Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Κ. Καραμανλής στο Αιγάλεω - Διάλογος με πολίτες


Διάλογο με τους πολίτες των δυτικών προαστίων της Αθήνας είχε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε εκδήλωση που έγινε στο πολιτιστικό κέντρο «Γ.Ρίτσος» στο Αιγάλεω. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από τους πολίτες στις οποίες έδωσε απαντήσεις.



Συγκεκριμένα ρωτήθηκε για το ΕΤΑΚ σε σχέση με την κατάργηση ΦΜΑΠ και τόνισε ότι είναι πιο αποτελεσματικό μέτρο το ΕΤΑΚ γιατί φορολογούνται όλοι,
ανάμεσά τους και η Εκκλησία και οι υπεράκτιες εταιρείες, ενώ εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Τα έσοδα από το ΕΤΑΚ είναι πάνω από 300 εκ. το χρόνο ενώ τα έσοδα από ΦΜΑΠ θα είναι μόνο 170 εκ. είπε ο πρωθυπουργός. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν απαντά στο πως θα επαναφέρει την φορολόγηση, και είπε ότι «ακούμε λόγια του αέρα, ασάφειες, αοριστίες με τη λογική να λέμε τα ευχάριστα και μετά έχει ο θεός».


Για την απόφασή του να πάει σε πρόωρες εκλογές έκανε λόγο για εκβιασμό από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ με εκλογές τον Μάρτιο και όπως είπε δεν μπορούσε να αφήσει τη χώρα στη δίνη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου. Γνώμονας της απόφασής του είναι το εθνικό συμφέρον είπε.

Για τα 28 δισ. ευρω στις τράπεζες ο πρωθυπουργός είπε ότι στην κρίση έπρεπε να στηριχτεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και τόνισε ότι ακούγονται πολλά λαϊκίστικα, διευκρινίζοντας ότι μόνο 5 δισ. ευρω πήγε για ενίσχυση της ρευστότητας και τα υπόλοιπα είναι εγγυήσεις. Από το δανεισμό το δημόσιο παίρνει 500 εκ. το χρόνο και γίνεται αυστηρός έλεγχος στη διαχείριση των ποσών, είπε. Αναφέρθηκε στο ΤΕΜΠΜΕ είπε ότι μέχρι τώρα έχουν ενισχυθεί 50 χιλ. επιχειρήσεις και σε 5 μήνες θα ξεπερνούν τις 80 χιλιάδες, ενώ το συνολικό ποσό εγγυοδοσίας φτάσει τα 9,5 δισ. Παραδέχτηκε επίσης ότι χρειάζεται διαρκή πίεση στις τράπεζες προς αυτή την κατεύθυνση.


Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά είπε ότι το θέμα είναι να θεραπεύσουμε τις παθογένειες του δημόσιου τομέα που είναι η αναπαραγωγή των ελλειμμάτων και το πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος. Άρα το ζητούμενο είναι να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας και να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται. Αναφέρθηκε στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και είπε ότι είχαμε μείωση φόρων σε μικρές επιχειρήσεις και μεσαία εισοδήματα, ενώ έφερε παράδειγμα έναν υπάλληλο που παίρνει 15 χιλ. το χρόνο με δυο παιδιά και ο οποίος πλήρωνε 670 φόρο στο παρελθόν και τώρα 260. Μείωση δηλαδή 65%, είπε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη καταπολέμησης φοροδιαφυγής και τόνισε ότι πρέπει να πάμε σε τεκμήρια διαβίωσης.

Για την Παιδεία ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση στα ΑΕΙ και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν μπορούν κάποιοι να μοιράζουν εύκολες υποσχέσεις.

Στην ερώτηση «γιατί να μην ψηφίσω κάποιον που υπόσχεται να μας δώσει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, αντί για πάγωμα μισθών» ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πάγωμα μισθών είναι μια δύσκολη θέση και δεν αφορά χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά τους υψηλά αμειβόμενους, ενώ υπήρχε ειδική πρόνοια μέχρι τα μεσαία στρώματα των μισθωτών.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι με το πάγωμα μισθών αυτό το χρόνο δόθηκε έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλόμισθους μέχρι 12.500 ευρω, ύψους 500 ευρω. Το ΠΑΣΟΚ λέει αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό και δεν είναι ούτε 150 ευρω το χρόνο ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είναι ευχάριστη η πολιτική που προτείνω αλλά το λέω κοιτάζοντάς σας στα μάτια, πως είναι αναγκαία. Θα υπάρχει μέριμνα για τους αδύναμους αλλά έχουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις» είπε ο κ.Καραμανλής.

Για τους συμβασιούχους στα "stage" είπε ότι είναι μια ευκαιρία που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να αποκτήσει ο εργαζόμενος κατάρτιση, εμπειρία κλπ. "Υπάρχει νομικό πρόβλημα για μονιμοποίησή τους, αλλά προσμετράται η εμπειρία του stage στη μοριοδότηση του ΑΣΕΠ και δίνει πλεονέκτημα συγκριτικά με κάποιο που δεν έχει την ευκαιρία" είπε ο κ.Καραμανλής.

Για την λαθρομετανάστευση είπε ότι είναι θέμα που αφορά πολλές χώρες, όχι μόνο την Ελλάδα και τόνισε ότι πιέστηκε από Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία η ΕΕ για να φέρει πρόγραμμα βελτίωσης της απόδοσης των πολιτικών αντιμετώπισης του προβλήματος.

«Είμαι ειλικρινής. Καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της. Ότι μπορούμε κάνουμε μόνοι μας. Είχε σημαντικό αποτέλεσμα η πολιτική μας στην Αθήνα (Αγ. Παντελεήμονα) και στην Πάτρα. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν μια χώρα δέχεται τέτοια κύματα, καταλαβαίνετε ότι για να ανακοπεί αυτή η τάση είναι αδύνατο» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να γίνει μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη υπογραφής συμφωνιών επανεισδοχής και τόνισε ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της με τις συμφωνίες που υπέγραψε, και στα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ονοματίστηκε δυο φορές.

Γιατί το πάγωμα των μισθών θα βοηθήσει να βγούμε από την κρίση; Γιατί δεν παγώσατε τα τέλη κυκλοφορίας και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ; ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Απάντησε ότι εάν παγώσουν τα τιμολόγια ΔΕΚΟ θα αυξηθούν τα ελλείμματα και όλοι μας θα τα πληρώσουμε πάλι.

«Στις δύσκολες συγκυρίες δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές. Δύσκολες αλλά λιγότερο επαχθείς είναι οι πολιτικές που προτείνουμε. Δεν είναι ευχάριστο να παγώνεις τον μισθό. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να ενισχύσουμε τους χαμηλόμισθούς. Ξέρω ότι λέω στους Έλληνες δυσάρεστα και κανένας δεν θα ήθελε να είναι στη θέση μου και να λέει δυσάρεστα αλλά είναι αναγκαία» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει σχέδιο παρά μόνο ένα συνονθύλευμα από εύκολες υποσχέσεις. Αυτό δεν θα αλλάξει την δύσκολη πραγματικότητα αλλά θα οδηγήσει σε επιδείνωση του προβλήματος είπε ο πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση «έπρεπε να καεί η Αθήνα για να αποφασίσετε αλλαγή στο άσυλο;» ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο άσυλο, άλλαξε ο νόμος, έγινε πιο ευέλικτος, αλλά αυτοί που καλούνται να τον εφαρμόσουν αποφεύγουν να το κάνουν, όπως είπε. Η εξήγηση, πρόσθεσε, είναι απλή, την άλλη μέρα θα πρέπει να συμβιώσουν με αυτούς που κάνουν αυτές τις πρακτικές. Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη και για συνολική επανεξέταση του ζητήματος του ασύλου διότι σήμερα, όπως είπε, δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε στη διακίνηση ιδεών ούτε στην ελευθερία σκέψης και άποψης.

«Με άλλοθι το άσυλο γίνονται ασχήμιες στα ΑΕΙ και σε κάποια υπήρχαν οπλοστάσια. Το 2009 δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια σε τέτοια θέματα. Ναι απόλυτο σεβασμό στην άλλη άποψη, αλλά καμία ανοχή σε ζητήματα καταστροφικής μανίας. Ήμουν πολύ πιο καλοπροαίρετος μέχρι να δω τι έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο» είπε ο κ.Καραμανλής. Έθεσε και το θέμα ρύθμισης του προβλήματος του κλεισίματος των δρόμων από μικρές διαδηλώσεις και είπε ότι δεν μπορεί 20-30 άνθρωποι να καταλύουν το κέντρο.

«Σεβασμός στο δικαίωμα διαμαρτυρίας, αλλά δεν γίνεται εμποδίζονται οι πολίτες που θέλουν να πάνε στις δουλειές τους» τόνισε. Επίσης ξεκαθάρισε ότι οι αστυνομικοί είναι φίλοι και προστάτες των πολιτών και όχι εχθροί και αντίπαλοι και κατηγόρησε όσους ενθαρρύνουν αυτή την άποψη.


Αναφερόμενος στα ανείσπρακτα χρέη, είπε ότι στα χαρτιά 31 δισ. είναι πολλά. Στην πραγματικότητα είναι ανείσπρακτα γιατί τα περισσότερα προέρχονται από το δημόσιο και από πτωχευμένες επιχειρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ εμπαίζει και παραπλανά όταν λέει ότι θα εισπράξει τα χρήματα αυτά, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι δεν είναι αυτή η λύση, μπορεί να έχουμε έσοδα, αλλά δεν είναι η λύση. «Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Πρέπει να δούμε αθροιστικά όλες τις πολιτικές και σε βάθος χρόνου» είπε αναφερόμενος στο πόσα θα εξοικονομήσει το δημόσιο από την προτεινόμενη πολιτική του.


Υπάρχουν δυο δρόμοι κατέληξε ο πρωθυπουργός. Ο ένας ανηφορικός δύσκολος αλλά βγάζει στη λύση. Και ο άλλος ο εύκολος που λέει ότι όλα μπορούν να γίνουν με ένα μαγικό ραβδί και εάν ακολουθηθεί, το πρόβλημα να γίνει πολύ μεγαλύτερο. Απηύθυνε τέλος κάλεσμα στους δυσαρεστημένους με την ΝΔ να επιστρέψουν και είπε ότι καταλαβαίνει πως κάποιοι στεναχωρήθηκαν και πικράθηκαν, αλλά όταν έρχεται η ώρα πρέπει να ιεραρχήσεις προτεραιότητες και να βλέπεις ποιος μπορεί να κάνει πράξη εκείνα που λέει.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΚΙ ΑΝ ΗΤΑΝ...ΧΑΧΑΧΑΧΑ...ΤΟ ΕΙΔΑΤΕ ΤΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙ???ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ???ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΦΑΤΕ ΜΑΥΡΟ ΜΕ ΤΟ ΚΙΛΟ...!!!
Π.Ρ.