Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Η Ξανθίππη Καραθανάση στην Αρναία


Η Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρία Αρναίας παρουσιάζει το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 21.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρναίας μια μεγάλη συναυλία με την ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ σε έντεχνα λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια.

Την Ξανθίππη Καραθανάση θα συνοδεύσουν οι Ιχνηλάτες της Παράδοσης και οι Αδερφοί Τσικούρη.

Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΑΡΝΑΙΑΣ

Με την ευγενική χορηγία της ανώνυμης εταιρίας ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ.

Εισιτήρια προπωλούνται στο Δημαρχείο Αρναίας έναντι 10 ευρώ.

ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ :ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ


Την Ξανθίππη Καραθανάση, την έχουν χαρακτηρίσει σαν μια από τις πιο μεγάλες (σπουδαίες) φωνές του τόπου μας, όπου αθόρυβα και ταπεινά υπηρετεί την Τέχνη. Η φωνή της Μακεδονίας η φωνή της Ελλάδας !!!

Η προσφορά της στη πλούσια παραδοσιακή μας μουσική με τις διονυσιακές φωνητικές της καταθέσεις , από ανωνύμους και επωνύμους τραγουδιστάδες της, είναι ανεκτίμητη.

Αρνήθηκε πεισματικά, με δική της επιλογή και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να το κάνει, αποτραβηγμένη στα Μουδανιά της Χαλκιδικής, στη γενέτειρα της, να συμμετέχει στο βουερό τίποτα της αγοράς.

Έχει τραγουδήσει στα μεγαλύτερα festival του κόσμου και έχει βραβευτεί. Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με τρίπτυχο βραβείο φωνής , ήθους και πατριωτισμού.

Πέντε δεκαετίες προσφορά στο Ελληνικό τραγούδι. Το ήθος και η ταπεινότητα της είναι η συνέχεια της γλυκόλαλης φωνής της. Στη πολύχρονη θητεία της στο τραγούδι, πάντα προβάλει τη παράδοση, εντός και εκτός Ελλάδας. Έχει ταξιδέψει σε όλο το κόσμο και έχει βραβευθεί σε παγκόσμια φεστιβάλ. Πήρε το χρυσό βραβείο Βαλκανιάδος στη Σόφια, το Ευρωπαϊκό στη Ντιζόν της Γαλλίας και την ανώτερη πνευματική διάκριση , της Ακαδημίας Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη δεκαετία του 2000, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, της οποίας είναι επίτιμο μέλος. Συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο της Κρήτης και έχει ηχογραφήσει ένα άλμπουμ με τραγούδια και σκοπούς της Μακεδονίας, με το ίδρυμα τεχνολογίας και έρευνας.

Από ειδικούς αναλυτές μουσικολόγους θεωρείται η κατ΄εξοχήν δωρική φωνή της Ελλάδας, που από τα δύσκολα δημοτικά τραγούδια, απλώνεται στο έντεχνο μεγαλείο των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Κουγιουμτζή, Ξαρχάκου κ.λ.π.

Ζει μόνιμα στη Χαλκιδική που είναι ο τόπος καταγωγής της. Είναι παντρεμένη με το ποιητή Λάκη Τεάζη. Ταπεινή και απλή η Ξανθίππη Καραθανάση, αγκαλιάζει τον κόσμο χωρίς ίχνος υπεροψίας.

Στο παγκόσμιο συνέδριο μουσικολογίας των Δελφών, έκανε τους διεθνείς και έλληνες να δακρύσουν!

Έχει αρχείο δυο χιλιάδων δημοτικών τραγουδιών που επί χρόνια συλλέγει και που πολλά από αυτά έχουν ηλικία τετρακοσίων ετών. Όταν τραγουδάει δημοτικό η έντεχνων καθαγιάζει τις νότες και τους στοίχους, με ένα μοναδικό δωρικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: