Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 9-12-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Fitch Ratings και οι πιέσεις που ασκούνται σε αυτήν, η πτώση 6% στο Χρηματιστήριο, οι προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, καθώς και ο "απολογισμός" των επεισοδίων στο περιθώριο των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νέο Ασφαλιστικό: 10 αλλαγές στις συντάξεις".

Η εφημερίδα γράφει ότι "1. Τέρμα οι πρόωρες, 2. Τρία τα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ), 3. Ένα Επικουρικό για όλους, 4. Ενιαίο σύστημα στις αναπηρικές, 5. Επαγγελματική - ιδιωτική ασφάλιση, 6. Βασική σύνταξη, για όλα τα Ταμεία, 550 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, 7. Ατομικός κουμπαράς με εισφορές και μετά τα 65, 8. Ψαλίδι στα προνοιακά επιδόματα, 9. Ενιαία λίστα με "βαρέα" σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, 10. Κλειδί τα 1.500 ένσημα για τη διαδοχική ασφάλιση".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Στο 20% η ανεργία. Δήλωση-σοκ του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου πάγωσε τη Βουλή".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σοκ προκάλεσε στα μέλη της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής, η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, όταν εκλήθη να απαντήσει για τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα. Ο κ. Λοβέρδος περιέγραψε την κατάσταση με τα πλέον μελανά χρώματα, κάνοντας λόγο για δραματική έκρηξη της ανεργίας, η οποία πιθανώς αυτή τη στιγμή να φτάνει ακόμα και το 20%".

Η ΑΥΓΗ: "Συνταξιοδοτούν... την κοινωνική ασφάλιση! Χορηγείται εθνική σύνταξη επιπέδου ΟΓΑ. Μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τα χαρτιά της για το ασφαλιστικό μισάνοιξε η κυβέρνηση στην πρώτη συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής προδιαγράφοντας το ξήλωμα της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην επιτροπή ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος, δρομολογούνται "δομικές αλλαγές" ώστε το νέο ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί "πλήρως ανταποδοτικό", δηλαδή συγκροτούνται τρεις πυλώνες".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Το μπαράζ υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας... Παραλύει την οικονομία, βουλιάζει το Χρηματιστήριο και διώχνει από την Ελλάδα του επενδυτές".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η δραματική καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανακοίνωση συγκεκριμένων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων στην κατεύθυνση μείωσης του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, εντείνει το πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγορές, οι οποίες αίρουν την εμπιστοσύνη τους στην εγχώρια αγορά με απρόβλεπτες συνέπειες στην αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τα 9 κλειδιά του νέου Ασφαλιστικού. Τρία Ταμεία, βασική σύνταξη και σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε "ισπανικά επίπεδα", ποσοστά 18% ως 20% θα ανέβει η ανεργία στη χώρα μας, δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος ο οποίος νωρίτερα είχε προτείνει εννέα επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, προεξοφλώντας ότι τον Ιούνιο τα Ταμεία θα αδυνατούν να καταβάλουν συντάξεις χωρίς τη βοήθεια του κράτους. Οι "δομικές αλλαγές" τις οποίες ανακοίνωσε οδηγούν στη δημιουργία τριών "mega-Ταμείων" - ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ-, ενώ στο εξής όλοι θα παίρνουν συντάξεις ανάλογες με το ύψος των εισφορών που κατέβαλαν στον εργασιακό τους βίο".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κατέρρευσαν Χρηματιστήριο, Ομόλογα, Αξιοπιστία. Για πρώτη φορά ύστερα από 10 χρόνια η οικονομία μας στη Β' κατηγορία".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η ραγδαία βύθιση της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο δίμηνο, που ξεκίνησε και επιταχύνθηκε μετά το ιστορικό ταξίδι Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες, όπου ο νέος "τσάρος" της οικονομίας μας "ενημέρωσε ειλικρινώς" τους κοινοτικούς εταίρους μας για τα ψέματα που έλεγαν οι της προηγούμενης κυβέρνησης στους έντιμους και αδέκαστους εταίρους μας, ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη".

ΕΘΝΟΣ: "Κραδασμοί από ντόμινο υποβαθμίσεων. Μπαράζ διεθνών πιέσεων για εφαρμογή σκληρών μέτρων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σοβαρές αναταράξεις (που δεν θα είναι οι τελευταίες, όπως προέβλεψε ο υπουργός Οικονομικών) προκλήθηκαν χθες στην οικονομία, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο Fitch. "Θα πετύχουμε τους στόχους ακόμη κι αν χρειαστούν μέτρα ή και ολόκληρος προϋπολογισμός" δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εξεταστική για Siemens προτείνει ο Βαλυράκης. Ο βουλευτής Χανίων και πρώην Υπουργός, θεωρεί ότι πρέπει να διερευνηθεί πολιτικά η υπόθεση, για να μάθει ο λαός ποιοι από τους πολιτικούς ενέχονται στο σκάνδαλο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ανοίγει ξανά ο ασκός των σκανδάλων, με την πρόταση του βουλευτή Χανίων και πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη, να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της SIEMENS. Μία πρόταση, με την οποία δεν διαφωνούν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όλων των κομμάτων. Αν, βέβαια, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ρίξει φως και σε άλλα σκάνδαλα, τότε, θα έχουν αλλεπάλληλες εξεταστικές επιτροπές".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Θέμα Θράκης από Ερντογάν στον Ομπάμα. Αποθρασύνθηκε στον Λευκό Οίκο ο Τούρκος πρωθυπουργός".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο Μπαράκ Ομπάμα "καιγόταν" για το Ιράν και το Αφγανιστάν, αλλά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με έναν κυνικό τρόπο έδειξε ότι ο σχεδιασμός του για την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο αφορούσε την προώθηση των τουρκικών αξιώσεων για τη Θράκη και τη διατήρηση του "Αττίλα" στην Κύπρο".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σχέδιο SOS με σκληρή λιτότητα. Έρχονται νέα έκτακτα μέτρα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "σκληρά μέτρα, που θα πλήξουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αντί ρυθμίσεων για τη δραστική αντιμετώπιση της φοροαποφυγής των οικονομικά ισχυρών, θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο, με την κατάθεση συμπληρωματικού Προϋπολογισμού, σε μια ύστατη προσπάθειά της να πείσει τις αγορές ότι εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οι κερδοσκόποι έβγαλαν μαχαίρια. Ασφυκτικές πιέσεις και υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ασφυκτικές πιέσεις δέχθηκαν ομόλογα και μετοχές, με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Fitch. Η προσπάθεια κατευνασμού των επενδυτών, που επιχείρησαν από κοινού ο υπουργός Οικονομίας με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, δεν έπεισε, με αποτέλεσμα οι ρευστοποιήσεις που ακολούθησαν στην αγορά ομολόγων να εκτοξεύσουν το περιθώριο στο 2,2% και ο γενικός δείκτης του ΧΑ να βυθιστεί κατά 6,04%".

ΕΣΤΙΑ: "Κλίμα δυσπιστίας στην οικονομία. Πρέπει να αντιστραφή το ταχύτερον".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε περιόδους υφέσεως το τελευταίο που θα έπρεπε να λέγεται από κυβερνητικής πλευράς είναι η επιβολή νέων φόρων. Αλλά εδώ φθάσαμε επί δύο ολόκληρους μήνες να ακούμε καθημερινώς για φόρους. Άραγε έτσι θα επανακινηθή η οικονομία; Ποιός θα δραστηριοποιηθή μέσα σε τέτοιο κλίμα δυσπιστίας; Αυτό καθηλώνει σήμερα την ελληνική οικονομία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σήμα κινδύνου από τις αγορές. Ανησυχία για τις επιπτώσεις του ελληνικού προβλήματος στο ευρώ".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ασφυκτική πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να πάρει άμεσα σκληρά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ασκούν πλέον οι αγορές. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει όποια μέτρα χρειαστεί προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα, ενώ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος τόνισε πως η υποβάθμιση δεν θα δυσχεράνει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και δεν θα επηρεάσει τα κέρδη τους. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το μπαράζ των αρνητικών δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Κεραυνός Fitch στην ελληνική οικονομία. Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η Fitch Ratings ανακοίνωσε χθες ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BBB+ από Α-, με προοπτικές αρνητικές. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια που οίκος αξιολόγησης δίνει στην Ελλάδα αξιολόγηση χαμηλότερη του "Α", επικαλούμενος επιδείνωση των δημοσιονομικών".

ΤΑ ΝΕΑ: "Στενή πολιορκία για μέτρα φωτιά. Υποβάθμιση της Ελλάδας στη Β΄Κατηγορία".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε κατάσταση στενής πολιορκίας από τις αγορές βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς χθες ο διεθνής οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε ένα σκηνικό ομοβροντίας αρνητικών δημοσιευμάτων και πιέσεων για σκληρά μέτρα. Μετά το χθεσινό "χαστούκι", η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων είναι η χειρότερη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης , γυρνώντας δέκα χρόνια πίσω την ελληνική οικονομία όταν έδινε τη μάχη της σύγκλισης για την είσοδο στην ΟΝΕ".

Η ΝΙΚΗ: "Δεχόμαστε επίθεση. Η Ελλάδα "βομβαρδίζεται" από ξένους κερδοσκόπους".
Η εφημερίδα γράφει ότι "να καθησυχάσει τις αγορές και τους κοινοτικούς εταίρους σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας βάζει ως στόχο η κυβέρνηση, ρίχνοντας στο τραπέζι το σύνθημα "δεχόμαστε επίθεση από κερδοσκόπους". Πιο πρόσφατο "χτύπημα" στην ελληνική οικονομία ήταν η υποβάθμιση χθες της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch σε ΒΒΒ+ αντί Α-".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εργαζόμενοι ξεσηκωθείτε ξεθεμελιώνουν το κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κυβέρνηση, με τις προτάσεις της στο στημένο διάλογο, οδηγεί σε πλήρη ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Προβλέπει αντικατάσταση της κατώτερης σύνταξης με τη βασική προνομιακού χαρακτήρα, συνολική μείωση των συντάξεων, νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης".

Η ΧΩΡΑ: "Σφίγγουν τη θηλιά στην ελληνική οικονομία. Έρχονται κι άλλα μαύρα μαντάτα μετά την υποβάθμιση από τον οίκο Fitch".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι " έως τις 227 μονάδες άνοιξε η ψαλίδα των επιτοκίων στα 10ετή ομόλογα, ενώ υπάρχουν φόβοι πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Νέες πυροσβεστικές δηλώσεις Προβόπουλου και Παπακωνσταντίνου".

City Press: "Ελληνική οικονομία: Σκληρή τιμωρία από τις αγορές. "
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο διεθνής οίκος Fitch υποβάθμισε με τη σειρά του την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Πτώσης πάνω από 6% στο Χρηματιστήριο και μεγάλη άνοδος του κόστους δανεισμού του Δημοσίου. Διαβεβαιώσεις Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλου για τη σταθερότητα της οικονομίας και των ιδιωτικών τραπεζών".

Metro: "Θεσπίζεται κατώτατη εθνική σύνταξη".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τις "δομικές αλλαγές" που προτείνει η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος. Προειδοποίηση ότι "το 2015 προβλέπεται έκρηξη στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα".

Metropolis: "Ανανεώσιμες...Κοπεγχάγης. Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος".
Η εφημερίδα γράφει ότι "αλλαγές στην έκδοση των οικοδομικών αδειών φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, το οποίο τίθεται για διάστημα τριάντα ημερών σε δημόσια διαβούλευση. Απώτερος στόχος είναι η κάλυψη όλων των ενεργειακών αναγκών ενός κτιρίου από ΑΠΕ".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ασφαλιστικό : Οι 14 αλλαγές . Οι θέσεις της κυβέρνησης".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Παραλήρημα Ερντογάν για Θράκη" . Έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στον Ομπάμα!

TΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Στον αέρα...το Μετρό. Για λόγους οικονομιών μετατοπίζεται η παράδοσή του το 2014 και να δούμε".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Τριγμοί ....στην οικονομία από την υποβάθμιση Fitch".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πρόσθετο δυνητικό κόστος 180 εκατ. ευρώ συνεπάγεται η χθεσινή εκτίναξη του spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό έως και τις 230 μονάδες βάσης, που είναι και τα υψηλά των τελευταίων 7,5 μηνών".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε κατάσταση πολιορκίας. Νέα υποβάθμιση, αμηχανία στο Μαξίμου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "παρά το ότι βρίσκεται στο κέντρο της καταιγίδας, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να χρησιμοποιεί ως πυξίδα τις προεκλογικές δεσμεύσεις και σωσίβιο τον προϋπολογισμό. Κάθε μέρα που περνά όμως όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη αντιλαμβάνονται ότι "με αυτά τα όπλα ο κίνδυνος ενός ναυαγίου αυξάνεται".

ΚΕΡΔΟΣ: "Τι φέρνει στην οικονομία η υποβάθμιση από τον Fitch. Στα ύψη το κόστος δανεισμού και το Ασφάλιστρο Κινδύνου, στα Τάρταρα οι μετοχές".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε δεινή θέση φέρνουν την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, που με μπαράζ υποβαθμίσεων τροφοδοτούν ένα εκρηκτικά αρνητικό κλίμα σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας -παράλληλα- ευνοϊκές συνθήκες για κερδοσκοπικές επιθέσεις σε βάρος των ομολόγων και των μετοχών".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την υποβάθμιση".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "μια από τις πλέον δύσκολες ημέρες των τελευταίων δέκα ετών γνώρισε χθες η ελληνική οικονομία και οι αγορές της, με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο Fitch σε ΒΒΒ+.Η αρνητική αξιολόγηση βύθισε τα ελληνικά ομόλογα και εκτόξευσε το spread των ελληνικών τίτλων από τους γερμανικούς, έως και τις 230 μ.β., ενώ περισσότερο θεαματικές ήταν οι εξελίξεις στο ΧΑ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: