Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 10-12-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι πιέσεις που ασκούνται από το εξωτερικό, τα πρώτα νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή, όπως για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τον "Τειρεσία" κ.α., η αντιπαράθεση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και η επιλογή των νέων περιφερειαρχών.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιες οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή".

Η εφημερίδα γράφει ότι "το δρόμο για τη Βουλή παίρνει το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πάει στη Βουλή και το σχέδιο νόμου που αφορά στη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων προσώπων. Αυτό γνωστοποίησε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Έκρηξη Σαμαρά κατά Παπανδρέου. Από τη Βόννη (όπου το συνέδριο του ΕΛΚ) ο αρχηγός της ΝΔ κατήγγειλε τον πρωθυπουργό για παρεκτροπή σε ιταμές δηλώσεις κατά των κυβερνήσεων της γαλάζιας παράταξης".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την αβελτηρία του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να λάβουν, επιτέλους, τα απαραίτητα μέτρα για να βγει η χώρα με ασφάλεια από την παγκόσμια οικονομική κρίση, στιγμάτισε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς".

Η ΑΥΓΗ: "Σκληρά μέτρα σε γαλανόλευκο φόντο! Κίνδυνο για την εθνική κυριαρχία από το δημοσιονομικό αδιέξοδο ανακαλύπτει τώρα ο πρωθυπουργός και ζητεί συναίνεση".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με κινδυνολογία ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη πίεση των διεθνών αγορών επί της ελληνικής οικονομίας. Μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο, είπε πως "το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία για πρώτη φορά από το 1974".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Το παραμύθι τελείωσε. Πάρτε τώρα σκληρά μέτρα για να γλιτώσετε τη χρεωκοπία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η ατολμία της κυβέρνησης να ανακοινώσει τα ενδεδειγμένα μέτρα δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής προκειμένου να πείσει τις αγορές ότι εννοεί αυτά που λέει για ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση μείωσης του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, συντηρούν και εντείνουν το κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος της ελληνικής αγοράς ομολόγων και των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Κινδυνεύει ο 14ος μισθός! Συζητείται ετεροχρονισμός δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ενδεχόμενα μείωσης ή κατάργησης των επιδομάτων Πάσχα και αδείας εξετάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο κυβερνητικό επιτελείο. Οι ανακοινώσεις αναβλήθηκαν, όμως οι πιέσεις προς την ελληνική οικονομία εντείνουν την αναγκαιότητα που ομολογείται και από κυβερνητικά στελέχη και θέλει τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να περιγράφει ιδία πρωτοβουλία την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία και τα επώδυνα μέτρα που πρέπει να ληφθούν".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αναζητείται συναίνεση για σκληρά μέτρα. Συνεχίζεται ανεξέλεγκτη η κατάρρευση μετοχών, ομολόγων και αξιοπιστίας".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να του ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία του, για να συζητηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτείται να ληφθούν για την οικονομία και την προσπάθεια ανάταξής της. Στη συνάντηση αυτή, πάντως, θα συζητηθούν και τα μέτρα που απαιτούνται για την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο και το κράτος γενικότερα".

ΕΘΝΟΣ: "Μας ράβουν κοστούμι Ιρλανδίας. Γιώργος: Το οικονομικό αδιέξοδο απειλεί την εθνική κυριαρχία".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για άμεση λήψη σκληρών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση -κατά τα πρότυπα της Ιρλανδίας. "Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα που χρειάζονται".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Το Νταχάου των Σκοπίων στην ελληνική Βουλή. Μετά την αποκαλυπτική συνέντευξη στην "ΕΩ" του Έλληνα που κρατήθηκε παράνομα και βασανίστηκε στα Σκοπιανά κολαστήρια".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η αφήγηση των όσων πέρασε και τράβηξε στα χέρια των Σκοπιανών ο Έλληνας Γιάννης Ζευγάς δείχνουν μια χώρα που διαπνέεται από απάνθρωπα αισθήματα η οποία δεν σέβεται ούτε δίκαιο, ούτε κανόνες διεθνείς τηρεί. Πέρα από τα παραπάνω, η Σκοπιανή προκλητικότητα και εχθρότητα προς τους Έλληνες και την Ελλάδα μαρτυρεί τους μύχιους σκοπούς των Σκοπιανών για κατάληψη της Μακεδονίας και εξαφάνιση κάθε Ελληνικότητας από αυτήν".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ντροπή! Αποφυλακίζουν εμπόρους ναρκωτικών. Με διάταξη - παγίδα που ψήφισε το "κοινόβιο" ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στιγμές πρωτοφανούς έντασης έζησε χθες η Βουλή, με αφορμή τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση τοξικοεξαρτημένων στα τρία πέμπτα της ποινής αντί στα τέσσερα πέμπτα που ισχύει σήμερα, εφόσον έχουν έγκριση και από το Δικαστικό Συμβούλιο και υπό όρους".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αποτυχημένοι πολιτευτές διαχειριστές ΔΙΣεκατομμυρίων. Αποθέωση της "αξιοκρατίας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "παγωμάρα" στο Υπουργικό Συμβούλιο και πολλά αρνητικά ως σκωπτικά σχόλια στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η ανακοίνωση των δεκατριών γενικών γραμματέων περιφερειών. Μετά από περίπου δύο μήνες και αρκετές αναβολές, επελέγησαν στελέχη με χαρακτηριστικά που αναιρούν προεκλογικές δεσμεύσεις περί αξιοκρατίας".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "12 ανάσες για υπερχρεωμένους. Και αμνηστία για όσους είναι εγκλωβισμένοι στον "Τειρεσία".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ανάσα για περίπου 10.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά που κινδυνεύουν από καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές προσφέρουν τα νομοσχέδια που ετοίμασε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο. Το πρώτο από τα 4 συνολικά νομοσχέδια, με τα οποία επιδιώκεται να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχει σωρεύσει η κρίση σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει και την "αμνηστία" του Τειρεσία".

ΕΣΤΙΑ: "Το κράτος πνίγει την οικονομία. Δαπανά αφειδώς χωρίς ανάλογα έσοδα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "δεν παρεφρόνησαν λοιπόν οι διεθνείς αγορές και έθεσαν αιφνιδίως στο στόχαστρο την Ελλάδα. Ούτε απεφάσισαν αυθαίρετα οι διεθνείς οίκοι αξιολογήσεως να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική μας ικανότητα. Η δική μας πολιτική φταίει για όλα. Τόσο της προηγουμένης Κυβερνήσεως που παρέδωσε τεράστια ελλείμματα και χρέη, όσο και της σημερινής που δεν εννοεί να αλλάξη τακτική".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σκληρά λόγια, τα μέτρα αναμένονται. Παπανδρέου: Απειλή για την εθνική μας κυριαρχία - Σαμαράς: Αιτία, οι παλινωδίες της κυβέρνησης".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με άκρως δραματικούς τόνους περιέγραψε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, χωρίς όμως να προχωρήσει στην ανακοίνωση διορθωτικών μέτρων, παρά το εκρηκτικό εις βάρος της χώρας κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διεθνείς αγορές. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε "πρωτόγνωρη απειλή για την εθνική μας κυριαρχία", τοποθέτηση που προκάλεσε την πρώτη ευθεία αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Στην εντατική η πατρίδα....Γ. Παπανδρέου: "Απειλή για την εθνική κυριαρχία το έλλειμμα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με δραματικούς τόνους αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια της εισήγησής του στην ανοιχτή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για "πατρίδα που βρίσκεται στην εντατική", καθώς και για "δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο απειλεί την εθνική κυριαρχία για πρώτη φορά από το 1974".

ΤΑ ΝΕΑ: "Στροφή Γιώργου για νέα σκληρά μέτρα. Δραματική παρέμβαση στο Υπουργικό Συμβούλιο".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε άμεσα, σκληρά μέτρα οδηγείται η κυβέρνηση Παπανδρέου, λόγω του ασφυκτικού κλοιού στον οποίο έχουν θέσει την ελληνική οικονομία οι διεθνείς αγορές, οι Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με άξονα το δημοσιονομικό πρόβλημα. Τα μέτρα αυτά, που θα αρχίσουν να γνωστοποιούνται από την προσεχή εβδομάδα στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την οικονομία, στοχεύουν να στείλουν πολλαπλό μήνυμα στο εξωτερικό ότι η κυβέρνηση θέτει ως εθνικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος και δεσμεύεται να το επιτύχει".

Η ΝΙΚΗ: "Ή ταν ή επί τας. Γιώργος: Μάχη για την οικονομία και την εθνική κυριαρχία".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ως ζήτημα που απειλεί ακόμη και την εθνική κυριαρχία της χώρας ανέδειξε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το δημοσιονομικό της αδιέξοδο ο Γιώργος Παπανδρέου, το οποίο κληροδότησε στη σημερινή η προηγούμενη κυβέρνηση".

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Θέλουν κυβέρνηση "εθνικής ανάγκης". Περίεργα παιχνίδια από πολιτικούς, επιχειρηματίες και ΜΜΕ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η ανελέητη πίεση από τους Ευρωπαίους εταίρους, τους διεθνείς κερδοσκόπους, τους γκουρού της οικονομικής αποτελεσματικότητας και στους εγχώριους επιχειρηματίες, την οποία υφίσταται η Ελλάδα στον τομέα της οικονομίας, καθώς περνάει τις χειρότερες μέρες των τελευταίων δεκαετιών -και την περιμένουν ακόμη χειρότερες - δεν είναι κενή πολιτικού περιεχομένου. Ήδη επιχειρείται να επανέλθει η παλαιά συζήτηση περί συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: Να δείξει πυγμή ο λαός εδώ και τώρα κόντρα στις αντεργατικές αλλαγές".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "πρέπει να γίνουν αλλαγές ριζικές, θεαματικές, σημαντικές στο θεσμικό πλαίσιο και στην ουσία της Κοινωνικής Ασφάλισης, της συνταξιοδότησης, της Υγείας, στο ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων".

Η ΧΩΡΑ: "Βρωμάει η Αθήνα και εκείνος, μετά τη στήριξή του στην Ντόρα, ασχολείται τώρα μόνο με την επανεκλογή του. Η μεγαλύτερη δυσφήμηση για την πρωτεύουσα είναι ο ...δήμαρχός της".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επί δύο μήνες ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε μετατρέψει το δημαρχείο σε κομματικό στρατηγείο των Μητσοτάκηδων. Πίσω από τους τόνους σκουπιδιών που πνίγουν και δυσφημούν την Αθήνα "ταμπουρώθηκε" ο δήμαρχος της πόλης Νικήτας Κακλαμάνης, για να στήσει αντάρτικο στον Αντ. Σαμαρά και να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον δήμο, όπως δηλώνει, έστω και χωρίς τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας".

City Press: "Αδιέξοδο στην Αθήνα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "όγκοι σκουπιδιών απειλούν τη δημόσια υγεία. Κινδυνεύουν για ακόμη μία φορά το εορταστικό κλίμα και η εμπορική κίνηση. Κόντρα Γ. Ραγκούση-Ν. Κακλαμάνη για τις ευθύνες. Ανένδοτοι οι συμβασιούχοι και άλλες κατηγορίες εργαζομένων".

Metro: "Εθνική απειλή το χρέος".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "με τη φράση του πατέρα του , Ανδρέα Παπανδρέου, "ή θα αφανίσουμε το χρέος ή το χρέος θα αφανίσει εμάς" περιέγραψε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο".

Metropolis: "3.000 κάρτες στο Μαξίμου. ΟΙ ζωγραφιές των παιδιών για το περιβάλλον και το δικό τους μέλλον".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ο Γιώργος Παπανδρέου παρέλαβε σήμερα, στη Βουλή 56.000 περίπου υπογραφές Ελλήνων πολιτών, καθώς και περισσότερες από 2.500 κάρτες από μαθητές ολόκληρης της χώρας, που του ζητούν να υπερασπιστεί στην Κοπεγχάγη το όραμα για ένα υγιές μέλλον".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Κόκκινος συναγερμός . Οικονομία- Ασφαλιστικό σε τεντωμένο σχοινί".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Χρεοκοπία και στο βάθος εθνικά! Τι κρύβεται πίσω από την "απειλή για την εθνική κυριαρχία".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Σε κίνδυνο η χώρα. Δραματική δήλωση πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Επέκταση της ρύθμισης για οφειλές από 1/1/2005".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "γενικευμένη αμνηστία" από τον "Τειρεσία" για όλες τις οφειλές που έχουν εξοφληθεί ή θα εξοφληθούν σε τρεις μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου και επέκταση της ρύθμισης οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τράπεζες από την 1/1/2005 αντί της 1/1/2008, που αρχικώς προβλεπόταν, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, το οποίο παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Έρχονται πρόσθετα μέτρα. Στίγμα από Γ. Παπανδρέου τη Δευτέρα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το στίγμα των πρόσθετων μέτρων που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010, αναμένεται να δώσει τη Δευτέρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κηρύσσοντας την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ποιοι ξένοι μας την έπεσαν στα ομόλογα και τις μετοχές".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε μείζον πολιτικό θέμα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την ευρωζώνη συνολικά, εξελίσσεται πλέον η αναταραχή που ξέσπασε με αιχμή το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας. Εξ αυτού ορμώμενες οι αγορές, όπως και πριν περίπου έναν χρόνο, εμφανίζονται πρόθυμες να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη σταθερότητα της ευρωζώνης και τις προοπτικές του ευρώ".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ταράζει την κυβέρνηση η νέα υποβάθμιση από Fitch".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε δραματικούς τόνους μίλησε χθες για την οικονομία ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Το "δημοσιονομικό πρόβλημα απειλεί την εθνική κυριαρχία για πρώτη φορά από το 1974", τόνισε σε μια αποστροφή της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο συμπληρώνοντας "είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ελέγξουμε το τεράστιο έλλειμμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: