Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 25-9-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατία και οι έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών για τυχόν διασυνδέσεις τους με άλλες οργανώσεις, τα σενάρια για αυτοδυναμία ή μη του πρώτου κόμματος, η κατάσταση της οικονομίας, καθώς και η αντιπαράθεση για τα προγράμματα STAGE.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εξαρθρώνει την τρομοκρατία η Αστυνομία. Με πρώτη την Οργάνωση "Πυρήνες της Φωτιάς".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τον "αρχηγό" που τους παρείχε την τεχνογνωσία, αλλά και τα χρήματα για να προμηθεύονται τις εκρηκτικές ύλες και τον οπλισμό,
αναζητούν τώρα οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, μετά τη θεαματική σύλληψη των τεσσάρων μελών των "Πυρήνων της Φωτιάς". Αν και μέχρι στιγμής τουλάχιστον η Αστυνομία δεν κατονομάζει επίσημα την οργάνωση που "εκπροσωπούσαν" οι συλληφθέντες, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι πρόκειται για τους "Πυρήνες" καθώς όλα τα ευρήματα που εξετάζονται ήδη στα εγκληματολογικά εργαστήρια, συνηγορούν σ' αυτό".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μειράκια της "καλής" κοινωνίας οι 4 τρομοκράτες. Ηλικίας 20-21 ετών οι στρατευμένοι εμπρηστές εκκλησιών, υπουργείων, τραπεζών, πολιτικών γραφείων κ.λπ.".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής μπήκαν στην τελική ευθεία μόλις πριν από λίγες ημέρες, όταν ο βασικός ύποπτος για συμμετοχή στη τρομοκρατική οργάνωση εντοπίστηκε να ρίχνει σε κάδο απορριμμάτων υπολείμματα εκρηκτικής ύλης. Η παρακολούθησή του έφερε τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής στο σπίτι-γιάφκα του Χαλανδρίου, η οποία και τέθηκε υπό στενή παρακολούθηση".

Η ΑΥΓΗ: "Συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις Τσίπρα στη Λάρισα και στη Χαλκίδα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με εφαλτήριο την πετυχημένη εμφάνιση Τσίπρα στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, πληθαίνουν τα μηνύματα ότι αυξάνει η συσπείρωση γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι αριστεροί πολίτες συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται ισχυρή παρουσία της ριζοσπαστικής αριστεράς στη Βουλή και τους αγώνες εν όψει της επιδεινούμενης κρίσης".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στην κόψη του ξυραφιού η αυτοδυναμία ενώ ξέσπασε πόλεμος ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία. Ποιες τάσεις διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη αναμέτρηση".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε θρίλερ εξελίσσεται η αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, καθώς την ώρα που η πολιτική μάχη κορυφώνεται και η πόλωση έχει χτυπήσει "κόκκινο" όλα τα ενδεχόμενα για την μορφή και την σύσταση της νέας Βουλής είναι ανοιχτά. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και της Ρηγίλλης, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία αύξηση της συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Αφήνουν άδεια ταμεία... Στα χέρια των κυβερνώντων έσκασε η βόμβα της οικονομίας".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η "βόμβα" της οικονομίας έσκασε στα χέρια του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου καθώς οι φορολογούμενοι προχώρησαν σε "στάση πληρωμών" και οι φοροελεγκτές σε "παύση εργασιών". Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραδίδει όχι μόνο "άδεια ταμεία" και χρέη ύψους 290 δισ. ευρώ αλλά, το κυριότερο, "ξεχαρβαλωμένο" δημόσιο τομέα που δημιουργεί κάθε μήνα έλλειμμα 3 δισ. ευρώ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Οι πρασινοφρουροί ξανάρχονται! Εκβιασμοί και τραμπουκισμοί στελεχών του ΠΑΣΟΚ αναστατώνουν την κοινωνία".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ούτε οι εκκλήσεις αλλά ούτε και οι προειδοποιήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς όσους προκαλούν με τη συμπεριφορά τους στάθηκαν ικανές να ανακόψουν την "επέλαση" των νεο-πρασινοφρουρών στις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ αποτελούν, πλέον, καθημερινό φαινόμενο οι απειλές, οι εκβιασμοί και οι επιδείξεις τραμπουκισμού προς όσους δεν ανήκουν στην κάστα των φανατικών του νεο-πασοκικού συστήματος".

ΕΘΝΟΣ: "Συλλήψεις με χρονοκαθυστέρηση. Τους "ακούμπησαν" τον Αύγουστο - Τους έπιασαν προεκλογικά".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στην ανεύρεση στοιχείων που θα οδηγούν στη "Σέχτα" ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις ελπίζει η κυβέρνηση, προκειμένου να εκμεταλλευτεί πολιτικά την εξάρθρωση της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Βαρδής... βάρδος της πετρελαϊκής αγοράς. Η αναγγελία εξαγοράς της Shell από την AVIN αποτελεί όαση στην αγορά που μαστίζεται από απολύσεις και λουκέτα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σημαντικές ανακατατάξεις στη λιανική αγορά των καυσίμων επιφέρει η απόκτηση από τη Motor Oil του δικτύου των πρατηρίων καυσίμων της Shell, καθώς και μιας σειράς περιουσιακών στοιχείων της πολυεθνικής εταιρίας στη χώρα μας, έναντι τμήματος 219,1 εκατ. ευρώ. Το deal δίνει αισιοδοξία στην ελληνική αγορά και αποδεικνύει πως η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί με μεγάλες επενδύσεις να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό τέλμα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Το μανιφέστο Μεϊμαράκη για τη μεγάλη ανατροπή. Γιατί υποστηρίζει ότι διεκόπη βιαίως η θητεία της Κυβέρνησης".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ψέματα με θύματα. Έκθετος ο πρωθυπουργός - Παράνομος ο τέως διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Βερναδάκης".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στον αέρα βρίσκεται τόσο το προεκλογικό stage του ΟΑΕΔ όσο και η αξιοπιστία Καραμανλή σχετικά με τη χρηματοδότηση των προσλήψεων και με θύματα τους πολίτες καθώς ο πρωθυπουργός επιχείρησε να τους εξαπατήσει προεκλογικά. Όπως αποδεικνύεται τουλάχιστον 7.000 άνεργοι προσελήφθησαν παράνομα, αφού οι τοποθετήσεις συνεχίζονταν και μετά την προκήρυξη των εκλογών, ενώ έπρεπε να "παγώσει" κάθε διαδικασία μια και τα κονδύλια δεν είναι κοινοτικά".

ΕΣΤΙΑ: "Γιατί καταρρέουν τα δημόσια έσοδα. Τεράστιο λάθος η αύξησις των φόρων".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στην Ελλάδα η φορολογική πολιτική στηρίζεται σε λάθος βάση. Είμαστε το μόνο ίσως κράτος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όπου εξαγγέλλονται ή επιβάλλονται φόροι χωρίς να έχη μελετηθή ποιά θα είναι η απόδοσίς τους και η εν γένει επίπτωσίς τους στην οικονομία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στους "Πυρήνες της Φωτιάς" οι τέσσερις συλληφθέντες. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πρόσωπο "κλειδί" για την περαιτέρω πορεία των ερευνών αποτελεί 35χρονος παλιός του "χώρου" που συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβαρυντικά στοιχεία έχουν προκύψει και για άλλα άτομα τα ονόματα των οποίων αναμένεται να συμπεριληφθούν στη δικογραφία που θα αποσταλεί στον εισαγγελέα. Η "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" ξεκίνησε τη δράση της τον Ιανουάριο του 2008 και έκτοτε έχει καταφέρει δεκάδες "χτυπήματα".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Αγγίζουν" τη νέα γενιά τρομοκρατών μετά τις εφόδους σε σπίτια σε Χαλάνδρι-Γαλάτσι".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "για την υπόθεση της νέας γενιάς τρομοκρατών επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει η Αστυνομία μετά την έφοδο που πραγματοποίησε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε σπίτι στο Χαλάνδρι, το οποίο αποδείχθηκε γιάφκα. Πρόκειται για μονοκατοικία στην οδό 25ης Μαρτίου, την οποία η Αστυνομία παρακολουθούσε από καιρό, ωστόσο το πράσινο φως για την έφοδο δόθηκε την Τετάρτη μετά την έκρηξη στο διαμέρισμα του Γεράσιμου Αρσένη και της Λούκας Κατσέλη στην οδό Τσακάλωφ, στο Κολωνάκι".


ΤΑ ΝΕΑ: "Έλλειμμα σοκ αφήνει πίσω η ΝΔ. Οι αριθμοί που κρύβει ο Παπαθανασίου".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "η πραγματική κατάσταση της οικονομίας την οποία επιμελώς αρνείται να αποκαλύψει η κυβέρνηση της ΝΔ προκαλεί έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουν, η οικονομική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που θέλει να δείξει η κυβέρνηση. Κοινοτικές πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες κάνουν λόγο για τη χειρότερη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ποτέ η ελληνική οικονομία, που απειλεί τη δυνατότητα παραμονής της στον λεγόμενο σκληρό πυρήνα της Ένωσης".

Η ΝΙΚΗ: "Ημέρες του '81 ζει η Ελλάδα! Ηγέτης μακράς πνοής ο Γιώργος, φέρνει και πάλι την ελπίδα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής που διασύρουν την πολιτική ζωή στην Ελλάδα και απαξιώνουν στα μάτια της κοινής γνώμης τα κόμματα δεν αποτελούν γέννημα- θρέμμα της εποχής κι αυτό το γνωρίζει θαυμάσια ο πολιτικός , επιχειρηματικός και εκδοτικός χώρος".

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Νέο μοντέλο κυβέρνησης. Οι 15 αλλαγές που ετοιμάζει ο Γιώργος. Στην τελική ευθεία για την 4η Οκτωβρίου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "νέο μοντέλο διακυβέρνησης του τόπου έχει στο πρόγραμμά του ο Γιώργος Παπανδρέου, εφόσον την 5η Οκτωβρίου λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Συγχωνεύσεις υπουργείων και μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ένα στο άλλο περιλαμβάνει το σχέδιο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ , το οποίο είναι έτοιμο και απόκειται στο πρώτο συρτάρι του γραφείου του".


ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Σε κλοιό "Σέχτα Επαναστατών" και "Επαναστατικός Αγώνας".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η Αντιτρομοκρατική επεκτείνει τις έρευνές της στον κύκλο δέκα υπόπτων οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με τον εκτελεστικό βραχίονα των δύο τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι αξιωματικοί είναι σχεδόν σίγουροι πως οι συλληφθέντες οι οποίοι οδηγούνται στον εισαγγελέα, αποτελούν ενεργά μέλη της οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Βάλτε θηλιά σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με ισχυρό ΚΚΕ και στις εκλογές".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μια κοινωνία μπορεί να ζήσει χωρίς καπιταλιστές, αλλά όχι χωρίς εργαζόμενους. Γι αυτό λέμε στους εργαζόμενους: ελάτε στο ΚΚΕ και ας διαφωνείτε. Η θέση μας ότι τα πάντα ανήκουν στον λαό, βοηθά το ΚΚΕ να λέει "όχι" στη Συνθήκη του Μάαστριχ, να λέει "όχι" στην άνοδο των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, να λέει να καταργηθούν οι επιχειρήσεις στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας, να λέει δωρεάν κοινωνικές παροχές σήμερα στο λαό".

Η ΣΦΗΝΑ: "Οι μικροί "βγάζουν" κυβέρνηση. "Τσιμπάνε" ψήφους Οικολόγοι - ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν θρίλερ την αυτοδυναμία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "εάν το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή- για παράδειγμα οι "Οικολόγοι- Πράσινοι"- είναι πάνω από το 5% τότε το ΠΑΣΟΚ κερδίζει αυτοδυναμία ακόμη κι αν χάσει όλες τις μονοεδρικές (πράγμα βέβαια...απίθανο, καθώς δείχνει η διαφορά του από τη ΝΔ να έχει "παγιωθεί" πάνω από πέντε μονάδες)! Εάν τελικά το ΠΑΣΟΚ κινηθεί γύρω στο 41,5%-42,5% (όπως έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις) τότε και με τον ΣΥΡΙΖΑ εντός της Βουλής (λίγο κάτω από το 4%) πάλι το ΠΑΣΟΚ κατακτά την αυτοδυναμία με 153-156 έδρες!"

Η ΧΩΡΑ: "New York, New York. Ποιους είδε ο Παπανδρέου στο ταξίδι - αστραπή στα Ηνωμένα Έθνη".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με μια θερμή χειραψία και τις ευχές για "επιτυχία" στις εκλογές του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον προς τον Γ. Παπανδρέου επισφραγίστηκε ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων ΗΠΑ- Ελλάδας. Δίνοντας οι δύο άντρες τα χέρια, έδωσαν νέα δυναμική στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και αυτό είναι κάτι το οποίο επιθυμούν και οι ΗΠΑ".

City Press: "Οι "μικροί" κρίνουν τη διαφορά".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σωσίβιο" στα μικρά κόμματα αναζητά η ΝΔ για να δυσκολευτεί το ΠΑΣΟΚ στην κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Γιατί όσο πιο πολυκομματική είναι η επόμενη Βουλή τόσο θα ανεβαίνει και ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. Από την άλλη μεριά, στην Ιπποκράτους επενδύουν στην ελπίδα ότι ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι δεν θα πάρουν τελικά το εισιτήριο του 3% για να αποκτήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, πιέζοντας προς τα κάτω τα όρια του ποσοστού που θα απαιτείται για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης".


Metro: "Ρίχνουν στη μάχη όλα τα όπλα. Προετοιμασίες στα κομματικά επιτελεία για την κρίσιμη τελευταία προεκλογική εβδομάδα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τη μεγάλη επίθεση που θα "ξεδιπλώσουν" τα κόμματα την επόμενη εβδομάδα, τελευταία προεκλογική , σχεδιάζουν πυρετωδώς τα επιτελεία των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο σχεδιασμός δείχνει ότι τα κόμματα θα ρίξουν στη μάχη όλα τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "106 νέα σχολεία στη Θεσσαλονίκη. Εκρηκτική κατάσταση από τις ελλείψεις".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Βαθιά το χέρι στην τσέπη για τους οδηγούς από το 2010".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Πάρκα σε Μηχανιώνα- Επανωμή. Σχεδιάζονται τρία περιβαλλοντικά τόξα".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Δημιουργία δύο πόλων στην εμπορία καυσίμων".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "νέο σκηνικό διαμορφώνεται στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών μετά την ανακοίνωσης της από μακρού αναμενόμενης συμφωνίας εξαγοράς των εμπορικών δραστηριοτήτων της πολυεθνικής Shell από τον ελληνικό όμιλο Βαρδινογιάννη".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέα Γιάλτα για τις αγορές. Το G20 αλλάζει τους κανόνες εποπτείας".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πολλά χάσματα καλούνται να γεφυρώσουν οι ηγέτες της G20 στη σύνοδό τους που ξεκίνησε χθες στο Πίτσμπουργκ, με τις διαπραγματεύσεις για τη νέα τάξη πραγμάτων στην οικονομία να προδιαγράφονται σκληρές και δύσκολες".

ΚΕΡΔΟΣ: "Αναιμικές οι εισπράξεις από ΕΤΑΚ και κεφαλικό φόρο. Απρόθυμοι να πληρώσουν εμφανίζονται οι οφειλέτες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "τη στιγμή που η αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων για το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, τα έσοδα του Δημοσίου από τις δύο αυτές πηγές είναι αναιμικά και μακριά από τις συντηρητικότερες προβλέψεις. Τα βεβαιωθέντα έσοδα από το ΕΤΑΚ φυσικών προσώπων για το 2008 να μην ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, τα δε εισπραχθέντα μόλις και μετά βίας φτάνουν το 25% των βεβαιωθέντων".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πανευρωπαϊκό διαβατήριο για τις αγορές μετοχών".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ενιαίο ευρωπαϊκό "διαβατήριο" για την εισαγωγή τίτλων μιας εταιρείας σε οργανωμένη αγορά οποιασδήποτε χώρας προβλέπει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της οδηγίας περί ενημερωτικού δελτίου. Συγκεκριμένα μια από τις καινοτομίες της πρότασης είναι η καθιέρωση ενός "μηχανισμού διαβατηρίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: