Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 3-12-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η στήριξη των Βρυξελλών απέναντι στην ελληνική οικονομία, αλλά και το καθεστώς επιτήρησης στο οποίο τίθεται η χώρα μας, το Ασφαλιστικό και οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση, το ζήτημα των συμβασιούχων στο δημόσιο, οι αλλαγές στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, ο διάλογος με τους μαθητές που ξεκίνησε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, οι σχέσεις της χώρας μας με τη γειτονική Τουρκία, καθώς και η πανδημία της νέας γρίπης.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μόδα είναι να φαίνεται και το σώβρακο". Ανοιχτός διάλογος της υπουργού Παιδείας με μαθητές".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μια ανθρώπινη συζήτηση μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες έγινε χθες μεταξύ της υπουργού Παιδείας και μαθητών 60 σχολείων. Ο ανοικτός διάλογος πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου και είχε αντικείμενο την μαθητική ζωή, τις σχέσεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών, το δικαίωμα της συμμετοχής, τα αδιέξοδα της βίας και ευρύτερα θέματα που απασχολούν τους νέους σήμερα".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πιέζουν για "πάγωμα" των μισθών στο Δημόσιο. Σε σκληρή επιτήρηση υποβάλλει την ελληνική οικονομία η Commission με ελέγχους ανά τρίμηνο, ενώ αποκλείει την περίπτωση πτώχευσης".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την πόρτα της αυστηρής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν, με τον έλεγχο των οικονομικών επιδόσεων ανά τρίμηνο, άνοιξε η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, η οποία υποχρεώνει παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση να λάβει και πρόσθετα μέτρα".

Η ΑΥΓΗ: "Κουράγιο, Έλληνες"! Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.-Κ. Γιούνκερ μάς καλεί να κάνουμε κουράγιο για τα μέτρα που έρχονται τον Ιανουάριο και θα είναι σκληρά".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "υπό στενή ευρωπαϊκή επιτήρηση, η οποία από τον Φεβρουάριο θα γίνει αυστηρότερη, ετέθη χθες η ελληνική οικονομία. Χθες στο Ecofin ο υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2010 αναλαμβάνοντας επιπλέον δεσμεύσεις για περαιτέρω αναθεώρηση του προϋπολογισμού με βάση το πρόγραμμα σταθεροποίησης που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βόμβα για εκλογές τον Μάρτιο από Καρατζαφέρη. Η μουδιασμένη αντίδραση της Ρηγίλλης δεν προεξοφλεί τίποτα και η τελική απόφαση που θα ληφθεί τον Φεβρουάριο, εξαρτάται από την πορεία της Οικονομίας και των εθνικών θεμάτων".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας παρά την χθεσινή απόρριψη από την Ρηγίλλης της πρότασης Καρατζαφέρη (η Νέα Δημοκρατία να συμφωνήσει σε συνεργασία με τον ΛΑΟΣ με στόχο να ανοίξουν και πάλι εθνικές κάλπες τον Μάρτιο)".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τρία χρόνια προθεσμία από την ΕΕ για να μειωθεί το έλλειμμα. Χθες το μαχαίρι βγήκε από τον λαιμό".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ανάσα πήρε η κυβέρνηση από την απόφαση των ευρωπαίων εταίρων να δώσουν στην Ελλάδα τρία χρόνια προθεσμία προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και από τις δηλώσεις στήριξης του προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών κ. Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και του επιτρόπου κ. Χοακίν Αλμούνια ότι "δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Το εφάπαξ μετά από 2 χρόνια. Έκθεση - σοκ της ΑΔΕΔΥ προς την κυβέρνηση".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δύο χρόνια πρέπει να περιμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για να πάρουν εφάπαξ και 16 μήνες για να τους καταβληθεί η σύνταξη. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το οποίο βρίσκεται υπό κατάρρευση".

ΕΘΝΟΣ: "Κουράγιο... έρχονται σκληρά μέτρα. Μήνυμα Γιούνκερ: Έλληνες κάντε υπομονή...".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με έναν σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης και τα θετικά βήματα της σημερινής κυβέρνησης, έληξε η συνεδρίαση του Εκοφίν. Παράλληλα πάντως, οι Βρυξέλλες έκαναν σαφές ότι αναμένουν νέα σκληρά μέτρα. "Οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν υπομονή και κουράγιο" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Κ. Γιούνκερ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι λαθρομετανάστες πληγή της αγοράς. Μέχρι έξω από την Βουλή έφτασε η χάρη τους να απλώνουν την πραμάτεια τους ανενόχλητοι "κλέβοντας" τους πελάτες... από τα μαγαζιά".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ήρθαν στην χώρα μας ακάλεστοι. Πέρα από τα άλλα κακά που μετέφεραν από τις χώρες τους δημιούργησαν άλλα εδώ. Ένα από αυτά, το καίριο καταστροφικό χτύπημα που δίνουν στην ελληνική αγορά ανενόχλητοι. Απλώνουν την πραμάτεια τους σε όλους τους εμπορικούς δρόμους, πωλούν τα εμπορεύματά τους σε ευτελείς τιμές χωρίς να διαθέτουν προς τούτο άδεια και χωρίς να πληρώνουν πουθενά και τίποτε. Είναι απορίας άξιο γιατί δεν λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να σώσουν την χειμαζόμενη οικονομία μας και να αποτρέψουν από την καταστροφή τους Έλληνες εμπόρους που τους συναγωνίζονται αθέμιτα αυτοί οι παρέμποροι".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μιλάνε με τους Τούρκους για Θράκη - Αιγαίο. Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την υφαλοκρηπίδα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ραγδαίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα, όπως προκύπτει από τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της Άγκυρας Νταβούτογλου. Ο τελευταίος αποκάλυψε ότι συζήτησαν και θέμα Τούρκων στη Θράκη. Εκνευρισμός στην Αθήνα από την αποκάλυψη".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Όπισθεν για τους συμβασιούχους. Όλες οι αλλαγές στις προσλήψεις για Δημόσιο και Δήμους".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "υπαναχωρεί τελικώς η κυβέρνηση στο χρόνο εφαρμογής των ρυθμίσεων που θα διαμορφώσουν το νέο καθεστώς των προσλήψεων και σπεύδει να μειώσει τους κραδασμούς από τη μαζική αποχώρηση των συμβασιούχων".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φιλί ζωής για συμβασιούχους. Προσλήψεις: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο - Όλες οι αλλαγές".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "παράθυρο ελπίδας, για τις προσλήψεις, άνοιξε χθες με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Ρεκόρ συμμετοχής στη δημόσια διαβούλευση. Το ΑΣΕΠ παραμένει η ασφαλιστική δικλίδα της αξιοκρατίας για όλες τις προσλήψεις".

ΕΣΤΙΑ: "Ο μέγας κίνδυνος για την οικονομία. Οι Βρυξέλλες παραβλέπουν τον παραγωγικό τομέα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "από σήμερα η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ακόμη πιο στενή επιτήρηση εκ μέρους των Βρυξελλών. Και μέχρις εκεί καλώς. Η "Εστία" έχει κατ' επανάληψιν γράψει ότι το καθεστώς της επιτηρήσεως είναι προς όφελος ημών των ιδίων. Αν είχαμε παραμείνει σε διαρκή επιτήρηση κατά την τελευταία πενταετία, σήμερα η κατάστασις των δημοσίων οικονομικών θα ήταν καλύτερη. Και πάντως δεν θα κινδυνεύαμε με χρεωκοπία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μικρή προθεσμία για ουσιαστικά μέτρα δόθηκε από τις Βρυξέλλες. Σύγχυση για το πάγωμα μισθών".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "υπό καθεστώς επιτήρησης τέθηκε από χθες και επισήμως η Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να γίνει αυστηρότερο προσεχώς, αν οι κοινοτικές επιταγές, που ετέθησαν χθες στο πλαίσιο του Ecofin δεν υλοποιηθούν".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Αυστηρή επιτήρηση ....και επισήμως για την ελληνική οικονομία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης εισάγεται πλέον η χώρα μας με απόφαση του Ecofin. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η Κομισιόν επικύρωσε την ένταξη της Ελλάδας στο άρθρο 104/8 της συνθήκης του Μάαστριχτ, με το αιτιολογικό ότι δεν έλαβε τα μέτρα που έπρεπε".

ΤΑ ΝΕΑ: "Έντεκα αλλαγές στις προσλήψεις του ΑΣΕΠ. Παράταση για συμβασιούχους στους Δήμους έως το 2011".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέο τοπίο στις προσλήψεις του Δημοσίου φέρνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή".

Η ΝΙΚΗ: "Σάκος του μποξ έγινε ο "τσάρος". Μαχαιρώματα στην κυβέρνηση - η Ελλάδα σε επιτήρηση".
Η εφημερίδα γράφει ότι "αναταράξεις προκαλούν οι αλλεπάλληλες εσωκομματικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρά τη σκληρή μάχη που έδωσε στις Βρυξέλλες, δέχεται χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει ακόμη το βηματισμό της".

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Καθαρά χέρια".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στην επείγουσα ανάγκη κάθαρσης της πολιτικής ζωής και τη διερεύνηση σκοτεινών υποθέσεων που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ατελείωτα δεινά για το λαό με σκληρή επίθεση σε όλα τα δικαιώματά του".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την επιτάχυνση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, που υπάρχουν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, κλιμακώνοντας την ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, συμφώνησαν χτες κυβέρνηση και ΕΕ, στο πλαίσιο της Συνόδου των συμβουλίων Γιούρογκρουπ και Εκοφίν στο όνομα αντιμετώπισης των "ελλειμμάτων".

Η ΧΩΡΑ: "Ο Σαμαράς φεύγει μπροστά. Και μεγάλη μετακίνηση ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ προς ΝΔ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πιο δυναμική εκκίνηση δεν θα μπορούσε να είχε κάνει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αμέσως μετά την πρωτιά , την οποία κατέκτησε στις εκλογές για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κλέβει την παράσταση της πολιτικής σκηνής, αποσπώντας την αποδοχή της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης και αφήνοντας πίσω του, σε αρκετές περιπτώσεις, τους ισχυρούς αντιπάλους".

City Press: "Πρωταθλητές στα ακίνητα. Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δεύτερη στην Ευρώπη και πέμπτη στον κόσμο κατατάσσεται η Ελλάδα όσον αφορά το μέσο όρο της επιφάνειας των κατοικιών, καθώς οι Έλληνες φαίνεται ότι επιλέγουν να ζουν σε μεγάλα σπίτια. "

Metro: "Σημάδια αισιοδοξίας από ΕΕ και αγορές".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ευνοϊκά λειτούργησαν για την ελληνική οικονομία οι δηλώσεις στήριξης από αξιωματούχους της ΕΕ σηματοδοτώντας την απαρχή μεταστροφής του κλίματος που είχε δημιουργηθεί από το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα και το ενδεχόμενο πτώχευσης".

Metropolis: "Οι 16άρηδες σε πρώτο πλάνο!"
Η εφημερίδα γράφει ότι "συζήτηση με 16άρηδες. Με μαθητές του 4ου Ενιαίου Λυκείου Γαλατσίου συναντήθηκε χθες η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Παιδείας. Αλλά στην πραγματικότητα στη συζήτηση συμμετείχαν πολύ περισσότεροι μαθητές από όλη την Ελλάδα. Αιτία η μετάδοση της συζήτησης μέσα από διαδικτυακό τόπο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (www.sch.gr/rts) και η ευκαιρία σε μαθητές 60 σχολείων από όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν σε αυτήν".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Θερίζουν γρίπη, πνευμονία. Ουρές για το εμβόλιο στα νοσοκομεία".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ξεκρέμαστη μένει η ΔΕΘ. Διγλωσσία υπουργών για τη μετεγκατάστασή της".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ζώνη πολέμου η ζώνη καινοτομίας. Ανταλλαγή λεκτικών βολών από Τζακρη-Παπαγεωργόπουλο".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Αποφόρτιση κλίματος και "πίεση" για μέτρα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η ελληνική οικονομία βρίσκεται από χθες σε τροχιά "στενής επιτήρησης" με την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών για μετάβαση στο άρθρο 104.8 του Συμφώνου Σταθερότητας".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Επιτήρηση με...κατανόηση. Η ΕΕ στηρίζει και περιμένει νέα μέτρα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τη λήψη πρόσθετων αυστηρών μέτρων τον Ιανουάριο προανήγγειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, λέγοντας ότι οι Έλληνες πρέπει να δείξουν κουράγιο, γιατί τα μέρα θα είναι σκληρά".

ΚΕΡΔΟΣ: "Αγώνας δρόμου δύο μηνών. Ανάσα έως τον Φεβρουάριο και από το eco/fin".
Η εφημερίδα γράφει ότι "δύο μήνες μετά την αποκάλυψη της πραγματικότητας για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατάφερε χθες στις Βρυξέλλες να αποσπάσει για πρώτη φορά λίγα καλά λόγια με αρκετά αλλά...".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Έλεγχοι σε βάθος από Κομισιόν και ΔΝΤ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τα "σκοτεινά" σημεία των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας, που οδήγησαν σε υπερδιπλασιασμό του ελλείμματος σε διάστημα τριών μηνών, ερευνά σήμερα και αύριο μεικτή ομάδα εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: