Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2009

Εκδήλωση στη μνήμη του Π. Μπακογιάννη, με ομιλητές τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, και τον πρ. της Βουλής, Δ. Σιούφα   Εκδήλωση στη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη με αφορμή τα είκοσι χρόνια από την ημέρα της δολοφονίας του, οργάνωσε η ΝΔ στο Ζάππειο, με ομιλητές τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, και τον πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιούφα.


    «Είκοσι χρόνια πριν, κάποιοι πίστεψαν ότι, δολοφονώντας τον Παύλο Μπακογιάννη, θα πετύχουν πλήγμα στην εθνική συμφιλίωση. Πίστεψαν ότι οι σφαίρες θα μπορούσαν να σιγήσουν τις ιδέες. Δεν τα κατάφεραν», είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «ο Μπακογιάννης κέρδισε δίκαια το σεβασμό όλων και η δολοφονία του προκάλεσε την οργή απέναντι στους δολοφόνους».

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι «η θυσία του Παύλου Μπακογιάννη δυναμώνει τον αγώνα μας απέναντι σε κάθε φαινόμενο άσκησης βίας και τρομοκρατίας. Καμιά ανοχή στο έγκλημα, στους εχθρούς της δημοκρατίας και της ομαλότητας» και πρόσθεσε πως «η τύχη όσων εμπλέκονται, είναι προδιαγεγραμμένη. Θα συλληφθούν. Δεν θα ξεφύγουν», υπογραμμίζοντας ότι «οι αστυνομικοί μοχθούν για όλους μας, μοχθούν για την ασφάλεια των πολιτών».

    Επισήμανε πως η θυσία του Παύλου Μπακογιάννη απέδειξε ότι η δημοκρατία δεν λυγίζει από τέτοια χτυπήματα, ενώ εξήρε το ρόλο του θύματος των τρομοκρατών στην εθνική συμφιλίωση, τονίζοντας πως «οι διχασμοί που ταλάνισαν τη χώρα μας είναι ένα μακρινό κομμάτι στην ιστορία μας».

    «Ο Παύλος Μπακογιάννης εξέφραζε την πολιτική, που τολμά μπροστά στα μεγάλα, και παραμερίζει τα επιμέρους. Μεγάλο μέρος από αυτά είναι και σήμερα ζητούμενο», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που παρουσίασε ο Π. Μπακογιάννης στην τότε Ευρωπαϊκή Ενωση για την ανάπτυξη της Ευρυτανίας, το οποίο -κατά τραγική ειρωνία- εγκρίθηκε την ημέρα της δολοφονίας του.

    «Έβλεπε τη ΝΔ -είπε ο κ. Καραμανλής- ως την παράταξη που ενώνει τους Έλληνες, που παραμερίζει ο,τιδήποτε μπροστά στο εθνικό συμφέρον. Η απόφασή μας να καταθέσουμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό ζητώντας την ψήφο του, είναι έμπρακτη απόδοση τιμής στον Παύλο Μπακογιάννη».

    Κλείνοντας την ομιλία του απευθύνθηκε στα παιδιά του Παύλου Μπακογιάννη, Αλεξία και Κώστα, λέγοντάς τους, ότι πρέπει να είναι υπερήφανοι για τις παρακαταθήκες του πατέρα τους, τις οποίες -όπως είπε- οφείλουν, όπως όλοι μας, να κρατούν πάντα ζωντανές.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, είπε ότι ο Παύλος Μπακογιάννης τίμησε την ίδια τη ζωή με το λόγο και το έργο του. Τον χαρακτήρισε «εμβληματική προσωπικότητα» και τόνισε ότι η φωνή του από τα ερτζιανά του γερμανικού ραδιοφώνου, την περίοδο της χούντας, έγινε συνώνυμη με τον αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

    Ο κ. Σιούφας είπε ακόμη ότι ο Παύλος Μπακογιάννης άφησε παρακαταθήκη το σημαντικό έργο του, βοήθησε την περιοχή του να αναπτυχθεί και ανέδειξε το δρόμο της εθνικής συμφιλίωσης μετά 40 χρόνια. Πρόσθεσε δε, πως «ο Μπακογιάννης δίδαξε πως αν θέλεις να προσφέρεις στην πατρίδα, πάντα υπάρχει μια έπαλξη και μια διέξοδος».

    Καταλήγοντας επανέλαβε τα λόγια του Παύλου Μπακογιάννη ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» και κοινοποίησε ότι η Βουλή θα τον τιμήσει μέσα στο Κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες.

    Στην εκδήλωση μίλησε, επίσης, και ο νομάρχης Ευρυτανίας, Κώστας Κοντογιώργος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: