Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 27-9-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: "Το ανέβασμα των στροφών" στα κομματικά επιτελεία στην τελική ευθεία, πριν τις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου, οι εκτιμήσεις για συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων των δύο μονομάχων, οι συλλήψεις των τρομοκρατών, καθώς και το δημοσιονομικό έλλειμμα και οι πάγιες θέσεις που εκφράζουν τα κόμματα για την έξοδο από την κρίση.  Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τα επτά ψέματα του Παπανδρέου! Με το "καλημέρα" θα μας βάλουν μέσα 70 δισ. ευρώ".


    Η εφημερίδα γράφει ότι "στην πόλωση του πολιτικού κλίματος θα επιδοθεί, όπως όλα δείχνουν, την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών το ΠΑΣΟΚ φοβούμενο τον "επαναπατρισμό" των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, που ήδη , σύμφωνα με μηνύματα που έρχονται από διάφορες περιοχές, παρατηρείται".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Επιστρέφουν οι δυσαρεστημένοι. Εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Επιτροπών της ΝΔ από όλη την Ελλάδα στέλνουν μηνύματα επανασυσπείρωσης της βάσης".
    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού, τα πειστικά επιχειρήματα αλλά και η υπεροχή του σε συνάρτηση με τις γενικόλογος και αόριστες υποσχέσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έδωσαν νέα πνοή στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας".

    Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ για τον "χειμώνα" που έρχεται".
    Σύμφωνα με την εφημερίδα "η δημοσιονομική δυσπραγία και το κύμα απολύσεων αυτή την εβδομάδα επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας είναι μπροστά. Η ΝΔ εκφοβίζει εμφανίζοντας ως αδήριτη ανάγκη τις νεοφιλελεύθερες επιλογές, που οδήγησαν στην κρίση και την επιδεινώνουν. Το ΠΑΣΟΚ αναζητεί άλλοθι στα περί "καμένης γης", λες και δεν γνώριζε την πραγματική κατάσταση. Δεν θέλει να αναλάβει δεσμεύσεις προεκλογικά, ώστε να εφαρμόσει άγρια μέτρα μετεκλογικά".

    ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Πέντε καυτοί φάκελοι και τρία σενάρια ήττας. ΠαΣοΚ και ΝΔ ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα".
    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μία εβδομάδα πριν από τις κάλπες, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα προετοιμάζονται ήδη για την επομένη των εκλογών. Το ΠαΣοΚ, το οποίος εκτός απροόπτου θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, μελετά τρόπους ώστε να αποφύγει τα πέντε ζητήματα - αγκάθια που προκαλούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του".

    
ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Η συσπείρωση στο ζενίθ. Ποια μηνύματα παίρνει η Ρηγίλλης από όλη την Ελλάδα".
    Σύμφωνα με την εφημερίδα "τα πρώτα χαμόγελα αισιοδοξίας έσκασαν στη Ρηγίλλης μετά από τις εμφανίσεις του πρωθυπουργού στις τηλεμαχίες και τα μηνύματα που έρχονται από όλη τη χώρα, τα οποία καταγράφονται από τους σχετικούς μηχανισμούς εκτίμησης. Η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας ανεβαίνει μέρα με τη μέρα".
 
    ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Γαλάζιες τορπίλες με στόχο την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίες κινήσεις των δύο μονομάχων στην προεκλογική αρένα".
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "όλα τα μέσα φέρεται διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει η Νέα Δημοκρατία στην απέλπιδα προσπάθειά της να μειώσει τη διαφορά και να περιορίσει το εύρος της αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου".
  
    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Χτίζω τον τρόπο που θα κυβερνήσω. Αποκαλυπτική συνέντευξη του Γιώργου Καρατζαφέρη στην "Ε.Ω.Κ.".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "πιστεύει ότι ο Καραμανλής παραδίδει το δαχτυλίδι της εξουσίας στον Παπανδρέου. Δεν συμφωνεί με τα προτεινόμενα, από τους δύο μεγάλους, μέτρα για την έξοδο από την οικονομική κρίση".

    Η ΕΠΟΧΗ: "Η σιωπή των αμνών...και οι κραυγές των λύκων. Ψίθυροι για τον αποκλεισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο Κ. Καραμανλής επέλεξε στην προεκλογική εκστρατεία να τονίζει επίμονα τις δυσκολίες που μας περιμένουν. Πολλοί επικοινωνιολόγοι τον έψεξαν και απέδωσαν την δημοσκοπική πρωτιά του ΠΑΣΟΚ στην κίνηση του Γ. Παπανδρέου να προσφέρει συγκρατημένη ελπίδα για "καλύτερες μέρες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τα διλήμματα στην κάλπη και ο εφιάλτης της επόμενης ημέρας".
    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι "τα κρίσιμα διλήμματα ενώπιον των οποίων θα βρεθούν την προσεχή Κυριακή οι ψηφοφόροι και ο οικονομικός "εφιάλτης" που θα αντιμετωπίζει ήδη από την επομένη η χώρα συνθέτουν το σκηνικό προς τις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου".
     

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καταρρέει με πάταγο η πυραμίδα των ασφαλιστικών εταιριών".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το πανελλήνιο θα συνταράξει το ωστικό κύμα της κατάρρευσης της πυραμίδας των ασφαλιστικών εταιριών, ενώ η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί το σκάνδαλο της απώλειες δισεκατομμυρίων σε επενδυμένα κεφάλαια (κατά πρώτο λόγο σε συνταξιοδοτικά και χρηματοοικονομικά προϊόντα) από τα οποίας στους δικαιούχους προεξοφλείται ότι δεν θα επιστραφεί τσακιστή δεκάρα - όσοι τυχεροί, θα αρκεστούν σε ψίχουλα..."
 
    Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στα στενά των Βρυξελλών. Σχέδιο μάχης του Γ. Παπανδρέου με τρεις γραμμές άμυνας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την οικονομία".
    Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα τονίζει ότι "εξαίρεση των δαπανών για παιδεία και απασχόληση από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων, πλαγιοκόπηση του Συμφώνου Σταθερότητας και αμφισβήτηση των οικονομικών δεδομένων που δεχόταν για καιρό από την Αθήνα η Κομισιόν. Με το τρίπτυχο αυτό, το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της ΕΑ αν γίνει κυβέρνηση".

    Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ αποφασιστικά στη μάχη για κόκκινη ψήφο. Ούτε ώρα χαμένη ως την κάλπη".
    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τώρα είναι ώρα ευθύνης. Περιθώρια να είναι το ΠΑΣΟΚ λιγότερο αντιλαϊκό από τη ΝΔ δεν υπάρχουν από την ίδια την αντικειμενική κατάσταση.


      Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Κύκλος αποκαλύψεων για τις τρομοκρατικές οργανώσεις "νέου τύπου". Την Τρίτη απολογούνται οι τέσσερις συλληφθέντες- αναζητούν τους έξι".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε έξι νέες συλλήψεις αναμένεται να προχωρήσει η αντιτρομοκρατική υπηρεσίας, αφού η ανακρίτρια εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για πέντε Έλληνες και έναν Αλβανό υπήκοο. Σύμφωνα με την αστυνομία , τα έξι αυτά άτομα επισκέπτονταν συχνά τη γιάφκα της 2ης Μαρτίου".

    ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Οι Ταλιμπάν του Γιώργου που συγκροτούν το κλειστό κλαμπ εξουσίας. Προάγγελος η σύνθεση του Επικρατείας."
    Η εφημερίδα γράφει ότι " ο τρόπος με τον οποίο ο Γιώργος έφτιαξε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας δείχνει καθαρά τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται να κυβερνήσει", σύμφωνα με την εκτίμηση ιστορικού, έμπειρου στελέχους του ΠΑΣΟΚ".
 
    ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Σκάνδαλο αλά Κοσκωτά ο γαλάζιος Ψωμιάδης. Με πλαστή επιταγή 550 εκατομμυρίων ευρώ στα χέρια και δεν συνελήφθη!"
    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "βαριές αποδεικνύονται οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για τα κανόνια που - όχι και τόσο αιφνίδια- έσκασαν στον όμιλο Ασπίς Πρόνοια. Καλύπτοντας επί πεντέμισι χρόνια μια σειρά άστοχων ενεργειών του επιχειρηματία κ. Παύλου Ψωμιάδη, ο οποίος κινούνταν στα όρια της νομιμότητας, και κάνοντας έως και την ύστατη στιγμή ενέσεις ζωής στην εταιρεία του αφού παρά τις συνεχείς παρανομίες έπαιρνε παράταση στη λειτουργία της, η κυρία Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΕΙΑ) κ. Γιώργος Πέτσας φέρονται ως συνυπεύθυνοι για την κατάσταση που διαμορφώθηκε".
  
    Realnews: "Μήνυμα Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός ανοίγει τα χαρτιά του για τις εκλογές και την επόμενη μέρα".
    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο πρωθυπουργός τονίζει ότι "όλα αυτά τα σενάρια για συμφωνία διαδοχής με την Ντόρα Μπακογιάννη είναι ανυπόστατα. Είναι καθαρή η τοποθέτησή του. Δεν έχω καμιά πρόθεση να φύγω. Είμαι μαχητής και μπροστάρης. Τις μεγάλες αποφάσεις τις παίρνει ο αρχηγός. Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι τελικά ο αρχηγός είναι μόνος του".
  
    ΝΙΚΗ: "Το βαρύ πυροβολικό στην πρώτη γραμμή. Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου, ενωμένο, πάει για αυτοδυναμία".
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "ανεβάζουν στροφές στην Ιπποκράτους και ετοιμάζονται για τη σκληρή μάχη της τελευταίας εβδομάδας της προεκλογικής περιόδου που θα κρίνει τον "πόλεμο" των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου και την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία".
 
    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "Επτά μέρες "φαγούρα" στη ΝΔ. Το σημείο μηδέν για εξελίξεις στο γαλάζιο στρατόπεδο".
  
    ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Η ώρα της μεγάλης πλατείας. Η τελική εκλογική μάχη ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη".

        ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  
    Η ΕΞΠΡΕΣ: "Γολγοθάς το έλλειμμα για τη νέα κυβέρνηση".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "αντιμέτωπη με την υποχρέωση δημοσιονομικής εξοικονόμησης 5,5 δισ. ευρώ σε τρεις μήνες θα βρεθεί η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί (εάν σχηματιστεί) με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής".
 
    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ: "Οι 12 ανοικτοί φάκελοι. Οι παγωμένες αποφάσεις και οι ...καυτές πατάτες".
    Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα αναφέρει ότι "αποκρατικοποιήσεις, ΕΤΑΚ, έκτακτη εισφορά, απόσυρση αλλά και ημιυπαίθριοι αποτελούν μερικούς μόνον από τους ανοικτούς φακέλους που θα παραλάβει το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης."

Δεν υπάρχουν σχόλια: