Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 21-8-2009

Ποια θέματα κυριαρχούν: Η υπόθεση Siemens-Χριστοφοράκου και το ζήτημα της έκδοσής του στη χώρα μας, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ή πρόωρων εκλογών που φέρεται να μελετά η κυβέρνηση, οι χειρισμοί του κυβερνώντος κόμματος στην τελική ευθεία για την ΔΕΘ, η κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αιχμή το θέμα της Siemens και τις πρόωρες εκλογές, τις οποίες ζητεί επίμονα το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στη Μαγούλα, η συνταξιοδότηση των γυναικών στο Δημόσιο και η γραμμή που χαράσει η Κομισιόν για εξίσωση των ορίων ηλικίας με τους άνδρες, καθώς και τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής που σημειώνονται στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στις φλόγες η Ελλάδα. Δυνατοί άνεμοι και εμπρησμοί οι αιτίες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ο πύρινος εφιάλτης ξύπνησε ξανά! Οι τραγικές μνήμες του 2007 αναβίωσαν και πάλι χθες σκορπώντας θλίψη, καθώς οι φλόγες τύλιξαν για μία ακόμα φορά τη χώρα απ΄άκρη σ΄άκρη!"

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μέχρι 31 Αυγούστου η απόφαση Καραμανλής".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ιδιαίτερα κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις θεωρείται η επόμενη εβδομάδα, καθώς, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των πρωτοβουλιών που θ΄αναλάβει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι οποίες σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος"΄.

Η ΑΥΓΗ: "Μικρό καλάθι" για εργαζόμενους από Καραμανλή- Παπανδρέου". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στην τελική ευθεία για τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλλιεργούν κλίμα μειωμένων προσδοκιών και αναπροσαρμόζουν "προς τα κάτω" τις εξαγγελίες τους για τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους, με άλλοθι την οικονομική κρίση".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ για Siemens και εκλογές".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στα χαρακώματα βρίσκονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην σκιά των κατηγοριών που έχει εξαπολύσει ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens για παράνομη χρηματοδότηση των δύο μεγάλων κομμάτων".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Λίφτινγκ απελπισίας. Προς αλλαγές υπουργών - διοικητών ΔΕΚΟ". Η εφημερίδα γράφει ότι "την ύστατη προσπάθειά του για την αντιστροφή του πολιτικού κλίματος ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, με πρώτο βήμα ένα λίφτινγκ απελπισίας στην κυβέρνηση και στις δημόσιες επιχειρήσεις. Ο κ. Καραμανλής συνεχίζει τις επαφές του με τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ και μετά τη μυστική συνάντηση με τον κ. Γ. Σουφλιά , συζήτησε χθες τη στρατηγική του με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Το μεγάλο κόλπο με τις κάρτες των ΑμΕΑ".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η παρατηρητικότητα του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριου Σαλμά οδήγησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας στην αποκάλυψη κυκλώματος , το οποίο, εκμεταλλευόμενο το καθεστώς της χρηματοδότησης της μεταφοράς Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) με τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ εισέπραξε, τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία, εκατομμύρια ευρώ".

ΕΘΝΟΣ: "Τελεσίγραφο για συντάξεις γυναικών. Εντολή ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Εφάπαξ αύξηση των ορίων ηλικίας".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "απορρίπτει η Κομισιόν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για σταδιακή εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες και ζητά την άμεση προσαρμογή με το Κοινοτικό Δίκαιο. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς περίπου 140.000 γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο και τα Σώματα Ασφαλείας".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σε πείραμα αλά...CERN εξελίσσονται ανασχηματισμός - εκλογές. Ο πρωθυπουργός είτε θα κάνει το Big Bang στη ΝΔ, είτε θα τον ρουφήξει η "μαύρη τρύπα" της αμφισβήτησης".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι απαρχές του κόσμου πάντοτε ήταν η μεγάλη απορία όλων. Οι επιστήμονες του CERN, προσπαθούν να δημιουργήσουν εκ νέου το Big Bang, τη μεγάλη έκρηξη που έγινε πριν από 15 δισεκατομμύρια χρόνια και στην οποία οφείλεται η δημιουργία του κόσμου. Ο Κώστας Καραμανλής στην αρχή της Πρωθυπουργίας επιχείρησε να επανιδρύσει το κράτος, όπως ο ίδιος έλεγε, πρεσβεύοντας τη διαφάνεια. Σήμερα βρίσκεται πνιγμένος από τα σκάνδαλα και αναζητεί το δικό του ...επιταχυντή που θα τον βγάλει από την αδράνεια".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Συγκρούσεις στο Μαξίμου για τις επόμενες κινήσεις".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η κυβέρνηση ξαφνικά επανέφερε στο προσκήνιο τη στάση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και το κατηγορεί ότι αυτό θα ευθύνεται για την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι χρεώνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στο ΠΑΣΟΚ. Το Μαξίμου διαψεύδει, αλλά και συντηρεί την εκλογολογία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πύρινος εφιάλτης πάλι για Πάρνηθα. Ολονύχτια μάχη για να μην ξεφύγει προς την κορυφή η φωτιά".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δύο χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά, που κατέκαψε μεγάλο μέρος του βουνού, ο εφιάλτης επέστρεψε. Η φωτιά που ξεκίνησε έξω από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, με σύμμαχο τον δυνατό άνεμο αλλά και τις διάσπαρτες χωματερές, ξέφυγε από τον έλεγχο. Εκατοντάδες πυροσβέστες έδιναν ολονύχτια μάχη για να ανακόψουν την πορεία της προς την Πάρνηθα".

ΕΣΤΙΑ: "Η θεωρία Laffer για τους φόρους. Χαμηλότεροι συντελεστές, υψηλότερα έσοδα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το όνομα Arthur Laffer είναι μάλλον άγνωστο στην Ελλάδα. Πρόκειται για διαπρεπή Αμερικανό οικονομολόγο, σύμβουλο του προέδρου Ρήγκαν την περίοδο 1981-89, ο οποίος απέδειξε ότι η μείωσις των συντελεστών φορολογίας μπορεί να οδηγήση σε αύξηση των φορολογικών εσόδων".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Έως 17 έτη παραπάνω οι γυναίκες στο Δημόσιο. Η ΕΕ απαιτεί σύντομα εξίσωση με τους άνδρες".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ανένδοτη είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων με τους άνδρες συναδέλφους τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή έχει αποφασίσει να απορρίψει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε μια δεκαετία".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Φουντώνει" η κόντρα ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, εν αναμονή της απόφασης του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας -ΠΑΣΟΚ για τις μίζες της Siemens εν αναμονή της απόφασης του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου για την έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου ενώ την ίδια ώρα πολλαπλασιάζονται οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και προκήρυξης πρόωρων εκλογών".

ΤΑ ΝΕΑ: "Κάλπες τον Οκτώβρη δείχνει το Μαξίμου. Σε εκλογικό συναγερμό οι υπουργοί".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "εκλογικός συναγερμός έχει σημάνει στα υπουργικά γραφεία , καθώς το Μαξίμου άρχισε να στήνει από χθες το σκηνικό για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο. Ο πρωθυπουργός έχει πλέον πειστεί ότι δεν μπορεί να προσδοκά σε αναστροφή του κλίματος μέχρι την άνοιξη".

Η ΝΙΚΗ: "Επέστρεψε ο εφιάλτης. Ανυπεράσπιστη η χώρα στην επέλαση του "στρατηγού ανέμου".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε πύρινο κλοιό, που θύμισε το καταστροφικό καλοκαίρι του 2007, βρέθηκε χθες η χώρα. Ισχυροί άνεμοι και έλλειψη μέσων πυρόσβεσης, έκαναν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής. Μάλιστα, πυροσβεστικό όχημα προσέγγισε μέτωπο φωτιάς χωρίς νερό στις δεξαμενές του".

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Ντροπή για όλους τα παιχνίδια του Χριστοφοράκου και η αμηχανία των κομμάτων".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ντροπή σε όλους τους Έλληνες προκαλεί η στάση του φυγόδικου Μιχάλη Χριστοφοράκου ο οποίος έχει τη δυνατότητα να περιπαίζει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, κόμματα και πολιτικούς. Η αλήθεια είναι, δυστυχώς ότι τη δυνατότητα του την παρέχουν οι ίδιοι οι πολιτικοί που φοβούνται τις αποκαλύψεις".

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ:"'Ομηροι του ...Μιζοφοράκου, πολιτικοί και κόμματα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Καραμανλής και Παπανδρέου ετοιμάζονται, για τα φώτα της ΔΕΘ, υπό τη σκιά του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Μ. Χριστοφοράκου. Όχι παροχές, όχι ωραιοποιήσεις, έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, το τρίπτυχο του πρωθυπουργού".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "ΚΚΕ: Με δράση και με ψήφο ο λαός να τους γυρίσει την πλάτη".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση αποπροσανατολισμού των εργαζομένων έχουν επιδοθεί όλο τον τελευταίο καιρό η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση, πατώντας πάνω σε προηγούμενους νόμους του ΠΑΣΟΚ, ή έχοντας τη στήριξή του, προωθεί νομοσχέδια και μέτρα που πλήττουν άμεσα κάθε πλευρά της ζωής των εργαζομένων, τα δύο κόμματα του κεφαλαίου επιχειρούν με τη συνοχή των αστικών ΜΜΕ, να τραβήξουν την προσοχή του λαού σε ψευδεπίγραφες αντιπαραθέσεις και ανούσιες λεπτομέρειες , με αφορμή το υπαρκτό σκάνδαλο της "ΖΗΜΕΝΣ".

Η ΣΦΗΝΑ: "Πόσα παίρνουν οι συνταξιούχοι από το φθινόπωρο. Η "Σ" αποκαλύπτει τις αποφάσεις της κυβέρνησης".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών θα παρουσιάσει το Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός "προκειμένου η χώρα να έχει μόνιμη ανάπτυξη, με περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας". Θέλοντας να εξισορροπήσει τα πράγματα, το Μαξίμου έχει δώσει εντολή για "στοχευμένες παροχές σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Άγρια Δύση" η Θεσσαλονίκη. Έκρηξη εγκληματικότητας με 5 ληστείες σε μια μέρα".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "30.000 προσλήψεις στο Δημόσιο. Πράσινο φως για να καλυφθούν τα κενά σε εκπαίδευση και υγεία".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Εγκαίνια με ανακοινώσεις. Ο πρωθυπουργός θα πει που θα πάει η ΔΕΘ".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: " Έξαρση φοροδιαφυγής με πρόστιμα 1 δισ. ευρώ".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ενίσχυση της φοροδιαφυγής "αποδεικνύουν" τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Στο 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου εφέτος τα πρόστιμα από το σύνολο των ελέγχων εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μετοχική δημοκρατία στο ΧΑ. Γενικές συνελεύσεις με ηλεκτρονική ψήφο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τον νομοσχέδιο. Προβλέπει την καθιέρωση νέων διαδικασιών (όπως η ψήφος με e-mail) και την κατάργηση γραφειοκρατικών εμποδίων (όπως η δέσμευση των μετοχών) με στόχο την καλύτερη διασφάλιση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ελπίδες με πολλή αβεβαιότητα. Διαφαίνεται αχνό φως από τους πρόδρομους δείκτες των μεγάλων οικονομιών".
Η εφημερίδα γράφει ότι "οι πρώτες αχτίδες φωτός έχουν αρχίσει να φαίνονται ήδη στον άκρη του ...τούνελ της ύφεσης, καθώς ήδη ορισμένες από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου δείχνουν να ξεπερνούν την κρίση, όμως ακόμη οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες και πολλοί φοβούνται πως η δειλή ανάκαμψη θα χαθεί εάν σταματήσουν οι γενναίες δόσεις δημοσιονομικών και νομισματικών "ενέσεων" .

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σχέδιο για τη συμμετοχή των μετόχων στη διοίκηση".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σχέδιο νόμου το οποίο αποκαθιστά σε αρκετά σημεία τα δικαιώματα των μετόχων των εισηγμένων εταιρειών βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση έως τα μέσα του επόμενου μήνα. Κατάργηση της εξάρτησης της άσκησης του δικαιώματος ψήφου από τη δέσμευση των μετοχών για ορισμένο χρονικό διάστημα, δυνατότητα συμμετοχής στη ενική Συνέλευση εκ του μακρόθεν είναι μερικές μόνο από τις σημαντικές αλλαγές που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο σχέδιο με το οποίο ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο σχετικές κοινοτικές οδηγίες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: