Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ποιος τελικά κινδυνολογεί και …για ποιο λόγο ;


Απάντηση στα σενάρια καταστροφής για την ελληνική οικονομία που φιλοξένησαν οι Financial Times, έδωσε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με επιστολή του προς τη βρετανική εφημερίδα.

Ο μετέχων στα ΔΣ του ΟΤΕ όταν η μίζα είχε καλύψει το κεντρικό κτήριο (αλλά του ιδίου παραδόξως δεν ...υπέπεσε τίποτα στην αντίληψη του) σημερινός υπουργός Οικονομικών (?), τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει κανένα «δώρο» από την Ευρώπη, αλλά είναι αποφασισμένη να εργαστεί για να ανακτήσει η χώρα.... την αξιοπιστία της...


Εάν ήμουν στην θέση της βρετανικής εφημερίδας θα μπορούσα κάλλιστα να του αποστείλω με συσκευασία δώρου-ένεκα Χριστουγέννων- τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, για να του αποδείξω ποιος τελικά κινδυνολογεί και ποιος δίνει αφορμή στους κερδοσκόπους να ...κάνουν πάρτι !

Όπως έγραφε προχθές και ο Στάθης στην «Ελευθεροτυπία», είπε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μετεκλογικώς: «Η οικονομία κινδυνεύει με χρεωκοπία»! Μία. Αμέσως μετά δήλωσε: «Η οικονομία είναι στην εντατική»! Δύο. Και αμέσως, στο καπάκι, απεφάνθη: «Η κατάσταση είναι τραγική»! Τρεις.

Ακολούθησε χαλασμός. Εξαγγέλθηκε πάγωμα μισθών, πετάχθηκαν τα STAGE στο βάραθρο, εξαπολύθηκαν απειλές για έμμεσους φόρους (που θα πραγματοποιηθούν οσονούπω, το 2010), μπήχτηκαν έκτακτες εισφορές, ανέβηκαν τα σπρεντ, βούλιαξε η αγορά.

Και παρ' ότι δεν έχει έρθει ακόμα ο χειμώνας ο «κοσμάκης τα 'χει χάσει»... και, το φάντασμα του Τρικούπη -«δυστυχώς επτωχεύσαμεν»- άρχισε να γυρίζει πάνω απ' το κεφάλι μας σαν διαφήμιση του τζαμπομπεμπέ...

Πλην όμως , ο κυρ Αλμούνια δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεωκοπήσει ποτέ, διότι έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ εκ παραλλήλου ο κυρ Γιούνκερ δήλωνε στο ίδιο κλίμα ότι «καμιά χώρα της ευρωζώνης δεν κινδυνεύει με πτώχευση».

Εν τέλει ποιος κινδυνολογεί; Ο Γιωργάκης ή ...ο Γιωργάκης;

Βεβαίως, όταν κινδυνολογεί ο Γιωργάκης κινδυνολογεί για το καλό μας, ενώ όταν κινδυνολογούν οι Κουτόφραγκοι κινδυνολογούν για το κακό μας.

Όπως και να 'χει η κινδυνολογία και η οικονομική τρομοκρατία (πότε απ' την Αθήνα, πότε απ' τις Βρυξέλλες) έπιασαν τόπο και τώρα όλοι είναι έτοιμοι για όλα !

Ακόμα και ο αξιότιμος Αμερικανός Πρέσβης βρήκε την ευκαιρία να μας συμβουλεύσει και να μας συστήσει (να μας «ενθαρρύνει» όπως λένε στην αγγλοσαξωνική) ότι «η Ελλάδα χρειάζεται την ευέλικτη εργασία»!

Δεν ήξερα ότι οι Πρέσβεις έχουν αρμοδιότητα και για την οικονομική πολιτική στην Αποικία. Εν τοιαύτη περιπτώσει να πάρει ο κ. Πρέσβης των ΗΠΑ και μιαν εκπομπή στην τηλεόραση να μας προτείνει ....συνταγές μαγειρικής . Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, αλλά πιο πολύ θέλει …χαζοπέραση.

Όμως, αν το ενδιαφέρον του κ. Πρέσβη για την ελληνική οικονομία είναι ειλικρινές, ίσως θα έπρεπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, όστις έχει ήδη γράψει τον Προϋπολογισμό τρεις φορές, να τον γράψει και μιαν τέταρτη.

Ίσως και μιαν πέμπτη, αν λάβει υπ' όψιν και την αίφνης δήλωση Λοβέρδου από τις Βρυξέλλες ότι το 2016 δεν θα 'χουμε να πληρώσουμε «δώρα» και συντάξεις (Νo problem, ποιος ζει ποιος πεθαίνει ώς το 2016).

Πάντως το προέχον σήμερα είναι να οργανωθούμε λιγάκι. Μην κινδυνολογούμε όλοι μαζί !

Δευτέρες, Τετάρτες, να κινδυνολογεί η κυβέρνηση (Παρασκευές να τα «μαζεύει»)

Τρίτες, Πέμπτες να κινδυνολογούν οι Βρυξέλλες (Σάββατα να τα «μαζεύουν»)

Τις Κυριακές....να μας κοιτάει στα δόντια ο Αμερικανός Πρέσβης, ποιος πάει από βδομάδα για δουλειά και ποιος πάει σπίτι του να βολοδέρνει ευέλικτα μέσα στους τέσσερις τοίχους.....

Από politis-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: