Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη Μυτιλήνη


Πολίτες της Μυτιλήνης,


Πολίτες των νησιών του Αρχιπελάγους, η συμμετοχή σας απόψε εδώ στέλνει, σ’ ολόκληρη τη Χώρα, μήνυμα σιγουριάς. Μήνυμα αισιοδοξίας. Μήνυμα νίκης. Και από εδώ -και από το Β. Αιγαίο- η φωνή της ευθύνης φτάνει παντού.

Η φωνή σας είναι δυνατή απάντηση στο λαϊκισμό. Στις κούφιες υποσχέσεις. Στις αντιφάσεις. Είναι απάντηση στον επικίνδυνο δρόμο του αβέβαιου και του άγνωστου. Η φωνή σας είναι το μεγάλο «ναι» στην Παράταξη της ευθύνης. Είναι το θεμέλιο στην αισιόδοξη προοπτική του 2011. Είναι έκφραση της απόφασής σας να μεταβάλουμε τη διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία.Στην πορεία αυτή, μόνη μου δύναμη είναι η εμπιστοσύνη σας. Είναι αμοιβαία η σχέση αυτή. Θέλω να ξέρετε ότι σας εμπιστεύομαι. Εμπιστεύομαι την ωριμότητα των Ελλήνων. Εμπιστεύομαι την ωριμότητα των Αιγαιοπελαγιτών.

Φίλες και φίλοι,

Η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Η επόμενη περίοδος είναι καθοριστικής σημασίας για τα εθνικά μας ζητήματα:

- Την εκκρεμότητα της ονομασίας των Σκοπίων.

- Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

- Το Κυπριακό.

Η επόμενη περίοδος είναι, προπάντων, εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη της Οικονομίας μας:

- Κρίνεται η δυνατότητά μας να περιορίσουμε τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης.

- Κρίνεται η αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε χρόνιες αγκυλώσεις.

- Κρίνεται η ικανότητά μας να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα.


Οι δυσκολίες στο δρόμο μπροστά μας είναι πολλές. Και οι δυσκολίες δεν αντιμετωπίζονται με ευχάριστες αποφάσεις! Δεν αντιμετωπίζονται χωρίς σχέδιο. Δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια.

Με μια φράση: Το ΠΑΣΟΚ δεν αναζητά πραγματικές λύσεις στα προβλήματα του Τόπου. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η εξουσία. Αυτά που υπόσχονται δεν γίνονται. Αυτά που ακούγονται από το ΠΑΣΟΚ δεν οδηγούν σε λύσεις. Οδηγούν σε αδιέξοδα. Αδιέξοδα για την Οικονομία. Αδιέξοδα που θα κοστίσουν ακριβά για την χώρα.

Φίλες και φίλοι,

Από εδώ, από την ακριτική Λέσβο, θέλω σήμερα να επαναλάβω ένα ειλικρινές μήνυμα στη γειτονική Τουρκία: Υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Η θέση μας είναι σταθερή και ξεκάθαρη. Συμπυκνώνεται σε μια και μόνο φράση: «Πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη». Θέλουμε στα ανατολικά μας σύνορα μια χώρα που υιοθετεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό είναι το συμφέρον, τόσο για το λαό της, όσο και για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Αυτή είναι και η δέσμευσή της προς την Ευρώπη. Και στη δέσμευση αυτή υποχρεούται να ανταποκρίνεται έμπρακτα.


Υποχρεούται να πάψει, επιτέλους, να καλύπτει σύγχρονους δουλέμπορους. Να σεβαστεί τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001, για τους παράνομους μετανάστες. Να ανταποκριθεί στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Υποχρεούται, προπάντων, να συμβάλει ουσιαστικά σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση που να γκρεμίζει το τελευταίο τείχος που απέμεινε σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Για μια ακόμη φορά, από εδώ, από τη Μυτιλήνη, επαναλαμβάνω ρητά και ξεκάθαρα: Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει. Και δεν πρόκειται να αλλάξει. Ούτε με παραβάσεις, ούτε με παραβιάσεις, ούτε με οποιεσδήποτε άλλες προκλήσεις. Δεν παζαρεύουμε κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν εγκαταλείπουμε τα δίκαιά μας. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε τίποτα.

Νεοδημοκράτισσες, Νεοδημοκράτες,

Στα πεντέμισι χρόνια που πέρασαν, πετύχαμε πολλά και σημαντικά αποτελέσματα. Βεβαίως, μένουν πολλά να γίνουν ακόμα. Κανένας όμως δεν μπορεί να αμφισβητεί το έργο μας. Τολμούμε τη σύγκριση. Σε όλους τους τομείς. Απαντήστε με σιγουριά σ’ εκείνους που επενδύουν στην ισοπέδωση. Απαντήστε με την ψήφο σας στο μηδενισμό. Απαντήστε με την αλήθεια του έργου μας, στους εκφραστές της αντίδρασης.

Στα πεντέμισι χρόνια που πέρασαν, η Λέσβος, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έκαναν σημαντικά βήματα μπροστά. Ολόκληρη η Ακριτική Ελλάδα βγήκε από την εγκατάλειψη του παρελθόντος.

· Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Β. Αιγαίου εντάχθηκαν 650 έργα, με δημόσια δαπάνη 700 εκ. ευρώ.

· Έγιναν -και γίνονται- σημαντικά έργα υποδομής:

- Η Βόρεια Παράκαμψη της Μυτιλήνης.

- Ο δρόμος προς τη Λάρσο.

· Οι παρεμβάσεις στη Μαρίνα Μυτιλήνης και τα λιμάνια των γειτονικών νησιών.

Στο χώρο της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, υπογραμμίζω:

- Τη λειτουργία ενός ακόμη Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

- Τη δημοπράτηση του Κέντρου Πολιτισμού, εδώ στη Λέσβο.

- Τη δημιουργία του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας.

- Την ανάδειξη του προϊστορικού οικισμού της Θερμής.

Στον τομέα της Υγείας, έγιναν παρεμβάσεις επέκτασης και εκσυγχρονισμού στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον:

· Αποκαθίστανται, σταδιακά, οι χωματερές και αποκτούν τα νησιά του Β. Αιγαίου

Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

· Κατασκευάστηκαν έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού.

· Φράγματα και ταμιευτήρες νερού…στο Μαραθόκαμπο, τους Μυτιληνιούς, την Ερεσό, το Πλωμάρι.

· Ολοκληρώνονται μελέτες για νέα φράγματα, καθώς και ειδική μελέτη για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων.

· Τα νησιά μας, όπως και ολόκληρη η Χώρα, έχουν πλέον ως βασικό εργαλείο αειφόρου ανάπτυξης τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό.

· Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στο Β. Αιγαίο, φτάσαμε την επιχορήγηση του Αναπτυξιακού Νόμου προς τις μικρές επιχειρήσεις στο 60% της επένδυσης. Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

· Στηρίζουμε παράλληλα τους αγρότες μας να μείνουν στη γη τους, να παράγουν και να προοδεύουν.

- Καλύψαμε, φέτος, με 8,5 εκ. ευρώ τις ζημιές που προκλήθηκαν πέρσι στην αγροτική παραγωγή του νησιού.

- Χορηγήσαμε άτοκο δάνειο 740 χιλ. ευρώ σε συνεταιριστικές οργανώσεις του Νομού σας για την απορρόφηση του σταφυλιού.

Υποστηρίζουμε τις υδατοκαλλιέργειες, τη μεταποίηση και την προώθηση των αλιευμάτων.


- Δημιουργούμε αλιευτικά καταφύγια.

· Σχεδιάσαμε και δρομολογήσαμε νέες δράσεις για το επόμενο διάστημα. Στη νέα προγραμματική περίοδο, το 80% των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου κατευθύνεται στην ελληνική Περιφέρεια.

· Το Αιγαίο κάνει περήφανη την Ελλάδα σ’ ολόκληρο τον Κόσμο. Τα νησιά μας είναι δύναμη ανάπτυξης και προόδου.

Περήφανοι Ακρίτες,

Θέλω, στο σημείο αυτό, να κάνω μια ειδική αναφορά στον Αη Στράτη. Απεικονίζονται εδώ τρεις κρίσιμες διαστάσεις της πολιτικής μας. Πρώτον: Ο Αη Στράτης γίνεται το πρώτο «πράσινο» νησί της Χώρας, πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη. Σύντομα θα χρησιμοποιεί ενέργεια αποκλειστικά και μόνο από Ανανεώσιμες Πηγές. Μετεξελίσσεται, έτσι, σε πεδίο έρευνας, δοκιμών και ανάπτυξης των «πράσινων τεχνολογιών». Δεύτερον: Ο Αη Στράτης εντάχθηκε, για πρώτη φορά, στο σχεδιασμό στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ. Είναι μια ουσιαστική επιτυχία της εθνικής μας πολιτικής. Είναι απόδειξη της σοβαρότητας και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής μας. Και Τρίτον: Ήρθα ο ίδιος στον Αη Στράτη, τον Ιούλιο του 2005, και δρομολογήσαμε την ίδρυση του Μουσείου Δημοκρατίας. Δημιουργήσαμε ένα Μουσείο-σύμβολο στους αγώνες για τη Δημοκρατία. Σύμβολο εθνικής ενότητας και ομοψυχίας.

Όλα αυτά αποτελούν χειροπιαστά δείγματα της πολιτικής μας. Είναι έργα που άνοιξαν νέους δρόμους στην πορεία της Πατρίδας μας. Δρόμους, για τους οποίους είμαστε περήφανοι.

Φίλες και φίλοι,

Η παγκόσμια οικονομική κρίση φέρνει την Πατρίδα μας μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Καταθέσαμε, για την αντιμετώπισή της, ρεαλιστικό σχέδιο σε τρεις άξονες:

- Τον αυστηρό έλεγχο των δημόσιων δαπανών.

- Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

- Την προώθηση ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών. Είπα όλη την αλήθεια και ανέπτυξα τις δύσκολες πολιτικές, τα δύσκολα μέτρα που χρειάζονται. Ήξερα -και ξέρω πολύ καλά- ότι ο δρόμος που επέλεξα είναι ανηφορικός. Είναι δύσκολος! Δεν είχα όμως και δεν έχω κανένα απολύτως δίλημμα. Αυτή είναι η επιλογή μου. Επιλογή ευθύνης. Επιλογή σεβασμού στον πολίτη. Επιλογή για το καλό του Τόπου. Γι΄ αυτό δεν πρόκειται να μοιράσω ψεύτικες υποσχέσεις για να κερδίσω εφήμερες εντυπώσεις. Πάνω από όλα, βάζω το χρέος μου στην Πατρίδα. Βάζω το χρέος μου σε όλους τους πολίτες. Αυτό έκανα σε όλη την πολιτική μου διαδρομή. Και αυτό, ισχύει ακόμη περισσότερο σήμερα. Στις δύσκολες ώρες, που δημιουργεί η παγκόσμια κρίση για τον Τόπο μας.

Σήμερα, η Χώρα δεν έχει περιθώρια για αναβολές. Δεν έχει περιθώρια αντικατάστασης της πολιτικής από ευχολόγια. Δεν έχει περιθώρια για λαϊκισμούς. Εκθέσεις ιδεών, επιπόλαιες συνταγές, ακάλυπτες πολιτικές επιταγές συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, που οδηγεί μόνο σε περιπέτειες και αδιέξοδα. Και αυτό δεν έχουμε το δικαίωμα να το επιτρέψουμε. Οφείλουμε όλοι να κινητοποιηθούμε. Είναι ώρα αγώνα. Κανένας να μη λείψει. Κανένας να μη χαρίσει την ψήφο του. Ο δρόμος μπροστά μας είναι κοινός.

Προχωρούμε όλες και όλοι μαζί. Με έναν και μόνο γνώμονα: Το εθνικό, το συλλογικό συμφέρον. Να σας θυμίσω ότι δώσαμε μαζί δύσκολες μάχες τα τελευταία χρόνια. Κερδίσαμε, μαζί, σημαντικές νίκες. Μαζί θα παλέψουμε και τώρα. Μαζί θα προχωρήσουμε στο αύριο. Μπορούμε να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Μπορούμε να είμαστε και πάλι νικητές. Είναι στο χέρι μας και θα είμαστε νικητές. Συνεχίστε τον αγώνα. Συνεχίζουμε μαζί. Καλή δύναμη σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: