Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 1/12/2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η πανηγυρική εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, οι πρώτες κινήσεις, συναντήσεις και τα σχέδια για ριζικές αλλαγές στο κόμμα από το νέο αρχηγό, η κακή κατάσταση της οικονομίας στη χώρα μας και η παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε Eurogroup και Ecofin, οι προτάσεις και υποδείξεις του αμερικανού πρέσβη, μεταξύ άλλων και υπέρ της ελαστικής εργασίας, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας στη χώρα μας, καθώς και το ζήτημα της πανδημίας της νέας γρίπης.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανοιχτό κόμμα η ΝΔ με τη σύμπνοια όλων και με ισχυρή ενότητα..."

Η εφημερίδα γράφει ότι "ανασηκώνει τα μανίκια ο Αντώνης Σαμαράς και υπόσχεται όπως και ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από αυτόν να "τα αλλάξει όλα".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Οι άνθρωποι του νέου Προέδρου. Ποιοι θα κληθούν από τον Αντώνη Σαμαρά να στελεχώσουν τα επιτελεία του".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με την ισχύ της αδιαμφισβήτητης πρωτιάς που του χάρισε η βάση της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς επεξεργάζεται τις επόμενες πρωτοβουλίες του, με στόχο να θέσει τις βάσεις για τη νέα πορεία του κόμματος".

Η ΑΥΓΗ: "Στον βωμό των Βρυξελλών ασφαλιστικό, εργασιακό , φορολογικό".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, περνάει από το τεστ του Eurogroup και του EcoFin. Χθες, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, φρόντισε να διαβεβαιώσει ότι για την κυβέρνηση κινητήριος μοχλός ανάπτυξης δεν είναι ο δημόσιος, αλλά ο ιδιωτικός τομέας".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ποια μέτρα σκέφτεται να πάρει άμεσα ο Αντώνης".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τολμηρές πρωτοβουλίες που θα κινούνται προς την κατεύθυνση εδραίωσης του φιλολαϊκού προφίλ και να ανταποκρίνονται στα δεδομένα που διαμορφώνονται στην κοινωνία που μαστίζεται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αναμένεται να ανακοινώσει και να θέσει σε τροχιά υλοποίησης άμεσα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς".

ΤΟ ΒΗΜΑ: " Παπανδρέου και Σαμαράς: καλή αρχή...".
Η εφημερίδα γράφει ότι "συναίνεση για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του τόπου ζήτησε χθες από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός στην πρώτη τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. "Θα είμαστε πότε μαζί και πότε απέναντι" απάντησε ο κ. Αντ. Σαμαράς, στον πρώην συγκάτοικό του από τα φοιτητικά τους χρόνια, προσθέτοντας ότι οι φιλικές τους σχέσεις δεν θα τον εμποδίσουν να είναι , αν χρειαστεί, σκληρός απέναντί του".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Οι πρώτες κινήσεις Σαμαρά. 750.000 ψηφοφόροι - μέλη έστειλαν μήνυμα για μεγάλες αλλαγές".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η πρώτη επίσημη συνάντηση του νέου προέδρου της ΝΔ έγινε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς".

ΕΘΝΟΣ: "Συμφωνίες και...ασυμφωνίες κορυφής. Τι συζήτησαν στο πρώτο τετ α τετ Γιώργος και Σαμαράς".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πρόταση για διάλογο και συναίνεση απηύθυνε ο πρωθυπουργός στον νέο πρόεδρο της ΝΔ, με έμφαση στη συνεργασία για τα εθνικά θέματα. "Θα είμαστε πότε μαζί και πότε απέναντι", απάντησε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος και με την ανάγκη να προβάλει την εικόνα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλάζει".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μαν του Μαν Καρατζαφέρη σε Σαμαρά. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. έριξε το γάντι στον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για συνεργασία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η επομένη των εκλογών στην Νέα Δημοκρατία , βρίσκει το "ισόγειο διαμέρισμα" αν μη τι άλλο μουδιασμένο. Στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, είναι αλήθεια δεν περίμεναν την τόσο άνετη επικράτηση Σαμαρά. Η "ορμή" και η "δυναμική" του Αντώνη Σαμαρά, απειλούν να αλώσουν ένα μεγάλο κομμάτι όχι μόνο του εκλογικού αλλά και του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος του Γ. Καρατζαφέρη".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Οι υποδείξεις του Αμερικανού πρέσβη για την οικονομία μας. Προτείνει κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συνέστησε μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, πρόσβαση σε κεφάλαια, μόνιμο και προβλέψιμο φορολογικό σύστημα, αποτελεσματικές και διαφανείς δημόσιες υπηρεσίες και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας από την κυβέρνηση."

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εντολή για ριζικές αλλαγές στην ανασυγκρότηση του κόμματος, στις αλλαγές προσώπων στη Ρηγίλλης και στην αντιπολιτευτική στρατηγική".
Η εφημερίδα γράφει ότι "οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία ολοκληρώθηκαν. Αρχηγός και πρόεδρος του κόμματος και της κεντροδεξιάς παράταξης είναι ο κ. Α. Σαμαράς. Στη συγκεκριμένα συγκυρία, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αποτυπωθούν οι πρώτες αντιδράσεις και προσδοκίες του συνολικού εκλογικού σώματος, αλλά και των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ειδικότερα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μαύρη εικόνα για τα Ταμεία. Ασφαλιστικό: Σήμα κινδύνου από δύο υπουργούς, που προϊδεάζουν για μέτρα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο Α. Λοβέρδος μίλησε από τις Βρυξέλλες για νάρκη που εξερράγη στο Ασφαλιστικό. Είπε ότι οι αλλαγές θα γίνουν εντός του 2010 και δεσμεύθηκε ότι θα κυνηγήσει αμείλικτα-ακόμη και τη νύχτα- τη μαύρη εργασία. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για βόμβα στα Ταμεία και τις συντάξεις και προεξόφλησε ότι ο διάλογος για το Ασφαλιστικό θα είναι δύσκολος".

ΕΣΤΙΑ: "Ανασύνταξις στην Νέα Δημοκρατία. Οι ραγδαίες εξελίξεις του τελευταίου τριμήνου".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "όταν πριν από τρεις μήνες ανεκοίνωσε ο κ. Καραμανλής την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δύσκολα θα μπορούσε να φαντασθή κανείς την συνέχεια. Ότι δηλαδή στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου η Νέα Δημοκρατία θα υφίστατο πρωτοφανή συντριβή και ότι δύο μήνες αργότερα θα εξελέγετο πανηγυρικά στην ηγεσία της ο κ. Α. Σαμαράς".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Καθαρή εντολή, δύσκολο έργο. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά την εκλογή του, καλείται να ανασυντάξει τη ΝΔ- Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με όπλο την "καθαρή" εντολή από τη βάση της ΝΔ που δεν αφήνει περιθώριο εσωκομματικών αμφισβητήσεων, ο κ. Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται από χθες αντιμέτωπος με το δύσκολο έργο της ανασύνταξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη δεινή ήττα της 4ης Οκτωβρίου".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Σε άλλα μαζί σε άλλα απέναντι. Οι πρώτες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε άλλα θα είμαστε μαζί και σε άλλα απέναντι", δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου."

ΤΑ ΝΕΑ: "Άνοιγμα Γιώργου για συναίνεση, ενώ αρχίζει ο διάλογος για συντάξεις, φόρους, κράτος".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "πρόσκληση για συναίνεση απηύθυνε χθες ο Γ. Παπανδρέου και ανήγγειλε την έναρξη διαλόγου ώστε να βρεθούν κοινές λύσεις σε όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου"΄.

Η ΝΙΚΗ: "Κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Η κατάρα της Σκάλας Λακωνίας".
Η εφημερίδα γράφει ότι "από το 2002 ήξεραν ότι ο νέος "Σεχίδης" , ο 35χρονος επιχειρηματίας Ηλίας Στρατάκος που έσφαξε πριν από περίπου έναν μήνα τη μάνα και την αδελφή του, ήταν ικανός να διαπράξει εγκλήματα. Η ψυχιατρική έκθεση - ντοκουμέντο δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πολιτική για ακόμη πιο φθηνούς εργάτες απαιτεί το κεφάλαιο και προωθεί η κυβέρνηση".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η δέσμευση της κυβέρνησης για τη δημιουργία συνθηκών απρόσκοπτης δράσης του κεφαλαίου με την απλόχερη χορήγηση επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών αλλά και την προώθηση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων έγινε για άλλη μια φορά σαφής από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στο ετήσιο συνέδριό του με θέμα: "Η ώρα της ελληνικής οικονομίας".

Η ΧΩΡΑ: "Τα πλάνα Σαμαρά για ριζικές αλλαγές στη ΝΔ. Νέα εποχή, με νέες ιδέες και πρόσωπα, για μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τέρμα στα δεινά της τελευταίας περιόδου και στην απαξίωση της Νέας Δημοκρατίας είναι έτοιμος να βάλει ο νέος αρχηγός, Αντώνης Σαμαράς, φέρνοντας ανατροπές και ριζικές αλλαγές στην ταλαιπωρημένη παράταξη".

City Press: "Αλλαγή σκηνικού: Η εκλογή Σαμαρά βάζει τη ΝΔ σε νέα πορεία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, μία ημέρα μετά την εκλογή του Α. Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος. Χθες, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η διαδικασία παράδοσης - παραλαβής της ηγεσίας του κόμματος στη Ρηγίλλης από τον απερχόμενο πρόεδρο Κ. Καραμανλή στη νέο ηγέτη της παράταξης".

Metro: "Επιπλέον γιατροί και νέα κέντρα εμβολιασμού".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "αύξηση των κέντρων εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας και προσλήψεις 1.000 γιατρών στο ΕΣΥ μέσα στο 2010".

Metropolis: "Στο επίκεντρο η συναίνεση".
Η εφημερίδα γράφει ότι "συμβολικές κινήσεις, με στόχο να καταλαγιάσουν τα προεκλογικά πάθη, αναμένεται να κάνει τις επόμενες μέρες ο νέος αρχηγός της ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς παρέλαβε τα καθήκοντά του στην ηγεσία του κόμματος από τον απερχόμενο πρόεδρο, Κώστα Καραμανλή, ενώ το απόγευμα είχε την πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Οι αλλαγές Σαμαρά στη ΝΔ. Τα νέα πρόσωπα και οι ρόλοι".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Πολιτικό τέλος για τους "κληρονόμους". Η βάση της ΝΔ σάρωσε την οικογενειοκρατία".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Θρίαμβος Σαμαρά με ρεκόρ συμμετοχής. 800.000 νεοδημοκράτες πήραν μέρος στις εσωκομματικές εκλογές".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Άμυνα στην κερδοσκοπία με προαναγγελία αλλαγών"΄.
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μήνυμα αποφασιστικότητας προς τις αγορές (και τις κερδοσκοπικές κινήσεις από το εξωτερικό) ότι η κυβέρνηση, με "οδικό χάρτη" το Πρόγραμμα Σταθερότητας, θα προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αναθέρμανση της οικονομίας , απηύθυναν χθες οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Πακέτο μέτρων πριν μας επιβληθεί από ΕΕ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη νέων διαρθρωτικών μέτρων, με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα. Τον Φεβρουάριο που η Ελλάδα θα υπαχθεί σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης, η Κομισιόν αναμένεται να υποδείξει συγκεκριμένα μέτρα."

ΚΕΡΔΟΣ: "Οι Κινέζοι βγάζουν στο ...σφυρί τα γραφεία του ΕΟΤ στο Πεκίνο".
Η εφημερίδα γράφει ότι "διαστάσεις εθνικού διασυρμού λαμβάνουν τα ανεξόφλητα χρέη του ΕΟΤ προς τις εταιρείες και τα μέσα επικοινωνίας στο εξωτερικό, καθώς οι εταιρείες, έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια ανοχής, προχωρούν τώρα σε διαδικασίες κατάσχεσης όποιων περιουσιακών στοιχείων βρίσκουν στα ανά τον κόσμο γραφεία του ΕΟΤ".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αισιοδοξία για κέρδη 6 δισ. από τις εισηγμένες φέτος".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "αισιόδοξα μηνύματα προκύπτουν από την ολοκλήρωση της δημοσιοποίησης των οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων για το τρίτο τρίμηνο του 2009, αφού ύστερα από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το συγκεκριμένο τρίμηνο τα κέρδη σημείωσαν άνοδο, οδηγώντας παράλληλα και στη συρρίκνωση του ρυθμού πτώσης των κερδών για το εννεάμηνο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: