Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 19-8-2009

Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι επικείμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και η σειρά μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να προαναγγείλει, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας, που ήδη προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, καθώς και οι πιέσεις που ασκούν οι υπουργοί της κυβέρνησης προς τον πρωθυπουργό προκειμένου να προχωρήσει σε πολιτικές πρωτοβουλίες δημιουργώντας συνθήκες επικοινωνιακής αντεπίθεσης.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θα κάνουμε όσα δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες". Η κρίση ανέδειξε χρόνια δομικά προβλήματα της Οικονομίας".

Η εφημερίδα γράφει ότι "με ταχύτερους ρυθμούς για διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να γίνουν "όσα δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες" θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το αμέσως προσεχές διάστημα".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Άνω-κάτω η πολιτική ζωή, ενώ κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο SIEMENS".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε χθες η κυβέρνηση εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με αφορμή την επιστολή που έστειλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το δικηγόρο του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ζητώντας να αποσταλεί το σύνολο των στοιχείων-αποδείξεων που ισχυρίζεται ότι διαθέτει το πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens για το Κίνημα".


Η ΑΥΓΗ: "Εργαζόμενοι β΄κατηγορίας οι νέοι στο δημόσιο".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ανατροπές στο δημόσιο με πρώτο στόχο το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς όσων προσλαμβάνονται εφεξής προωθεί η κυβέρνηση διαμορφώνοντας εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες θα μειωθούν οι αποδοχές των νεοπροσλαμβανόμενων καθώς θα καταργηθούν τα επιδόματα, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αναπροσαρμογή αποδοχών".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τη ΔΕΘ".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "με το βλέμμα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να παίξει το τελευταίου του "χαρτί": να προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, στο κόμμα και γενικότερα στον αποχαυνωμένο κρατικό μηχανισμό".


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Κώστα , κάνε κάτι!" . Υπουργοί και βουλευτές σε απόγνωση. Ο κ. Καραμανλής δέχεται πιέσεις για άμεσες πρωτοβουλίες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "κλιμακώνουν τις πιέσεις τους προς τον Πρωθυπουργό οι υπουργοί του, να προχωρήσει σε αλλαγές και να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες δημιουργώντας συνθήκες επικοινωνιακής αντεπίθεσης. Ο κ. Καραμανλής προς το παρόν δεν αποκαλύπτει τις σκέψεις του αλλά θα το πράξει στη ΔΕΘ, όπου ετοιμάζει εμφάνιση με πολιτική χαρακτηριστικά".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κόμμα " ανέργων με ποσοστό 10,5%".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τρίτο κόμμα, με ποσοστό τουλάχιστον 10,5% θα μπορούσε να αναδειχθεί ένας πολιτικός σχηματισμός που θα είχε ως σύνθημα και στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ η ανεργία θα διαμορφωθεί στο επόμενο εννεάμηνο στο ύψος -ρεκόρ του 10,5%".


ΕΘΝΟΣ: "Επιδρομή με σκληρά μέτρα από τη ΔΕΘ. Νέα εισπρακτική καταιγίδα φέρνουν τα "άδεια ταμεία" του κράτους".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέα "καταιγίδα" μέτρων έρχεται το φθινόπωρο. Το "πακέτο" που εξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει ανατροπές στο Ασφαλιστικό, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, ψαλίδισμα των αποδοχών στο Δημόσιο και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι ελληνικές αρχές με την σύλληψη του 30χρονου Μουσουλμάνου στη Σαμοθράκη ανακάλυψαν ότι είναι... Σταυροδρόμι κατασκόπων η Θράκη."

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο Έλληνας -μουσουλμάνος που συνελήφθη στη Σαμοθράκη να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στην κατοχή του βρέθηκαν εκατοντάδες φωτογραφίες στρατοπέδων, αεροδρομίων, Υδραγωγείων, δρόμων και στρατιωτικών βάσεων της Θράκης αλλά και νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ομολόγησε ότι εργαζόταν για τη μητέρα πατρίδα, την Τουρκία. Έτσι άνοιξε για τις Ελληνικές αρχές την πύλη ενός σκοτεινού τούνελ που οδήγησε στην αποκάλυψη ότι η ευαίσθητη αυτή ελληνική ακριτική περιοχές δεν ενδιαφέρει μόνο τους Τούρκους, αλλά και άλλες βαλκανικές χώρες, οργανώσεις τρομοκρατικού και φονταμενταλιστικού χαρακτήρα".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σεισμός" στην οικονομία από τις επώδυνες αλλαγές. Παπαθανασίου: "Θα γίνουν όσα δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "καυτός χειμώνας" φαίνεται ότι έρχεται για την Οικονομία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική αντιπαράθεση αλλά και για τις σχέσεις της Κυβέρνησης με τα συνδικάτα. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται και από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου ότι έχει επιλέξει να ανοίξει μέτωπα και να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές ενόψει ΔΕΘ".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κρύβουν το "Βατερλό" με έκθεση ιδεών".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ενόψει ΔΕΘ (5 Σεπτεμβρίου) η κυβέρνηση απλώνει δίχτυ συσκότισης για τα σκληρά μέτρα των διαρθρωτικών αλλαγών (Φορολογικό, Ασφαλιστικό, περικοπές στο Δημόσιο) και παραπλανά τους πολίτες με εκθέσεις ιδεών περί ηπιότερων επιπτώσεων από την κρίση. Η αποτυχία όμως της οικονομικής πολιτικής είναι εμφανής και στους επίσημους δείκτες".


ΕΣΤΙΑ: "Πολιτική ευκαιρία για τον Καραμανλή να προχωρήση σε ρηξικέλευθες τομές".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο, η μεγάλη πολιτική ευκαιρία για τον κ. Καραμανλή είναι τώρα. Είναι η στιγμή κατά την οποία ο Πρωθυπουργός δεν έχει πλέον τίποτε να χάση. Αν συνεχίση την πολιτική των ήπιων προσαρμογών μάλλον θα καταλήξη εκτός εξουσίας, ίσως και τον προσεχή Μάρτιο με την προεδρική εκλογή. Ενώ αν προχωρήση τώρα σε ρηξικέλευθες τομές, ενδεχομένως να ξεπεράση το εμπόδιο της προεδρικής εκλογής και να αποφύγη το άδοξο πολιτικό τέλος".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στον Αρειο Πάγο ο φάκελος για τα Λατομεία Μαρκόπουλου από το υπουργείο Ανάπτυξης".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου βρίσκεται από χθες η υπόθεση της παράνομης λειτουργίας των λατομείων στο Μαρκόπουλο, εξέλιξη που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι επιτέλους θα υπάρξει απόδοση ποινικών ευθυνών για το θέμα".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Νέο πακέτο μέτρων από το φθινόπωρο. Επίσπευση των μεταρρυθμίσεων".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σαφές μήνυμα συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας έδωσε ο Γιάννης Παπαθανασίου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως τόνισε ο κ. Παπαθανασίου, η κρίση ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και τώρα θα πρέπει να γίνουν όλα όσα δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες".


ΤΑ ΝΕΑ: "Ομολογούν αποτυχία φέρνουν μέτρα- φωτιά. Έρχεται και τρίτο σκληρό πακέτο".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ένα νέο πακέτο μέτρων, που θα ανάψει φωτιά σε μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς θίγει μισθούς και συντάξεις και αυξάνει φόρους, ετοιμάζει η κυβέρνηση εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αλλά και της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού και των "εξετάσεων" από τις Βρυξέλλες , τον Οκτώβριο. Το πακέτο επιστέγασμα της αποτυχίας και των μέτρων της προηγούμενης άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού, συζήτησαν χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου".


Η ΝΙΚΗ: "Πρώτα η ΔΕΘ μετά οι εκλογές. Ο Καραμανλής φοβάται την κρίση κα τους 150+1 στη Βουλή".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τη λύση των πρόωρων εκλογών, ως μέσο διαφυγής, φαίνεται ότι επιλέγει ο Κ. Καραμανλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής προτίθεται, μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να προκηρύξει εκλογές υπό την πίεση της βαθιάς οικονομικής κρίσης και υπό το φόβο της εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Απαιτείται άμεση οργανωμένη απάντηση από τους εργαζόμενους. Προσήλωση στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η απόλυτη προσήλωση στο αντιδραστικό πλέγμα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται σε ολόκληρη την ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου και η προβολή της ανάγκης που υπάρχει να γίνουν σήμερα όσα δεν έγιναν στις προηγούμενες δεκαετίες, θα είναι η γραμμή που θα τηρήσει η κυβέρνηση και με την πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ στις αρχές του επόμενου μήνα".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Όμηροι της ακρίβειας. Αδικαιολόγητες αυξήσεις σε προϊόντα , τρόφιμα, καύσιμα".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Μικρό καλάθι για παροχές στη ΔΕΘ. Σεμνά και ταπεινά λόγω οικονομικής κρίσης".


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Δωρεάν Ιντερνετ στη Βέροια. Ο Δήμος τοποθετεί ασύρματο δίκτυο".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Πρόγραμμα ...τολμηρών διαρθρωτικών αλλαγών".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μήνυμα για ευρείας κλίμακας δομικές αλλαγές έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου μετά τη συνάντήση του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου".


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στοκ με 35.000 φθηνά ΙΧ. Πυρετός αγορών τον Αύγουστο- Άνοδος 44%".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων ΙΧ αυτοκινήτων σημειώθηκε το α΄15ήμερο του Αυγούστου. Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα η "Η" , για πρώτη φορά ύστερα από οκτώ μήνες η αγορά αυτοκινήτου κατέγραψε αύξηση ρεκόρ 44,1%".


ΚΕΡΔΟΣ: "Υποσχέσεις αντί για παροχές. Τα άδεια ταμεία στερούν από την κυβέρνηση τη δυνατότητα εξαγγελιών στη ΔΕΘ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "οι σημαντικές αποκλίσεις του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές πιέσεις της ΕΕ για ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή κρατούν την κυβέρνηση μακριά από παροχολογίες, "χρυσώνοντας" το λιτό καλάθι της ΔΕθ με υποσχέσεις".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βουλιάζουν" τα έσοδα από τουρισμό και ναυτιλία".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "μεγάλη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και τρεχουσών συναλλαγών παρατηρήθηκε τον Ιούνιο, αλλά και στο τετράμηνο, συνεπεία της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης που οδήγησε τις περισσότερες οικονομίες παγκοσμίως σε ύφεση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: