεν υπάρχει "κρυφός" δανεισμός. "Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές", εξήγησε".


ΤΑ ΝΕΑ: "Ζαλάδες στη ΝΔ από το ...μαύρισμα. Άλλα λένε το πρωί, άλλα το μεσημέρι".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "παραζάλη προκαλούν στη ΝΔ οι παραινέσεις Ζαγορίτη για "μαύρισμα" υποψηφίων, ενώ οι επιτελείς σε Μαξίμου και Ρηγίλλης δέχονται σκληρή κριτική για αλλεπάλληλες γκάφες, στο παρά πέντε των εκλογών".

Η ΝΙΚΗ: "Βάζει τέλος στην ασυδοσία! Οι προτάσεις του Γιώργου για δανειολήπτες και τράπεζες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "θηλιά στο λαιμό εκατομμυρίων πολιτών είναι τα χρέη προς τις τράπεζες, τα δάνεια και η αδυναμία εξόφλησής τους σε μια περίοδο που η ανεργία καλπάζει και η εργασία με ικανοποιητικές αμοιβές περιορίζεται".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σήμερα η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ. Όλοι στο Πεδίον του Άρεως απόψε στις 7.30 μ. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. "
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σήμερα στην Αθήνα χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, των μεταναστών. Σήμερα το βράδυ σηκώνουμε τα κόκκινα λάβαρα, συμμετέχοντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, για να διατρανώσουμε ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας. Έχουμε τη θέληση να βαδίσουμε το δρόμο που θα το επιβάλει με ακόμη πιο δυνατό ΚΚΕ στις εκλογές, για πιο δυνατούς ταξικούς πολιτικούς αγώνες από την επόμενη μέρα".

Η ΧΩΡΑ:"Θανάσιμα λάθη στο φίνις. Συγκλονίζεται η μεγάλη παράταξη με ενέργειες και δηλώσεις πανικού και αυτοκτονίας".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "καθώς μετρά τα θανάσιμα λάθη τα οποία εξακολουθεί να κάνει η παράταξη της ΝΔ, λίγες ημέρες πριν από την τελική αναμέτρηση στις κάλπες, βλέπει να πλησιάζουν η "μαύρη" μέρα και το δυσοίωνο για την ίδια αποτέλεσμα των εκλογών".


City Press: "Προεκλογική απόσυρση ΙΧ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε 84 εγκεκριμένα σημεία - σε 40 νομούς της χώρας- θα γίνεται από σήμερα η απόσυρση των παλιών οχημάτων, καθώς χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η σχετική κοινή υπουργική απόφαση".


Metro: "Μετωπική για έλλειμμα-δανεισμό. Νέα ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "δημοσιονομικό έλλειμμα και δανεισμός αποτέλεσαν και χθες τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ανεβάζοντας τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης, λίγα 24ωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Γ. Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη: Ούτε μια μέρα για χάσιμο. "

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ανοίγει ο δρόμος για τις ελληνικές περιουσίες. Ευρωπαϊκή απόφαση - κόλαφος για την Τουρκία".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Με στόχο την εξουσία για νέα αλλαγή. Σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους χθες ο Γ. Παπανδρέου".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Ωριμάζουν οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά πάρκα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "περισσότερες από 5.500 επενδύσεις σε μικρά φωτοβολταϊκά έχουν πάρει τον δρόμο της εγκατάστασης μετά την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής, ενώ επιπλέον 200 μεγάλες επενδύσεις , που αντιστοιχούν σε περίπου 320 MW, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης".


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στο κόκκινο ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Αδυναμία πληρωμής συντάξεων Νοεμβρίου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θ. Αμπατζόγλου ζητά από την κυβέρνηση να εγκρίνει άμεσα επιχορήγηση ύψους 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσει να καλυφθεί το κόστος για την καταβολή των συντάξεων του μηνός Νοεμβρίου. Ο διοικητής του ΟΑΕΕ με έγγραφο που απέστειλε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητά το ποσό των 232 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου καθώς και το δώρο Χριστουγέννων".

ΚΕΡΔΟΣ: "Φως στα κρυφά δάνεια. Ανεβαίνουν οι τόνοι σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών".
Η εφημερίδα γράφει ότι "παραδέχθηκε χθες η κυβέρνηση τον δανεισμό του κράτους μέσω ειδικών τίτλων, που δεν δημοσιοποιούνται και δεν περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα δανεισμού, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται "κρυφός δανεισμός". Εντούτοις δεν αποκαλύπτει το ύψος του δανεισμού αυτού που είναι βραχυπρόθεσμος και χρησιμεύει για την ταμειακή διευκόλυνση σε περιόδους που υπάρχει χρονική αναντιστοιχία μεταξύ εσόδων και εξόδων".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δεκαετία ισχνής ανάπτυξης για την οικονομία της ΕΕ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν Κλον Γιούνκερ, για τη δυναμική της ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης , τη δεκαετία 2010 έως 2020, δεδομένου ότι η μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί το 1,5%, ενώ την προηγούμενη περίοδο ήταν 2,5%".

Δεν υπάρχουν σχόλια: