Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 20-8-2009

Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι έντονες διεργασίες σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ενόψει και της ΔΕΘ, η υπόθεση της Siemens, η αιφνίδια εισαγωγή Χριστοφοράκου σε νοσοκομείο του Μονάχου και η απόρριψη από το Εφετείο του Μονάχου της ένστασης των δικηγόρων του για τη μη έκδοση του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens στη χώρα μας, οι δηλώσεις του Περικλή Κοροβέση περί μαύρου χρήματος στα ταμεία των κομμάτων της Αριστεράς την περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης, ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη και η απόφαση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία το Σεπτέμβριο, καθώς και η συρρίκνωση του τζίρου και των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το Εφετείο Μονάχου απέρριψε την ένσταση Χριστοφοράκου, ενώ αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας".
Η εφημερίδα γράφει ότι "βροντερό "όχι" από τη γερμανική Δικαιοσύνης στον Μιχάλη Χριστοφοράκο! Το Εφετείο του Μονάχου απέρριψε την ένσταση των συνηγόρων του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάς, την οποία είχαν υποβάλλει κατά της απόφασης που όριζε την έκδοση του εντολέα του στη χώρα μας".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σφίγγα ο Καραμανλής για τις εξελίξεις. Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "δεκαπέντε ημέρες πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, στα οποία συγκεντρώνονται όλα τα μέλη της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό και τις επόμενες ημέρες, η ηγεσία όλων των κομμάτων, άπαντες οι μετέχοντες στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας αλλά και οι πολίτες της ευρίσκονταν εν αναμονή των αποφάσεων του Κ. Καραμανλή, που προσδοκάται να θέσουν τέρμα στο δίλημμα".

Η ΑΥΓΗ: "Βαθύτερα στην ύφεση. Αρνητικά τα μηνύματα από τη βιομηχανία. Πέφτουν τζίρος και παραγγελίες".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μετά το τουριστικό, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα και τις εισαγωγές, η βιομηχανία παρουσιάζει υποχώρηση επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι παγιώνεται η ύφεση της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία παρουσίασε μείωση κατά 26,8% τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εμφύλιος στην Αριστερά για τις μίζες που σύμφωνα με τον Περικλή Κοροβέση πήραν τα κόμματα που συμμετείχαν στην Οικουμενική κυβέρνηση το '89 για να εγκρίνουν την προγραμματική συμφωνία για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ήταν φυσικό επόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος στον Συνασπισμό μετά την "βόμβα " Κοροβέση για μίζες της Siemens που μοιράστηκε η Αριστερά την περίοδο της Οικουμενικής Κυβέρνησης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις καταγγελίες του, ενώ οι διαχειριστές των μαύρων ταμείων επιβεβαιώνουν ότι ο γερμανικός κολοσσός μίζες έδιδε εκείνη την περίοδο σε όλα τα κόμματα ".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πολιτικός καύσωνας. Έντονες διεργασίες στα κόμματα σε προεκλογικό περιβάλλον".
Η εφημερίδα γράφει ότι "μυστικές επαφές με τους υπουργούς του εγκαινίασε χθες ο Πρωθυπουργός μεταδίδοντας την αίσθηση ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του προετοιμάζουν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και κινήσεις. Συγκεκριμένα ο κ. Κ. Καραμανλής είχε χθες δίωρη μυστική συνάντηση με τον κ. Γ. Σουφλιά, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Βάφτισαν τουρκικό το Καστελόριζο".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κυριολεκτικά στον ύπνο- προφανώς λόγω και της θερινής ραστώνης- πιάστηκαν το ΓΕΕΘΑ και οι αρμόδιοι του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς οι Ισραηλινοί "βάφτισαν" περιοχή του FIR Αθηνών "τουρκική" στο πλαίσιο άσκησης έρευνας και διάσωσης (SAR) με την επωνυμία "Έμπιστη Γοργόνα".

ΕΘΝΟΣ: "Έμφραγμα στις μετεγγραφές ΑΕΙ- ΤΕΙ. Συνωστισμός υποψηφίων αναμένεται φέτος λόγω οικονομικής κρίσης".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πληθωρισμός" αιτήσεων για μετεγγραφές σε τμήματα των ΑΕΙ -ΤΕΙ που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους αναμένουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων των Πανελλαδικών".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Άντε και να δούμε ποιος δεν λαδώθηκε γιατί η Siemens...Το πήρε Δεξιά και βρήκε αριστερά."
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο Χριστοφοράκος θα έλθει στην Ελλάδα, αφού απέρριψε το αίτημά του το Συνταγματικό δικαστήριο της Καλσρούης για έκδοσή του. Αλλά δεν θα'ρθει σύντομα γιατί μπήκε στο Νοσοκομείο με καρδιακά προβλήματα. Όσο όμως δεν βγαίνουν ονόματα και στοιχεία για δωροδοκηθέντες από την Siemens, από τη ΝΔ- ΠΑΣΟΚ μέχρι και την αριστερά τόσο θα κλονίζεται το πολιτικό σύστημα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Το Ισραήλ αμφισβητεί την κυριαρχία μας στο Αιγαίο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έντονο διάβημα διαμαρτυρίας της Κυβέρνησης προς το Ισραήλ. Νέες προκλήσεις της Τουρκίας στο Φαρμακονήσι κατά τη διάρκεια της άσκησης "Έμπιστη Γοργόνα" . Στην άσκηση συμμετέχουν οι ΗΠΑ με ένα αντιτορπιλικό και οι Ισραηλινοί με μία κορβέτα και μία τορπιλάκατο. Και προκλητικές ασκήσεις Τουρκίας - Ισραήλ εγγύτερα της Κύπρου".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δάσος τσιμέντου κάνετε τον Υμηττό".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Δασών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προειδοποιεί για κατακερματισμό του ευαίσθητου οικοσυστήματος αύξηση των αναψυκτηρίων και κάθε αυθαιρεσίας, πιέσεις από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας πλήγματα στην πανίδα και τη χλωρίδα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Πάρνηθα και Πεντέλη".

ΕΣΤΙΑ: "Κοκκορομαχία για την Siemens. Οι παράνομες χρηματοδοτήσεις των κομμάτων".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία έχουν αναγάγει την υπόθεση Siemens σε κοκκορομαχία για την δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων. Τα δύο κόμματα και οι εκπρόσωποί τους ερίζουν διαρκώς μεταξύ τους για το ποιος ευθύνεται και ποιος όχι".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Προς βαθιά ύφεση η οικονομία. Μετά τον τουρισμό και τη ναυτιλία, μείωση 26,8% κύκλου εργασιών στη βιομηχανία".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε τροχιά βαθιάς ύφεσης έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, καθώςηκρίση πλήττει με σφοδρότητα όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους. Μετά τον τουρισμό και τη ναυτιλία, χθες ανακοινώθηκαν εξαιρετικά δυσοίωνα στοιχεία και για την πορεία της βιομηχανίας".

Ο ΛΟΓΟΣ: "SIEMENS και στην Αριστερά. Η μερική αναδίπλωση Κοροβέση δεν "ηρέμησε τα πνεύματα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι προχθεσινές δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση περί εμπλοκής το 1989 του ενιαίου τότε Συνασπισμού στην υπόθεση της Siemens απασχολούν τόσο τον ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν αποδοκιμάσει τις δηλώσεις αυτές, αλλά και ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό".

ΤΑ ΝΕΑ: "Σε 5 "δόσεις" ο εμβολιασμός για γρίπη. Τέταρτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στα κρούσματα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε πέντε κατηγορίες θα χωριστούν οι πολίτες για να κάνουν το εμβόλιο για τη νέα γρίπη, σύμφωνα με το σχέδιο του Εθνικού Συμβουλίου για την πανδημία".

Η ΝΙΚΗ: "Πρώτο κουδούνι χωρίς δασκάλους. Πάνω από 20% οι ελλείψεις σε δημοτικά - νηπιαγωγεία".
Η εφημερίδα γράφει ότι "παραμονές της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, διαπιστώνονται μεγάλα κενά στο διδακτικό προσωπικό στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία επισημαίνει ότι τα κενά ξεπερνούν το 20% των θέσεων και , έως ότου καλυφθούν από τους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους, θα έχουν χαθεί χιλιάδες διδακτικές ώρες".

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Σε κλοιό βαρόνων Καραμανλής Παπανδρέου. Τα αφεντικά των ΜΜΕ ζυγίσουν τα "καλά και συμφέροντα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η τακτική "βλέποντας και κάνοντας" είναι αυτή που πάντα επιλέγει ο Γιώργος Μπόμπολας σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων και το πράγμα ξεκαθαρίζει είτε λίγο πριν από τις εκλογές είτε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης, όταν τα "καλά και συμφέροντα" είναι πολλά".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σε ρότα σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση, που ετοιμάζουν κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ενόψει ΔΕΘ, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα να συμμετάσχουν μαζικά, δυναμικά στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Τσουνάμι" τιμολογίων - μαϊμού στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Σκληρό πόκερ για να κερδίσουν τη ΔΕΘ πλειοδοτούν οι δήμοι Λαγκαδά και Μυγδονίας".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Φουγάρα" οι μαθητές! Τι αποκαλύπτει έρευνα του ΑΠΘ".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Απογείωση" των εταιρικών ομολόγων στα 1,1 τρισ. δολ."
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κατακόρυφη άνοδο σημείωσαν οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στο οκτάμηνο φθάνοντας στο επίπεδο - ρεκόρ του 1,1 τρισ. δολαρίων διεθνώς, την ίδια στιγμή που τα κοινοπρακτικά δάνεια κατέγραψαν πτώση 52% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κίνημα" για δάνεια - επιταγές. Οι μικρομεσαίοι πιέζουν για ρυθμίσεις".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αυξάνονται οι πιέσεις από τους επιχειρηματικούς φορείς για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης. Στα αιτήματα αυτά περιλαμβάνονται η χαλάρωση των όρων για την είσοδο στη "μαύρη λίστα" του Τειρεσία, καθώς και η εξάμηνη παράταση στην καταβολή της πρώτης δόσεις των δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ".

ΚΕΡΔΟΣ: "Συρρίκνωση τζίρου και νέων παραγγελιών στη βιομηχανία. " Η εφημερίδα γράφει ότι "εικόνα πλήρους ύφεσης στη βιομηχανία καταδεικνύει η κάθετη πτώση που εμφάνισαν σε ετήσια βάση τον Ιούνιο τόσο το τζίρος (-26,8%) όσο και οι βιομηχανικές παραγγελίες (-36%)".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στοπ στη γραφειοκρατία για ίδρυση επιχειρήσεων. Σε 4 από 18 μειώνονται τα "βήματα " για δημιουργία εταιρειών κάθε μορφής".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε τέσσερα από 18 μειώνονται τα βήματα για την ίδρυση εταιρειών κάθε νομικής μορφής, με νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή η κυβέρνηση. Τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στην Κυβερνητική Επιτροπή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: