Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 1-9-2009

Ποια θέματα κυριαρχούν: Η παραίτηση του νεοδημοκράτη βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Μανώλη με φόντο τις σφοδρές αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων του Κώστα Καραμανλή για ανασχηματισμό ή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η στάση Σουφλιά στο θέμα των πρόωρων εκλογών, καθώς και η κρίσιμη αυριανή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ για την οικονομία.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκλογές: Πολιτικό έγκλημα ή... βλακεία; Ανοιχτή παρέμβαση του "Αδέσμευτου Τύπου".
Η εφημερίδα γράφει ότι "μέχρι πρόσφατα αρνούμασταν να πιστέψουμε ότι υπάρχουν στελέχη στην κυβερνητική Παράταξη που να επιθυμούν άμεσες εκλογές, τώρα! Σε μια χρονική περίοδο όπου το κλίμα εις βάρος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι βαρύτατο. Να όμως που το είδαμε κι αυτό: Υπουργοί να επιμένουν για πρόωρες εκλογές, γνωρίζοντας τη σίγουρη ήττα της ΝΔ".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Θέμα ωρών η απόφαση Καραμανλή. Αφού άκουσε τους κοινωνικούς φορείς της χώρας και τους στενούς συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός σταθμίζει το εθνικό συμφέρον".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην πολιτική σκακιέρα περιμένουν τα στελέχη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε στην "Α" κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και τακτικός συνομιλητής του, ο κ. Καραμανλής αναμένεται πως θα ανοίξει τα χαρτιά του, όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή και αλλαγών στις υπουργικές θέσεις μέχρι την Τετάρτη ή Πέμπτη και πάντως πριν από τη μετάβασή του στη συμπρωτεύουσα για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης".

Η ΑΥΓΗ: "Δρόμους αντί για δέντρα φυτεύει ο Σουφλιάς. Τρυπάνε τον Υμηττό και διασχίζουν τις μαύρες ράχες της Πεντέλης οι νέοι αυτοκινητόδρομοι της Αττικής, μήκους 72 χλμ. Μέχρι τέλους του έτους οι προσφορές".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "λίγες ημέρες μετά τις φωτιές που κατέστρεψαν τον δασικό πλούτο της Αττικής, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε τον νέο χάρτη αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας που θα περνούν μέσα από τα εναπομείναντα δάση του Υμηττού, θα τρυπάνε το βουνό και θα διατρέχουν τα καμένα δάση της Πεντέλης".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Θρίλερ με τις εκλογές. Αποφασισμένος ο Καραμανλής να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Ισχυρές αντιδράσεις από βουλευτές που κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "λίγα 24ωρα πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ ολόκληρη η ΝΔ βρίσκεται στην δίνη του διλήμματος "πρόωρες εκλογές τον Οκτώβρη ή ανασχηματισμός". Για την ώρα το μέγαρο Μαξίμου αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, αφού ο Κ. Καραμανλής κρατά κλειστά τα χαρτιά του".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ετοιμάζει "διάγγελμα". Ισχυρές ενδείξεις ότι θα ζητήσει εκλογές. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Καραμανλής πήρε τις αποφάσεις του".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ανοίγει τα χαρτιά του -κατά πάσα πιθανότητα αύριο με τηλεοπτικό "διάγγελμα"- ο Πρωθυπουργός και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, επιλέγει οριστικά τις πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Υπουργοί και βουλευτές ζητούν: Αλλαγές και όχι εκλογές".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αποφάσεις και τα επόμενα βήματα του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, με σχεδόν όλους τους υπουργούς και σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ να δηλώνουν την αντίθεσή τους σε κάθε σκέψη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και τον βουλευτή Αργολίδας κ. Γιάννη Μανώλη να καταθέτει στον πρόεδρο της Βουλής την παραίτησή του εξαπολύοντας βολές σε όσους απεργάζονται πρόωρες εκλογές".

ΕΘΝΟΣ: "Διάλυση με πρωθυπουργό - θεατή. Γαλάζια Βαβέλ για τις πρόωρες εκλογές".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σκηνικό διάλυσης στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό δημιουργεί η αναβλητικότητα Καραμανλή στην ανακοίνωση αποφάσεων για τις εκλογές. Νέους τριγμούς δημιουργεί η παραίτηση Μανώλη και τα καρφιά που τη συνοδεύουν".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Πρωθυπουργός θ' αποφασίσει μετά την επιστροφή Παπαθανασίου από τις Βρυξέλλες και το παιχνίδι θα κριθεί ...στην παράταση". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μπορεί επιφανειακά να μονοπωλούν την επικαιρότητα τα σενάρια περί ανασχηματισμού και εκλογών, υπογείως όμως τρέχει ένα άλλο σενάριο που μέχρι στιγμής δεν απασχολεί κανέναν άλλο παρά μόνο τον Πρωθυπουργό, κι αυτό δεν είναι άλλο από αυτό της παράτασης που θα ζητήσει ο Παπαθανασίου από τον Αλμούνια".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σουφλιάς προς Λιάπη: Μόνο το εθνικό συμφέρον. Απάντηση για τις εκλογές μετά την πρόκληση - πρόσκληση του τέως υπουργού μέσω του "Ε".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αίσθηση προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η παρέμβαση του τέως υπουργού και βουλευτή της ΝΔ στη Β' Αθηνών Μ. Λιάπη στον "Ε", ο οποίος κάλεσε Γ. Σουφλιά και Ντ. Μπακογιάννη -που φέρονται να προτείνουν πρόωρες εκλογές- να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους σχετικά με το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, την ίδια ώρα που στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος επικρατεί κλίμα "εμφυλίου" σχετικά με τις πρόωρες εκλογές".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μαγειρείο στο Μαξιμουμ. Σφίγγα ο Καραμανλής, αλλά διαρροές για πρόωρες από συνεργάτες του".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "είκοσι περίπου υπουργοί και βουλευτές (Αβραμόπουλος, Σαμαράς, Σπηλιωτόπουλος κ.ά) τάχθηκαν χθες κατά των εκλογών τον Οκτώβριο. "Ο πρωθυπουργός τούς ακούει, αλλά αποφασίζει με βάση το συμφέρον του τόπου", δηλώνει στην "Ε" στενός συνεργάτης του. Τα "μαγειρέματα" στο Μαξίμου συνεχίζονται και αναμένονται πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες".

ΕΣΤΙΑ: "Αντισυνταγματικές οι πρόωρες εκλογές. Με επίκληση του ιδίου εθνικού θέματος".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι τυχόν πρόωρες εκλογές εντός του Οκτωβρίου, με την επίκληση εθνικού θέματος, θα αποτελέσουν ωμή παραβίαση του Συντάγματος. Εν προκειμένω, το "εθνικό θέμα" θα είναι η οικονομική κρίσις και η κατάρτισις του Προϋπολογισμού".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η πλάστιγγα γέρνει υπέρ των εκλογών. Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ με βολές μεταξύ στελεχών".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "θέμα μιας ή δύο ημερών είναι η γνωστοποίηση των τελικών επιλογών του κ. Κώστα Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του και, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, "δεν έχει να ακούσει τίποτε άλλο".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Το ECOFIN κρίνει τις εκλογές. Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "παράταση της προθεσμίας μείωσης του ελλείμματος κατά δύο χρόνια αναμένεται να ζητήσει από την Κομισιόν ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Χοακίν Αλμούνια αύριο, στο περιθώριο του άτυπου Ecofin".

ΤΑ ΝΕΑ: "Κλείδωσε τις κάλπες ο ...Σουφλιάς, ενώ ο Καραμανλής τρόμαξε από τις αντιδράσεις".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι πρωτοφανείς αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών που ζητούν παράταση του εκλογικού χρόνου τρομάζουν τον Κων. Καραμανλή αλλά την ίδια ώρα την επίσπευση των εκλογών- με πιθανή ημερομηνία την 4η Οκτωβρίου- κλειδώνει ο Γ. Σουφλιάς, προβάλλοντας λόγους "εθνικού συμφέροντος".

Η ΝΙΚΗ: "Μπρος κάλπες και πίσω ακυβερνησία. "Βόμβα" Μανώλη στην αυλή του Μαξίμου".
Η εφημερίδα γράφει ότι "προάγγελος ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων χαρακτηρίζεται η παραίτηση του Γιάννη Μανώλη που αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός δείχνει να έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, την ώρα που ο Γιώργος Σουφλιάς με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο έδειξε εκλογές το φθινόπωρο".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Οργάνωση λαϊκή επαγρύπνηση διεκδίκηση της προστασίας δασών, γης , της ζωής μας".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα της Ανατολικής Αττικής, όλης της Αττικής, μέσω αυτών στους εργαζόμενους της Ελλάδας, με σύνθημα: Οργάνωση-διεκδίκηση -λαϊκή επαγρύπνηση για την προστασία των δασών, της ζωής".

City Press: "Μεγάλη πτώση στις λιανικές πωλήσεις".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "συνεχίζεται η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο, ως αποτέλεσμα της κρίσης και του συνεπακόλουθου περιορισμού της κατανάλωσης. Σύμφωνα λοιπόν, με την ΕΣΥΕ, ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε κατά 14,2% τον Ιούνιο και η εξέλιξη αυτή αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στη μείωση του δείκτη της κατηγορίας καταστημάτων ειδών διατροφής κατά 9,4%".

Metro: "Προβάδισμα έχουν οι πρόωρες. Σε δεύτερο πλάνο περνά η επιλογή του ανασχηματισμού που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στο κενό πέφτουν, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο, οι σφοδρές αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά των βουλευτών, για να αποτραπεί η πορεία της χώρας προς τις εκλογές".

Metropolis: "Από την Κατεχάκη στην Ποσειδώνος μέσω Υμηττού".
Η εφημερίδα γράφει ότι "στην τελική ευθεία μπαίνει η επέκταση της Αττικής Οδού, καθώς δρομολογείται πλέον η ανάθεση κατασκευής της. Με τις νέες διαδρομές θα συνδέεται απευθείας η Καισαριανή με τη Λ. Ποσειδώνος και η Αγία Μαρίνα στο Κορωπί με τη Ραφήνα".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ιδού η νέα Θεσσαλονίκη. Πληθυσμιακή έκρηξη σε 5 δήμους".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Μέσα σ΄όλα παραίτηση Μανώλη. Σκληρή απάντηση Τραγάκη στον παραιτηθέντα βουλευτή".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Formula 1 made in Greece. Βραβείο σχεδιασμού σε φοιτητές του ΑΠΘ".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Παρούσα η κρίση στο Χ.Α. με μείωση κερδών 39,2%".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πτώση 39,2% σημείωσαν τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας στο α΄εξάμηνο του 2009 των 280 εισηγμένων στο ΧΑ επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Παγώνουν την οικονομία τα εκλογικά σενάρια".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κλίμα αβεβαιότητας και σύγχυσης απλώνεται σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Η κρίση στην αγορά και τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας περνούν σε δεύτερη μοίρα, καθώς επιχειρηματίες, πολιτικοί παράγοντες, ανώτατα στελέχη και γενικότερα οι πάντες, συζητούν πλέον για τον χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών".

ΚΕΡΔΟΣ: "Βουλιάζει το λιανεμπόριο. Κατά 13,4% υποχώρησε ο τζίρος σε όλους τους κλάδους".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται ο λιανικός τζίρος, καθώς τον Ιούνιο, τελευταίο μήνα πριν τις θερινές εκπτώσεις, σημείωσε μείωση 11,7% σε τρέχουσες τιμές και 14,5% σε αποπληθωρισμένες, μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχούς μείωσης της ζήτησης".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αλλαγή οικονομικής πολιτικής ζητούν οι παραγωγικές τάξεις".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "άμεση αλλαγή οικονομικής πολιτικής ζητούν οι παραγωγικές τάξεις από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με στόχο να αντιμετωπισθούν τόσο οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες της διεθνούς κρίσης όσο και τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: