Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 23-8-2009

Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι πυρκαγιές στην Αττική, οι πολιτικές εξελίξεις, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών, η πορεία της οικονομίας, οι βάσεις σε 300 σχολές, οι συντάξεις, οι τουρκικές προκλήσεις και η πολιτική στα καύσιμα.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι νέες συντάξεις με τη διαδοχική ασφάλιση. Παραδίδεται αύριο στη Φ. Πετραλιά η οικονομική μελέτη".
Η εφημερίδα γράφει ότι "πράσινο φως" για την επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης με ευνοϊκές αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση ανάβει η οικονομική μελέτη που παραδίδεται αύριο στην υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη - Πάλλη Πετραλιά, από την ομάδα εμπειρογνωμόνων της Διεύθυνσης Αναλογιστικών Μελετών του υπουργείου".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Οι βάσεις σε 300 σχολές. Εντός της εβδομάδος οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "εβδομάδα...βάσεων είναι η ερχόμενη και στη μηχανογραφική υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ γίνονται οι τελευταίοι έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων πριν ανακοινωθούν τα μόρια επιτυχίας και αναρτηθούν στα λύκεια οι πίνακες με τα ονόματα των πρωτοετών φοιτητών".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Ακουμπάνε" τρομοκράτες. Κοντά σε συλλήψεις υπόπτων βρίσκεται η αντιτρομοκρατική".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "την πεποίθησή τους ότι σύντομα θα έχουν στα χέρια τους μέλη του πυρήνα της "νέας ελληνικής τρομοκρατίας" εκφράζουν στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Την αισιοδοξία που επικρατεί στην Κατεχάκη, δικαιολογούν πρόσφατα ευρήματα, αλλά και στοιχεία που προέκυψαν από τις επαφές ανώτατων στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών με Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους".

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Στο ψυγείο σκάνδαλα, οικονομία. Τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ...παίζουν με εκλογές".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "τα σκάνδαλα με κορυφαίο της επικαιρότητας αυτό με τις μίζες του κ. Χριστοφοράκου προς τα δύο μεγάλα κόμματα, το οποίο κανείς δεν ξέρει πού αλλού μπορεί να σκάσει, αλλά και τα τεράστια-πλέον- οικονομικά προβλήματα, με τις εκτιμήσεις για παρατεταμένη ύφεση έως το 2012, φαίνεται να κάμπτουν τους όποιους δισταγμούς του πρωθυπουργού για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Μαύρος Σεπτέμβρης. Πολιτική αβεβαιότητα, οικονομικό χάος".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι διακοπές τελειώνουν, αλλά η επιστροφή στα αστικά κέντρα δεν θα γίνει με τους καλύτερους οιωνούς. Τα μηνύματα από τις επιχειρήσεις την αγορά και συνολικά από την οικονομία παραπέμπουν σε μαύρο Σεπτέμβρη και περιβάλλον πιστωτικής ασφυξίας και οικονομικού χάους. Οι άνθρωποι της αγοράς αλλά και υπουργοί αναμένουν επιδείνωση στη δημόσια και ιδιωτική οικονομία και επικράτηση εκρηκτικών συνθηκών στην κοινωνία".

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Μεγαλύτερες συντάξεις και σε χρόνο - ρεκόρ". Σύμφωνα με την εφημερίδα "αγωνία και ανασφάλεια επικρατεί στους κόλπους των εργαζομένων για το πότε θα βγουν στη σύνταξη και αν θα έρθουν νέες αλλαγές με αποτέλεσμα να χάσουν τα σημερινά τους προνόμια. Το 2009 έφερε νέες αλλαγές στους όρους και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έτσι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς άλλα ισχύουν για τους παλαιούς και άλλα για τους νέους ασφαλισμένους".

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Η κυβέρνηση ήξερε για τις τουρκικές προκλήσεις στη Ρω".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "είναι σύμπτωση; Ποιος ξέρει...Πάντως ο Ι. Κοραντής, που είχε προειδοποιήσει από τις αρχές Ιουνίου την κυβέρνηση για την προβοκάτσια των Τούρκων στη Ρω, απομακρύνθηκε από την ΕΥΠ και ο Δ. Γράψας πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, ο οποίος επάνδρωσε τα σχεδόν εγκαταλειμμένα φυλάκια του Αιγαίου (μεταξύ των οποίων και αυτό της Ρω) αποστρατεύθηκε πρόσφατα."

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Μπροστά στο μεγάλο δίλημμα της πολιτικής του ζωής βρίσκεται ο Πρωθυπουργός: Τον Οκτώβρη χάνει...Τον Μάρτη κερδίζει;". Η εφημερίδα γράφει ότι "να πάει στις κάλπες το Φθινόπωρο είναι σίγουρο ότι θα χάσει. Το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει. Το ζητούμενο είναι με τι αυτοδυναμία θα πάρει την εξουσία. Τον Μάρτη οπωσδήποτε θα προκληθούν εκλογές με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ερώτημα είναι αν θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Ελπίδα μία μόνο υπάρχει, να αποτύχει παταγωδώς το ΠΑΣΟΚ και να υπάρξει θεαματική λαϊκή απογοήτευση και μεταστροφή φυσικά προς το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που θα είναι η Νέα Δημοκρατία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επανήλθε ο πύρινος εφιάλτης".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι "ο πύρινος εφιάλτης επανήλθε, προκαλώντας βιβλική καταστροφή στη βορειοανατολική Αττική, οι κάτοικοι της οποίας έζησαν νύχτα αγωνίας για τα σπίτια τους, παλεύοντας με τις φλόγες. Μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Γραμματικού, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το σημείο κατασκευής του νέου ΧΥΤΑ, στις 9μμ την Παρασκευή, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις το πρωί του Σαββάτου , όταν ουσιαστικά χάθηκε η μάχη, καθώς ο κρατικός μηχανισμός αποδείχτηκε ανεπαρκής να ελέγξει την επέκτασή της".

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Εκλογές λόγω οικονομικού αδιεξόδου. Ο Καραμανλής - εντός των ημερών - ανοίγει τα χαρτιά του".
Η εφημερίδα γράφει ότι "πιο κοντά παρά ποτέ φαίνεται ότι βρίσκεται ο χρόνος των εθνικών εκλογών. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής - εντός των προσεχών ημερών και ενδεχομένως έως τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης- θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις".

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Γιγαντιαία επιχείρηση της ΕΥΠ για τη σύλληψη των εμπρηστών που πυρπόλησαν για μια ακόμα φορά την Αττική".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έργο εμπρηστών, που ανέπτυξαν ταυτόχρονη και οργανωμένη δράση, είναι οι απίστευτα μεγάλης έκτασης πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Αττική. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έζησαν δραματικέ ώρες χθες όλη τη μέρα, καθώς προσπαθούσαν να σώσουν όχι μόνο τις περιουσίες τους, αλλά και τις ίδιες τους τις ζωές."

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σσσ...ο Κώστας σκέφτεται. Ώρα αποφάσεων για τον πρωθυπουργό. Βάζει στη ζυγαριά ανασχηματισμό από τη μια και κάλπες τον Οκτώβριο απ΄την άλλη".
Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα τονίζει ότι "ο Κ. Καραμανλής στις συναντήσεις του στη διάρκεια της εβδομάδας ζήτησε γνώμες για το αν πρέπει να επιλέξει ανασχηματισμό ή κάλπες. Οι απόψεις που άκουσε ήταν αντιφατικές. Τώρα ήρθε η ώρα να καταλήξει, με χρονικό ορίζοντα τη ΔΕΘ. Ο Γ. Παπανδρέου απαντά με νέες προγραμματικές εξαγγελίες για το πολιτικό σύστημα και την οικονομία".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αποφασιστική απάντηση στον αντικομμουνισμό και όλους τους φορείς του".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε κάθε γωνιά της χώρας, σε χώρους με συμβολικό περιεχόμενο σε τόπους μαρτυρίων, φυλακίσεων και εκτελέσεων κομμουνιστικών και αγωνιστικών αντιφασιστών, αλλά και σε κεντρικά σημεία των πόλεων, καλούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ τους εργαζόμενους και τη νεολαία σήμερα, αύριο και μεθαύριο για να εκφραστεί μαχητικά η καταδίκη της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας παραχάραξης της Ιστορίας και εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό - ναζισμό".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Με μικρό "καλάθι" στη ΔΕΘ ο Καραμανλής. "Συντηρητικά " τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με το ένα αυτί στραμμένο στις Βρυξέλλες και στις διαπραγματεύσεις με τη Κομισιόν που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες και το άλλο στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, το οικονομικό επιτελείο αρχίζει να ανεβάζει ρυθμούς έχοντας δύο στόχους".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Ποιοι και γιατί πιέζουν για εκλογές. "Νταβατζήδες" παντός είδους επενδύουν σε κυβερνητική αστάθεια".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ασφυκτικές πιέσεις προς την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών μέσα στο φθινόπωρο ασκούν στον Κ. Καραμανλή οικονομικοί παράγοντες και εκδοτικά συγκροτήματα, μέσω και των κυβερνητικών στελεχών που κινούνται στη σφαίρα επιρροής τους. Πιέσεις πρωτοφανείς στα χρονικά που, προϊόντος του χρόνου, αποκτούν μεγαλύτερη ένταση και αποκαλύπτουν την επιδίωξη των λεγόμενων "νταβατζήδων" να δρομολογήσουν εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, τέτοιες που θα διευκολύνουν τις μελλοντικές κινήσεις τους και θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Κυβερνητική ληστεία 1 δισ. ευρώ με τα καύσιμα. Χρεοκοπούν, πέφτουν κι ακόμη μας κλέβουν".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ο Ιούδας χρειάστηκε 30 αργύρια. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όμως, πιεζόμενη από τις αστοχίες πέντε χαμένων ετών και από τις μαύρες τρύπες που δημιούργησε η δίχως πυξίδα οικονομική της πολιτική, "βολεύτηκε" με 1 δισ. ευρώ. Τόσα είναι δηλαδή τα δικά της "αργύρια" για να προδώσει την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων Ελλήνων καταναλωτών, που παρά τις περυσινές διαβεβαιώσεις για αποκλιμάκωση των τιμών της αμόλυβδης βενζίνης, βλέπουν σήμερα ότι η διεθνής μείωση στις τιμές του μαύρου χρυσού όχι μόνο δεν ήρθε στη χώρα μας, αλλά, πολύ χειρότερα, οι τιμές στις εγχώριες αντλίες αυξήθηκαν".

Realnews: "Μας έκαψε το κράτος!" Κάτοικοι και φορείς καταγγέλλουν ολιγωρία των αρχών".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ανεξέλεγκτες διαστάσεις πήρε η πυρκαγιά εξαιτίας της ολιγωρίας των αρχών. Στις φλόγες Γραμματικό, Βαρνάβας, Μαραθώνας, Καλέντζι, Οινόη, Διόνυσος. Σε κόλαση φωτιάς ξύπνησαν το πρωί του Σαββάτου οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Αττικής. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Σέσι Γραμματικού το βράδυ της Παρασκευής έδειχνε ότι θα ετίθετο υπό έλεγχο. Ωστόσο η αδυναμία αποστολής πτητικών μέσων πυρόσβεσης -λόγω της νύχτας και οι δαιμονισμένοι άνεμοι που άρχισαν να πνέουν δημιούργησαν σκηνικό τραγωδίας του Δάντη!".

ΝΙΚΗ: "Απόδραση εν μέσω κάλπης. Ο Καραμανλής αναλαμβάνει την ευθύνη των πρόωρων εκλογών".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα λάβει ο Κ. Καραμανλής τις τελικές αποφάσεις για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών με την κατάσταση στην οικονομία να γίνεται όλο και πιο φορτική καθώς και πιεστική για τις πολιτικές εξελίξεις".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΕΞΠΡΕΣ: "Ήπια...προσαρμογή στα επιτόκια δανείων".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ισχυρή αντίσταση εμφανίζουν τα επιτόκια χορηγήσεων, σε μία περίοδο όπου το βασικό επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού Euribor 3μήνου υποχωρεί συνεχώς και διαμορφώνεται στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,85%".

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ: "Αδιέξοδα και διλήμματα. Οι προσδοκίες των αγορών και η αστάθεια των οικονομιών- Όλες οι τελευταίες εκτιμήσεις".
Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα αναφέρει ότι "καθώς οι οικονομίες βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής, όπου οι προσδοκίες για ανάκαμψη αρχίσουν πλέον να προτρέχουν των απτών ενδείξεων μίας κυκλικής ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας, οι αγορές - ύστερα από μία περίοδο υψηλών κερδών - σταματούν πλέον πιο συχνά για να πάρουν ανάσα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: