Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 29-9-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι κινήσεις και οι ζυμώσεις στα πολιτικά κόμματα στην τελική ευθεία για τις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή, τα λεγόμενα Ζαγορίτη, ο οποίος προτείνει αποκλεισμό των "βαρόνων " στο κόμμα, η ύπαρξη χάκερς στο διαδίκτυο, οι οποίοι υπονομεύουν την πολιτική ζωή της χώρας και που βγήκαν στο φως με αφορμή ανύπαρκτη δήλωση της Λούκας Κατσέλη, καθώς και η μεγάλη ύφεση στην ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reuters ο γραμματέας της ΕΣΥΕ Μανώλης Κοντοπυράκης.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης η Ελλάδα επί ΠΑΣΟΚ! Το αποκάλυψε η Διεθνής Διαφάνεια το 2002".

Η εφημερίδα γράφει ότι "βεβαρημένο παρελθόν σε θέματα διαφάνειας και όχι μόνο έχει το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του οποίου τώρα σαλπίζουν την επιστροφή στο κράτος της ρεμούλας και της συναλλαγής "κάτω από το τραπέζι".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μπορούμε να νικήσουμε. Απάντηση Καραμανλή σε όσους έσπευσαν να προκαταλάβουν το εκλογικό αποτέλεσμα".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με την ηγετική προσωπικότητα του Κώστα Καραμανλή σε πρώτο πλάνο, η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας τα κρίσιμα 24ωρα που απομένουν μέχρι την κάλπη κορυφώνεται, με κύριο στόχο να πεισθούν οι πληγωμένοι νεοδημοκράτες και οι νεοδημοκράτησσες, αλλά και οι αναποφάσιστοι, ότι δεν πρέπει να ψηφίσουν με το θυμικό, αλλά να λάβουν ψύχραιμα αποφάσεις κρίσιμες για το μέλλον του τόπου".

Η ΑΥΓΗ: "ΣΥΡΙΖΑ για ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση. Σήμερα στην πλατεία Δημαρχείου, 7 το βράδυ θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, με τη ΝΔ να οδηγείται "στη συντριβή που της αξίζει" και το ΠΑΣΟΚ να ζητεί λευκή επιταγή για παντοδυναμία, ο Αλ. Τσίπρας τονίζει ότι "η Βουλή χρειάζεται ισχυρή, αριστερή, αποτελεσματική αντιπολίτευση" και ζητεί ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ για "να ακουστεί η φωνή της ξεχασμένης κοινωνίας".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πρόστιμο μαμούθ 32,5 εκατ. ευρώ σε τέσσερις ασφαλιστικές εταιρίες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "πρόστιμα - "μαμούθ" επεφύλασσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στους leader της ασφαλιστικής αγοράς, η οποία βρίσκεται εδώ και μέρες στο στόχαστρο των εποπτικών Αρχών, μαρτυρώντας ουσιαστικά την είσοδό της σε μία εποχή "κάθαρσης".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Δανείστηκαν στα κρυφά 20 δισ. ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "μια βόμβα στα θεμέλια του κλονισμένου οικοδομήματος της ελληνικής οικονομίας έχει εντοπίσει το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τον όγκο του έκτακτου δανεισμού στον οποίον έχει ήδη προβεί το υπουργείο Οικονομίας, ο οποίος, σύμφωνα με τις πολιτικές και τις τεχνικές εκτιμήσεις, περιπλέκει κατά πολύ τη δημοσιονομική κατάσταση στο αμέσως προσεχές διάστημα".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κ. Καραμανλής πέντε ημέρες πριν από την ώρα της κάλπης: Καμιά ψήφος χαμένη".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πέντε μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές και ο αέρας υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας, με τον ηγέτη της Κώστα Καραμανλή να επισκέπτεται απ' άκρου εις άκρον την ελληνική επικράτεια, είναι πλέον πασιφανής".

ΕΘΝΟΣ: "Παιχνίδια με μαύρη προπαγάνδα. Επιχείρηση λάσπης και παραπληροφόρησης από τη ΝΔ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο παρά 5' της εκλογικής αναμέτρησης, η ΝΔ επιχειρεί να θολώσει τα προεκλογικά νερά, με διπλό στόχο: Τη δημιουργία (ψευδών) εντυπώσεων σε βάρος συγκεκριμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και τη διασπορά φημολογίας περί δήθεν ανατροπής του πολιτικού κλίματος".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας η ακραία Τουρκόφιλη Μουσουλμάνα Ζεϊμπέκ Αϊσέλ, υποψήφια με τη ΝΔ στην Ροδόπη και... Στη Θράκη οι Τούρκοι το γύρισαν στο... Ζεϊμπέκικο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μια νέα καλοσπουδασμένη και πρώην εργαζόμενη στην κρατική Τουρκική Τηλεόραση, Τουρκόφιλη ως το κόκαλο έχει συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά της η ΝΔ. Η Άγκυρα προσπαθεί ν' αλλάξει τα πρόσωπα που θα κατευθύνουν την μειονότητα με νέα για να επιτύχει το ταχύτερο τους σκοπούς της. Η κυρία Ζεϊμπέκ, πάντως, έχει κάνει μία άριστη αρχή στον πολιτικό της βίο".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Επίθεση Ζαγορίτη κατά των "βαρόνων" της ΝΔ. "Θα πρέπει να ντρέπονται για τον εαυτό τους" δηλώνει".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σκληρή επίθεση εναντίον βαρόνων της ΝΔ εξαπέλυσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος Λ. Ζαγορίτης με αφορμή διαδόσεις, ερμηνείες και φήμες ορισμένων τουλάχιστον εξ αυτών για τις πραγματικές προθέσεις του Πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, σχετικά με το αν θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος μετά τις εκλογές, ανάλογα και με το αποτέλεσμά τους".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κάλεσμα για μαύρισμα. Ο Ζαγορίτης ζητεί από τους ψηφοφόρους να "καθαρίσουν" τα ψηφοδέλτια της ΝΔ".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "θέμα "μη καθαρών" ψηφοδελτίων έθεσε ο γραμματέας της ΝΔ, προκαλώντας αντιδράσεις 6 μέρες πριν από τις εκλογές και ενώ ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι το μήνυμα της αυτοκάθαρσης εστάλη".

ΕΣΤΙΑ: "Τι σημαίνει επάνοδος ΠΑΣΟΚ. Μεγάλο κράτος, φόροι και χρέος".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει στο παρελθόν δηλώσει ότι δεν είναι κρατιστής. Ακόμη και αν αυτό ισχύη για τον ίδιο, δεν ισχύει για το κόμμα του οποίου ηγείται. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει το κόμμα το πρεσβεύει το μεγάλο κράτος με ό,τι αυτό συνεπάγεται".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κρυφός" δανεισμός 4 δισ. ευρώ. Παπαθανασίου: Ίσως το έλλειμμα να φθάσει ακόμη και στο 8% του ΑΕΠ".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε "κρυφό" δανεισμό ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, πέραν των 55,4 δισ. ευρώ που έχει ήδη δανειστεί επισήμως, έχει προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Οι χάκερς πυροδοτούν το πολιτικό κλίμα. Σφοδρή κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με αφορμή μια "δήλωση" για την τρομοκρατία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης έγιναν οι συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία, αλλά χωρίς βάση, όπως αποδείχθηκε τελικά. Μια δήλωση που "χρεώθηκε" στην Λούκα Κατσέλη, αλλά σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ δεν έγινε ποτέ, προκάλεσε την εσπευσμένη αντίδραση του Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος κατέληξε να δέχεται πίσω τα βέλη από το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ".

ΤΑ ΝΕΑ: "Μαυρίστε μας...λέει ο γραμματέας της ΝΔ. Πρωτοφανής παραίνεση Ζαγορίτη προς τους ψηφοφόρους".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "μαυρίστε όσους θύμωσαν την κομματική βάση και βρίσκονται στα ψηφοδέλτια" είναι το μήνυμα που στέλνει στο παρά πέντε των εκλογών ο γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης, προκαλώντας εκρήξεις στο γαλάζιο στρατόπεδο".

Η ΝΙΚΗ: "Ο λαός επιστρέφει στην εξουσία! Προσκλητήριο ενότητας από τον Γιώργο τους Έλληνες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "μεγάλη δυναμική από το ΠΑΣΟΚ, η οποία ξεπερνάει τα όρια μιας τυπικής αυτοδυναμίας. Κατήφεια και απογοήτευση στη Ρηγίλλης, τελείωσαν όλα για τον Κώστα Καραμανλή".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δυνατό ΚΚΕ και δυνατός λαός πάνε μαζί".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στην κάλπη θα βγει δυνατός ο λαός. Εξαρτάται από το τι θα ψηφίσουν εργάτες, φτωχά λαϊκά στρώματα που μέχρι σήμερα ψήφιζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Καμία αποχή από τις κάλπες. Είναι μέτωπο πάλης".

Η ΧΩΡΑ: "Η μεγάλη έφοδος των χάκερ. Μέσα σε μια μέρα σημειώθηκαν αλυσιδωτές εκρήξεις στο Διαδίκτυο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τον πανικό έσπειραν οι χάκερ στο Ιντερνετ "ναρκοθετώντας" την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου με ανύπαρκτες πολιτικές δηλώσεις και βγάζοντας στον αέρα προσωπικά στοιχεία πολιτικών, προκαλώντας σύγχυση, ανασφάλεια και αλλοπρόσαλλες καταστάσεις, πέντε μέρες μόλις πριν από τις εκλογές".

City Press: "Προεκλογική τρομολαγνεία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μια "δήλωση" η οποία αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο της υποψήφιας βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη προκάλεσε νέες "αψιμαχίες" μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γύρω από το ζήτημα της τρομοκρατίας αυτήν τη φορά".

Metro: "Η "μάχη" των συγκεντρώσεων. Τα δίνουν όλα στις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες τους στις πλατείες οι πολιτικοί αρχηγοί".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στη "μάχη" των συγκεντρώσεων θα μεταφέρουν το επίκεντρο της αντιπαράθεσής τους όλα τα κόμματα κατά την τρέχουσα τελευταία προ των εκλογών, εβδομάδα. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα εμφανιστούν σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, ενώ θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις και στην πρωτεύουσα με κύριο στόχο αυτής της κινητοποίησης την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης για τα κόμματά τους".

Metropolis: "Αντίστροφη μέτρηση".
Η εφημερίδα γράφει ότι "πέντε ημέρες πριν από τις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου, οι πολιτικοί αρχηγοί επικεντρώνουν τον προεκλογικό αγώνα με ομιλίες σε ανοιχτές συγκεντρώσεις, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Το κυνήγι του σταυρού. Υποψήφιοι στη Θεσσαλονίκη".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Κρυφή ατζέντα ΠΑΣΟΚ για τα ακίνητα. Η Ιπποκράτους ετοιμάζει αύξηση των αντικειμενικών αξιών".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Χτύπησε κόκκινο η Παπαρήγα. Επίθεση σε όλους από την Πλατεία Αριστοτέλους".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Αντιστέκονται ... οι τιμές και τα ενοίκια ακινήτων".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ισχυρή αντίσταση στην πτώση εμφανίζουν οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια των κατοικιών και των επαγγελματικών χώρων στην ελληνική αγορά, παρά την πλεονάζουσα προσφορά ακινήτων".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Έλλειμμα βρόχος στο 8%. Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,9% φέτος".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο υπουργός Οικονομίας ομολογεί ότι το έλλειμμα θα εκτιναχθεί φέτος στο 8% εάν δεν αποδώσουν τα φοροεισπρακτικά μέτρα. Αιχμές για την πολιτική της "ήπιας προσαρμογής". Να αποσαφηνίσει άμεσα τόσο το πραγματικό ύψος του χρέους όσο και του ελλείμματος ζητά από την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου. Για ύπαρξη κρυφής ατζέντας με την οποία θα επιβάλλονται καινούργιοι φόροι, κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κουμουτσάκος".


ΚΕΡΔΟΣ: "Επίσημη ομολογία για ύφεση. Δραματικό το δεύτερο μισό του έτους για την ελληνική οικονομία".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε περιβάλλον αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης και ελλειμμάτων που αγγίζουν, αν δεν ξεπερνούν, το 8% είναι υποχρεωμένο να προσαρμόσει τις όποιες πολιτικές του το οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει μετά τις εκλογές .Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ κ. Μ. Κοντοπυράκης παραδέχθηκε χθες για πρώτη φορά επισήμως σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους πριν ξεκινήσει μία σταδιακά ανάκαμψη το 2010".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σε ρυθμούς ύφεσης παραμένει η οικονομία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2009 διατύπωσε ο γενικός γραμματέας της ΕΥΕ, Μανώλη Κοντοπυράκης. Μιλώντας προς το πρακτορείο Reuters ο κ. Κοντοπυράκης εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι αρνητικός για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του χρόνου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: