Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 28-9-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων επί των προγραμμάτων τους για την οικονομία και τη φορολογική πολιτική, η χρησιμοποίηση των προγραμμάτων Stage, τα κρούσματα γρίπης σε σχολεία της Αττικής, καθώς και οι έρευνες για διασυνδέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης "Πυρήνες φωτιάς" με άλλες.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αλλαγή του κλίματος από Πάτρα και Ηράκλειο. Το έδειξαν οι συγκεντρώσεις στα δύο άντρα του ΠΑΣΟΚ, υπέρ της ΝΔ".



Η εφημερίδα γράφει ότι "σάλπισμα νίκης του Κώστα Καραμανλή από δύο άντρα του ΠΑΣΟΚ, την Πάτρα και το Ηράκλειο, σήμανε το Σαββατοκύριακο. Ο πρωθυπουργός το Σάββατο από την πρωτεύουσα της Αχαΐας και χθες από την καρδιά της Κρήτης, με την παρουσία του κόσμου να ξεπερνά ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, δήλωσε σίγουρος ότι και αυτή τη φορά η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα και κάλεσε όλους να προσέλθουν στις κάλπες".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η γρίπη "χτύπησε" 22 μαθητές. Ο Νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός αποφάσισε το κλείσιμο από σήμερα μέχρι την Παρασκευή τμημάτων Λυκείων των Μελισσίων και του Χαϊδαρίου".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός ανακοίνωσε ότι έπειτα από εισήγηση - πρόταση που του κοινοποιήθηκε από το διοικητή του Εθνικού Κέντρου Υγείας, αποφάσισε την παύση λειτουργίας από σήμερα έως και την Παρασκευή των τμημάτων όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα. Κλειστά σήμερα, για πρώτη φορά στη χώρα μας, σχολικά τμήματα, ύστερα από εντοπισμό 22 κρουσμάτων με συμπτώματα νέας γρίπης στα Λύκεια Μελισσίων και Χαϊδαρίου και σχετικό αίτημα του υπουργείου Υγείας.

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ολική επιστροφή της SIEMENS στις μεγάλες προμήθειες του Δημοσίου, μετά τη συμφωνία για ομερτά του γερμανικού κολοσσού με τα δύο μεγάλα κόμματα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "πριν από μέρες η "ΑΥΡΙΑΝΗ" έθετε το ερώτημα: "Γιατί όλοι έχουν μουγκαθεί για την SIEMENS;" Απάντηση από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έλαβε, βέβαια, καθώς η ομερτά που εξασφάλισαν οι Γερμανοί τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώθηκε και στην διάρκεια των δύο θλιβερών "ντιμπέιτ" και από την στημένη προεκλογική ατζέντα, από την οποία (κατά τα αναμενόμενα) αποκλείστηκε κάθε συζήτηση για το σκάνδαλο του καθολικού εκμαυλισμού του πολιτικού κόσμου της χώρας από τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Άνεμος νίκης. Μικρομεσαίοι, αγρότες, νεολαία και μισθωτοί συσπειρώνονται γύρω από τον Κ. Καραμανλή".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πλήρη ανατροπή του σκηνικού νίκης υπέρ του ΠΑΣΟΚ που είχε στηθεί από διαπλεκομένους και ΜΜΕ καταγράφουν πλέον οι κυλιόμενες μυστικές δημοσκοπήσεις που λαμβάνουν καθημερινά τα επιτελεία των κομμάτων. Όλα ξεκίνησαν από την "τηλεμαχία των έξι" της περασμένης Δευτέρας κατά την οποία φάνηκε σαφής υπεροχή του Κ. Καραμανλή έναντι του Γ. Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τη σαφήνεια των λόγων και την υπευθυνότητα έναντι του λαϊκισμού και του "δώσ' τα όλα" που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να περάσει ως πρόγραμμα των 100 ημερών του Κινήματος".

ΕΘΝΟΣ: "Σε 11 μάχες κρίνεται η αυτοδυναμία. Ποιες είναι οι έδρες - κλειδιά για καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με συγκεκριμένους στόχους μπαίνει το ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία της αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου. Σε 11 κρίσιμες περιφέρειες αναμένεται να κριθεί η αυτοδυναμία και το εύρος της, ενώ στον εκλογικό χάρτη θεωρούνται, με νίκη του ΠΑΣΟΚ, "κλειδωμένες" 146 έδρες".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στο μονοπάτι ...της φωτιάς περπατάει η ΕΛΑΣ. Με προσεκτικά βήματα και μεθοδευμένες κινήσεις προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι της τρομοκρατίας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η αντιτρομοκρατική περπατάει στο μονοπάτι της... φωτιάς, αφού κατόρθωσε και έβαλε πόδι... στην κούνια των μωρών της Τρομοκρατίας. Δεν γνωρίζει αν αυτό το μονοπάτι θα την οδηγήσει στην καλύβα των μεγάλων τρομοκρατικών Οργανώσεων ή αυτά τα "μωρά" είναι παιδιά ενός σωλήνα ξεκομμένου και τότε θα είναι αδιέξοδο".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φοροεπιδρομή στις καταθέσεις από το ΠΑΣΟΚ. Στο 35% θα εκτιναχθεί η φορολογία των τόκων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εκτός από την επαναφορά των φορομπηχτικών "αντικειμενικών κριτηρίων" για τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, στο φορολογικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται και το άγριο "χαράτσωμα" των καταθέσεων των νοικοκυριών. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από τις επαναλαμβανόμενες δημόσιες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου ότι θα επαναφέρει τα αντικειμενικά κριτήρια για τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και ότι τα εισοδήματα "από κάθε πηγή θα φορολογηθούν στο σύνολό τους βάσει της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Και υπουργοί εκτός των τειχών. Συνέντευξη: Ο Γ. Παπανδρέου μιλάει στην "Ε" για την επόμενη μέρα των εκλογών".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει και πρόσωπα εκτός εσωκομματικών τειχών δηλώνει στην "Ε" ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αναθεωρήσει το οικονομικό του πρόγραμμα, ακόμη και αν το έλλειμμα είναι πολύ πάνω από το 6% που ανακοινώνει η κυβέρνηση. Παράλληλα εκφράζει τη βεβαιότητα ότι αυτά που προτείνει είναι απολύτως σύμφωνα με τις αξιώσεις των Βρυξελλών".

ΕΣΤΙΑ: "Τελική ευθεία προ των εκλογών. Το αρνητικό κλίμα δεν αναστρέφεται".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το μεγάλο λάθος έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου, όταν ο Πρωθυπουργός ανεκοίνωσε από την τηλεόραση την απόφασή του για προσφυγή στις κάλπες. Ο κύβος τότε ερρίφθη. Αντί να πολεμήση η Κυβέρνησις με την ελπίδα να αλλάξη το εις βάρος της κλίμα και να αποφύγη την πρόωρη διάλυση της Βουλής τον Φεβρουάριο, ουσιαστικώς κατέθεσε τα όπλα. Στην πραγματικότητα παραδίδει την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ρουσφέτια 500 εκατ. ευρώ με λεφτά ασφαλισμένων. Το μεγάλο σκάνδαλο με τα Stage".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "βιομηχανία χιλιάδων προσλήψεων μέσω Stage είχε στήσει η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας χρήματα αποκλειστικά των φορέων και χωρίς καμία συγχρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια. Περισσότερα από 530 εκατομμύρια ευρώ κόστισε σε ασφαλιστικά ταμεία ΟΑΕΔ και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, στα οποία, όπως έχει καταγγελθεί, η εκλογή των ανέργων γίνεται χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και με αδιαφανείς διαδικασίες".

Η ΧΩΡΑ: "Στην κόψη του ξυραφιού. Σε θρίλερ πολύμηνης ακυβερνησίας οδηγεί η έλλειψη αυτοδυναμίας".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "βαδίζοντας στην κόψη του ξυραφιού πρέπει τα δύο κόμματα να κατακτήσουν την αυτοδυναμία την οποία αποζητούν τώρα περισσότερο από ποτέ, καθώς γνωρίζουν πως, στην αντίθετη περίπτωση, η χώρα θα πρέπει να μπει σε ένα θρίλερ, όπου θα πρωταγωνιστούν η ακυβερνησία και το οικονομικό χάος".

Metro: "Παιχνίδι με την τηλεμαχία. Αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε Ρηγίλλης και Ιπποκράτους για μια νέα τηλεοπτική αναμέτρηση".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε μετωπική αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ οδηγεί η απόρριψη από την Ιπποκράτους της πρότασης του κυβερνητικού στρατοπέδου για νέα τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Κ. Καραμανλή".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Η "μάχη" της Αριστοτέλους. Στην τελική ευθεία των εκλογών".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Σφραγίζει την αυτοδυναμία. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκτός ελέγχου το έλλειμμα. Αίτημα για 2+1 χρόνια περίοδο χάριτος".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ξέφυγε από κάθε έλεγχο το έλλειμμα, όπως ομολογεί πλέον και επισήμως η κυβέρνηση. Η νέα εκτίμηση ανεβάζει το έλλειμμα το 6% ενώ εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι στο τέλος του 2009 θα προσεγγίσει τα επίπεδα του 8% ή και 10% έναντι πρόβλεψης για 3,7%".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Έρχονται νέες ανακλήσεις στην ασφαλιστική αγορά. Ο κ. Γιώργος Πέτσας, Πρόεδρος της ΕπΕΙΑ, ανοίγει στη "Ν" τα χαρτιά του".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "νέες ανακλήσεις αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών εταιρειών προαναγγέλλει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, Γιώργος Πέτσας με αποκλειστική συνέντευξή του στη "Ν" , ξεκαθαρίζοντας ότι η εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς δεν σταματά λόγω προεκλογικής περιόδου, ούτε επηρεάζεται από το ρευστό πολιτικό περιβάλλον".

Δεν υπάρχουν σχόλια: