Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 14-12-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η κρίση στην οικονομία, τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της, οι κατευθύνσεις που εισηγούνται οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών προς την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, η εκτενέστερη επιβολή ΦΠΑ, η έναρξη του διαλόγου που ξεκινά από σήμερα η κυβέρνηση με τους κοινωνικούς εταίρους, η σύγκρουση Σαμαρά - Μπακογιάννη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και η κρίση που παρατηρείται στις μεταξύ τους σχέσεις, καθώς και ο προσανατολισμός της κυβέρνησης προς τη θέσπιση και απογευματινού ωραρίου για κάποιες από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως Εφορίες, Πολεοδομίες και Ασφαλιστικά Ταμεία.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανοιχτές και το απόγευμα Δημόσιες Υπηρεσίες. Ενώ φέρνουν τα "ρεπό" στο Δημόσιο".

Η εφημερίδα γράφει ότι "την καθιέρωση του ρεπό στο Δημόσιο αντί πληρωμής των υπερωριών, δηλαδή των ωρών που απασχολούνται οι υπάλληλοι πέραν του οκτάωρου, εξετάζει με κάθε σοβαρότητα η κυβέρνηση. Αν και οικονομικοί λόγοι επέβαλαν τη συζήτηση ενός τέτοιου μέτρου, εν τούτοις, η υιοθέτησή του θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την κατάργηση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων δημοσίων υπαλλήλων".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κυβέρνηση Μπαμπούλας. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει σήμερα το πλαίσιο σκληρών φορολογικών μέτρων και ζητεί αύριο - στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών - τη στήριξή τους".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "εποικοδομητική αντιπολίτευση, με στήριξη των σωστών αποφάσεων και καταγγελία κάθε λανθασμένης κίνησης εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος διαμηνύει η ΝΔ ότι θα ασκήσει προς την κυβέρνηση στην κρίσιμη εθνική υπόθεση της οικονομίας. Την αντιπολιτευτική αυτή τακτική του "καρότου και του μαστιγίου" σηματοδότησαν οι παρεμβάσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου, εν όψει της έναρξης του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και των κοινωνικών φορέων, αλλά και της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών αύριο".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μπλόκο στη λήψη σκληρών μέτρων από το παλιό ΠΑΣΟΚ. Ο φόβος του πολιτικού κόστους, οδηγεί σε άτολμες αποφάσεις με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί νέος κύκλος πιέσεων και κερδοσκοπικών παιχνιδιών σε βάρος της χώρας".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "έντονες αντιδράσεις από, το "βαθύ" ΠΑΣΟΚ προκαλούν τα σκληρά αλλά αναγκαία οικονομικά μέτρα που επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Οι εκατό ημέρες ενός εφιάλτη. Όλοι ήξεραν για την οικονομία, κανείς δεν προέβλεψε".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι ίντριγκες, τα εσωκομματικά μαχαιρώματα και τα παιχνίδια εξουσίας εντός του ΠΑΣΟΚ επηρεάζουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος με τις αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δείχνει ότι δεν έχει αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει την πραγματικά δύσκολη κατάσταση της οικονομίας".

ΕΘΝΟΣ: "Δεκάλογος Βρυξελλών προς Αθήνα. Η λίστα με τα άμεσα μέτρα που πρότεινε η ΕΕ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "άμεσα μέτρα εισηγούνται οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών προς την κυβέρνηση. Ο δεκάλογος της λίστας περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε πέντε βασικές κατευθύνσεις. Αιχμή οι δαπάνες, το ασφαλιστικό, το φορολογικό και οι μεταρρυθμίσεις".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η Ντόρα στη... σκιά της σκιώδους κυβέρνησης Σαμαρά. Αρνήθηκε η Μπακογιάννη πρόταση του προέδρου της ΝΔ να αναλάβει θέση τομεάρχη Παιδείας και Πολιτισμού".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε στη Ντόρα Μπακογιάννη η κίνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) Αντώνη Σαμαρά να της προτείνει να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Παιδείας και Πολιτισμού στο πλαίσιο της συγκρότησης της σκιώδους κυβέρνησης στην οποία προχωρά ενόψει και της συζήτησης για τον προϋπολογισμό που θα γίνει στη Βουλή 19 έως 23 Δεκεμβρίου".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χτυπάει κόκκινο και πάλι η εγκληματικότητα. Μέσα σε 24 ώρες είχαμε 18 ληστείες και 4 κλοπές".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κρανοφόροι με μοτοσικλέτα επιχείρησαν να αρπάξουν τσάντα από γυναίκα και, όταν αυτή αντιστάθηκε, την έσυραν στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Ληστές σκηνοθέτησαν τροχαίο και άρπαξαν από το θύμα το αυτοκίνητο και τέσσερις χιλιάδες ευρώ. Ένα τέταρτο αργότερα λήστεψαν και άλλον οδηγό αυτοκινήτου με τον ίδιο τρόπο. Κουκουλοφόροι μπήκαν σε ημιυπόγειο στο Φάληρο, ακινητοποίησαν τον ένοικο, τον χτύπησαν και του πήραν δύο χιλιάδες ευρώ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βάζουν ΦΠΑ παντού. Ακόμα και σε ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, Στοίχημα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "αφορολόγητο όριο με αποδείξεις και επιβολή ΦΠΑ 19% στα έσοδα των καζίνων και στην παροχή υπηρεσιών από τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες και όλους τους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες είναι τα επαναστατικά μέτρα που μελετά να εφαρμόσει η κυβέρνηση εντός του 2010".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Προανάκρουσμα δραστικών μέτρων. Λ. Παπαδήμος: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την υιοθέτησή τους".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "επιμένουν οι κοινοτικοί να πάρει δραστικά μέτρα η κυβέρνηση για την οικονομία, επιμένει και ο Γ. Παπανδρέου ότι δεν θα ζημιωθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι, εγκαινιάζοντας σήμερα τον κοινωνικό διάλογο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, επισπεύδοντας τις αποφάσεις κατά ένα μήνα. Την εμπιστοσύνη του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στα αναγκαία μέτρα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λ. Παπαδήμος, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει πως δεν θα πάμε για τον... γκρεμό, αλλά και δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε".

ΕΣΤΙΑ: "Παντελώς ανέτοιμοι να κυβερνήσουν. Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για την οικονομία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "αν το ΠΑΣΟΚ διέθετε πράγματι το σχέδιο που διατείνετο ο αρχηγός του ότι είχε για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση, αυτό θα είχε τεθή σε εφαρμογή από την 5η Οκτωβρίου. Όμως ήδη πέρασαν 70 ημέρες από τότε και σχέδιο δεν βλέπουμε. Όλα ανάγονται σε "θα". Και ελλείψει ακριβώς τέτοιου σχεδίου, η Ελλάς ετέθη στο στόχαστρο των Ευρωπαίων εταίρων της αλλά και των διεθνών αγορών, θεωρούμενη ως ο αδύναμος κρίκος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και ιδιαιτέρως της ευρωζώνης".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ράμπο της ΕΛ.ΑΣ. στη μάχη της φοροδιαφυγής. Χάκερ επιστρατεύει ο Χρυσοχοΐδης".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "το "μενού" των αυστηρών αλλά όχι αντιλαϊκών μέτρων, σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης, περιλαμβάνει την επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών, τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, την καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας με ελαφρύνσεις για τα χαμηλά και αυξήσεις στα υψηλά εισοδήματα, ενώ έμφαση δίνει στην αναμόρφωση του Ασφαλιστικού και στην καταπολέμηση διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Μάλιστα, για την πάταξη της φοροδιαφυγής δημιουργείται ομάδα δίωξης του οικονομικού εγκλήματος κατά το πρότυπο του αμερικανικού IRS με εκατό επίλεκτους ράμπο, οι οποίοι θα υπάγονται απευθείας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη".

Η ΧΩΡΑ: "Σύννεφα πολέμου στη Νέα Δημοκρατία. Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης οδηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μετωπική σύγκρουση μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά προοιωνίζεται στην παράταξη, η οποία έχει ήδη κυκλωθεί από "σύννεφα πολέμου".

City Press: "Η κρίση διχάζει την κυβέρνηση".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το "ελληνικό μοντέλο" για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων της οικονομίας θα τεθεί από σήμερα επί τάπητος, καθώς ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αναμένεται να εξειδικεύσει τα μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που θα αρχίσει στο Ζάππειο".

Metro: "Καυτό" διήμερο για οικονομία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "όλα τα βλέμματα στραμμένα στις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνησή του και στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση της διαφθοράς".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Νέα σπίτια σε 153.976 στρέμματα σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Δεν θα γίνουμε Ιρλανδία. Το μοντέλο Παπανδρέου για την οικονομία".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Ώρα ευθύνης για τη χώρα. Οι αγορές αναμένουν τα οικονομικά μέτρα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έντονες διαφωνίες για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί, έχουν ανακύψει μέσα στην κυβέρνηση. Σήμερα αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις για την οικονομία στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο που συγκαλείται στη 1μμ".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στίγμα" πολιτικής για έξοδο από την κρίση".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τη συμμετοχή όλων των παραγόντων του δημόσιου βίου στην προσπάθεια για έξοδο από την πολύπλευρη κρίση θα ζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του στην εκδήλωση που οργανώνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και με την οποία αρχίζει ευρύτατος κοινωνικός διάλογος για τα μείζονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: