Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009

Ομιλία του Πρωθυπουργού & Προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή στη Ρόδο


Ροδίτισσες και Ροδίτες, Δωδεκανήσιοι,


Tο Αιγαίο συμπαρατάσσεται σήμερα στην πανστρατιά της νίκης. Και αυτή η απόφαση, η δική σας απόφαση, είναι καθοριστικής σημασίας. Η φωνή σας είναι δυνατή. Μεταδώστε την παντού! Είναι η δυνατή προέκταση του μηνύματος που έρχεται από τη Μακεδονία, από την Κεντρική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο, από την Κρήτη.

Αποδεικνύετε, σήμερα, ότι έκαναν λάθος όσοι έσπευσαν να προκαταλάβουν την απόφαση των Ελλήνων. Τα δεδομένα άλλαξαν. Τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Με την κινητοποίηση όλων. Με τη συστράτευση όλων. Η νίκη είναι, πια, στα δικά μας χέρια. Την Κυριακή κανένας να μη λείψει.
 Απευθυνθείτε σε κάθε πολίτη: Στο φίλο, το συγγενή, το συνάδελφο. Οι εκλογές αυτές κρίνουν την εξέλιξη της Οικονομίας μας. Διαμορφώνουν το αύριο του Τόπου μας. Καθορίζουν το μέλλον των παιδιών μας.

Σ΄ αυτές τις εκλογές δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν δρόμοι τόσο διαφορετικοί απ’ αυτούς που προτείνουμε εμείς και το ΠΑΣΟΚ. Η οικονομική πολιτική που προτείνουμε είναι συγκεκριμένη, παρουσιάζεται με ανοιχτά χαρτιά. Με τα αναγκαία δύσκολα μέτρα που χρειάζεται ο τόπος. Μέτρα, που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και διασφαλίζουν την ελπίδα. Αντίθετα, η οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι πιο αόριστη παρά ποτέ. Κρύβεται κάτω από κλειστά χαρτιά. Περιέχει μόνο παροχές, ευχολόγια και ούτε ένα αναγκαίο μέτρο. Αντί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, θα τις μεγαλώσει. Θα απομακρύνει την ελπίδα, διότι οδηγεί μόνο σε αδιέξοδα.

Ροδίτισσες και Ροδίτες,

Στις δύσκολες αυτές ώρες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Χώρα χρειάζεται συγκροτημένο σχέδιο. Χρειάζεται στέρεα βήματα. Χρειάζεται δύναμη για δύσκολες αποφάσεις. Γνωρίζουμε όλοι τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας. Ξέρουμε τις δομικές αδυναμίες της Οικονομίας μας. Έχουμε το Σχέδιο για την αντιμετώπισή τους. Έχουμε, πάνω από όλα, τη θέληση να προχωρήσουμε μπροστά! Έχουμε την αποφασιστικότητα, που απαιτούν οι καιροί. Δεν παίζουμε μπροστά σε μια τέτοια παγκόσμια θύελλα. Δεν παίζουμε με το μέλλον του Τόπου. Δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας. Πάνω από όλα βάζουμε το συλλογικό καλό. Πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον.

Ροδίτισσες και Ροδίτες,

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης επηρέασαν και επηρεάζουν σοβαρά τα οικονομικά του Κράτους, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων. Επηρέασαν, πρώτ’ απ’ όλα, τους εξωγενείς τομείς της Οικονομίας μας: Τον Τουρισμό, τις εξαγωγές, τη Ναυτιλία. Εσείς εδώ ξέρετε πολύ καλά την αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή είναι η πιο ισχυρή απάντηση στους έωλους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ. Είναι η έμπρακτη διάψευση της πιο ανεύθυνης προπαγάνδας. Είναι διάψευση των ρηχών και ανεύθυνων ισχυρισμών ότι η κρίση είναι, τάχα, ζήτημα εσωτερικής πολιτικής. Αυτό και μόνο, αποδεικνύει την κομματική εμπάθεια του ΠΑΣΟΚ. Την εμπάθεια που δεν του επιτρέπει ούτε να δει, ούτε να κατανοήσει, ούτε, προπάντων, να αντιμετωπίσει τα πραγματικά, τα υπαρκτά προβλήματα. Η αλήθεια αυτή ήταν φανερή από την αρχή. Την ώρα που εμείς βάζαμε σε εφαρμογή δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, το ΠΑΣΟΚ δεν έβλεπε καμιά κρίση.

Είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη, που εγγυηθήκαμε όλες τις καταθέσεις. Είμαστε από τους πρώτους, που πήραμε πρόσθετα μέτρα για τους δανειολήπτες. Από τον περασμένο Δεκέμβρη, προχωρήσαμε σε στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος μας:

- Εγγυημένα δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ σε τουριστικές επιχειρήσεις.


- Μείωση του ΕΤΑΚ και του τέλους παρεπιδημούντων.


- Λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων.

- Αύξηση κατά 50% των δαπανών για τη διεθνή προβολή της Χώρας.

- Μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα Απασχόλησης, για την πρόσληψη εποχιακά εργαζόμενων από ξενοδοχειακές μονάδες.


- Αυξημένα, σχεδόν κατά 50%, προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.


Ήταν μια ακόμη επιλογή ευθύνης! Επιλογή που απέτρεψε δυσμενέστερες επιπτώσεις. Τα νησιά μας, ολόκληρη η Χώρα, είχαν, στο διάστημα αυτό, ουσιαστική στήριξη. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να περιορίσουμε τις συνέπειες στον Τουρισμό. Τα γεγονότα μιλούν μόνα τους. Σήμερα, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα στον Τουρισμό θα είναι πλέον διαρκώς καλύτερα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα πρώτα μηνύματα για την οικονομική ανάκαμψη αφορούν στην Τουριστική Βιομηχανία. Η Ελλάδα είναι πανέτοιμη για μια νέα τουριστική δυναμική.

Ο Τουρισμός ήταν -και είναι- μία από τις πρώτες προτεραιότητες της πολιτικής μας. Η αλήθεια αυτή επιβεβαιώνεται καθημερινά, εδώ, στα Δωδεκάνησα. Εσείς, άλλωστε, δίνετε ισχυρό παράδειγμα σ’ ολόκληρη τη Χώρα. Η αλήθεια είναι ότι έγιναν ως τώρα πολλά και δρομολογήθηκαν ακόμη περισσότερα:

- Το 80% των κοινοτικών πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου κατευθύνεται στην Περιφέρεια.

- Δημιουργούνται σύγχρονες υποδομές σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

- Εκσυγχρονίζονται περιφερειακά αεροδρόμια και περιφερικά λιμάνια.


- Αξιοποιείται η ακίνητη τουριστική περιουσία.


- Απλοποιούνται οι διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων.


- Οι επενδυτές έχουν τώρα στη διάθεσή τους και τον Ολοκληρωμένο Χωροταξικό Σχεδιασμό, με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Κάθε επενδυτής ξέρει πού και πώς μπορεί να δραστηριοποιηθεί.


- Διευκολύνεται έτσι η επενδυτική πρωτοβουλία.

- Εξασφαλίζεται απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον.

- Ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μας.

- Προάγεται η ισόρροπη και αειφόρος τουριστική ανάπτυξη, σύμφωνα με τις φυσικές, τις πολιτιστικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

- Μπαίνουν, ταυτόχρονα, συγκεκριμένοι όροι και αυστηρές προϋποθέσεις για σύνθετες και ολοκληρωμένες τουριστικές υποδομές μικτής χρήσης. Η αλήθεια δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν. Η Ελλάδα απέκτησε, επιτέλους, δομές που της στερούσαν το παρελθόν.

Φίλες και φίλοι,

Το ίδιο εμφανής είναι και η στήριξη που δώσαμε στις τοπικές κοινωνίες για να αποκτήσουν σύγχρονες αναπτυξιακές και κοινωνικές υποδομές. Εδώ, στη Ρόδο, κατασκευάστηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για την ποιότητα ζωής και τον Τουρισμό. Το φράγμα Γαδουρά για την ύδρευση όλου του νησιού, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διπλασιάστηκαν και της Νομαρχιακής πενταπλασιάστηκαν. Εδώ, στα Δωδεκάνησα, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» έργα και μελέτες, που προσεγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ. Από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Νοτίου Αιγαίου, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, χρηματοδοτήθηκαν πάνω από 700 έργα, με 700 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στ’ άλλα:

- Έγιναν έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού σε 12 αεροδρόμια και 15 λιμάνια, ανάμεσα στα οποία, το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Ρόδου.

- Κατασκευάστηκαν ή βελτιώθηκαν τοπικά οδικά δίκτυα, ανάμεσα στα οποία η Εθνική Οδός προς τη Λίνδο και η περιμετρική της πόλης.

Έγιναν σημαντικές βελτιώσεις στις υποδομές της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας.

Σημειώνω ξεχωριστά...


- τα έργα βιολογικών καθαρισμών.


- Τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.

- Τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων σ’ ολόκληρη την Περιφέρεια.

Αναπτύξαμε δράσεις και προωθήσαμε σημαντικά έργα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου:

- Κατασκευή φραγμάτων.

- Αξιοποίηση λιμνοδεξαμενών.

- Επέκταση δικτύων άρδευσης.


- Δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων.

- Οι κοινοτικές επιδοτήσεις στους αγρότες, στην προηγούμενη τριετία, ξεπέρασαν τα 50 εκ. ευρώ.


- Υποστηρίχθηκαν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της Αλιείας, τη μεταποίηση, την οικοτεχνία, τη βιοτεχνία, τον αγροτουρισμό.

- Καλύψαμε με 1,7 εκ. ευρώ τις ζημιές που προκλήθηκαν, το 2008, σε καλλιέργειες σιτηρών και σε ελαιόδεντρα. Αποδείξαμε, με έργα, ότι είμαστε δίπλα στον πρωτογενή τομέα, δίπλα στους αγρότες μας.


Θέλω, ακόμη, να υπογραμμίσω ότι δρομολογήσαμε την εφαρμογή Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου. Συλλέξαμε τις προτάσεις των τοπικών φορέων και ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες για τη χρηματοδότησή τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και το λέω αυτό για να θυμίσω ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη.


Φίλες και φίλοι,

Τα Δωδεκάνησα αποτελούν σήμερα τα εξωτερικά ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα από τα περάσματα στην ελπίδα για χιλιάδες απελπισμένους συνανθρώπους μας. Η Ελλάδα, ως ενδιάμεσος σταθμός για την Ευρώπη, αντιμετωπίζει άμεσα το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν είναι δυνατόν να το σηκώσει μόνη της καμία χώρα. Παρουσίασα με ξεκάθαρο τρόπο το θέμα αυτό σε όλους τους ηγέτες της Ένωσης.

Ζήτησα να δεχθούν το αυτονόητο:

- Δίκαιη κατανομή βαρών.

- Έμπρακτη αλληλεγγύη.

- Συγκεκριμένα μέτρα.

Ζητήσαμε και πετύχαμε να υιοθετηθούν από τους εταίρους μας:

- Η ενίσχυση του ρόλου της FROΝΤEX για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.

- Η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης παράνομων μεταναστών.


- Η επίσπευση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών αυτών.

Πετύχαμε να καταγραφούν σαφώς στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Ιουνίου οι υποχρεώσεις της Τουρκίας. Και οι υποχρεώσεις αυτές δεν μπορεί, πλέον, να αγνοούνται. Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θωρακίζει πλέον τα σύνορά μας, είναι αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο σεβασμός του είναι ουσιώδης προϋπόθεση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.


Ροδίτισσες και Ροδίτες,

Τα μεγάλα προβλήματα που αναδεικνύει η διεθνής οικονομική κρίση απαιτούν συγκροτημένο σχέδιο. Απαιτούν συστηματική προσπάθεια! Απαιτούν αποφασιστικότητα, στιβαρότητα, υπευθυνότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη...

- να περιορίσουμε τις δαπάνες του Δημοσίου.

- Να κερδίσουμε τον πόλεμο απέναντι στη φοροδιαφυγή.

- Να τολμήσουμε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές.


Μόνο έτσι μπορούμε να περιορίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για μακροχρόνια ανάπτυξη. Μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε, γρήγορα, σίγουρα, σταθερά, σ’ ένα καλύτερο αύριο. Η προσπάθεια αυτή έχει τεράστια εθνική σημασία. Μας αφορά όλους και όλες. Αφορά κάθε επιχειρηματία, κάθε επαγγελματία, κάθε εργαζόμενο. Αφορά το κοινό μας μέλλον.

Γι’ αυτό ακριβώς επιβάλλεται...

- να λέμε στους πολίτες όλη την αλήθεια.

- Να επισημαίνουμε τις δυσκολίες!

- Να μην υποκύπτουμε στις ψευδαισθήσεις ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις.


Σε τόσο κρίσιμες στιγμές, ισχύει μία και μοναδική αλήθεια: Ο Τόπος δεν έχει περιθώρια λαϊκισμού. Δεν έχει περιθώρια ανευθυνότητας. Δεν έχει περιθώρια για εύκολες συνταγές. Όλα αυτά είναι συνώνυμα του κινδύνου. Είναι συνώνυμα των αδιεξόδων.

Φίλες και φίλοι,

Την Κυριακή που έρχεται αποφασίζουμε για τον Τόπο μας! Για την πορεία της Οικονομίας μας! Αποφασίζουμε για τη δουλειά μας! Αποφασίζουμε για την οικογένεια μας! Για το μέλλον των παιδιών μας. Αποφασίζουμε για ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από τη διεθνή οικονομική κρίση.

Επιλέγουμε την αλήθεια! Γιατί δείχνει το σωστό δρόμο. Θέλουμε να ξέρουν όλοι οι πολίτες πού πατάμε! Γιατί μόνο έτσι θα φτάσουμε, με σιγουριά, στο σκοπό μας. Στηρίζουμε τις ελπίδες μας σε γερές, σε στέρεες βάσεις. Σε συγκεκριμένα μέτρα! Σε συγκεκριμένους χρόνους. Το σχέδιό μας εγγυάται ασφαλή έξοδο από την κρίση. Οδηγεί τη Χώρα στο δρόμο της μακροχρόνιας ανάπτυξης.

Έχετε τη δύναμη να πάρετε τις εξελίξεις στα χέρια σας. Έχετε το πάθος που οδηγεί τη Χώρα ολοένα και πιο ψηλά. Στείλτε το μήνυμά μας παντού: Συμμετοχή. Συστράτευση. Συσπείρωση. Καμία ψήφος χαμένη. Καμιά ψήφος χαρισμένη. Είμαι και θα είμαι μαζί σας στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Όλες παρούσες. Όλοι παρόντες. Μπορούμε να νικήσουμε:

- Να νικήσουμε το λαϊκισμό.

- Να νικήσουμε τις παροχές χωρίς αντίκρισμα.

- Να νικήσουμε τους κινδύνους μιας ανεύθυνης πολιτικής. Θα νικήσουμε, αρκεί να είμαστε όλες και όλοι μαζί.

- Η νίκη αυτή είναι στα δικά μας χέρια. Η νίκη αυτή μας ανήκει. Καλή δύναμη σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: