Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 4/12/2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Το νομοσχέδιο περί διαφάνειας στο δημόσιο και η εισήγηση Ραγκούση χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο για υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των κρατικών αποφάσεων, το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το νέο φορολογικό σύστημα και τα σκληρά μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, οι αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία στις οποίες προσανατολίζεται ο Αντώνης Σαμαράς , καθώς και οι φόβοι των αρχών για επεισόδια τις επόμενες μέρες με αφορμή τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πόθεν έσχες για όλους! Ενώ πέφτουν οι πρώτες συζητήσεις φόρων σε πετρέλαιο, τσιγάρα, ποτά, κ.ά".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε ριζική αλλαγή του τρόπου των δηλωθέντων εισοδημάτων από το 2010 προχωρά η κυβέρνηση. Με ένα διευρυμένο Πόθεν Έσχες που θα λαμβάνουν ταχυδρομικά οι φορολογούμενοι, το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια νέα βάση δεδομένων στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων για να εντοπίσει εκείνους που μέχρι σήμερα δεν εντάσσονταν στην λίστα του Πόθεν Εσχες και απέφευγαν συστηματικά να δηλώνουν και την πηγή του εισοδήματος -το "Πόθεν"- και την κατοχή περιουσιακών στοιχείων -το "Εσχες".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βροχή φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα. Επιπλέον φορολογικά μέτρα για το νέο έτος προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "νέα φορολογικά μέτρα στην έμμεση και άμεση φορολογία προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανοίγοντας σταδιακά το πακέτο των δεσμεύσεών του έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να εξασφαλίσει τις δηλώσεις στήριξης από Ευρωπαίους αξιωματούχους".

Η ΑΥΓΗ: "Αντιπερισπασμός με εκλογικό νόμο. Να βγει από τον κλοιό της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής της, επισπεύδοντας το θέμα του εκλογικού νόμου, επιχειρεί η κυβέρνηση".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με γοργά βήματα εργάζεται η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες που έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά και στον Τύπο, θα αποτελεί παραλλαγή του γερμανικού συστήματος ώστε να ενισχύεται ο δικομματισμός".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πόθεν έσχες για όλους χτύπημα της φοροδιαφυγής, αύξηση των έμμεσων φόρων και περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο χρήμα. Δεσμεύσεις Παπακωνσταντίνου απέναντι στην Κομισιόν".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σκληρά μέτρα για τους φοροφυγάδες και για όσους σπαταλούν δημόσιο χρήμα, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην Κομισιόν για ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να "περπατήσει" η δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτά τα μέτρα θα αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος Ιανουαρίου, αλλά και στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ετοιμάσει μέχρι τον Μάρτιο η κυβέρνηση".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Εκκλήσεις για ήρεμο Δεκέμβρη".
Η εφημερίδα γράφει ότι "όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης εν όψει της μεθαυριανής πρώτης επετείου από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου επικεντρώνονται στην αποτροπή επανάληψης των επεισοδίων του προηγούμενου Δεκεμβρίου, που θα δώσει την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν ακραία στοιχεία".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Η Ελλάδα στους δρόμους! Γιγαντώνεται το κύμα δυσαρέσκειας κατά των κυβερνητικών εξαγγελιών".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε απόγνωση εκατοντάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κυβερνητική αναλγησία και το αλαλούμ αποφάσεων συρρέουν επί καθημερινής βάσεως σε πορείες και διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, στραγγαλίζοντας και την τελευταία ελπίδα των εμπόρων για κάποια αύξηση της κίνησης λόγω των εορτών των Χριστουγέννων".

ΕΘΝΟΣ: "Κίνητρο για δήλωση των καταθέσεων. Χωρίς αναδρομικό έλεγχο οι αποταμιεύσεις έως το 2010".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέο σύστημα για τον έλεγχο των φορολογουμένων, με γενικευμένη εφαρμογή του πόθεν έσχες, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Στις δηλώσεις του 2011 θα καταγραφούν και οι αποταμιεύσεις, χωρίς να υπάρξει αναδρομικός έλεγχος. Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, "οι ρυθμίσεις έχουν κυρίως ισχύ από εδώ και πέρα και δεν έχουν αναδρομική ισχύ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η Τουρκία... αλωνίζει εμείς... κοιμόμαστε! Ενώ πλησιάζει η ημερομηνία σύγκλησης του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ και θα εξετασθεί η περίπτωση της ενταξιακής της πορείας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, έφερε στην Ελληνική Βουλή, ο βουλευτής επικρατείας του ΛΑΟΣ πρέσβης ε.τ. Ιωάννης Κοραντής, κατά την διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στο τέλος του προηγούμενου μήνα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες Λιάπης - Στυλιανίδης. Χορηγούσαν παρανόμως άδειες φορτηγών - βυτιοφόρων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο Αρειος Πάγος ζητά από τη Βουλή να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος "περί ευθύνης υπουργών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τεκμήρια παγίδες. Αντικειμενικά κριτήρια για τον έλεγχο των δηλώσεων".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων για τον έλεγχο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα, αλλαγές στο σύστημα διενέργειας των φορολογικών ελέγχων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: www.όλα στο φως.gr. Στο Διαδίκτυο όλες οι αποφάσεις, για να ελέγχονται από τους πολίτες.
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η αρχή "όλα στο φως", με λογοδοσία και διαφάνεια, θα μπει σε δοκιμασία με τη θέσπιση της υποχρεωτικής ανάρτησης στο Διαδίκτυο όλων των κρατικών αποφάσεων. Τη σχετική εισήγηση έκανε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Ραγκούσης, η συνεδρίαση του οποίου -συμβολικά- μεταδόθηκε ζωντανά από το Διαδίκτυο".

ΕΣΤΙΑ: "Η Κυβέρνησις χάνει χρόνο. Συμπληρώθηκε δίμηνο από την εκλογή της".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "συμπληρώνονται σήμερα δύο μήνες από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, στις οποίες επεκράτησε με άνετη νίκη το ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως κανένας δεν περίμενε ότι μέσα σε δύο μήνες η νέα Κυβέρνησις θα επέλυε τα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευθή. Περίμενε, όμως ότι θα ετίθετο το πλαίσιο που θα οδηγούσε σταδιακά στην επίλυσή τους".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μέτρα υπέρ διαφάνειας με εργαλείο το Διαδίκτυο. Εμφανείς όλες οι αποφάσεις κυβέρνησης και διοίκησης".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εργαλείο στην κατεύθυνση ουσιαστικής ενίσχυσης της διαφάνειας μπορεί να αποδειχθεί η προωθούμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία όλες οι υπουργικές αποφάσεις και διοικητικές πράξεις θα δημοσιοποιούνται μέσω Διαδικτύου".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Στο διαδίκτυο όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις. "
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το νομοσχέδιο για την ανάρτηση όλων των πράξεων και αποφάσεων της Διοίκησης στο Διαδίκτυο, καθώς και το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ) είναι τα θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή, υπό τον πρωθυπουργό , συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου".

ΤΑ ΝΕΑ: "Χωρίς καπέλα κάρτες, δάνεια. Νομοσχέδιο για τα ψιλά γράμματα των τραπεζών".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "μαχαίρι σε 12 καπέλα που επιβάλλουν οι τράπεζες σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες βάζει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας".

Η ΝΙΚΗ: "Δόξα, τιμή στο Αξέχαστο το ΓΕΛΑΣΤΟ ΠΑΙΔΙ. Οι φήμες , οι σκοπιμότητες και οι φόβοι για προβοκάτσια".
Η εφημερίδα γράφει ότι "κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εν ψυχρώ δολοφονία του 16χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου".

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Μαστίγιο και καρότο. Υπό αυστηρή επιτήρηση Κομισιόν - Τρισέ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι Βρυξέλλες αποφασίζουν για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια να θέσουν σε επιτήρηση το ελληνικό κράτος για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα οικονομικά του, μόνο που, μετά τις αρχικές φωνές και κατάρες, άρχισαν τα γλυκόλογα: "Κουράγιο Έλληνες", η " η νέα κυβέρνηση έχει ειλικρινείς προθέσεις" και άλλα τέτοια".

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Πρώτα βήματα στη νέα εποχή. Ριζικές αλλαγές στη δομή και τη φυσιογνωμία του κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "θεωρείται βέβαιο, πρώτα απ΄όλα, ότι η ασυλία της νέας κυβέρνησης έχει τελειώσει και ότι η ΝΔ θα ασκήσει πλέον όχι απλώς αποφασιστική αλλά και,σε πολλά σημεία, σκληρή αντιπολίτευση. Οι πρώτοι χειρισμοί Σαμαρά και κυρίως η αντιμετώπιση των χτεσινών αντιπάλων του ενίσχυσαν το κλίμα ενότητας της παράταξης και δείχνουν να δικαιώνουν την επιθυμία της βάσης για εξωστρέφεια και αξιοκρατία στο κόμμα".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μαζική ταξική αντεπίθεση στην καθολική επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με σημείο αναφοράς τις αντιδραστικές αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ και του Γιούρογκρουπ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει την επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με τη λήψη άμεσων μέτρων για νέες αντιδραστικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, στο Φορολογικό, με τις περικοπές δημόσιων δαπανών για κοινωνικές ανάγκες, με "πάγωμα" μισθών, όπως επιβεβαιώνεται και από το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο".

Η ΣΦΗΝΑ: "Εθνική σύνταξη 600 ευρώ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος εισηγείται στην Κυβερνητική Επιτροπή".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, με την καθιέρωση βασικής εγγυημένης σύνταξης για όλους τους εργαζόμενους, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του πρόσθετου ποσού και ..."ελαστικοποίηση" των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, προβλέπει μία από τις εισηγήσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων- για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού- ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Η καθιέρωση μιας βασικής εγγυημένης σύνταξης, που υπολογίζεται μεταξύ 550 ευρώ και 600 ευρώ, θα "απορροφήσει" το ΕΚΑΣ, διαμορφώνοντας ένα νέο ελάχιστο ποσό σύνταξης βελτιώνοντας το επίπεδο διαβίωσης χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων".

City Press: "Υπουργικό Συμβούλιο: Διαφάνεια και πράσινη ανάπτυξη".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με τη φράση "όλα στο φως, όλα στη δημόσια κριτική και στον έλεγχο", ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση προχωρεί στη συζήτηση και στην ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου για τη διαφάνεια στο Δημόσιο".

Metro: "Συναγερμός για νέα Δεκεμβριανά".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "συναγερμό έχουν προκαλέσει σε κυβέρνηση και διωκτικές αρχές οι πληροφορίες, αλλά και οι εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι μπορεί να στηθεί την Κυριακή, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις το ίδιο σκηνικό τρόμου που ζήσαμε τον περσινό Δεκέμβριο".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Έρχεται ο λογαριασμός. Μέτρα σε 4 μέτωπα από το υπ. Οικονομικών".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Δουλέμπορος στα 15 του χρόνια! Σοκάρει η περίπτωση νεαρού πακιστανού μετανάστη".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Σκληρά μέτρα για φοροφυγάδες. Παπακωνσταντίνου: Δεν θα πληγεί η ελληνική οικογένεια".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Άρση των αντικινήτρων για επενδύσεις σε ΑΠΕ".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η απεμπλοκή από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνολικής ισχύος 7.000 MW, οι οποίες σήμερα λιμνάζουν, και η παραγωγή του 40% της ηλεκτρικής ενέργειες που θα καταναλώνεται στην Ελλάδα το 2020 από Ανανεώσιμες Πηγές , είναι οι στόχοι του νομοσχεδίου που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Παγίδα για φοροφυγάδες. Στο Ε1 καταθέσεις, μετοχές, κάρτες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κίνητρο για να δηλώσουν οι φορολογούμενοι καταθέσεις, μετοχές και τα πάσης φύσεως περιουσιακά τους στοιχεία που θα αποκτηθούν έως και το 2010 θεωρείται η χθεσινή δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου ότι δεν θα υπάρξει αναδρομικός έλεγχος του "πόθεν έσχες".

ΚΕΡΔΟΣ: "Επί τροχάδην οι πράσινες ενεργειακές επενδύσεις".
Η εφημερίδα γράφει ότι "από 8 έως 10 μήνες συνολικά θα διαρκεί η αδειοδοτική διαδικασία για τις εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έναντι των 3 έως 5 ετών που ισχύει σήμερα."


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σχέδιο με βαριές ποινές κατά της φοροδιαφυγής".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ένα νέο "μοντέλο" ελέγχων με αντικειμενικά κριτήρια και καθολική "πόθεν έσχες" , είναι οι άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης που θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα για όσους φοροδιαφεύγουν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: